2023-04-23 759 views
間中都會幫襯唐記,因為夠方便又唔算貴平時都會買佢啲蒸包多咸包就鐘意食佢個菜脯肉包同榨菜肉包貪啲菜脯有啲咬口,榨菜嗰個辣辣地惹味啲甜包就鐘意揀蕃薯包,感覺健康啲今次買咗兩個點心👉🏼燒賣+鮮竹卷⭐️⭐️⭐️燒賣⭐️⭐️⭐️幫襯咗咁多次都係第一次食佢啲燒賣🤪一份四粒都幾大粒,仲有隻蝦仔喺上面廿蚊唔駛,算幾抵食,味道都唔錯🌼🌼🌼鮮竹卷🌼🌼🌼鮮竹卷我就成日食嘅🤟🏼一份有三條,入面包住木耳蘿蔔絲,非常爽口呢款都係我嘅All time favourite 🫶🏼另外佢哋嘅糯米雞CP值都非常高有時都會買嚟做lunch㗎✌🏼
間中都會幫襯唐記,因為夠方便又唔算貴
平時都會買佢啲蒸包多
咸包就鐘意食佢個菜脯肉包同榨菜肉包
貪啲菜脯有啲咬口,榨菜嗰個辣辣地惹味啲
甜包就鐘意揀蕃薯包,感覺健康啲
今次買咗兩個點心👉🏼燒賣+鮮竹卷

⭐️⭐️⭐️燒賣⭐️⭐️⭐️
幫襯咗咁多次都係第一次食佢啲燒賣🤪
一份四粒都幾大粒,仲有隻蝦仔喺上面
廿蚊唔駛,算幾抵食,味道都唔錯

🌼🌼🌼鮮竹卷🌼🌼🌼
鮮竹卷我就成日食嘅🤟🏼
一份有三條,入面包住木耳蘿蔔絲,非常爽口
呢款都係我嘅All time favourite 🫶🏼

另外佢哋嘅糯米雞CP值都非常高
有時都會買嚟做lunch㗎✌🏼

2023-04-23
2023-03-28 329 views
又去青衣做嘢,今次冇時間去餐廳食午餐,就買咗個唐記包點蒸飯外賣,我揀咗土魷肉餅飯,個肉餅都有幾多土魷,不過肉餅感覺有點油膩😅食左一半就放棄左🤣整體嚟講都算一般
2023-02-24 317 views
去完夜街心思思想食碗糖水,途經青衣站的唐記包點,便去外賣腐竹薏米雞蛋糖水,估吾到$19一碗的糖水都幾足料,有全隻雞蛋,好多薏米,而且夠腍。腐竹完全溶化在糖水中,甜味適中。

2022-12-10 347 views
放工後 突然好想食糖水 就諗起呢到都有糖水買就諗住試試佢 買到返屋企都仲暖粒粒夜晚涼涼地係要食暖暖地既野先開心🥳 唔算好甜 好似係豆漿底 勁多薏米 仲有隻雞蛋都好大隻 $17碗食完勁飽 希望有埋少少腐竹 會好d
放工後 突然好想食糖水
就諗起呢到都有糖水買就諗住試試佢
買到返屋企都仲暖粒粒
夜晚涼涼地係要食暖暖地既野先開心🥳
食完勁飽 希望有埋少少腐竹 會好d
2022-01-18 895 views
青衣港鐵哩間第一次試,唔夠熱,點可能蒸飯唔熱㗎!凍嘅好難食,又少豉油,以前食機場嗰間都唔喺咁,好夠熱又夠豉油,可能只喺青衣港鐵哩間差,希望有關人仕睇到會改善一下。
2021-10-18 603 views
一向都鍾意食糖記,價錢超抵,食物水準OK,可惜係用發泡膠盒,所以都盡量少食。今次叫咗客飯,係用膠盒嘅,好似好少少。今日食咖喱雞飯同埋豬軟骨飯。咖喱雞辣辣地,好惹味,雞肉都有好多件,絕對飽肚。豬軟骨客飯都好好味,大大件肉,啖啖肉,啱晒我。加咗兩蚊要一盒仔菜,真係超值!自己買都唔得啦。兩個人食加埋先$70,真係非常抵食!難怪成日都排好多人喺出面等攞食物,其實佢啲點心都好好食,又平又多選擇,下次會再叫其他食物。

