2024-04-10 0 views
老字號,有水準。潮洲菜愈來愈小,先黎個豬紅,好滑,好香。隻魚係馬友,好多黃油,小小淋,有魚香。鼓椒炒蜆就夠惹味,但有啲係霉霉地,整體ok。蒸鱔食過兩次,上次陳皮,今次豉汁,都係麻麻地,好實。一定要試嘅係紅燒魚翅,係一排排的,超濃湯,超滿足,加埋火腿,香味一流。又唔漿口,真心正。蠔仔粥一窩兩份食,啱啱好,傳統味道。重點係個糖水,清心丸綠豆邊,煲到起晒沙,甜味適中,可以添食呀,無敵。最後飲啖功夫茶。滿足。
老字號,有水準。
潮洲菜愈來愈小,先黎個豬紅,好滑,好香。
隻魚係馬友,好多黃油,小小淋,有魚香。
鼓椒炒蜆就夠惹味,但有啲係霉霉地,整體ok。
蒸鱔食過兩次,上次陳皮,今次豉汁,都係麻麻地,好實。
蠔仔粥一窩兩份食,啱啱好,傳統味道。
最後飲啖功夫茶。滿足。
2024-04-09
  • 大排翅
上環這家潮州打冷鋪絕對是超越期待的美味之地!這裡以高水準的烹飪技藝和新鮮食材著稱,為顧客提供了一場極致的味覺盛宴。每一道潮州打冷都呈現出精湛的手藝,清爽的湯汁中散發出濃郁的海鮮和肉類風味,令人回味無窮。而這家打冷鋪的價格相對於其品質,可謂豐儉由人。無論是用餐環境還是食材選擇,都展現了極高的水準,而價格卻相對親民,讓人感到物超所值。這樣的性價比絕對是引人入勝的原因之一。值得一提的是,這家潮州打冷鋪的服務也是令人印象深刻,服務人員熱忱親切,為用餐環境增添了溫馨感。這是一家不僅追求口味卓越,而且在用心服務上不馬虎的餐廳。總的來說,上環這家潮州打冷鋪是一個不容忽視的美食寶藏,其高水準的料理、合理的價格以及溫馨的服務,使其成為人生必試的饗宴,讓每一位品味生活的人都能在這裡找到滿足。

2023-11-06 579 views
耐唔耐想食潮州菜都會黎上環既尚興,店舖裝修十年如一,好有粵語長片既感覺,舊式老派裝潢,充滿人情味既職員,餐後仲有綠豆清心爽送,好有心意!🦐乾炸蝦棗上檯時係凍冰冰😢好明顯係炸完攤左好耐!蝦膠味道偏淡,加左唔少馬蹄,入口更有層次,無一般炸物咁熱氣,亦都保留左潮式蝦棗既特色。潮州甜醬甜度適中,配上清淡既蝦棗更添風味!🥢豉椒炒花甲熱辣辣炒起上檯🔥花甲偏細隻但份量搭夠,吐沙乾淨,配上豆豉辣椒一齊炒,小小辣好惹味,配白飯或者潮州粥一流🥰🥄潮州紅燒魚翅湯頭鮮美香濃,有小小回甘既味道!魚翅係一條條,好似芽茶咁粗,口感滑溜,但唔係一排排,畢竟一分錢一分貨😂另外將芫荽放入湯底,令到入口生色唔少!🦪薑蔥桶蠔桶蠔甜甜地,應該係先用蜜汁醃一醃,再用大量薑蔥爆香,鑊氣好夠,而且蠔蠔既份量都多。價錢比其他熱炒貴,但係用料,味道同份量都比較優勝!🪿潮州滷水🍲蠔仔粥📍尚興潮州飯店上環皇后大道西29號地舖

