2015-05-12 2301 views
話說今天到尖沙咀見客後,lunch沒人陪我吃,便到附近看看有什麼.尖東下午非常熱鬧,忙著LUNCH的人們成群結隊的.好不容易找到一家人不多的餐廳,原來是和幸吧,相當出名的日式燒肉店.可能是剛巧LUNCH的人群散去,我才能輕易坐下吧午市的燒肉雖然出色,但最值得一提還是這個煙鴨胸沙津,煙鴨睽固然十分惹味,而沙津菜加上OLIVE,味道新鮮之餘亦非常健康,作為前菜的開胃之選.作為伴菜的蓄茄仔也非常JUCIY總結,值得讚賞的午餐

總結,值得讚賞的午餐
Type of Meal
Lunch
老友記約左我食假日午餐,於是出左TST,下晏食個日燒,平過夜晚食~刺身沙律同刺身不夠肥美,而且食落非常凍,燒肉中牛舌太薄,口感流於簡單,燒汁牛小排好易焦底同易燶,同樣情況出現係雞腿身上.赤豚算係比較滿意既一種,脂味重, 豬肉味比較出,吃下有微微橘子味,份屬不錯醬汁雖然分3小碟,但只有日式醬汁是可以"點"細節安排不夠細心
老友記約左我食假日午餐,

於是出左TST,

下晏食個日燒,

平過夜晚食~
刺身沙律同刺身不夠肥美,

而且食落非常凍,

燒肉中牛舌太薄,

口感流於簡單,

燒汁牛小排好易焦底同易燶,

同樣情況出現係雞腿身上.

赤豚算係比較滿意既一種,

脂味重, 豬肉味比較出,

吃下有微微橘子味,

份屬不錯

醬汁雖然分3小碟,

但只有日式醬汁是可以"點"

細節安排不夠細心
2015-04-09 1901 views
最近多了機會和太太撐檯腳吃午飯。沒有了小友在旁邊攪攪震好像忽然間有些不太習慣,但好處卻是顯而易見的 --- 便是兩口子可以安安定定吃一頓安樂茶飯,慢慢享受美食.....第一站的撐檯腳之旅,便是位處於赫德道新商廈內的"和幸吧"....說這商廈新查實也不是太對的,小弟老早亦有耳聞這所日式燒肉店。印象中從前這兒是走高檔路線的,但時至今天,這裡的一人前燒肉午餐,除了前菜、沙律、湯及燒肉主食以外還奉有刺身、串燒加上飲料,這樣的陣容全加起來也不用一百大洋,確是非常的經濟抵食又親民....沙律只是普通的包裝西式菜葉灑上少量粟米粒後再淋上黑酸醋,味道是十分穩陣沒有太大閃失;麵豉湯則有點太鹹了;黃色醃蘿蔔片及淮山條同是爽爽的又鹹鹹酸咪咪實是醒胃之選;最後還連帶有一小碗半生熟蛋,這當然是不是淨吃的 ---- 先下少許醬油後再用筷子與蛋拌勻,用來拌肉吃確令滋味更上一層樓....三文魚刺身的色澤、鮮度及脂肪量都屬正常水平不過不失。小弟一向少食三文刺身,故只淺嚐了一片後就盡給太太吃好了....從串燒項目中點了汁燒豆腐、日本蕃薯及冬菇。豆腐燒得皮脆而內軟滑但後塗上的燒汁及灑上的木魚碎是太多太搶味,因而讓應有的豆香

從串燒項目中點了汁燒豆腐、日本蕃薯及冬菇。豆腐燒得皮脆而內軟滑但後塗上的燒汁及灑上的木魚碎是太多太搶味,因而讓應有的豆香亦感受不到;蕃薯甜得漏糖而燒得皮略帶焦脆,說它是一道美味的甜食也實不為過;冬菇相反則過了火,弄得太乾了....
肉的陣容還不是牛便是豚。另外還追加了一小碗海螺香草牛油燒....
燒汁牛小排肉及牛肉粒的油花分佈蠻平均的像雲石般,入口的脂香及肉味也蠻濃厚,肉當然是不會太韌難咬。以如此的價位來講能獲得如斯質素的肉確是超值了;至於那所謂的海螺實際上應是連裙邊的帆立貝來的,咬落肉厚味甜且有豐厚的牛油香氣。在熱辣辣的狀態底下吃實是一大享受....

