2024-04-01 211 views
銅鑼灣太平館,對上1次食應該係3,4年前,仲要係2個女仔,好多野都想食,不過都無叫到,今次約多幾個人,終於可以叫多幾款野食,一早預約左,餐廳預留左長car位俾我地。開始點餐,豬脾餐,瑞士牛河餐(非叫不可),乳鴿餐(無咩特別,下次可以食另外食物),瑞士汁雞翅膀(正),跟餐湯,個龍蝦湯好味,點完餐服務員好貼心問我地叫唔叫梳乎理,我地好快答“叫”,服務員幫我地安排,大約食到中間就同我地講,而家幫我地落單,因為需時,可以夾到我地食完正餐,之後食甜品。整體黎講,食物質素唔錯,服務員貼心,4個人4個餐再加梳乎理,埋單人均330,我覺得合理,話晒銅鑼灣地段,食飯無限時,係其中1個優點,我會再去食,再唔支持下香港餐廳,好快會消失。
配菜
瑞士汁牛河
瑞士汁雞翅膀
梳乎理
2024-03-11 458 views
很久沒來的老牌餐廳,入到去已滿座,經理給了一張飛,見前面冇乜人就等下,冇耐經理就提示5分鐘後有枱了順利入座後,因以前食過知道餐的份量不算少,叫了一個乳鴿餐 (包括一隻乳鴿,燕窩雞茸湯,焗葡國雞飯,餐飲及甜品) ,另點4隻瑞士雞翼。一個餐只有一個餐包一個湯,細心的待應見我們兩人特別給多一個包。到湯來的時候又會給多一個碗給我們share。還不時補添熱茶,換碟,難得的是晚餐繁忙時間也有這種無微不至的服務。食物方面點了一基本上都維持好的水準。焗葡國雞飯雞滑汁香,燕窩雞茸湯濃郁,瑞士雞翼口感味道出色,乳鴿香脆肉嫩,都能維持水準多年冇來,絕對不是熟客也不認識店內任何一個經理及待應也能享受好的服務,加上食物水準不錯,絕對值得推薦

2024-03-08
  • 瑞士汁雞翼
  • 乳鴿
2024-02-27 456 views
餐廳彷似停留左係八十年代,裝潢同佈置都保留住當時既面貌,帶有復古懷舊既風味,好似穿越左時光回到當時既感覺!侍應以友善親切既叔叔為主,偶然同客人閒話家常一番,亦唔會催趕埋單,食人客可以慢慢享受美饌。🥄鮑魚海龍皇湯蝦味好特出,感覺似飲緊蝦頭蝦膏燉湯。鮑魚既身影就唔多覺,其他配料都係烚熟再放入湯,提升唔到海龍皇湯既鮮味,唔太推介大家嗌🫣🥢太平館瑞士汁炒牛河色香味俱全既一碟炒河粉🫶🏻牛冧肉肉質偏柔軟肥肉少,不過用梳打粉醃之後已經無晒肉味🙈秘製既瑞士汁望落好深色好杰,但入口好有驚喜,鹹甜適中,河粉掛汁力強,索滿醬汁既河粉好惹味。成碟粉都炒得好有鑊氣,河粉既份量亦比坊間茶記多,不過食到尾聲就會覺得口乾同好滯!🐤太平館瑞士雞翼除左牛河外,瑞士雞翼都係鎮店之寶。雞翼好肥美飽滿,每一隻都煮至入曬味!瑞士汁同牛炒用既醬料有些許分別,除左帶甜之外,仲食得出紹酒同其他香料既味道,層次一啲都唔單薄。雞翼以文火滷煮,令到雞肉皮滑肉嫩,香氣撲鼻!📍太平館餐廳銅鑼灣白沙道6號地舖

