2013-11-04 602 views
星期六,睇完戲唔知食乜好,又係抱住搏一搏o既心態上黎睇下7點幾食飯時間都唔洗等位,兼唔full我真係第一次黎呢度食野,朋友話都唔算大碟有成本咁多o既甜品可以揀,點都要留一留肚朋友好為我著想放棄左自己想食o既焗年糕,俾我揀左呢個米卷食得有點兒狼狽,因為一咬就會跌哂出黎初時仲擔心芒果會酸,估唔到係超甜!!同煙三文魚o個種咸咸地夾埋一齊,umai~~終於遇到一道菜唔係圖片只供參考,蝦雖然得一隻但係夠大,魚扒同帶子都剛剛好雖然一個飯先得4樣餸,但其實淨係食個飯,本身都已經覺得好足夠唔係太酸,蕃茄味剛剛好,一個人可能好悶,兩個人食就fit哂~裝到隔離枱都有叫pizza,見唔係太大個,不過得5款可以揀,呢個薑汁豬算係比較特別唯獨是豚肉煮得耐,有點硬,薑汁我就唔係太食得出,不過不失~甜品時間~~~外層我估係朱古力味o既cream...因為唔算太多,所以都乾脆食左先算入面有一球朱古力雪糕,賣相黎講唔錯,不過如果外面真係cream,就真係扣左分喇兩球芒果+一球綠茶,伴住有鮮甜芒果同彈到不得了o既o者喱糖無奈雪糕底下都係有層cream,點解係唔係都要落cream呢?原本係想試下d芭菲,都係因為見到一層又一
星期六,睇完戲唔知食乜好,又係抱住搏一搏o既心態上黎睇下
7點幾食飯時間都唔洗等位,兼唔full
我真係第一次黎呢度食野,朋友話都唔算大碟
有成本咁多o既甜品可以揀,點都要留一留肚
煙三文魚芒果蟹柳米卷
朋友好為我著想放棄左自己想食o既焗年糕,俾我揀左呢個米卷
食得有點兒狼狽,因為一咬就會跌哂出黎
海鮮茄醬燴意大利飯
薑汁黑豚肉薄餅
唯獨是豚肉煮得耐,有點硬,薑汁我就唔係太食得出,不過不失~

甜品時間~~~
朱古力雪山
芒果船
兩球芒果+一球綠茶,伴住有鮮甜芒果同彈到不得了o既o者喱糖
原本係想試下d芭菲,都係因為見到一層又一層o既cream先至冇叫咋
話抵食又唔算好抵,好食又唔係勁好食,呢個價錢我諗仲可以再有更好o既選擇!
Other Info. : citibank信用卡有85折!
2013-11-02
2013-10-08 222 views
開揚亮白的裝潢是銅鑼灣風月堂的特色,予人一種悠閒的感覺,在這兒用正餐或吃小吃閒聊也不錯。晚餐有四款,價錢約百三四元,消費滿$300用花旗銀行信用卡有八五折。店方用上鬆軟麵包配上餐湯或沙律。跟餐沙律用上燒雞凱撒沙律,其實已算幾有誠意。加上翠綠的羅馬生菜爽口甜美,醬汁配搭調味佳,成品令人滿意。主菜香煎石斑帶子配檸檬牛油汁,份量略少,石斑外層煎香,配上杏仁片,份外美味,石斑魚魚香亦算有交代。帶子比預期大隻質優,食味鮮甜。檸檬牛油汁則較油身,酸香氣味不算突出。扒極黑豬扒鱸魚芝士腸配蒜茸汁,豬扒肉質鬆軟,肉味濃郁。鱸魚比石斑魚味道更濃。芝士腸比一般粗身,切開芝士汁徐徐溢出,同樣好吃噃!加$12追加菠蘿雪糕窩夫一客,窩夫微脆,但不夠溫熱香口。菠蘿雪糕內含少許果肉,OK喇!熱咖啡質感薄身滑溜,口味剛好合心!