牛舌如是薄切的話滋味口感自然就要減半,很不幸今天就在此遇上了....幸好舖在牛舌上的以酸菜及蔥啄成粒茸的"dressing"是甚令人開胃的;豚肉類點了所謂的豚toro以及黑豚五花肉。前者是薄切的咬口是若有若無,肉質的確很軟淰但卻欠肉味。吃到的盡是那酸咪味的柚子醬汁而非肉的鮮甜味;五花肉相反是厚切的。只需要簡簡單單的灑點岩鹽及黑椒去調味再燒至皮帶些焦焦的就已是天下美味了....
吃了那樣重口味又濃膩的東西,最後呷一囗十分清淡潤喉的柚子蜜,感覺是剛剛好....
$95 (Lunch)
2014-11-21 3315 views
朋友買了LUNCH COUPON,喜歡晚間活動的我也要抽一天早點起床T_T下雨天加上早起床,嚴重影響食慾,但進店後聞到肉味後,口水已不自控地流到舌頭呢前菜是鴨胸沙津,黑醋汁的味道非常突出,吃了後胃口已全開了主菜來了,是肉肉肉肉肉,當然是二話不說地放進燒烤爐吧,肉汁流出來的一刻是整個午餐最激動的時候,很久午飯沒吃那麼多肉了.由於是燒肉餐,所以燒肉的中途可以慢慢聊天談心,這才是男人的浪漫呢甜品比較普通,吃了後也沒什麼記憶,可能是燒肉太美味的關係吧

前菜是鴨胸沙津,黑醋汁的味道非常突出,吃了後胃口已全開了

甜品比較普通,吃了後也沒什麼記憶,可能是燒肉太美味的關係吧

Other Info. : 珍珠飯是可以任裝呢
2014-11-08
Dining Offer
Coupon
2014-11-21 2826 views
請朋友食生日飯,想來想去也不知吃什麼好,就再吃和幸。早一天訂座7時坐室內,不需等候便可入座,環境依舊雅緻,一坐下待應即端上沙律小吃,有椰菜甘荀,但依然是伴像沙爹味的醬 。這朋友不吃牛,所以不像以往與好牛的朋友狂點牛肉,今次點了:1. 刺身 - 牡丹蝦/凡立貝/三文魚腩/黑松露立魚刺身,賣相相當一流,牡丹蝦鮮甜夠爽,凡立貝新鮮,三文魚腩油脂夠,朋友吃第一口黑松露立魚刺身後隨即說很滿足,黑松露和立魚相當配合,黑松露的香加上立魚的鮮,無得頂。2. 清酒煮蜆 - 今次的蜆比上次的細隻,但清酒味完全滲入蜆肉,好吃。3. 蒜蔥燒海虎蝦 - 仍舊大大隻背部割開放入蒜蔥,今次自己控制火候得好,剛熟不會太乾有肉汁夠滑蝦味重,好食。4. 韓風辣味雞腿肉 - 由朋友燒但每件也燒到過焦,不太辣醃制得入味,還吃到點泡菜味。5. 香蒜牛油燒魷魚 - 原隻魷魚,燒熟後抹一抹跟碟的牛油,別有一番滋味。6. 自家制軟骨雞肉捧 - 先由師傅燒好再上檯,雞肉嫩滑,不錯。7. 鹿兒島牛脊肉 - 問待應今天有否A5,待應問過師傅稱沒有但有鹿兒島牛脊肉,即刻order一客,吃入口油脂豐富牛味亦濃,但有咬口不像A5入口即溶的感覺,
請朋友食生日飯
,想來想去也不知吃什麼好,就再吃和幸。

這朋友不吃牛,所以不像以往與好牛的朋友狂點牛肉
,今次點了:

