2015-06-27 581 views
幾月一次ge gathering, 今次去依度試下環境方面很滿意, 舒服自在, 燈光偏弱令眼睛感到舒服很多食物方面也挺美味比較特別墨汁飽, 有黑醋可以點, 不過有少少硬香煎肉眼扒意粉, 牛排肉夠淋不會煎得太乾, 厚薄適中, 但汁少左D芝士白汁海鮮焗意粉,好味小食併盤, 不會油淋淋,最好食是春卷和薯角墨汁海鮮意粉, 份量及味道不俗, 海鮮也很彈牙, 都好juicy, 不過意粉好似硬左D價錢實惠, 地方舒服, 有機會的話再去食
幾月一次ge gathering, 今次去依度試下
環境方面很滿意, 舒服自在, 燈光偏弱令眼睛感到舒服很多
食物方面也挺美味
比較特別墨汁飽, 有黑醋可以點, 不過有少少硬
香煎肉眼扒意粉, 牛排肉夠淋不會煎得太乾, 厚薄適中但汁少左D
芝士白汁海鮮焗意粉,好味
小食併盤, 不會油淋淋,最好食是春卷和薯角

價錢實惠, 地方舒服, 有機會的話再去食
2015-05-01
2015-05-02 426 views
幾月一次ge gathering,今次去依度試下。環境方面很滿意,舒服自在,燈光偏弱令眼睛感到舒服很多。食物也挺美味,例如雜錦pizza是一個不錯的選擇,麵包鬆軟適中,配合芝士同醬,相輔相成。在價錢方面就比較貴,間中去食也是不錯的選擇。
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2015-03-13 406 views
蘿拔妹今日相約大學同學在office day食lunch,想找間decent d的餐廳慢慢聊天吃飯確實有點兒難。幸好友人找到了這間西餐廳,比較多位又好坐!友人book了一點鐘,所以立即有位了。Lunch menu大概有5、6款選擇,紅酒燴牛尾看來不錯!全部價位都只是40幾50多元,包餐湯、麵包、主菜和飲品,真的是超抵食!忌廉湯湯頗為濃稠,而且帶點鹹味但卻缺乏奶香。原本應該是很重粉味的,但幸好加了香草蓋過了,而且熱騰騰的,也可以喝完。餐包這裡的餐包比嚼蠟算好一些。麵包完全沒有味道(是真的沒有!),而且非常凍冰冰和硬,用手勉強才可以扯開。沾上黑醋,一樣難吃;沾上忌廉湯,還是一樣難吃。紅酒燴牛尾配牛油粟米飯賣相還真是收貨的,牛尾堆得滿滿,而且飯也不只是給你白飯。但開始切牛尾我就後悔了 – 因-為-真-的-是-完-全-切-唔-開!點解要一個個字dun出黎?因為成餐飯我80%既氣力是用黎切開舊牛尾,切到手指都累。最尾3大舊牛尾我勉強算切到10零20 gram肉出黎食!但食到個d肉,都係硬到媽媽都唔認得。粟米牛油飯算是正常一點,就是極mild牛油味的飯加上幾粒粟米咯。配菜是雪藏雜菜也是不夠意思,為

忌廉湯
忌廉湯

餐包
餐包

紅酒燴牛尾配牛油粟米飯
紅酒燴牛尾配牛油粟米飯

粟米牛油飯算是正常一點,就是極mild牛油味的飯加上幾粒粟米咯。配菜是雪藏雜菜也是不夠意思,為何不肯加幾片沙律菜,或是青瓜,或是baby carrots等廉價食菜呢?雪藏雜菜真的有點hea吧。

熱朱古力
全餐最好竟然是餐飲,熱朱古力粉下得夠,所以自然夠香濃。而且在這麼冷的天氣喝杯熱朱古力,甜一點當是補償這餐吃不到什麼吧!