麵包
燒雞凱撒沙律
香煎石斑帶子配檸檬牛油汁
扒極黑豬扒鱸魚芝士腸配蒜茸汁
菠蘿雪糕窩夫
熱咖啡質感薄身滑溜,口味剛好合心!
熱咖啡
[7/10/2013; Mon]
Other Info. : 消費滿$300用花旗銀行信用卡有八五折。
2013-10-07
燒雞凱撒沙律
香煎石斑帶子配檸檬牛油汁
扒極黑豬扒鱸魚芝士腸配蒜茸汁
熱咖啡
2013-09-01 138 views
原本打算去灣仔的Pizza Bar,但地方實在太嘈,沒辦法食飯傾計,所以沿著駱克道走到銅鑼灣,小姐懸崖勒馬建議風月堂,所以可以講在計劃失敗下而來的。兩個人等位不算耐,大約等了半個鐘左右,等位的時候可以由餐廳的玻璃窗望入去,我已被白色的格調吸引住,無論是台、椅或其他的佈置,都是以白色為主,很漂亮。青蘋果小麥草梳打+香芒蘋果醋沙冰 : 飲品好快就到,買相幾靚,梳打除了有青蘋果點綴之外,入面還有蘆薈粒,不過飲品味道略為較濃,要用凍水沖淡一些才飲得到。小姐講沙冰裡面原來有啫哩粒,都幾得意。田螺釀冬菇 : 有薯蓉做底,冬菇幾淋,田螺都算幾多,大約十粒左右,薯蓉不是太熱,明顯是同田螺冬菇預先分開整的,不過味道都可以。鮮蝦煙三文魚米卷 : 冷盤,最外層是紙米卷,包住煙三文魚,卷裡面有青瓜絲、蟹柳、芒果,點上Wasabi 沙律醬,剌激得黎帶有開胃的感覺,非常好。辣肉腸烤雞肉薄餅 : 叫了一款稍為多肉的薄餅,薄餅是mini size,適合我們兩個人食,餅底是薄脆底,口感不錯。餡料亦多,芝士鋪滿熔透了薄餅上面,每人可以分到三塊,食完後好飽。埋單的時候用Citi Bank 的信用卡會有85折,初頭預今餐大約

青蘋果小麥草梳打+香芒蘋果醋沙冰
田螺釀冬菇
鮮蝦煙三文魚米卷
辣肉腸烤雞肉薄餅

埋單的時候用Citi Bank 的信用卡會有85折,初頭預今餐大約三百幾左右,最後原來三百蚊有找,都幾抵食,坐得舒服,又有我心水的白色簡約,爭在食飽了沒有試甜品,要搵日返黎試下其他。
2013-08-30
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
田螺釀冬菇
鮮蝦煙三文魚米卷
辣肉腸烤雞肉薄餅
七月九日,晴。繼早上於半山作了半天上等人後,晚上我們一行七人決意化身東洋小妹妹 小寶寶事前致電予風月堂查詢有關蛋糕一事。因為我們準備了蛋糕,一心想於風月堂切,但員工說需另收切餅費,每人收$10-$50一位不等。化身東洋小妹妹的我們認為太貴了,所以只是把蛋糕先放於此。這個行為是不用另收費用喔,大家可以於心把蛋糕先奇存,離開時才再拿回。 我地1930到達,此時已有為數7-8人在等候。我們一行7人,都已經估計需等候一段時間,但並沒有想到要等待1小時這麼久 又不能事前BOOK檯,唯有等...終於到夜深才能收集上次你留在飯店那紙巾 不斷叫號,但都是二人檯。眼見店內一些卡位,都可以坐六人的,但靠窗的一邊都是坐上2人。 看!我是多麼的憤怒!有圖有真相!1小時候後終於入座。我們都只點了4樣食物,另加6杯飲品。由於我們有coupon,所以可以 BUY ONE GET ONE FREECoupon到7月31日。 千萬不要被menu上的相片騙過來,差距很大。有圖有真相!左.香蒜辣椒香草蜆肉扁意粉 $95一碟中蜆肉大概有12粒 (小寶寶有略略數過)味道是
七月九日,晴。