🦐乾炸蝦棗

🍲蠔仔粥

📍尚興潮州飯店
上環皇后大道西29號地舖
2023-10-26 436 views
四大五小,提前预订了位置~感觉这一条街,全都是他们家的哇.👌上下两层,座位算是丰富的,但我们大部队,还是提前定了位置。👌环境就是香港老饭店的即视感,发现香港的餐厅一开就是几十年,所以装修也都相对老旧。👌点菜的服务员姐姐很好,本来想要两份汤,结果她说先来一份吧,不够再点。推荐的出品也都不错….❤️关于出品:🪿 卤水拼盘 💰350要了鹅肉、鹅肠和猪大肠~甘草的香味恰到好处,不会过于强烈,寡淡适中~猪大肠也处理🉐️很干净,没有异味。🦀️ 冻花蟹 💰1700这道菜要💰1700,算是当晚的头牌~个头也确实给力,肉质鲜甜,回味无穷~🥧 潮州蚝烙 💰98蚝肉非常多,用料十足属于老少皆宜的一款出品~🍨 绿豆爽 🆓免费的餐后甜品~超好吃不会过于甜腻,属于完美一餐的点睛之笔.总体ok,性价比也还ok,人均💰200➕属于丰俭由人~#香港超级老字号 #香港美食 #香港全攻略
四大五小,提前预订了位置~
感觉这一条街,全都是他们家的哇
❤️关于出品:
🪿 卤水拼盘 💰350
卤水拼盘

🦀️ 冻花蟹 💰1700
这道菜要💰1700,算是当晚的头牌~
个头也确实给力,肉质鲜甜,回味无穷~
冻花蟹

🥧 潮州蚝烙 💰98
蚝肉非常多,用料十足
属于老少皆宜的一款出品~
潮州蚝仔烙

🍨 绿豆爽 🆓
免费的餐后甜品~超好吃
不会过于甜腻,属于完美一餐的点睛之笔
绿豆爽

潮州蚝仔烙
绿豆爽
川椒鸡球
2022-10-08 2594 views
凍蟹看似很簡單但是尚興的凍蟹吃起來就是跟其他家的不一樣,除了凍蟹,檸檬蒸烏魚,蠔餅,炸豆腐,雜菜粉絲煲,芋泥條,這些都是非常推薦的菜品,總之說到潮州菜,絕對不能忘記尚興,最在配上店裡的功夫茶,真的去油解膩,非常棒
凍蟹看似很簡單
但是尚興的凍蟹吃起來就是跟其他家的不一樣,
除了凍蟹,檸檬蒸烏魚,蠔餅,炸豆腐,雜菜粉絲煲,芋泥條,
這些都是非常推薦的菜品,總之說到潮州菜,絕對不能忘記尚興,
最在配上店裡的功夫茶,
真的去油解膩,非常棒
食物包含魚翅環保人士不喜勿插🫣🫣星期一早收工,同朋友約咗喺上環食飯。朋友細個住上環,話有一間飯店喺佢細細個嘅時候已經喺度但一直以來都未食過,同埋好耐冇食過魚翅,所以想一嚐呢間潮州老飯店。今次我想講咗服務態度先5/5⭐️店內員工,大多數係叔叔嬸嬸,但佢哋嘅服務態度認真有禮,真係要俾五粒星👍🏻我哋嗰日好早去到去到飯店,時間都未到5:30pm,喺門口見到餐廳內嘅員工還在休息,我哋就問佢哋開舖未,佢哋一見到有客人就即刻起身開工,招呼我哋上咗一樓。一坐低員工已經呈上功夫茶同鹹菜,幫我哋開杯斟茶,準備盒裝紙巾同濕紙巾準用,服務同我想像中嘅舊式飯店完全唔同👍🏻 食飯途中亦會為相應嘅食物準備唔同嘅餐具,另外換碟同埋添茶都非常殷勤👍🏻幫我哋落單嘅叔叔員工仲耐唔耐都會問吓我哋好唔好食或者點樣食會好食啲,同埋介紹吓啲餸菜咁,非常欣賞❤️跟住就講食物,我哋點咗白灼螺片,滷水鵝片拼墨魚一個大鮑翅、一個潮州翅同埋韭菜盒。鹹菜同功夫茶 4/5⭐️一坐低就會有鹹菜同功夫茶自動上枱,功夫茶細細杯第一啖飲落好似普洱嗰啲紅茶,但之後就有啲回甘嘅味道都幾好飲;鹹菜佢哋醃得味道適中唔太濃味,但係又會令到你好想繼續食下一塊嘅感覺🤣白灼
食物包含魚翅環保人士不喜勿插🫣🫣