埋單雖然每人53不加一,但還是有點兒覺得不值,店員說會向廚房反映牛尾太硬,希望真的會改善吧!
2015-03-13
$53 (Lunch)
2014-11-10 1189 views
見到團購$118 set dinner,地方有點唔就腳,唔訂位都隨時有位果種,有湯有頭盤有芝士蛋糕就忍唔住買左,餐廳裝修情調都好浪漫,喜歡佢懷舊氣氛, 服務員禮貌很好,今次選左牛扒,朋友改左酥皮,湯加左酥皮賣相幾吸引,感覺酥皮果款味道像海鮮湯,但我喜歡普通個磨菇湯多些,覺得好濃磨菇(打碎果種),佢自家制墨魚汁飽,坦白來說食唔到有咩特別香味……我反而喜歡以前薄餅脆脆地果款飽, 點左醋更加唔覺墨汁飽什麼味……前菜煙3文魚沙律幾漂亮增加食慾,主菜牛朳都好大份, 伴碟有粟米和磨菇,當然無高級餐廳要牛朳幾成熟禁, 之後芝士餅細細件硬硬地有芝士味,普通無特別,不過平價不失為一餐浪漫晚餐!
2014-10-18
2014-09-15 1312 views
今餐都幾難食, 豬軟骨加埋D肥肉又無乜味, 好似食緊湯渣一樣.同埋個汁是淡果隻普通茄汁, 不是很夾.粟米同甘筍好像烚熟的最好食都算是個意粉了, 正正常常總之令人失望
同埋個汁是淡果隻普通茄汁, 不是很夾.
粟米同甘筍好像烚熟的
最好食都算是個意粉了, 正正常常
總之令人失望
2014-08-07
$42 (Lunch)
2014-05-21 2334 views
之前試過禮拜一來休息,搞到同朋友白行一趟,今次醒水打左電話問下有無開先來食7點來到,鋪頭唔算多人, 坐左大約4成客, 一坐低待應好快俾左2杯水我同朋友,再送上墨汁麵包同黑醋汁, 因為朋友唔鍾意醋,所以我可以獨霸哂來點包食,D醋好味,但略嫌個麵包硬左D,食完個包,都仲未有MENU,D待應掛住傾計唔記得左俾,開口問佢地俾,好彩都識得講返唔好意思有一張餐牌係SET DINNER/ SET LUNCH同埋一本散叫MENU,SET DINNER既食物唔算吸引,最後叫左個墨汁海鮮意大利粉同埋SET DINNER龍利柳薯角,SET DINNER跟左一個餐湯, 忌廉湯不過不失,龍利柳薯角份量好少,得三舊,入面包住一塊煙肉, 個龍利柳麻麻地, 食完好似無食過, 因為太少,薯角少過M記薯角份量, 不過炸得好脆,墨汁海鮮意大利粉幾好味,魷魚好正,再叫左個芝士焗西蘭花,份量唔多, 個碗係平時人地用來烚布甸用的白色碗,芝士唔夠, 多D會好食D
之前試過禮拜一來休息,
搞到同朋友白行一趟,
今次醒水打左電話問下有無開先來食

7點來到,鋪頭唔算多人,
坐左大約4成客, 一坐低待應好快俾左2杯水我同朋友,
再送上墨汁麵包同黑醋汁,
因為朋友唔鍾意醋,所以我可以獨霸哂來點包食,
D醋好味,但略嫌個麵包硬左D,
食完個包,都仲未有MENU,
D待應掛住傾計唔記得左俾,
開口問佢地俾,好彩都識得講返唔好意思

SET DINNER既食物唔算吸引,
SET DINNER跟左一個餐湯, 忌廉湯不過不失,
龍利柳薯角份量好少,得三舊,入面包住一塊煙肉,
個龍利柳麻麻地, 食完好似無食過, 因為太少,
薯角少過M記薯角份量, 不過炸得好脆,
墨汁海鮮意大利粉幾好味,魷魚好正,
再叫左個芝士焗西蘭花,
份量唔多, 個碗係平時人地用來烚布甸用的白色碗,
芝士唔夠, 多D會好食D
2014-05-12
  • 墨汁海鮮意大利粉
2014-01-16 2819 views
昨日係結婚周年紀念, 諗住食好d, 原本plan左去荃灣個間, 但又要去深水步買野, 咁就去呢間啦。平時見到門口黑mama, 好似冇乜人咁, 點知入到去已經坐滿一半人, 環境ok靜, 唔嘈, good!我地兩個叫左同一個set" 香燒豬柳配黑椒" 一個配薯菜, 一個配e粉。 冇想到咁好食, d肉keep juicy, 味度剛好我食左薯菜, 不是平時個d, 係燴蕃薯黎架, 好味, 仲要有d咬口, 我未試過個食晒個薯泥洗食個扒先頭以為好貴, set dinner 有湯+main course+ 甜品+ tea, 未加1, 八十幾, 仲要個地方唔嘈真的好難搵, 所以下次會再來的!
真的好難搵, 所以下次會再來的!
Other Info. : 環境係暗左d
2014-01-15
2013-10-22 2473 views
第二次來Oliva食西餐, 午餐就是第一次, 今日輪到食B餐牌午餐. 很多枱都坐滿人, 好彩不用等位,  侍應忙到踢晒腳也很有禮貌要一讚. 枱上已在放餐具時放了一籃四舊歐陸硬麵包和黑醋加橄欖油, 很喜歡黑醋的味道.羅宋湯也很熱, 不辣的, 好味.雞扒煎得很適中, 無筋的, 全塊食晒, 雞皮的脂肪比例也不多, 偶爾吃一次也不會太肥.有清嫩的甘筍條和豆角做配菜, 平衡雞扒的一個油, 意粉有一點乾身, 但不會太硬另外還有餐飲凍檸茶.