小寶寶事前致電予風月堂查詢有關蛋糕一事。
因為我們準備了蛋糕,一心想於風月堂切,
但員工說需另收切餅費,每人收$10-$50一位不等。
化身東洋小妹妹的我們認為太貴了,所以只是把蛋糕先放於此。

我地1930到達,此時已有為數7-8人在等候。

不斷叫號,但都是二人檯。

看!我是多麼的憤怒!有圖有真相
1小時候後終於入座。
我們都只點了4樣食物,另加6杯飲品。
Coupon到7月31日。

千萬不要被menu上的相片騙過來,差距很大。有圖有真相!

左.
香蒜辣椒香草蜆肉扁意粉 $95
一碟中蜆肉大概有12粒 (小寶寶有略略數過)
味道是不錯的,賣相亦十分好,有紅有綠。
最值得一讚的是意粉,入口彈牙,煙軔度拿捏得十分好,不會過分淋或硬。
這是令人驚喜的地方,日式西餐廳可以做到此水準。
右. 三文魚蟹籽炒飯 $98
好普通,炒飯底入口,小寶寶馬上說了一句:楊洲炒飯底黎嫁喎==
認真的,是因為太有獲氣的關係還是其他原因,入口的感覺是十分中國風。
這一所不是日本西餐廳嘛?幹嘛來客「三文魚蟹籽楊洲炒飯」?!
但事實上檯時又的確十分香。
左. 香草辣肉腸烤雞肉薄餅 $82
這個令人震驚的畫面出現了,實物和menu相差過大。有圖有真相!
第一,辣肉腸不多於3片。
第二,餅底又薄又硬,閉上眼吃,你會以為自己正在吃比較厚的太平梳打餅。
絕對沒有誇張,此乃事實!
最不滿意這個!
右. 一品盛盒 $92
正正常常,不過不失,小食拼盆是最正常的一味
雞軟骨串內的軟骨的確是重料,口感結實。
飲品方面,點了3杯不同的飲料。
1.白桃香橙什飲-小寶寶認為比較酸,提提飲前要攪。
2.雜果雪糕特飲-根本上就是士多啤梨沙冰!重重的藥水味,少年人最不愛!
3.檸檬柚子冰-飲不出有檸檬,上口根本是柚子蜜加上碎冰。
Other Info. : 攝影師技術了得!
2013-07-09
Waiting Time
60 Minutes (Dine In)
Celebration
Birthday
2013-04-07 78 views
同朋友喺銅鑼灣行街街,行到倦想搵甜品食又想食甜野就想起LEE度LU我地叫左兩個TEA SET,一個散叫芒果醬栗子窩夫~~~窩夫好好味,外脆內軟的,但個栗子餡好"鞋"呀!仲有點乾乾地藍莓忌廉窩夫~~~窩夫當然的好味,外面脆的,入面軟的GOOD!配上藍莓和忌廉真是絶配呢士多啤利千層酥~~~士多啤利好甜,但個千層酥,一D都唔酥,嚴格來說係唔可以叫酥囉!NO GOOD不過一個50多元的TEA SET,我也不會對他太高要求,而且地方都好清靜又乾淨的!