今次我想講咗服務態度先5/5⭐️

鹹菜同功夫茶 4/5⭐️

白灼螺片3.5/5⭐️

聽聞呢度嘅白灼螺片係招牌菜,Menu寫嘅係時價,個日售價係$1100一片我哋於是就叫咗一塊諗住share,相片係半塊嘅size。因為員工已經好勤快幫我哋切開左一半同分埋碟,一人一份。味道鮮同爽口,完全冇腥味,配埋佢哋嘅蝦醬又有另一番風味,不過價錢嚟講覺得偏貴,所以俾3.5⭐️🫣

滷水鵝片拼墨魚 4/5⭐️

Menu無雙拼同冇鵝片,我地問員工可唔可以做到佢哋話冇問題👌🏻味道方面,鵝片同墨魚唔韌同爽口,另外仲有幾件鵝肉,配埋醬料,好味道。醬料,仲要係一人一碟,夠晒衛生,抵讚。墊底嘅豆腐吸晒佢哋嘅滷水汁唔太鹹又嫩滑,好好味。

紅燒大鮑翅 5/5⭐️

今日嘅主角,紅燒大包次,湯底夠熱,味道濃郁,入邊嘅翅一梳梳有啲真係好似筷子咁粗;另外配埋芽菜同埋芫荽仲有金華火腿絲撈埋個湯一齊飲,又係另一種味道芫荽真係為呢個湯底生色不少。

潮州紅燒魚翅 4/5⭐️

我哋特登帶咗另一個唔同嘅翅,想同個紅燒大鮑翅比較一下佢嘅湯底同翅嘅分別,個湯底有啲唔同有啲回甘嘅味,幾特別,但係佢嘅翅同紅燒大鮑翅比就真係幾大分別,冇一梳梳同埋個粗度都爭幾遠。

韭菜盒 3.5/5⭐️

嗌嘅時候以為個餡料係韭菜,上到枱食既時候先知道原來佢個韭菜係撈左入個皮度猜,入邊嘅餡料係海鮮餡料。個皮有少少煙煙韌韌,唔係脆卜卜嘅感覺,調味唔咸,幾特別,可以一試。

糖水清心丸鬥豆爽 5/5⭐️

差唔多食完我哋諗住嗌糖水,因為好鍾意食潮州糖水,特別係清心丸。員工就話有豆爽糖水送,即係好似人哋紅豆沙細細碗咁飯後甜品。我哋問可唔可以加埋清心丸落去🫣,叔叔員工話冇問題就即刻去煲糖水👍🏻👍🏻佢知道啲糖水就嚟煲好,但係佢幫緊其他人落單都特登叫同事準備糖水俾我哋,非常上心❤️❤️豆爽糖水味道唔太甜,清心丸煲得透徹,煙煙韌韌配埋豆爽一齊食,有口感又好味道。

總括嚟講,今次老飯店嘅體驗非常之好,完全冇諗過店內嘅員工做事上心態度殷勤超級抵讚,食物方面,紅燒大鮑翅真心推介。

紅燒大鮑翅
潮州紅燒翅
紅燒大鮑翅
潮州紅燒翅
2022-08-31 1543 views
大鄉里出城,還沒選定晩餐地點,看到飲食資訊介紹上環尚興,中午致電即晩6PM,預約成功尚興潮州飯店位於上環皇后大道西29號地下約6時左右到達,侍應有禮地安排樓下的座位充滿喜慶感的餐牌侍應送上功夫茶濃郁鐵觀香,潮州菜必備酸菜作為前菜,爽脆味道偏甜鹵水鵝紅$70印象中第一次食鵝紅,鹵水入味,但不會死咸,鵝紅質感非常嫩滑潮州鵝珍肝$188鵝肝切得厚,每片也有半個手掌般大少,視覺先來個大滿足,底部的豆腐份量也不少雖未做到入口即化口感,但質感幼滑甘香,醇香甘潤潮州鹵水鵝$138在餐牌上沒看到剩鵝片款式,這款鹵水鵝是一半鵝片,一半是帶骨位置,鹵水汁醇香,鵝肉鮮嫩鬆軟,鹵得入味潮州紅燒魚翅點了一碗正常份量$318,一碗加大份量$470紅燒湯底鮮美香濃,翅滑溜脆潤,濃郁有咬口可按個人口味伴以芫茜,我就選擇只吃原味潮州菜式大合照侍應送上的甜品~綠豆爽綠豆軟腍、清清甜甜吃到一半的時候,侍應推介加入這款甘桔陳皮蜜加入後,又是另一番滋味熱情的侍應再次送上功夫茶另一款茶,忘記了名字消滯又解膩埋單: $1325,謝謝有資歷叔叔熱情的招待,我只是第一次到來,旁人可能會誤以為我是熟客仔大滿足的一餐,還有很多食物想試,下