🥄鮑魚海龍皇湯

🥢太平館瑞士汁炒牛河

🐤太平館瑞士雞翼

📍太平館餐廳
銅鑼灣白沙道6號地舖
2024-02-12 550 views
太平館喺香港懷舊西餐廳, 已經喺香港有好多年嘅歷史。今次去到,就試晒佢所有名物,睇吓佢一直以來屹立不倒嘅原因。乾炒牛河鑊氣十足,牛肉份量多,每塊大大片,河粉就同坊間出邊食到嘅冇乜太大分別,而且有一點油。瑞士雞翼,幾乎係每個客人嚟到必點嘅食物,一碟雞全翼總共八隻,瑞士汁偏甜唔會過鹹,雞翼亦都非常入味,而且即叫即整,但食嗰日略嫌雞翼有少少過熟。期待已久疏乎厘,個個好似人頭咁大,疏乎厘都係即叫即整,需時大約30分鐘,外皮有少少焦香,裏邊蛋香十足,而且十分鬆軟空氣感十足。係呢間餐廳不可不試嘅甜品。
太平館喺香港懷舊西餐廳, 已經喺香港有好多年嘅歷史。

今次去到,就試晒佢所有名物,睇吓佢一直以來屹立不倒嘅原因。

2024-01-09 840 views
星期日同朋友行過銅鑼灣,見到好耐冇食太平館就去排隊。排咗15分鐘就能入座,點咗有名的豬脾飯。賣相嘅嘢就見仁見智,但係啲白飯就啃唔落,因為大部份係生米。同一位一睇就知道老經驗嘅叔叔講,佢二話不說就收走。我唔知佢想毀屍滅跡定係點?轉頭返嚟同我講冇白飯咁轉炒飯俾你。我懷着感恩之心回應⋯哦原來你跟進緊,只不過你不善於表達。跟住佢也二話不說放低 咗一碟炒飯,今次仲正,原來生客有問題唔單止唔道歉,仲送多隻小強俾你做贈品。小強有腳爬落去我冇計,但佢哋有口卻不會道歉,仲要二話不說收走證物。難怪可以屹立不倒咁多年。
小強炒飯
2024-01-07
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$200 (Lunch)
  • 小強炒飯
2023-10-09 2849 views
呢日同老婆行過銅鑼灣,佢細個生日,外母會同佢入呢間餐廳食疏乎厘、瑞士雞翼,同肉醬意粉慶祝。講到咁,我就同佢入去緬懷一下啦!入到去裝修都幾懷舊,好七八十年代高級西餐廳,卡座梳化位,好舒服。店員係上咗年紀嘅伯伯,個個西裝骨骨,服務一啲都唔慢,一嚟就送上兩杯熱茶,服務唔錯!老婆話以前細個食好貴,生日先有得嚟,我望吓價錢,下午茶同晚餐爭一大截,好抵食!焗芝士肉醬意粉意粉唔淋,夠彈牙肉醬好夠味,配埋好Rich嘅芝士,口感一流又美味。鹹牛脷湯麵個麵夠爽口,鹹牛脷夠厚夠入味,牛脷夠淋,配埋紅蘿蔔同菜心,湯底清甜,整體不錯!
呢日同老婆行過銅鑼灣,
佢細個生日,外母會同佢入呢間餐廳
食疏乎厘、瑞士雞翼,同肉醬意粉慶祝。
講到咁,我就同佢入去緬懷一下啦!

入到去裝修都幾懷舊,
好七八十年代高級西餐廳,
卡座梳化位,好舒服。
店員係上咗年紀嘅伯伯,
個個西裝骨骨,服務一啲都唔慢,
一嚟就送上兩杯熱茶,服務唔錯!

老婆話以前細個食好貴,
生日先有得嚟,我望吓價錢,
下午茶同晚餐爭一大截,好抵食!