我地叫左兩個TEA SET,一個散叫

2013-03-20
$60 (Tea)
2013-03-26 19 views
工作餐,時好時普通,各同事都心情靚的一天,我們就找一家舒服一點的地方食中午飯。是日我們來到了上次因為排大隊而願望告吹的日式西餐廳,風月堂。檯子大,空間廣闊,這風月堂雖然位於人來人往、車水馬龍的銅鑼灣鬧市,但純白的色彩,帶少少歐陸風格而又有少少洋日味的餐室,整體的餐廳感覺令人非常之 relax,在這兒用餐有一種好特別的感覺,就是一直都想坐耐啲,再坐耐啲,因為實在之十分之舒適。餐湯是一客非常濃郁的羅宋湯,而且這不是港式風格的油膩式羅宋,少油,味道濃得黎但感覺到清一清的蕃茄及蔬菜的味道,配埋麵包,這湯不是簡而清,是濃而清。 燒汁雞扒飯,整體給我的感覺就是少油少鹽的健康本色,汁清清的,看似清但實在是充滿了味道,雞扒,份量夠大,肉食得出是輕輕的醃過,沒有而又有煎的感覺,做得十分之出色,淡香感浮出來的濃郁醬味,做得非常之有心思。 香草煎三文魚意粉,三文魚輕輕地四面燒過,有三至四成的熟,以鹽輕輕的烤,少少咸,肉多多的滑。而香草味帶入了意粉之中,加上少少橄欖油,也是一個令人感覺健康的美食。

咖啡同茶都非常之濃香,而所用的茶具好有歐洲感覺,而這個就是那一種洋日風咖啡店的感覺。

窩夫加雪糕,是風月堂的名物之一。我們點的是套餐,包了這一個窩夫甜品,不然的話,看見風月堂圖文並茂的甜品 menu,令我們眼花撩亂,是選不出來西來的。這窩夫,又鬆化又甜,日式的這一種食法最好是配雪糕冷食,雪糕的奶油香同此品互生味覺上的化學效應,甜加冰凍的奶油香,大人小孩都沒法擋。

感覺舒服的餐廳,尤其是在銅鑼灣的核心地帶,舒適 vs 繁忙,對比十分之大,感覺也特別的強烈。而且洋日的風格也是非常之吸引。舒舒服服的一個午餐,排下隊也值。
$88 (Lunch)
  • 窩夫加雪糕
2013-03-24 21 views
風月堂的餐具&甜品好靚好吸引~~ 今晚難得無人等位~即刻去坐卡位呢個鮮蝦煙三文魚米卷味道不錯最愛的甜品時間P.S. 來過幾次,環境不錯,可惜都是比較嘈雜,傾唔到計
風月堂的餐具&甜品好靚好吸引~~

今晚難得無人等位~即刻去坐卡位

呢個鮮蝦煙三文魚米卷味道不錯
最愛的甜品時間

P.S. 來過幾次,環境不錯,可惜都是比較嘈雜,傾唔到計
2013-01-15
2013-02-04 20 views
衝擊周三的晚餐過後,朋友說還要吃雪糕!找了一下發現cwb甜品選擇很多,但賣雪糕則沒幾間,最後還是按原判,選了風月堂! 我有到過風月堂吃晚餐,甜品卻是第一次;打開甜品menu,才發現他們甜品選擇真的很多,也很賞心悅目,每款都很吸引,令人難以下決定!我們一開始想吃窩夫,後來她們又想吃芭非,心大心細!單是menu都看了很久,最後她們選了不同的巴菲兩個雪糕芭非都很快送上,價錢都是差不多四十五十元,但一個是珍寶size,一個卻是bb size!一起送上來,還真令人感覺有點不平衝!蘋果香蕉薄餅($55 +10%)我選的這個,卻等了有25分鐘才送上,說是現作,製作雖時!送上來時,玉桂味非常香,不過吃起來卻不怎麼吃到玉桂味,薄餅皮有點韌,配雪糕和忌廉同吃還不錯,不過薄餅味道跟質感都不算好,所以整體只算還可以…又是一間看起來很不錯,吃起來還可以的日式洋食店(我對它們的感覺都是如此,也沒有意外驚喜過),不過環境實在不錯!座位闊落舒適,客人不多,環境寧靚優雅,侍應態度也很好,實在是悠閒聊天的好選擇!