7. 鹿兒島牛脊肉 - 問待應今天有否A5,待應問過師傅稱沒有但有鹿兒島牛脊肉,即刻order一客,吃入口油脂豐富牛味亦濃,但有咬口不像A5入口即溶的感覺,不錯

8. 青檸雪葩 - 甜品,入香酸酸甜甜將之前的飽滯感一掃而空,特別在食落密度特別高很有口感,好吃

最後知朋友愛黑松露立魚刺身,再追加黑松露立魚刺身及牡丹蝦。
我好啤酒所以叫了多杯Asahi生啤
,朋友點了巨蜂提子汁。
中途待應還替我們轉到VIP房真貼心好服務,其實VIP房只是用間隔間出一間房間。
和幸一貫保持水準,好吃。
刺身 - 牡丹蝦/凡立貝/三文魚腩/黑松露立魚刺身
鹿兒島牛脊肉
青檸雪葩
Asahi生啤
巨蜂提子汁

Other Info. : 有部份食品於餐牌內並沒有列出如黑松露立魚刺身及鹿兒島牛脊肉,要多問待應幾句可能有驚喜。
2014-11-20
刺身 - 牡丹蝦/凡立貝/三文魚腩/黑松露立魚刺身
黑松露立魚刺身
蒜蔥燒海虎蝦
香蒜牛油燒魷魚
青檸雪葩
上次吃過The Hart 地庫勝的豬扒飯覺得非常好吃,想不到位於3 樓的和幸吧水準一樣的高,加上該店正推出5 周年誌慶,可於午市時段惠顧可享受85 折優惠。原以為The Hart 大樓的食店也會較貴,想不到可以合理價錢享受到優質的服務及食物,確實是物超所值 還未到The Hart 大樓已受到熱情大媽招待,引領我們前往位於3 樓的和幸吧,店舖裝潢華麗寬敞。想不到午餐能夠吃燒肉,感覺就像放假一樣。 我們也選了最平的午餐,盛惠 68 個大洋,(加一後 85 折也是68元)。店方並沒有因這樣的便宜價格,而將貨就價。套餐包括湯、前菜、沙津、燒肉、珍珠飯、兩片厚切魚生,還附送上一杯乳酸飲品,非常豐富確實是物超所值。 (不過在我差不多打完食評時再細閱宣傳單張,發覺我待應沒有為我們送上溫泉玉子。)沾燒肉的醬料用一個分開三隔,有蔥有蒜,不吃蔥蒜的人只沾醬汁已非常惹味。漬物做得很小巧精緻份量不多,但我不知道這是什麼東東,如果你去吃了請告訴我。沙津菜很新鮮,要吃這麼多肉,有 一個健康沙津作前菜實在太好。味噌湯沒有特別,但喜歡喝熱湯的我,覺得很合口味。我平時不愛吃魚生,但這魚生片不但口切而且入口即溶,我想要多

沾燒肉的醬料用一個分開三隔,有蔥有蒜,不吃蔥蒜的人只沾醬汁已非常惹味。漬物做得很小巧精緻份量不多,但我不知道這是什麼東東,如果你去吃了請告訴我。沙津菜很新鮮,要吃這麼多肉,有 一個健康沙津作前菜實在太好。味噌湯沒有特別,但喜歡喝熱湯的我,覺得很合口味。我平時不愛吃魚生,但這魚生片不但口切而且入口即溶,我想要多幾片啊。然後店員端上了三杯 飲料說是送的,可一邊吃熱辣辣的燒肉,一邊喝冷冰冰的飲料,很窩心啊! (由於沒有送上溫泉玉子,所以我寫不出有關溫泉玉子的評價) 。
主角到了是一碟有豬、牛、雞的燒肉,還有兩片南瓜及一隻冬菇。肉類都很新鮮,我最喜愛的是牛肉味道很香,而燒豬肉時特別要注意,由於切得較薄,因此容易會燒焦。可能我們不曉燒南瓜的技巧,外面都燒得黑黑的內裡卻未熟,就這樣浪費了南瓜片。
總括來說,味道好、服務好、環境也好,可惜編編在打食評時讓我發現我們的套餐少了溫泉玉子。