羅宋湯也很熱, 不辣的, 好味.
歐陸硬麵包, 羅宋湯
雞扒配意粉
另外還有餐飲凍檸茶.
Other Info. : 這裏有好幾塊餐牌輪流用的, 每塊餐牌都有很多款食物選擇, 所以就算連食幾日也不會怕日日同款的. 食飯時間很多學生, 有點學校飯堂的感覺, 很好.
2013-10-18
$47 (Lunch)
歐陸硬麵包, 羅宋湯
雞扒配意粉
  • 歐陸硬麵包 羅宋湯
2013-08-06 1976 views
之前吃過Oliva的團購,下午茶和晚餐都覺得蠻好吃的 所以這次見到又有團購的優惠 當然不可以放過 而這次我們選了在父親節前來吃 提早預祝父親節吧到達店裡的時候 只有一台客人 所以有點冷清 可是七點多之後 整間餐廳都滿座了 很誇張 而這次團購的主菜有四款可以選 算蠻多的耶點餐後是墨汁麵包,煙鴨胸沙拉和餐湯先上桌 《墨汁麵包》像是炭一樣黑 但是外脆內軟的 唯一不特別的地方是沒有什麼味道的《煙鴨胸沙拉》的煙鴨胸是切碎了的 而且沒什麼味道沙拉的生菜幾乎是沒有下過任何調味料的我只好叫服務員拿一點沙拉醬給我好了《雜菜湯》餐湯都算蠻好喝的 味道很夠很香 又不會太咸 不錯喝!!主菜我們分別點了三款不同的試試《龍柳卷》雖然擺盆不錯 但份量是最小的味道是OK 但魚肉本身的肉質乾乾硬硬的 整體一般《西冷牛扒》肉質蠻嫩的 但沒有牛肉味賣相很像快餐店的薄牛扒似的 只有味道算不錯我最欣賞的是紫薯蓉 味道很香 很特別只是冷掉了 熱一點會更好喔《燒雞意大利飯》燒雞肉紅紅的 有點像燒 味道是不錯 肉質不算太乾柴 算好吃的耶 只是意大利飯好乾喔 比較像濕炒飯多過意大利飯 因為他完全沒有意大利飯很CREAMY的口感最後
之前吃過Oliva的團購,下午茶和晚餐都覺得蠻好吃的
所以這次見到又有團購的優惠 當然不可以放過
而這次我們選了在父親節前來吃 提早預祝父親節吧
到達店裡的時候 只有一台客人 所以有點冷清
可是七點多之後 整間餐廳都滿座了 很誇張
而這次團購的主菜有四款可以選 算蠻多的耶
點餐後是墨汁麵包,煙鴨胸沙拉和餐湯先上桌
《墨汁麵包》像是炭一樣黑 但是外脆內軟的
唯一不特別的地方是沒有什麼味道的
煙鴨胸沙拉
《煙鴨胸沙拉》的煙鴨胸是切碎了的 而且沒什麼味道
沙拉的生菜幾乎是沒有下過任何調味料的
我只好叫服務員拿一點沙拉醬給我好了
雜菜湯
《雜菜湯》餐湯都算蠻好喝的
味道很夠很香 又不會太咸 不錯喝!!
主菜我們分別點了三款不同的試試
只是意大利飯好乾喔 比較像濕炒飯多過意大利飯
因為他完全沒有意大利飯很CREAMY的口感
最後附上的芝士蛋糕賣相和味道都是不錯的
只是口感比較鬆散而已 子一下去都快散了
Other Info. : 不知道是團購的質素應該要差點 還是廚師變了令食物的質素都變差了 但的確是讓我要再考慮下次會不會再來吃飯!!
2013-06-08
Father's Day
2013-06-13 1631 views
去到見到門口唔特別,牆上掛滿好多西人懷舊相畫,餐廳前後都吊住兩部電視,播外國人教煮野食。但電影沒有聲音,好快就無乜心機去睇......買左個團購我在7點左右到,最遲要8點鐘交枱(好似好趕甘)待應,好快就放左墨汁包同鴨胸沙律都比較特別,佢有黑醋可以讓客人去"點"汁我比較愛食物的原味,都是無"點"但,面包有少少硬的感覺可能是放得太耐的原因吧.....主菜,要了個豬肉意粉在深水步的西餐,算不錯la但意粉煮得有點硬豬肉都算可以la,但汁就比較少令全碟餸比較乾身.....食物的分量比較細份甜品方面有芝士蛋糕,加左果醬,有點好怪的感覺枱與枱之間又好有空間.....如果,鍾意寧靜d 的環境,尼間是幾好的選擇