蘋果香蕉薄餅($55 +10%)

2013-01-30
$60 (Last Night Supper)
2012-11-28 9 views
曾經係我既飛佛食店,不過都好耐無食風月堂, 呢日好想食~~例牌紅白餐湯+餐包, 無咩特別, 忌廉湯平平淡淡, 餐包就夠熱~LUNCH SET有5款, 我地點左:-三文魚大蝦芥末汁意粉, 味道其實唔錯,三文魚唔會太鞋, 肉質還可以~~芝士茄汁茄子焗豬扒飯, 豬扒入味, 茄汁都唔會過酸~~不過2款主菜都好漏, 食完滯到夜晚都食唔落晚餐~~~LUNCH仲包埋甜品, 係雪榚窩夫, 新鮮製造, 好味~~餐茶既杯碟精緻,有時間可以hea一個下午~~
曾經係我既飛佛食店,不過都好耐無食風月堂, 呢日好想食~~

LUNCH SET有5款, 我地點左:-

芝士茄汁茄子焗豬扒飯, 豬扒入味, 茄汁都唔會過酸~~
不過2款主菜都好漏, 食完滯到夜晚都食唔落晚餐~~~

LUNCH仲包埋甜品, 係雪榚窩夫, 新鮮製造, 好味~~
餐茶既杯碟精緻,有時間可以hea一個下午~~
2012-11-12
$75 (Lunch)
2012-11-20 11 views
好耐之前食過一次, 之後都想食, 不過次次睇到咁多人排隊, 真係打消念頭...不過上星期行街, 睇到唔使排隊喎, 咁就選你啦^^我地二個人, 叫咗兩個晚餐, 頭盤賣相都幾靚, 味道都唔錯, 不過份量少咗啲, 同唔熱...主菜, 我叫了牛扒, 好味, 有肉汁, 不過份量都係少..朋友叫了意粉, 佢的就較大碟, 但唔夠我的牛扒好味...甜品普通, 我都係鍾意自己點的多啲, 因為始終風月堂我最鍾意的是他的甜品.但因為晚餐已包甜品, 所以我地都無再點甜品了.

不過上星期行街, 睇到唔使排隊喎, 咁就選你啦^^

我地二個人, 叫咗兩個晚餐,
主菜, 我叫了牛扒, 好味, 有肉汁, 不過份量都係少..
朋友叫了意粉, 佢的就較大碟, 但唔夠我的牛扒好味...

但因為晚餐已包甜品, 所以我地都無再點甜品了.
2012-11-08
2012-09-24 9 views
坐在風月堂用膳,首先是大飽眼福。這裏採用白色設計,裝修簡明潔淨,桌子之間保持適當距離,不會有焗促的感覺。我們一行四人,當晚柯打了兩個套餐,以及散叫兩個主菜,結賬時每人$110,價錢也算是合理。其中一個套餐是焗芝士煙火腿茄子比目魚柳伴帆立貝,配上意大利粉。食物送上時真是嘩嘩聲,因為廚師把食物一層一層疊高,賣相非常吸引。主角比目魚煎得香口,但又不會過份乾身。煙火腿帶點鹹香,單是少少一片,已能帶動整個菜式的味道。帆立貝應該雪藏過久,完全嚐不到鮮味。芝士放很太輕手,久缺了應有的濃郁。意粉則爽身和彈身,拌上點點香草,陪感滋味。日式咖喱牛肉石鍋燒烏冬是另一款套餐,送上時熱力逼人。牛肉說實就是肥牛,所以很腍軟嫰滑。咖喱味非常突出,由於是和風口味,因此甜而不辣。烏冬確是太少了,我竟分不到一條哩!嗚嗚...朋友就把另一個餐的意粉撈咖喱給我吃,真窩心。大蝦沙律薄餅的Size比相像中細,但餡料卻份量十足。餅底算是薄身,邊位很香脆,而且沒有油膩感覺。大蝦確是大大隻又爽口,配合充裕的洋蔥、鮮味千島醬和厚厚的芝士,好好味呵!野菌腸片奄列飯是朋友盛讚的,但卻非我所好。我覺得它失敗之處是雞蛋煎得太薄,而且失去應有的濕
野菌腸片奄列飯是朋友盛讚的,但卻非我所好。我覺得它失敗之處是雞蛋煎得太薄,而且失去應有的濕潤感,更遑論說嫰滑了。野菌只有寥寥數片,卻有大量不相干的青椒,可取的是飯底不會過腍,而且酸酸的頗開胃。
套餐加$10便有雪糕窩夫,我們選了豆腐和咖啡味。雪糕有很重的牛奶味,相比之下後者較為出色。窩夫竟然帶來驚喜,它外面香脆裏面鬆軟,煞是好吃。再嘆一杯用靚靚茶杯盛戴的檸檬茶,為今次晚餐聚會劃上完美句號。
2012-08-26 8 views
When I was walking around in the busy streets in Causeway Bay, suddenly found this nice cafe on the 2nd floor, above some shops. They have a pretty logo and nice decorated entrance, feeling like entering a garden from a busy and noisy world.Seating area by the windows are separated by flowers printed partitions; there are some planting partitions used to separate between seats, quite nice. Main menu offers salad, pasta, baked rice, etc and a dessert menu. Quite a lot of choicesI picked a baked r