2014-11-11
$68 (Lunch)
2014-11-05 2341 views
Openrice 送了戲票,去油麻地百老匯電影中心睇戲之前當然要醫肚先!之前見呢間食店做團購,睇食評又話唔錯!平均消費都幾高,但根據經驗,去食高級食店食午餐,就可以以合理價錢食到食店嘅招牌菜!1200開門,我1210左右到,只有我一個食客包場,侍應只有一個男店員,好細心幫我拉開門擋布(其實門擋布都唔長,所以覺得細心)比我坐中間卡位,每個卡位可以坐兩三人,獨立一個爐,略窄而各自有空間!食店仲有露台位,可以望到街景,燈光偏暗,中間有個大吧枱,似係居酒屋格局!地方乾淨企理!燈光偏暗,唔知係因為萬聖節關係,因為成個場都係萬聖節裝飾!坐低已比杯熱茶同醮醬料,午餐餐牌有兩張,一張定食,一張燒肉,我見一人燒肉午餐只要$88,好多食物!選擇又多!即刻落單!落好單,店員已經幫我開定爐!等咗一陣,店員先比晒啲前菜、小食、醃菜、刺身、麵豉湯比我,然後食到差不多,就將一碟我落單嘅燒肉放我面前,5片牛舌,5粒和牛,一個錫紙兜放兩件凡立貝連清酒牛油,女店員好細心講解要將錫紙兜放在爐面,等清酒滾了再反轉凡立貝!然後我就開始自己燒肉!燒肉(三選一):蔥蒜燒上等牛舌--有5片,每片上面有蔥蒜,蔥蒜蓉偏咸,牛舌好薄,肥脂

燒肉(三選一):蔥蒜燒上等牛舌--有5片,每片上面有蔥蒜,蔥蒜蓉偏咸,牛舌好薄,肥脂分佈均勻!一燒好快出油,卷埋蔥蒜一齊食,咸香油香滿咀!好正!

串燒(三選一):冬菇拼日本人蕃薯--兩件鮮冬菇好厚肉,上面灑滿木魚碎,不過我覺得燒得唔夠透,唔夠淋身!中心仲好乾!蕃薯仔三粒一串,燒得好淋,蕃薯皮煙韌,蕃薯肉好甜!一啖一粒!好似食甜品

燒肉精選(十選二):極上岩鹽蒜片一口牛--5粒油脂分佈幾好,不過方形幾難燒,第一粒只有三成熟!(我未掌握到技巧)之後幾粒就燒到我至愛嘅五成熟,雖然唔係入口即化!但都滿咀牛肉香!我點小小燒肉汁,唔想搶走啲牛味!一級正!

清酒牛油凡立貝:呢個要等到最後先食!因為要等到滾都要一段時間,我食晒啲牛肉都未滾,店員見我等水滾,幫我調大個火,仲同我講個凡立貝本來係熟,煮汁係要令清酒汁味道進入凡立貝!之後個汁滾食得!凡立貝全隻完整,淋身唔韌,但個汁酒味幾重,帶微苦味,可能因為凡立貝唔連殻,如果係連殻嘅,有海鮮汁流入個清酒汁會平衡啲,好味啲!

跟餐嘅食物多到嚇親我:
醋汁沙律:份量都大碗,蔬菜新鮮,種類亦好多,醋汁酸酸地,好開胃!
溫泉蛋:好大隻,好滑,一啖食咗蛋黃,好濃厚,豉油唔會過咸,好清!
醃菜:兩片黃瓜,兩枝牛蒡?咸咸爽脆,配珍珠米白飯一流!
三文魚刺身:兩片厚切,無雪味!我連埋伴碟紫蘇葉一齊食!好鮮!
麵豉湯:唔係即沖,不過個餐實在太多食物,好飽,飲到少許,有啲海帶豆腐,唔會過咸,味道正常!
珍珠米飯同麵豉湯仲可以任添,但我食得晒成個餐已經好叻!無可能再添食!

飲品:白桃乳酸--唔係加錢,係跟餐就有,加錢可升級做啤酒,乳酸味道酸酸甜甜,唔會假(唔似飲藥水)好濃,似白桃濃汁加益力多!好味!