意粉唔淋,夠彈牙
肉醬好夠味,配埋好Rich嘅芝士,
口感一流又美味。

鹹牛脷湯麵
個麵夠爽口,鹹牛脷夠厚夠入味,
牛脷夠淋,配埋紅蘿蔔同菜心,
湯底清甜,整體不錯!
2023-09-18 1691 views
銅鑼灣太平館是一家懷舊風格的餐廳,提供美味的午餐選擇。在午餐時段,他們會奉送餐湯同餐包,餐湯可選擇羅宋湯或粟米忌廉湯,餐包鬆軟微溫。在這裡,你絕對不能錯過他們的瑞士汁雞翼。這道菜以嫩滑多汁的雞翼為主,濃郁的瑞士汁。這種瑞士汁有著豐富的口味,帶有微妙的香料和香草的香氣,讓人回味無窮。雞翼肥美、肉質鮮嫩,每一口都充滿了美味和滿足感。銅鑼灣太平館的瑞士汁雞翼是一道令人垂涎的佳餚,無論是味道還是口感都非常出色。如果你喜歡懷舊風格的餐廳和美味的雞翼,這裡絕對是一個值得一試的地方。無論是和朋友一起品嚐美食,還是享受一頓舒適的午餐,銅鑼灣太平館都能給你帶來一個愉快的用餐體驗。

2023-09-18
Lunch
2023-09-12 1403 views
夥計眼中只有熟客改善點- 接近100%夥計都系無禮貌,掟餐牌,碟。。。。除非你系熟客,吾通哩個系老牌餐廳酒樓的特色?2點半前去到,-都坐左差不多90%,咁嘅時間有咁多人,吾錯啦!裝修好多年無變,可能系懷舊味道。-未有下午茶,睇完餐牌,都只有午餐價錢值得食,散叫真系比較貴,午餐包括餐包,主食,同餐茶。羅宋湯(4分)- 有幾種菜煲,吾錯餐飽(4分)- 熱辣辣,好軟熟岑味牛脷飯($88)4分-因為個名比較特別所以叫,後來再睇餐牌,原來系法國醬,有鴿珍肝,肉碎,香料等,味道勝在有鮮味同吾鹹。-牛脷有兩大塊,咬落爽口,難得。- 飯系有蛋炒底,有心。乾炒牛河($92)2分- 賣相顏色都吾錯,河粉無一條無顏色或者黐埋,有功夫。- 牛肉有鮮味同”淋”,但扣分亦系因為牛,可能最多得4塊。- 有幾條菜心,比較健康。咖啡檸檬水正正常常。
夥計眼中只有熟客

改善點

2點半前去到,

午餐包括餐包,主食,同餐茶。

羅宋湯(4分)

- 有幾種菜煲,吾錯

餐飽(4分)

- 熱辣辣,好軟熟

岑味牛脷飯($88)4分

-牛脷有兩大塊,咬落爽口,難得。

- 飯系有蛋炒底,有心。

乾炒牛河($92)2分

- 賣相顏色都吾錯,河粉無一條無顏色或者黐埋,有功夫。

- 牛肉有鮮味同”淋”,但扣分亦系因為牛,可能最多得4塊。

- 有幾條菜心,比較健康。

咖啡檸檬水正正常常。

羅送湯
餐飽
岑味牛脷飯
2023-09-12
$100 (Lunch)
羅送湯
餐飽
岑味牛脷飯
2023-08-16 1387 views
第一次黎呢度食下午茶3點開始下午茶時段,都唔難羅位叫左蝦多士 瑞士汁雞翼 同埋瑞士汁牛河比起晚市正價平一大節,份量少左,但一次可以試幾樣野,好開心😀個蝦多士好香脆瑞士汁牛河好濃味,唔會太甜,剛剛好掛到汁
第一次黎呢度食下午茶
3點開始下午茶時段,都唔難羅位
叫左蝦多士 瑞士汁雞翼 同埋瑞士汁牛河
個蝦多士好香脆

