2010-05-15 1066 views
今次係第二次為了這兒的CHEESECAKE而來了,很可惜,現在它已經結業了。等我為它完成最後一篇食評啦。以Cheesecake為名主的cafe不多(雖還有tea buffet),不計Hotel的cafe shop...印象中,只有Italian Tomato。不過,我認為這間的水準真的很不錯 店員都是操流利英語的。我要了三款:首先是Baileys Choco Cheese Cake($32),第一口,芝味滿瀉,樣子很像Mable cheese,r面頭有一小球rich的chocolate mousse,整體多了份Baileys酒的香,但若果能做到更creamy的話,定能帶出Baileys的順滑口感。而Pear mousse cheese cake($32),這件明顯較Light‧較健怡的。Cream cheese 並沒有搶去了Pear silced 的香甜感,不會有熟不透所帶來的酸,又不像一般Cream cheese的滯滯感,很fresh最後是Caramel hazultnut Cheese cake($32),這是“焦糖味充足,果仁味欠奉“的一款cake。可能因為只有面頭那一層chop
今次係第二次為了這兒的CHEESECAKE而來了,很可惜
,現在它已經結業了。
等我為它完成最後一篇食評啦。

不過,我認為這間的水準真的很不錯

店員都是操流利英語的。我要了三款:

最後是Caramel hazultnut Cheese cake($32),這是“焦糖味充足,果仁味欠奉“的一款cake。可能因為只有面頭那一層chopped hazultnut,所以有點略嫌不足,幸好有焦糖sauce同 cream puff為整件cake 提味,
令cake帶到另一層次。

真可惜已經結業了,現在很多cake shop都只是小小一件,卻收你三,四十大洋。比起這兒,$32卻買來,地方寧靜,環境舒適,真是份外滿足。。。

可是,只能回味。

NICE TASTE
2009-04-06
$96 (Tea)
NICE TASTE
  • Pear mousse cheese cake,Caramel hazultnut Cheese cake
2009-04-28 370 views
那是我第一次吃到吐从五楼坐扶梯下来整个人 头晕目眩哇呀呀食物 真的是我的天敌吗还是 我想要回本儿的心理作祟最近一次吃自助又吐了故很久没有吃过自助了——————————————果壳苏三饕餮走四方 餐厅名称 Cheesecake Café 餐厅地址 九龍灣宏照道38號MegaBox 5樓5號舖 交通 九龙湾到MegaBox有摆渡车 餐厅电话 2629 5008 营业时间 星期一至日: 11:00-23:00 就餐时间 2008 年 11 月 2 日 15 时第几次用餐 第 1 次 可否刷卡、八达通 可以刷卡 如何知道该餐厅 开饭网 用餐目的 快到生日了,找人一起去吃蛋糕 菜名 下午茶点心自助(15:00-17:30) 价格 108有加一服务费 评价 除了没有主菜以外,头盘沙拉,小食,汤,面包,cheesecake等等,都很丰盛。看大家的推荐,吃了几个鸡翅,不是很入味,我吃的时候有点冷了。汉堡包的味道不错,扎实的口干。头盘的蔬菜和玉米吃了很多,水果更不用说了,因为非常新鲜,很甜,所以我最后几乎全部在吃水果。cheesecake非常饱腹和腻人,我取了好多,但大部分只吃了一个,还没记住味道。除了
那是我第一次吃到吐

餐厅电话 2629 5008
营业时间 星期一至日: 11:00-23:00
就餐时间 2008 年 11 月 2 日 15 时
第几次用餐 第 1 次
可否刷卡、八达通 可以刷卡
如何知道该餐厅 开饭网
用餐目的 快到生日了,找人一起去吃蛋糕
菜名 下午茶点心自助(15:00-17:30)
价格 108有加一服务费
评价 除了没有主菜以外,头盘沙拉,小食,汤,面包,cheesecake等等,都很丰盛。看大家的推荐,吃了几个鸡翅,不是很入味,我吃的时候有点冷了。汉堡包的味道不错,扎实的口干。头盘的蔬菜和玉米吃了很多,水果更不用说了,因为非常新鲜,很甜,所以我最后几乎全部在吃水果。cheesecake非常饱腹和腻人,我取了好多,但大部分只吃了一个,还没记住味道。除了喝汤,还一直喝清水。
环境如何 很大,周日下午人很多,有点吵。座位很舒服,没有坐到靠窗户的位置,光线不好。
卫生间如何 用商場衛生間,拐来拐去的,找起来挺麻烦。
服务如何 打过电话订位,到了却发现没有自己的名字。有点小失望,其他还好。
餐厅特色 cheesecake吧,不过同去的Henry说北美的cheesecake factory是更加地道和美味的餐厅,价钱也平易。
用餐后感觉和建议 吃了半年才点评,竟然发现这家店关门了,哇,世事无常啊。
2008-11-02
$120 (Tea)
2009-02-10 180 views
<前提:估唔到幾篇惡評下是這間餐廳摺埋的前兆,希望我這篇食評可以照樣刊登,作為參考用什麼用都好吧,感謝編輯。>2008/12/13 下午茶知道今天要去MEGA BOX看I MAX之巨幕版電影,早一個星期前就在OR搵下MEGA BOX有什麼好吃(我從未來過),見近期’大熱’的CHEESECAKE CAFÉ TEA BUFFET,價錢經濟,時間非常又勁長1300-1730,於是拉老友來看戲前一試。預早一天訂了兩點半的位子,來到接待處帶位的侍應見沒有我們訂檯的名字(親眼去看本BOOKING BOOK真的沒有記錄我的名字/電話號碼),幸好未FULL HOUSE,也可以順利入座。坐在超大張又舒適的梳化卡位,比起有型但沒什麼私隱感的半圓型的梳化位更好,我們坐的這邊近廚房,燈光較為暗黑(浪漫?XD),另一邊是玻璃窗對街景,光猛非常,一個場兩種FEEL。這天T BUFFET的食物款式與樓下些食評幾乎是一樣。幾款菜蔬沙律和通粉類沙律因為見到有太多沙律醬在所以沒興趣去吃,但蛋沙律就除外,因為本身很喜歡,外型討好:半隻蛋做底,面頭唧上一劈黃色蛋沙律,蛋黃用量多入口粉粉地蛋白又滑,好好吃,紅湯
<前提:估唔到幾篇惡評下是這間餐廳摺埋的前兆