食物真係好味!難得服務細心,好多時都會溫馨提示我要注意嘅地方!埋單仲有折!只要$84!我飽到頂住個肚走!個男店員仲送我搭𨋢!前後講了三次多謝!一個好窩心滿足嘅午餐!
清酒凡立貝
一口燒和牛+牛舌+清酒凡立貝
份量大!好滿足!
燒冬菇+日本蕃薯仔
白桃乳酸特飲
麵豉湯
溫泉蛋+醃菜
三文魚刺身
沙律
實在太多,好抵食
餐牌好多選擇
環境乾淨!每枱有各自空間!
2014-10-29
$84 (Lunch)
清酒凡立貝
一口燒和牛+牛舌+清酒凡立貝
份量大!好滿足!
燒冬菇+日本蕃薯仔
白桃乳酸特飲
溫泉蛋+醃菜
三文魚刺身
沙律
實在太多,好抵食
2014-10-29 1738 views
尖咀日式樓上吧上個月朋友申請了要去澳洲一年,於是我們今個月的主題就是歡送E小姐。我們去了尖咀的和幸吧。和幸吧的佈置好有日本小,有點似日本的居酒屋。牆上掛滿SWEET SWEET的寶麗萊。(唔知係咪KISS完有野送,基本上張張相都係KISS KISS)和幸吧好好,安排了一個角落給我們,我們一行十人,吵吵鬧鬧就在所難免,在這小角內又有自己空間,又不會太騷擾到其他人。(好細心呀)我們主要點了烤肉拼盤、小食、刺身。一坐底就侍餐前小食,凍之野菜條配上一碟貌似韓式面豉醬野菜爽爽脆脆,跟醬料很配合,不用一會已被我們食光了我們另點小食:炸小池魚、一口炸芝士、和香蒜牛油燒魷魚精選推介: 和幸沙律和香蒜牛油燒魷魚和幸沙律($48) : 底層是梳打餅,中間有生菜、蕃茄和芝士,淋上特別的醬汁,口感好豐富,生菜有爽口的感覺,蕃茄和芝士配合好新鮮,好好食。香蒜牛油燒魷魚($68)燒魷魚一定要試,好厚肉,而且爽口(掛住食,無影到相)三個的烤肉套餐都有點,其中最吸引的是海鮮和牛盛($588),其他兩個都OK,肉類好新鮮,但就得幾塊。海鮮和牛盛($588):有兩個隻大蝦、兩粒帆立貝還有和牛。兩粒帆立貝加D牛油和醬油,放
尖咀日式樓上吧
我們主要點了烤肉拼盤、小食、刺身
一坐底就侍餐前小食,凍之野菜條配上一碟貌似韓式面豉醬
野菜爽爽脆脆,跟醬料很配合,不用一會已被我們食光了
我們另點小食:炸小池魚、一口炸芝士、和香蒜牛油燒魷魚
精選推介: 和幸沙律和香蒜牛油燒魷魚
和幸沙律
香蒜牛油燒魷魚($68)
燒魷魚一定要試,好厚肉,而且爽口(掛住食,無影到相)

海鮮和牛盛($588):有兩個隻大蝦、兩粒帆立貝還有和牛。
兩粒帆立貝加D牛油和醬油,放在烤爐上烤,好正呀。帆立貝大大粒,好有咬口,加上牛油和醬油,不會太乾。
有兩個隻大蝦如手掌般大,蝦好鮮味。
如果兩個人食,一個套餐已經好夠食。
我朋友說刺身好新鮮,因為我不吃刺身,所以我沒有評價。
他們叫了三文魚($68)、帆立貝($78)和甘海老($68)
這一餐很豐富,會再來的。