第二日放大假,🤴🏻都開始放大假啦!佢好好咁買咗布甸🍮狗🐶包包比我一齊食,可惜係另一款表情無返貨買唔到,不過唔緊要啦!多謝🤴🏻,😘😘~~~布甸🍮狗🐶奶黃包(凍包)~~~介紹有兩個表情但我買咗兩個包都係得壹個樣😅外表整得幾似頭頂真係有頂啡色嘅帽仔,好可愛😊😊買咗返嚟要喺微波爐叮一叮,打開係滿滿嘅奶黃餡,比起普通嗰隻流心奶黃包黎講係遜色左少少🤏🏻🤏🏻,普通果款有埋鹹蛋喺裏面會多層味,呢款只係純正嘅奶皇包餡,所以冇流質效果亦都唔會好濃味😅😅不過都係食個公仔樣,唔緊要啦😊😊

~~~布甸🍮狗🐶奶黃包(凍包)~~~

不過都係食個公仔樣,唔緊要啦😊😊
2021-06-22
TakeAway
$20 (Breakfast)
2021-06-28 533 views
終於買到呢個期間限定布甸狗的奶黃包同焦糖布丁燒,賣相真係超可愛!難怪甘搶手,成日賣晒,我都去左幾日至買到。.布甸狗奶黃包$20 因為係凍包,所以最好自行蒸8分鐘至食,就會好食d。味道同平時唐記出品正常版的奶黃包無咩分別,只係造型上可愛左。.焦糖布丁燒$18 布丁燒上層係芝士蛋糕,中層雞蛋布丁,底層有好少量焦糖。可能之前食過有一間的布丁燒太好食,所以呢個食落就無咩太大驚喜,感覺好一般。但勝在價格平,同埋有布甸狗個可愛樣。
布甸狗奶黃包$20
焦糖布丁燒$18
Type of Meal
Tea
嘩!咁快又出新野,行過見到有賣梗係買來試吓啦!😁😁~~~川辣豬肉包~~~呢個‘川辣豬肉包’比其他包貴少少🤏🏻🤏🏻,要$8!價錢可接受😄😄第一眼收咗個包真係比其他包橙色啲,感覺真係有啲料到啊😚😚打開個包第一眼係豬肉碎,質地比較濕潤,食落真係有川味辣辣嘅感覺,但唔會太辣同埋好快辣味就會散,但係冇乜點食到豬肉味!非常建議豬肉改用條形或者大粒啲嘅肉粒會更好🤤🤤要大讚嘅係兩位職員姨姨🧍🏻‍♀️🧍🏻‍♀️收銀姨姨:會清楚知道咩貨已經賣晒,我個川辣豬肉包係最後一個(Lucky😝😝),會即刻同廚房講!良好溝通!👍🏻👍🏻出貨姨姨:除咗叫No.仲會同客人對貨是否正確✅,最後兩位都會講多謝拜拜👋🏻👋🏻兩位姨姨都好抵讚👍🏻👍🏻
嘩!咁快又出新野,行過見到有賣梗係買來試吓啦!😁😁

~~~川辣豬肉包~~~
第一眼收咗個包真係比其他包橙色啲,感覺真係有啲料到啊😚😚
川辣豬肉包

要大讚嘅係兩位職員姨姨🧍🏻‍♀️🧍🏻‍♀️
兩位姨姨都好抵讚👍🏻👍🏻
2021-03-23
TakeAway
$8 (Other)
有時週末跟小孩玩得夜,回家前就隨便買點外賣回家速吃,自晚市重開,唐記包點的人龍不再。它們的$30分的確幾乎是全城最平,之前吃過花生豬手同豬軟骨,其實味道ok。這次我們點了豬軟骨飯、苦瓜排骨飯,追加一個奶皇包、一碟豉椒鳳爪及雞扎,還有搭單另配的$10/2條臘腸潤腸各一(果然是跟價錢成正比,兩條都可以用不能入口去形容......提醒自己永不再order 加購)先來豬軟骨飯,其實以30蚊來説可謂超值,算是多餸,白飯依舊偏硬。第一次選涼瓜排骨,如果只以「30蚊不能有要求」那就......只能不能接受那味道,不是因為本來不吃苦瓜,而是整個味道不是客觀ok,連那些排骨我也是回家沖水再食,可想言之......也不是差到只有一直踩,只是兩條腸和苦瓜排骨令整餐造成不好的體驗。奶黃包是依舊大大個好味、雞扎以這價錢是合理(當中的雞塊有點求其就是了)下次都是叫回蒸排骨飯就好~

2021-02-21
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
剛剛係灣仔食左個~~~煉奶蘋果🍎流心包~~~(上一篇)幾好味😋😋,但另外一款新野賣晒,咁死心不息回家時特登行去青衣嘅‘唐記包點’,睇吓食唔食到先🙂🙂~~~海鹽煉奶蒸桃膠蛋白🥚~~~非常好彩店員話賣剩兩個,即刻買來試吓!$16原來得細細個😓😓,有少少失望🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️海鹽味鹹鹹地,但係就更加能帶出蛋白同煉奶嘅香味!😄😄至於桃膠本身就冇乜味,分量就真係般般啦🙂🙂整個味道都係屬於偏淡嘅,但冬天係街邊食到個暖暖地嘅甜品都暖心呀😍😍
剛剛係灣仔食左個
~~~煉奶蘋果🍎流心包~~~(上一篇)