買左個團購

我在7點左右到,最遲要8點鐘交枱(好似好趕甘)

待應,好快就放左墨汁包同鴨胸沙律
墨汁飽
都比較特別,佢有黑醋可以讓客人去"點"汁
我比較愛食物的原味,都是無"點"
但,面包有少少硬的感覺
可能是放得太耐的原因吧.....
主菜,要了個豬肉意粉
在深水步的西餐,
算不錯la
但意粉煮得有點硬
豬肉都算可以la,但汁就比較少
令全碟餸比較乾身.....
食物的分量比較細份
甜品方面有芝士蛋糕,加左果醬,有點好怪的感覺

枱與枱之間又好有空間.....
如果,
鍾意寧靜d 的環境,尼間是幾好的選擇
2013-05-25
墨汁飽
2013-05-15 1304 views
事隔一排再光顧oliva, 食物大致ok, 但服務退步了很多不很飽滯的芝士, 完全易入口, 有香口又不會太稀, 怕芝士的朋友也能吃到肥美煙三文魚, 青瓜, 幾款火腿, 麵包等, 不少的配料, 整體是不錯!四方型的薄餅, 是薄底的那款, 但不是很脆, 每塊薄餅上有由幾片煙三文魚砌成的花型, 很好肉的三文魚, 味道好, 加上cream cheese, 不錯的配撘焗飯不少且乾身夠香, 汁令人開胃, 幾片魚都煎得香又不多油, 整體讚最後送上香蕉蛋糕, 不過不失, 不太甜是一讚
最後送上香蕉蛋糕, 不過不失, 不太甜是一讚
2013-05-02
2013-05-01 962 views
見OLIVA有團購套餐,再睇下內容,好似都吾錯,咁即刻訂購兩位同男友試下,早兩日已經訂左今日6點,可能我哋比較早到,所以去到時得我哋一枱客,待應先問我哋有冇訂位,係咪團購,坐底後,吾使講,佢哋已經攞左墨汁包同鴨胸沙律來。墨汁包係配黑醋汁食,老實講,如果吾點黑醋汁,個包係無味道的,所以一般,而鴨胸沙律,比想像中少,但味道都吾錯,幾FRESH。至於主菜,男友選擇了香煎西冷牛扒配黑椒紅酒汁,牛扒薄薄一件,但夠淋,而家入口夠即溶,吾錯。而我選擇了香煎龍脷柳魚卷配海鮮忌廉汁,真係一般,龍脷柳魚一啲都吾新鮮,完全食得出係急凍龍脷柳,所以好失望。而每個餐都可以配意粉,飯或薯菜,我哋都選擇左意粉,真係有點後悔,因為意粉煮得很硬,又係失望之選。至於甜品,係普通的芝士蛋糕,但無啦啦加左果醬,搞到不論不類,而味道就一般。最後飲品,都係凍檬茶那些,沒有特別。至於服務方面,倒是不錯,有禮貌,同幾勤快。但如果吾係團購的關係,我絕對吾會再去食囉。
最後飲品,都係凍檬茶那些,沒有特別。
2013-05-01
2013-03-08 827 views
洋蔥湯夠香夠濃,什菜湯夠濃厚,不會只像蕃茄水.但畧為不夠熱,再熱D,應會更好味.墨魚汁包又軟又熱.焗青口下的薯蓉非常廚師夠工夫,不會油淋淋,最好食是春卷.下次一定要再食牛肉沙律,以往都好怕D牛肉得個樣,冇肉味,這次肉又夠淋好"正"蝴蝶粉,落足芝士,加上南南蓉,入口不會太"漏".千層麵內的肉醬夠多,不會只是薄薄的一層.豬手及燒排骨D肉,夠淋,排骨不會太乾.碟邊配的是蕃薯蓉,甜甜的,好味道.雪糕配上暖暖的朱古力蛋糕,冷暖交替.真系好好食.拿破倫的下層,因被上層的吉士添著,以至不夠脆了.
墨魚汁包又軟又熱.
焗青口下的薯蓉非常
廚師夠工夫,不會油淋淋,最好食是春卷.
Other Info. : 待應都好有禮貌,加水次數頻密. 想不到深水埗區,都有如此有水準的意大利菜. 環境不會太嘈雜.
2013-03-02
Birthday
2013-01-14 530 views
深水埗的Oliva,是這舊區中難得的意大利餐廳,而且做得並不太港式,因此我間中都會來吃。 我最喜歡它的Tiramisu ,份量很足很甜很漏。今天午餐,不想太Heavy,就來吃個普通Lunch。Oliva的麵包不錯,雖不算脆口,但好在不太硬,點些少油更好味。餐湯是西蘭花忌廉湯,幾鮮甜。Set Lunch主菜我選了「紅酒雜菜燴羊腩」$52羊腩有微騷味,但可接受的,肉質頗腍,加入紅酒後,令羊肉變得甜甜地,幾好味。餐飲我想喝Cappuccino ,淡淡的咖啡香,中和剛剛吃過的濃味紅肉。在意式裝修包圍下,這裡令我感覺舒服。