2008/12/13 下午茶

這天T BUFFET的食物款式與樓下些食評幾乎是一樣。

紅湯好味,微酸又帶甜,菜料又多。我一人也飲了兩﹑三碗
。但旁邊的麵包條又乾又不脆。

蛋沙律法包的法包非常淋劈劈,為了面頭那厚厚的蛋沙律,就唯有小吃一件;火腿三文治﹑三文魚三文治等等,見到那些白麵包乾乾的
,也沒興致了。熱狗都有啊,雖然很想吃一個但也忍口吃…登登登,就是各方推介的漢堡包
,等了又等她才出來,牛肉吃得出是自家制,很有牛肉味又有肉汁,肉餅很厚入口鬆化,包用上嘉頓包,但也有烘熱和烘到微脆才出場。(這天共出了兩輪漢堡包,但第二輪很參差,比較下去了)

炸雞翼我也吃了很多隻,去掉又厚又肥的外皮後,估不到裡頭的肉是非常嫩口而且爆多肉汁
;牛油粟米很香甜很多汁,比家中在老火湯煲到入哂味甜粟米更勝一籌;薯餅一般喇,但放在薯餅旁邊的醬竟然是辣醬(點雞翼用),辣到我跳舞呀﹗

甜品賣點是一口一款,細細件放在盤仔內﹑匙更上,都幾別緻,但無一樣是令我值得記下的,絕對和我不愛吃甜品有關吧﹗
而生果有西瓜﹑哈蜜瓜和菠蘿,以及少量藍莓,第三次出一批新的我才’搶’到甜甜的哈蜜瓜回來,之後就無再出了(幸好…)

未吃過的還有幾款曲奇﹑咖哩角﹑春卷以及REFILL了幾次但每次追出去也只見盤不見(食物)影的意粉
,食客們果真很快手丫~

悠悠閒閒坐到五點半才離坐,以這個價錢﹑食物數量和質素以及可以逗留的時間,絕對超值。

<後話:不過講起來,就算呢間餐廳仍存在也很難再’翻炒’,畢竟這個MEGA BOX,機乎沒有吸引力畀我再來囉…>
睇下個包幾厚~~
外表精緻...
(Non-member)
2009-01-11 101 views
計劃到cheesecake cafe 一嘗在openrice 屢獲好評的tea buffet, 早於一星期前訂枱並需留下聯絡電話. 誰知到埗時竟被告知原為5時30半完結的tea buffet 現改為2時30分結束. 不接受可取消. 職員只態度晦氣地重覆為何未有半句道歉? 訂枱時留下的聯絡電話作用為何? 詢問為何未有通知女職員只是晦氣地重覆完全令人難以接受的態度!
早於一星期前訂枱並需留下聯絡電話.
職員只態度晦氣地重覆[不ok 既話可以cancel?]
為何未有半句道歉?
訂枱時留下的聯絡電話作用為何?
詢問為何未有通知
女職員只是晦氣地重覆[不ok 既話可以cancel? 咁你想我點!]
完全令人難以接受的態度!

2009-01-10 89 views
慕名lai e度訂左個9"黑森林Cheesecake同朋友慶生,但可惜真係唔好食, 酸得lai冇乜朱古力味..好怪又"漏"..成枱15個人每日都係一小份, 都冇一個食得晒..連嗜朱古力的壽星女都要叫佢honey清左佢..盛惠$395大洋~唔值~唔值~
成枱15個人每日都係一小份, 都冇一個食得晒..
連嗜朱古力的壽星女都要叫佢honey清左佢..