~~~海鹽煉奶蒸桃膠蛋白🥚~~~

海鹽味鹹鹹地,但係就更加能帶出蛋白同煉奶嘅香味!😄😄

至於桃膠本身就冇乜味,分量就真係般般啦🙂🙂
2021-01-07
TakeAway
$16 (Other)
好開心🥳!🤴🏻晨咁早6:30去買,點知佢話蝦餃未有,要等多一個鐘😱😱😱。7:30返去買時My Melody紅豆包已經買曬,好彩兩款包買左先🥰🥰返到家先試試~~雙色餃點心盒🥟🥟用個靚靚粉紅色My Melody 盒裝住4粒雙色兩隻味嘅蝦餃,仲有支旗仔俾你‘吉’嚟食!白色內有大大隻蝦肉🦐🦐係裡面,粉紅色嘅蝦肉就少d但配有菇菜一齊包的好好味!😁😁My Melody菜肉包粉紅色包上印有My Melody公仔超得意😍😍!菜肉量都算多,菜就比肉多左d味道ok 啦😋😋My Melody紅豆包重頭戲就係成個My Melody頭呈現係你面前🥰🥰超~超~超~可愛,少女心即時爆發出嚟🌋🌋真係唔知由邊度開始食起,打開後紅豆餡正常,甜度適中!正呀😝😝兩款包建議蒸返嚟食,唔好貪方便叮完會乾左d🤗🤗

返到家先試試~~
雙色餃點心盒🥟🥟

My Melody菜肉包

My Melody紅豆包

兩款包建議蒸返嚟食,唔好貪方便叮完會乾左d🤗🤗
2020-09-27
Waiting Time
60 Minutes (TakeAway)
$51.5 (Breakfast)
✏️黑麻蓉包 ($8)呢個包其實已經食咗十萬九千次 但到而家都仲係好鍾意食😂🖤佢推出到而家 內裏餡料完全冇縮水之餘 好似仲越來越足料咁 淨係睇呢幅相個橫切面就知個分別🤪甜度一如以往非常之適中 食到濃濃嘅黑芝麻味道黑芝麻餡係帶沙沙嘅質感 但係會偏乾少少唔係麻蓉嗰種濕潤感 但係個人幾鍾意呢種口感😆鍾意鍾意食黑芝麻嘅朋友一定一定要嚟食因為勝價比實在太高🌝
✏️黑麻蓉包 ($8)

甜度一如以往非常之適中 食到濃濃嘅黑芝麻味道
鍾意鍾意食黑芝麻嘅朋友一定一定要嚟食因為勝價比實在太高🌝
2020-03-15
  • 黑蔴蓉包
2020-02-27 1063 views
今日11:30外買自取,3個點心3個飯,收我138,諗住食好d,因為2樣野pack埋一盒,一打開發現少左個飯。行返轉頭話冇得保,唉,真黑仔。味道正正常,提醒大家以後要小心d。
味道正正常,提醒大家以後要小心d。
2020-02-15
  • 北菇蒸雞飯
2020-02-17 930 views
唐記包點青衣港鐵青衣站TSY 53號舖平時早餐會去餅店買個麵包食,但通常都係凍冰冰同埋係空氣包,好似食左陣風咁唔夠飽近呢兩日香港氣温急降,突然想轉下口味好想食返D熱辣辣既嘢做早餐,但而家去茶餐廳食份早餐成40蚊太貴啦,所以就唸起唐記,其實每日返工搭地鐵都會經過,但通常都係衝衝忙忙,真係無咩幫襯過成日唸住<唐記包點>淨係買到蒸包,原來仲有蒸飯,點心,糖水同埋糕點賣,真係好多元化,下次收工都可以黎幫襯買外賣返屋企食最後我揀左香菇雞包,真係睇住姐姐係蒸爐到囉出黎,熱辣辣岩晒咁凍既天氣食 而個餡料都好真材實料,以呢個價錢黎講,真係唔錯我見餐牌有成10款蒸包選擇,下次又可以試下其他款式
唐記包點
青衣港鐵青衣站TSY 53號舖

香菇雞包

而個餡料都好真材實料,以呢個價錢黎講,真係唔錯

我見餐牌有成10款蒸包選擇,下次又可以試下其他款式
香菇雞包