今天午餐,不想太Heavy,就來吃個普通Lunch。

餐湯是西蘭花忌廉湯,幾鮮甜。
Set Lunch主菜我選了「紅酒雜菜燴羊腩」$52

在意式裝修包圍下,這裡令我感覺舒服。
2013-01-13
  • 意大利芝士餅
  • 紅酒雜菜燴羊腩
2012-08-31 368 views
噚日係開group 4 週年, 會長揀咗哩度俾我地一行11人開餐; 去到見到門口唔吸引, 好似好舊o既一間西餐廳, 但入到去就發覺地方好寬敝, 仲要係兩個舖位打通; 燈光柔和, 裝修好懷舊feel, 牆上掛滿好多西人懷舊相畫, 餐廳前後都吊住兩部電視, 播外國人教煮野食由於我地係散嗌大家share 食, 所以部長提議我地+$25 有得跟湯同嘢飲先嚟忌廉湯, 配一個裡裡外外都係黑麻麻o既麵包, 再配黑醋 - 個湯味道ok, 唔會好似出面d 湯咁, 有一舊舊白色搞唔勻o既野, 朋友飲紅湯, 佢地話好酸; 醋我麻麻地, 所以 試咗兩嘢就無點, 有幾個朋友好誇張, 點晒人地一碟醋都唔夠, 要refill d 醋; 個包其實無特別, 所以要點醋食, 有番少少味, 不過好在夠熱, 所以就算唔點醋, 我都覺得ok之後嚟三文魚酸忌廉汁蕃茄 - 酸酸甜甜幾好味, 咁樣整幾特別 (哩個蕃茄好似話唔係成日有, 我地本身order 2 個, 但佢得番一個, 我地照要)炸芝士條 - ,真係用成條芝士嚟炸架, 好堅呀, 鍾唔鍾意食芝士都應該試下再嚟, 牛扒 - 整得唔錯, 入味, 唔會"un", 厚薄適中豬仔骨

再嚟,
牛扒 - 整得唔錯, 入味, 唔會"un", 厚薄適中
豬仔骨 - 我無食, 朋友話好味
三文魚pizza - 三文魚捲到好花之戀壽司咁, 但餅底就似cracker, 我麻麻地哩隻餅, 但食落都係好味o既
酸忌廉蘑菇 - 又係一個好creamy o既菜, 好大個菇, 好重蘑菇味, 好味
最後係,
什菌意大利飯 & 唔知乜野意大利飯 - 食意大利飯好易飽肚, 但我又鍾意食得比較creamy, 所以哩d 好啱我
螺絲粉 - 酸酸地, ok 的, 但唔太特別
辣汁意粉 - 可能食得唔多, 我覺得唔係好辣, 同埋佢伴碟d 辣椒無切開, 唔好俾佢呃到以為好辣
墨汁意粉 - juicy, 好似有輕微o既腥味
Other Info. : - 由於哩餐好啱我口味, 所以我覺得好好食, 坐對面的新朋友仔, 仲一路食, 一路不停話好味, 好味, 好搞笑, haha~~ - 價錢實惠, 地方舒服, 而家真係好難搵哩d 地方, 希望佢生意興隆, 等我地有機會的話再去食 - 佢地連洗手間都好乾淨, 抵讚
2012-08-30
Anniversary