2014-09-13
2014-08-10 2784 views
第一次寫食評,其實食過和幸多次,以前較喜歡到銅鑼灣店,因刺身及其他種類食品選擇比尖沙咀店多。但今次和老友兩人晚飯不想過海而選擇了尖沙咀店,因為已book枱所以不需等位但坐吧頭,發現尖沙咀店已開始提供多種刺身與銅鑼灣店睇齊,但今次和老友兩人均是好牛之人,所以差不多全是點了牛肉。是次和老友點了多款牛肉及盡情地喝了喜愛的生啤,其中極上黑毛和牛盛有多款牛肉部位可以讓客人品嚐。除了保持一貫水準外,經理亦親切的自動交談,詢問各種意見。這晚飯很盡情
除了保持一貫水準外,經理亦親切的自動交談,詢問各種意見。
這晚飯很盡情
原隻魷魚
雞泡魚乾
燒魚仔
燒魚乾
Other Info. : 尖沙咀店提供Asahi生啤,而銅鑼灣店則有Sapporo,如尖沙咀店亦能提供Sapporo就非常理想。
2014-07-26
黑毛和牛胸腹肉
極上岩鹽一口牛
鹽燒厚切上等牛舌
原隻魷魚
2014-07-12 2918 views
呢次係我第一次寫食評,之前一直有呢個諗法,但就一直未有甘樣做。希望可以用呢個平台,分享到我對美食既感想比大家啦。 呢到已經唔係第一次黎食啦。呢間餐廳既環境真係好舒服,應該係我食飯時間比較夜,所以次次都唔駛等位。你可以選擇係屋內 or 露台用膳,由於呢排天氣都比較熱, 所以都係揀返係室內。呢次都係食2人套餐,因為餐牌上既野都好吸引,實在真係唔知揀咩好,但因為得2個人,驚自己點得太多食唔哂,所以都係點返set 算啦。第一度上既係日式番茄沙律。佢用左個日式芝麻醬加上新鮮既蔬菜。好味。個鮑魚要點佢果到既醬料先帶到個鮮味出黎,就甘食就一般,但就夠哂淋。 開始燒野食啦,呢個芝士雜菇夠哂掂,好香好好味 但就要一路燒一路攪,感覺唔攪佢,會好易燶底。扇貝個殼有手掌甘大,燒果陣要加d 唔知咩湯汁落去個殼到浸住舊肉燒。老實講冇咩特別。隻虎蝦中間劏左刀,加左d 混合左蒜既調味料入去一齊燒。完全冇雪味,都幾彈牙。牛舌同其他燒肉店分別唔大,冇乜驚喜。呢個豬腩肉卷入面有粒荔枝肉,燒完之後外脆得黎入面又有荔枝既香甜。幾唔錯既配合。食到一半果陣,個侍應走黎問我上埋個飯好唔好。 我掛住燒野食。都唔記得仲有個飯未上。 呢

牛舌同其他燒肉店分別唔大,冇乜驚喜。
呢個鵝肝石鍋飯好好味,d 鵝肝既味入哂去d 飯到。 2個人一人分到一碗。食哂。
個餐仲有個牛肉薄片同餐後甜品。 唔夠位放哂出黎
以價錢黎計確係唔抵,但個環境真係好舒服。
2014-07-09
2014-07-11 2198 views
呢次係我第一次寫食評,之前一直有呢個諗法,但就一直未有甘樣做。希望可以用呢個平台,分享到我對美食既感想比大家啦。呢到已經唔係第一次黎食啦。呢間餐廳既環境真係好舒服,應該係我食飯時間比較夜,所以次次都唔駛等位。你可以選擇係屋內 or 露台用膳,由於呢排天氣都比較熱, 所以都係揀返係室內。呢次都係食2人套餐,因為餐牌上既野都好吸引 實在真係唔知揀咩好,但因為得2個人,驚自己點得太多食唔哂。第一度上既係日式番茄沙律。佢用左個日式芝麻醬加上新鮮既蔬菜。好味。個鮑魚要點佢果到既醬料先帶到個鮮味出黎,就甘食就一般,但就夠哂淋。 開始燒野食啦,呢個芝士雜菇夠哂掂,好香好好味 但就要一路燒一路攪,感覺唔攪佢,會好易燶底。扇貝個殼有手掌甘大,燒果陣要加d 唔知咩湯汁落去個殼到浸住舊肉燒。老實講冇咩特別。隻虎蝦中間劏左刀,加左d 混合左蒜既調味料入去一齊燒。完全冇雪味,都幾彈牙。呢個牛肉夠牛味,但細左小小。 牛舌同其他燒肉店分別唔大,冇乜驚喜。呢個豬腩肉卷入面有粒荔枝肉,燒完之後外脆得黎入面又有荔枝既香甜。幾唔錯既配合食到一半果陣,個侍應走黎問我上埋個飯好唔好。 我掛住燒野食。都唔記得仲有個飯未上。 呢個