I picked a baked rice with scallops and shrimps with spinach, which was quite good
made-to-order, 3-4 pcs of scallops and shrimps each with evenly placed spinach and cheese in the rice
The scallops tasted fresh but can be more tasty.

Rose tea with honey, served separately, nice...very relax.

Service was pleasant.

2012-08-27
$140 (Lunch)
2012-05-28 18 views
風月堂一向質素都唔錯見今晚六點幾就到銅鑼灣,就搵間可以坐得舒服嘅餐廳坐吓入到去啱啱卡位坐爆晒...見set dinner唔太吸引,決定散叫叫咗個炒烏冬同鵝肝帶子炒飯炒烏冬一向都係招牌菜,唔算好油,又夠彈牙我對珍珠米係有份情意結,硬係覺得好食過普通米...呢度都炒得唔錯,粒粒分明鵝肝都幾正,入口即溶,帶子又夠多,唔會成碟都幾粒叫咗綠茶冰,等啲雪糕溶咗落去之後好有口感,好似飲緊green tea milkshake
風月堂一向質素都唔錯
見今晚六點幾就到銅鑼灣,就搵間可以坐得舒服嘅餐廳坐吓
入到去啱啱卡位坐爆晒...
見set dinner唔太吸引,決定散叫
叫咗個炒烏冬同鵝肝帶子炒飯
炒烏冬一向都係招牌菜,唔算好油,又夠彈牙
鵝肝都幾正,入口即溶,帶子又夠多,唔會成碟都幾粒
2012-05-28
2012-05-04 4 views
我都幾喜歡風月堂D食物, 特別係佢地既甜品-WAFFLE係我至愛...上星期又約左友人上完堂來此店食飯, 這間店相比旺角真係靜D同無咁多人....記得上次去旺角好似6點幾已經開始等位.今次叫左個鰻魚雞柳炒烏冬同咖哩牛肉蛋包飯...個烏冬都唔錯不過偏油啦....至於個蛋包飯一來就有D失望完全都唔係蛋包飯只係煎左塊蛋皮放係D飯上面, 好彩個炒飯係用咖哩炒幾香唔錯唔錯..今次唔叫WAFFLE叫左個什莓酥皮, 甜品怪既我係咩甜品都岩食, 不過最愛都係WAFFLE多D.
2011-12-28 8 views
環境:光潔明亮,看起來很整潔衛生。食物:以前的午巿套餐包括了餐湯、沙律、主菜、甜品和飲品,但現在只能在餐湯和沙律之間任選其一,幸好在質素方面仍能保持一貫水準。麵包仍是熱辣辣軟綿綿的,沙律是我最喜愛的橄欖油配雜菜,主菜味道濃郁,甜品方面仍是窩夫配自選味道的雪糕,十分豐富!服務:以前是口述落單,現在改用填表,方便清楚,減少錯漏,有進步!
環境:光潔明亮,看起來很整潔衛生。

2011-11-11