瑞士汁牛河好濃味,唔會太甜,剛剛好掛到汁

同T先生成日講,下次要去<太平館>食嘢,但次次都會忘記呢個option…..今日上網睇食嘢好介紹,終於記起了,於是同T先生過來食下午茶😊😊我地在Hysan 食完野再過來食下午茶(好似好大食咁🫣🫣),下午茶時段係3-5pm,等左大概5分鐘就安排了卡座4人座位。咁大個人,我都係第一次黎<太平館>食嘢,餐廳裝潢和佈置有70-80年代既高級西餐廳既感覺,座位又舒服。職員全都是中年或上年紀的叔叔,個個都有禮貌架。叔叔先比2杯用玻璃酒杯盛起的熱茶,再比下午茶餐牌,我地都諗左好一陣子食咩😆 📍燴牛脷意粉 $64已經很久很久無食燴意粉,而且唔係間間餐廳都有,再加上係用牛脷配搭,我更加想食😆 等左我諗10分鐘就有。賣相不錯,牛脷切條後份量都多,有牛味、啖啖肉得來冇筋,要讚而燴意粉係幾多汁而且鋪滿成碟意粉,意粉唔會煮到好腍,並非al dente, 我個人諗為口感剛好配多汁意粉,這才是燴意粉的精髓 總之真係會愈想食晒同埋啲汁😆😆 燴汁應該有蕃茄醬和牛汁煮成(我諗),有少少甜甜地,但好好食呀 📍跟餐凍咖啡我地點black coffee, 咖啡味濃有餘韻,我和T先生都鍾意,而且凍

下午茶餐牌

📍燴牛脷意粉 $64

會牛脷意粉

📍跟餐凍咖啡

我地點black coffee, 咖啡味濃有餘韻,我和T先生都鍾意,而且凍飲唔洗加錢

📍太平館瑞士雞翼配煎蛋(跟飯) $74

T先生想食多個茶餐,都諗緊食咩。叔叔推介食瑞士雞翼,盛讚肉厚和滑。既然黎到<太平館>,點都要試招牌名物呀😆 製作需時,要等15-20分鐘呀。
太平館瑞士雞翼飯(o配煎蛋)

茶餐有兩隻肥美飽滿既雞翼,配上成碟瑞士汁,煎蛋飯另上。雞翼新建煮起,好夠熱而且真係肉厚嫩滑,配瑞士汁和撈飯,又真係幾惹味。就算覺得飽飽地,但會撈汁食晒,事實上,瑞士汁調味剛剛好,唔會過甜或過咸。唔錯、唔錯。
太平館瑞士雞翼

我地慢慢食,叔叔們唔會趕我地走😇😇 環境座位又舒適,令我都感受到舊時去西餐廳果種情懷。價錢上係比茶記貴啲,另設加一服務費,但環境,服務和食物質素係值回票價。相信我地會再encore 既😊

事後食評:

衞生:4.0/5.0

2023-07-08
Tea
會牛脷意粉
太平館瑞士雞翼飯(o配煎蛋)
2023-06-01 1491 views
今日下午13:30去食飯,銅鑼灣呢啲鐘數要攞飛等位食飯都好正常。點知見到1位中年男士一入餐廳就攞份報紙自己行入去坐低。帶位嗰個莫經理都衝入去同嗰位男士講有其他客人等緊位,點知嗰個無恥人話吾知識邊個部長,嚟親都吾駛等位。真心想問下係邊個部長,我都想識。
真心想問下係邊個部長,我都想識。
2023-06-01
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
Lunch
2023-04-12 1814 views
念住之前沒食過他們嘅焗豬扒飯 今日就來試下 一進門 個年齡最大的服務員(好似係經理)就讓我坐門口凳子上等著(店裏大把空位...)等佐5min自己起身叫另一個服務員帶我入座 之後點餐剛講完焗豬排那個服務員就走了 之後又搵另一個服務員落嘢飲… 3min後服務員單手端著杯碟往我面前一揼就走了...奶茶都洒出來...又過佐5min 上來一個唔知還咩嘅炸豬排 我即刻問佐個服務員 我嗌嘅焗豬排 哩個汁好似唔係茄汁 同埋點解係炸豬啊🤔️個服務員指著對我說這就是茄汁 他們店的茄汁就是這樣的 顏色深啲…之後我就試佐一啖個汁 果然唔係茄汁 看落好似咖哩但又唔係 甜甜嘚 冇咩鹹味 唔知係咩 好奇怪 陣味有啲似稀释过的瑞士汁加佐葡汁…真係好伏🆘我都諗住算啦 隨便食吓啦 點知之前個服務員又搵佐開頭個經理來 先質問我你點的係唔係焗豬排 之後態度非常之差噶又同我講佐一邊你嗌個飯就係咁㗎!🆘5min随便食啲 即刻起身走人🆘香港人不骗中国人 快跑👋🏻或者换家店
念住之前沒食過他們嘅焗豬扒飯 今日就來試下
焗豬排飯(下午茶)