呢次都係食2人套餐,因為餐牌上既野都好吸引
實在真係唔知揀咩好,但因為得2個人,驚自己點得太多食唔哂。

開始燒野食啦,呢個芝士雜菇夠哂掂,好香好好味
但就要一路燒一路攪,感覺唔攪佢,會好易燶底。

呢個牛肉夠牛味,但細左小小。

牛舌同其他燒肉店分別唔大,冇乜驚喜。

正係個餐唔計野飲 $800 有找幾蚊
飲品就叫左幾杯唔同既清酒同果汁。
2014-07-09
Type of Meal
Last Night Supper
2014-05-12 3570 views
第一次嚟到感覺幾好,幾有日本feel,首先叫左杯fruit punch,跟住店員好有禮貌過嚟話幫我地影張即影即有,然後叫我地寫啲字上去,佢地會貼住舖頭到,幾有意思!聽住日文同英文歌,好enjoy,再order左啲串燒,都幾好!!店員主動幫我地換碟,very good!! 然後再order一個拼盤,大蝦好新鮮,和牛亦不錯,帶子very good,不過豚肉就切得太細片,最後order左個雪芭!呢餐埋單1640蚊,但是值得嘅,啲service好好,值得再嚟!!
Other Info. : 餐廳service 好好,燒帶子個陣雞手鴨腳,店員主動協助,very good
2014-05-11
Mother's Day
  • 明太子雞翼,清酒鮑魚雞翼,豚肉露荀卷
2014-05-06 3340 views
之前同同事來食過一次, 其中的厚切牛舌令我再三回味, 所以老公生日, 有一個好好的藉口帶他來再食過, 可能不是假日, 所以人不算多, 記得上次星期五夜晚都非常多人, 所以一定要預早book位今次我們點一個二人餐, 二人餐有和幸沙律, 磯燒鮑魚, 扇貝, 牛肩肉, 牛小排, 虎蝦, 厚切牛舌, 石頭飯, 及甜品奶凍, 當時是happy hour, 所以飲品可以買一送一, 送的一杯一定要比第一杯平或同等價錢和幸沙律, 最底層似梳打餅, 中間有生菜, 蕃茄及特別的醬, 吃落口感幾好, 有fresh的感覺磯燒鮑魚, 鮑魚都算大隻, 幾新鮮, 無需自行燒烤的食品食完前菜, 之後就陸續上主菜可能人比較少, 侍應都非常體貼地幫我地燒這個扇貝, 還幫我們上碟, 扇貝上有少許清酒, 味道不錯虎蝦都算大隻, 不過其中一隻不是太新鮮, 另一隻就非常新鮮彈牙肉類方面以牛為主,牛肉都非常新鮮, 而且雪花紱很平均, 燒完口感一流, 但最鐘意就是厚切牛舌, 跟餐比散叫少了兩件, 將牛和平均燒四面就會剛剛好熟, 咬落非常彈牙, 有口感, 仲好有肉汁, 牛小排雖然切得薄, 但原來捲住來燒就不會燒過火我們非常大食, 食完
磯燒鮑魚
磯燒鮑魚, 鮑魚都算大隻, 幾新鮮, 無需自行燒烤的食品
食完前菜, 之後就陸續上主菜
牛油蒜蓉扇貝
虎蝦
厚切牛舌
牛小排
羽翼
我們非常大食, 食完所有肉加石頭飯還另外再點了厚切牛舌及荔枝黑豚肉卷
厚切牛舌及荔枝黑豚肉卷
荔枝黑豚肉卷, 食落甜甜地, 有陣陣荔枝香味, 非常juicy