尚興潮州飯店位於上環皇后大道西29號地下
約6時左右到達,侍應有禮地安排樓下的座位
充滿喜慶感的餐牌
侍應送上功夫茶
濃郁鐵觀香,潮州菜必備

酸菜作為前菜,爽脆味道偏甜
鹵水鵝紅$70
印象中第一次食鵝紅,鹵水入味,但不會死咸,鵝紅質感非常嫩滑
潮州鵝珍肝$188

雖未做到入口即化口感,但質感幼滑甘香,醇香甘潤
潮州鹵水鵝$138

潮州紅燒魚翅
點了一碗正常份量$318,一碗加大份量$470

紅燒湯底鮮美香濃,翅滑溜脆潤,濃郁有咬口
可按個人口味伴以芫茜,我就選擇只吃原味

潮州菜式大合照
侍應送上的甜品~綠豆爽
綠豆軟腍、清清甜甜

吃到一半的時候,侍應推介加入這款甘桔陳皮蜜
加入後,又是另一番滋味

熱情的侍應再次送上功夫茶
另一款茶,忘記了名字
消滯又解膩

大滿足的一餐,還有很多食物想試,下次一定會再到來。

供參考的餐牌
2022-08-27
2022-05-28 1618 views
我哋今日嚟到嗰陣被安排上1樓,但係嗰度啲位超迫,枱貼枱,又冇隔板,所以我哋要求坐返樓下,可惜樓下嗰個位就近廁所,勁大浸煙味,我哋問過侍應,佢仲好嬲話俾我地聽冇人食煙,其實就係一個二個職員走入廁所食煙,一開門啲煙味就吹晒出嚟,我哋唔好意思已經坐低咗,唯有照嗌嘢食,嗱嗱聲食完嗱嗱聲走,我哋嗌咗一個胡椒豬肚湯,鹹咗少少,同埋冇乜料,另外叫咗一個豉汁蒸鱔,幾好味,但係$168有少少貴,再嗌咗潮州蠔烙,做得唔錯,再加左一疊沙嗲牛肉炒芥蘭牛肉,係林因為乸過,但係芥蘭嘅份量就好少
2022-04-30 1210 views
聽聞此間老字號許久,終於能到此一嚐美食,甚為高興。進入餐廳時,餐廳的職員友善、服務態度100分,全程顧及食客的需要,以及上菜迅速。可是,或許是我許久沒有吃潮州菜式,期望有些過高,所以食物的味道好似並不如我想像之中的好好好吃。但是也屬於好吃之中。我叫了馬友、春菜煲、粉絲蒸九肚魚、筍粿、綠豆爽、鹵水拼盤。其中,以鹵水鵝片、鵝腸、墨魚和豆腐最為推薦,味道恰好又入味。如有下次,我亦會到此餐廳,不過要先把期望降低,才能品嚐真正的味道。

2022-04-29
  • 鹵水鵝片
  • 鹵水鵝腸
2022-04-08 852 views
屋企人生日,適逢要去西環買嘢,就特登嚟尚興食潮州嘢。早咗少少嚟,雖然要分枱坐,都可以坐埋喺附近。叫咗雞紅、鵝片拼鵝腸、糖醋麵、芋頭炒飯、炸大腸。全部食物都好好味,雞紅好入味好滑。鵝片拼鵝腸有驚喜,就係啲豆腐好滑。芋頭炒飯啲蝦米好香,芋頭好,啲鹹肉好惹味。炸大腸的色澤唔係好靚,不過家人講得啱,出邊好靚嗰啲炸大腸嘅色,應該係有一啲色素。糖醋麵有水準,煎得香脆。最期待係個甜品,雖然冇清心丸,但係啲綠豆好爽。侍應仲介紹我哋落少少金橘檸檬,我就麻麻哋,不過家人都好喜歡。值得一題嘅係所有侍應嘅服務都好殷勤同埋親切,知道我哋係分枱坐,會提供多隻碟俾我哋分數,有啲仲幫我哋分埋。中間不斷加茶,又教我哋點樣食嗰個甜品。然後偷聽到隔離對食物質素有意見,一個好似老闆嘅人出咗嚟試味同埋解釋,仲不斷同對方講唔好意思,仲檢討返個問題,誠意可嘉。
屋企人生日,適逢要去西環買嘢,就特登嚟尚興食潮州嘢。