🆘5min随便食啲 即刻起身走人🆘
香港人不骗中国人 快跑👋🏻或者换家店
平時多食新潮cafe,今次來到這種懷舊老店,別有一番風味呀!我們一行二人,點了一份🥢乳鴿餐 $304🥢瑞士汁雞翼(4隻) $98🥢以及甜品🥢梳乎厘 $152🥢可以說非常豐盛乳鴿餐包括:燕窩雞茸湯、太平館燒乳鴿(一隻)、焗葡國雞飯,其實兩個人食這個餐已經好足夠,不過難得到此,怎可以不嘗餐廳名物🥢瑞士汁雞翼🥢燕窩雞茸湯真的有燕窩,有咬口,亦好濃郁;乳鴿、雞翼都好入味,肉亦都好嫰滑,味道就比較濃和咸,相反焗葡國雞飯就有點普通,雞口感偏鞋,而且原來白飯是另上,稱不上是焗飯吧,唯獨這有點失望最後梳乎厘簡直是全晚的亮點!一上枱我們幾乎驚呆了,比我們的頭都要大,幸好梳乎厘內多是空氣,看似大實際份量不多。

燕窩雞茸湯

太平館燒乳鴿
瑞士汁雞翼
  • 瑞士雞翼
2022-11-16 1822 views
小時候住在銅鑼灣,太平館算是出名的西餐廳,價錢在當時不算便宜,服務及味道都唔錯,可惜而家真係大不如前,今日同老公去食晏,門口負責登記帶住嘅帶眼鏡著西裝嘅經理,拎餐具比我哋時將其中一隻匙羹跌咗落地下,我見到佢用另外一隻手拎住,諗住佢會換過另外一隻俾我,點知佢將其他餐具放低之後,佢將跌咗落地嗰隻匙羹慢慢咁放返落我枱面彼岸肉😡😡我冇出聲,只係將跌過落嚟嗰隻匙羹拎開叫佢收走,佢又真係好似若無其事咁拎走咗而無換過一隻俾我😡呢啲咁嘅服務質素真係仲衰過大排檔
2022-11-16
5 Minutes (Dine In)
$100 (Lunch)
2022-10-18 1718 views
行街街行到攰搵個地方下午茶,這間餐廳跟其他嘅好不一樣,一入去就充滿阿飛正傳年代嘅氣氛,侍應都係一啲老人家,但係好好脾氣又有禮貌。首先梗係食下呢度嘅名物「太平館瑞士汁炒牛河」連一杯飲品$72。碟河好細碟,而且有點鹹,唔似瑞士汁要甜甜地咁,不過銅鑼灣嚟講都唔叫合理,因為你可以舒舒服服咁坐。叔叔好貼心幫我哋換哂啲碟&餐具,因為跟住我哋食重頭戲⋯⋯「梳乎厘」!小朋友老遠見到就嘩嘩聲😂😂,係咁相機先食因為大過佢個頭,個皮烤得香香甜甜,她一大匙放進口就溶晒,開心到格格聲話好食😋。呢個下午茶二人餐連兩杯飲品只係$150,當氹小朋友都抵吖💪🏻

太平館瑞士汁炒牛河

Tea