食了大約兩小時, 侍應幫我們換了3次網, 而且有提點我們每款肉要如何燒, 非常體貼
Other Info. : 有outdoor 及indoor選擇, indoor 有時會有陣油煙味, 因為場內有個位置做串燒燒烤
2014-04-03
磯燒鮑魚
牛油蒜蓉扇貝
虎蝦
厚切牛舌
牛小排
厚切牛舌及荔枝黑豚肉卷
2014-04-15 2790 views
夜晚6點幾左右黎到, 店門打開但人好似唔太多, 不過都已經有幾枱食客, 可能係未到食飯時間喇,不過環境都相當有風味.好彩有安排到位比我地, 環境都幾舒適最緊要就會唔太迫,不過牆壁上貼滿哂咀咀既照片, 聽講係依到既特色, 如果可以影一張相就可以免費得到一碟牛肉嫁喇,不過可惜我同朋友唔係情侶.講番各式各樣既燒肉,有有黑毛和牛,都有牛小排,牛肋骨肉等等,最想食當然係依到既厚切牛舌了,應該都幾好食.如果唔食牛的都有其他選擇,佢有黑豚肉,羊肉或雞肉等都有. 而除左燒肉,都有其他野食各類海鮮料理, 鍋物同石頭飯等等, 連火鍋都有,當然我地都係揀燒肉,幾款燒肉的併盤選擇, 當中有和牛, 有海鮮, 三款. 最後決定揀多個特選肉盛,係咩都有既,而每款就有5片,厚薄大小係正常SIZE,味道都唔錯,手羽即雞翼,佢有5件既, 不過其實每件都只有半隻雞翼切,全部野味道都唔錯,不過靠自己燒得好唔好喇當然.但因為今次食既全部都係肉,食得太多有D漏,整體黎講唔錯。
2014-04-06 2733 views
先嗰排為咗同Babe P小姐慶祝生日,就上Open Rice搵邊度有好嘢食。由於我同P小姐都係住新界偏遠地區,所以揀咗位於尖沙咀嘅〖和幸吧〗日式燒烤,方便大家食完散水返屋企。其實依次飯局都約得比較急,照博一鋪Book禮拜五晚8點,幸好都店員話室外仲有位。當日店員除左會打嚟confirm booking,店員亦會預早5~10分鐘再打嚟confirm一下你嘅位置。全部對話店員態度都好nice.上到去地方都算大,室外大約可以坐5~6枱左右,但所謂室外其實都有瓦遮頭,就算落雨都唔怕。到處掛上好有日式風味嘅紅燈籠,感覺似去咗居酒屋。打開餐牌,見到最貴都$528就有一盤特選肉盛燒烤拼盤。價錢比和宴平,算係幾合理!點完餐,店員送上一杯前菜,有青瓜、甘荀等,仲附上一碟好似麵鼓。唔係用一般嘅石油氣/煤氣爐,而係選用類似炭精去燒,感覺幾得意~等上菜期間,店員主動幫我加咗一個膠墊,遮住我嘅手袋,非常貼心呀!好喇~係時侯睇下我哋點咗咩菜喇!第一個就係『日本蕃茄沙律』。一般生蕃茄,都有陣蔬菜嘅腥味,但依個蕃茄沙律完全冇依陣味。加上日式芝麻醬唔太濃,食落去好fresh~我哋點咗左圖嗰個『海鮮黑毛和牛盛』,隻蝦大到

前菜
日本蕃茄沙律
我哋點咗左圖嗰個『海鮮黑毛和牛盛』,隻蝦大到呢⋯⋯有一隻手掌咁長呀~ 如果鍾意食牛嘅朋友可以叫右圖嗰一款『極上黑毛和牛盛』,就咁睇落去D牛肉脂肪分佈的好均勻!可惜依一盤唔係我哋叫,係送錯咗,oops~
極上黑毛和牛盛&海鮮黑毛和牛盛
依碟就係螺肉,比想像中嘅份量算多
海螺香草牛油燒
當然唔少得我最愛嘅清酒煮蜆啦~ D蜆都幾大隻,但略嫌清酒味唔夠
帶子只得2隻,唔夠喉呀
海鮮盛唔止有帶子,仲有蟹腳⋯⋯
由於T小姐唔食得牛嘅關係,所以我哋令另外咗碟『果味芝士雞腿肉 』。芝士並唔係藏係雞肉度,而係做成一個偏稀嘅白芝士汁。
果味芝士雞腿肉
仲有『汁燒厚切豚五花』,燒完之後都好juicy
汁燒厚切豚五花
食咁多熱氣嘢,當然要啤一啤佢啦~ 嗰晚3個人坐係度傾計,本身店員話限時食2小時,但最後都冇迫我地走,結果我同P小姐每人飲咗3杯大啤,今次真係肥爆喇!
【總括食評】
味道:好過八盛,牛肉方面同和宴不相伯仲
環境:整體都唔錯,但嫌佢哋選用嘅櫈櫈背太矮,完全都唔可以倚住,想掛褸都好唔方便
服務:店員都好有禮貌,而且佢哋行過見我哋想夾起鐵板時,主動幫忙,又教我哋點咩醬汁會好食D
衛生:廁所衛生度唔錯,唔會淋泣泣,其他地方都冇乜問題
抵食:依餐我哋3個人食,埋單總共$1,412,即是每人平均$470左右,都唔算太貴!
有機會嘅話,我都想去多次!
2014-03-14
日本蕃茄沙律