早咗少少嚟,雖然要分枱坐,都可以坐埋喺附近。

叫咗雞紅、鵝片拼鵝腸、糖醋麵、芋頭炒飯、炸大腸。

2021-10-04 2415 views
終於試到一間適合爸爸口味的潮州菜,價錢亦都比較相宜,而且服務態度好好,好有人情味。去食潮州菜一定會有功夫茶, 呢一間嘅功夫茶我覺得比較mild 唔會太削胃先來嘅蠔仔粥我哋係比較欣賞跟住嘅鵝片滷水豆腐我同爸爸都覺得味道唔錯菜方面我哋揀咗潮州白菜,爸爸話其實係黃芽白本來我哋最期待就係梅子蒸白鱔不過梅子落得太多我哋覺得有啲過鹹過嚟酸最後嘅綠豆爽我爸爸覺得佢煲得唔錯整體上我哋都幾鍾意呢一間舖頭, 值得為此記錄一下有機會再嚟幫襯

先來嘅蠔仔粥我哋係比較欣賞
跟住嘅鵝片滷水豆腐我同爸爸都覺得味道唔錯
菜方面我哋揀咗潮州白菜,爸爸話其實係黃芽白
最後嘅綠豆爽我爸爸覺得佢煲得唔錯

2020-04-04 5989 views
呢間老字號,小時候已跟家人嚟過,相隔N年之後,竟然有機會同朋友再嚟過,期待!功夫茶 潮州菜飯前飯後必備嘅,先來一杯潮州滷水鵝 $138食潮州菜必點嘅,肉質腍,滷得入味潮州蠔仔粥 $90蠔仔每粒都好飽滿,加埋肉碎及莞茜,好鮮味,我哋5個人,每人都分到2~3碗沙茶牛肉 $88 店員叔叔推介嘅,沙茶牛肉炒菜芯正好中和沙茶醬的濃味,兩者相得益彰梅子蒸白鱔 $138白鳝肉质爽口,加上有梅子丶蒜蓉同埋少少紅椒味道, 令魚的味道更加鮮味。秘製潮式雞紅 $70第一次食雞紅,原來雞紅味道上較豬紅滑,血腥味亦較少,鐵質卻比豬紅高,幾特別。綠豆爽 本來想點個反沙芋,可惜賣哂…飯後送上綠豆爽,唔算好甜,開邊綠豆腍而不爛,有咬口,最後再來多杯功夫茶作結。
功夫茶
功夫茶
潮州菜飯前飯後必備嘅,先來一杯
潮州滷水鵝
潮州滷水鵝 $138
食潮州菜必點嘅,肉質腍,滷得入味
潮州蠔仔粥
綠豆爽
Type of Meal
Dinner
2019-10-22 4357 views
這𥚃是一間正宗嘅潮洲餐廳,食物好味尤其係鵝片、鵝掌翼,正到無朋友🥰凍蟹及魚都好鮮甜👍🏻👍🏻香煎菜甫蛋一D都唔油!金銀蛋豆苗雖然清清地但都好好味👍🏻👍🏻!紅燒翅就沒上海菜的好😌!
2019-10-21
2019-10-14 2929 views
好有特色噶一間飯店,我比較中意哩滴充滿風味噶餐館,椒鹽鮮魷,炸到脆蔔蔔,外面炸粉比較薄,椒鹽味適中,魷魚好好味,食落去好有層次感,然之後就系豆醬雞,好大碟,豆醬味好香濃,好多汁汁浸住滴雞,好入味啊只雞,滿足!
2019-10-10 2385 views
哩間系老字型大小噶飯店啦,裝修都充滿年代感,我就時不時都會去哩度食野,因為都幾合我心意噶。川椒雞,外面個層好似炸過甘,好香脆,吃落去有滴辣,不過辣辣地先過癮噶嘛,好中意食,然後果個螺頭雞腳燉湯,材料十足,鮮濃美味,清甜!可以試試,其實有好多潮汕菜都好正,都可以試試啊。