盛惠$395大洋~唔值~唔值~

叫依間食肆檢點一下自己做過乜丫.我冇抵毀佢地,根本是事實......今晚食完於依間野.簡直100%垃圾,我地一行7個人食左45分鐘左右已經冇野比客人食.D廚房好似趕收工,唔駛refill ka!!!$138+1叫依間食肆比d乜野客人食仲衰過返屋企食公仔面,嚴重失實點sell d未去過既人去食丫,仲要做生客...真慳d la.請我都唔會再去.我走問casher個女人你地經理係邊???佢好唔順話你有咩同廚房師傅講.我咪講依ka8點jor wor.d食物唔會再添---冇ka la.openrice某d網民吹依間野好多野食ka....乜唔係ka.叫人點去丫...???咪條友好唔順將d食物返廚房番熱根本冇攞過d新野黎.我其實好簡單,我諗住食5件cake圍到皮就走,點知d 一流食肆連一件似樣d 既cake都比唔到我.我比$138蚊食乜丫,連我岩岩入坐前有條魚淨骨都冇refill過.我都唔知係我問題丫定人地d服務質素真係咁,真可能唔休做la.唔怪只此一間....實在太好lor^^同時間有一pair女仔大約9點黎依間野幫襯,佢都係睇openrice依間野冒名黎食都異口同聲話冇野食,我又點會係齋吹.最後

[2009年1月8日晚上8時正]今晚食完於依間野.簡直100%垃圾,我地一行7個人食左45分鐘左右已經冇野比客人食.D廚房好似趕收工,[佢地好似收10:00,仲係buffet黎ka wor.]唔駛refill ka!!!

最後埋單佢地都主動俾個折頭我地,[網民*{唔駛用信用咭}都打我地同埋個pair 女仔都有[8折]]公道自在人心la.....我有冇吹水你都可以俾$138+1就享用到一流既食物同服務ka la

如果唔係人地都唔駛打個8折叫我收口la....我覺得依間食肆ok 得...................閒law
2009-01-03 12 views
話說08年除夕,約了朋友Lala 遊 Disneyland。上午有事做,要下午才去遊玩。中間的Lunch-time我們驅車到 Megabox,記得這裡坐得幾舒適,就試試啦。本來想到入面的Restaurant 區域食,主動向門前一位女侍應表示我們兩位後,她只回應一句:「冇位喎!」,就行開了... 又冇叫人等等,非常冇禮貌! 不過見出面Café 區域賣的Cheesecake 好似都幾正,之前有網友說得幾OK,又不想再上多幾層,又唔想食得好飽,就坐下一試。叫了兩個餐... 幾貴 : Pasta Soup + Cheesecake (黑森林) - $22+27; Spaghetti Bolognese + Cheesecake (紅莓) - $30+27.意粉OK,不過淡左d;通粉杯湯都OK ,但份量偏少。黑森林Cheesecake 有點貨不對辦:得尖尖是黑森林,其他topping是酸酸的藍莓,味道還有點怪... 冇食晒,支持唔住 ;紅莓Cheesecake 好像不太新鮮,有點 "乾硬化" 。這樣的質素仲可以開宗明義的叫自己做 The Cheesecake Cafe,名不副實!

叫了兩個餐... 幾貴 :

意粉OK,不過淡左d;通粉杯湯都OK ,但份量偏少。
黑森林Cheesecake 有點貨不對辦:得尖尖是黑森林,

紅莓Cheesecake 好像不太新鮮,有點 "乾硬化"

名不副實!

$50 (Lunch)
2008-12-29 9 views
一直好想試佢唔同味道的芝士蛋糕,可惜沒有人捨命陪我,趁今次去老友屋企開爬地,買了幾件作手信。黑芝麻、紅豆、Truffle、Brownie、Blueberry及Tiramisu。除了Tiramisu味道及質感是有別之外,其餘5款都差不多。Tiramisu用了Mascapone當然比其他的淡,連帶其咖啡酒香也很清淡。黑芝麻及Truffle味道是較突出的兩款,前者也有芝麻香、後者叫做應有的朱古力味。其餘的紅豆、Brownie、Blueberry如果閉上眼食,以為三款味道都差不多,只有芝士味,質地有點乾乾的,所以較實不夠滑。這間cheesecake專門店,應該比其他cake shop成本低,因為佢專做芝士餅,只是用一種cream cheese加whipping cream底,再加其他各種味道,就可以做出十多廿款的芝士餅,又只賣凍芝士餅,難度比焗製的容易得多。始於這裡是工廠式經營,不似南丫島出名的芝士蛋糕,可食得出一種誠意。

2008-12-28 7 views
地方寬敞,配上淡黃色的燈光及木製桌椅環境、情調不錯雖然款式不多, 但味道卻不錯鹹食﹕漢堡飽 -- 好juicy, 好有牛肉味三文治 -- 有乜特別, 有d乾tim蛋沙律 -- 細細粒, 味道ok 薯仔沙律 -- 好味, 仲有種唔係係咪olive既配料, 幾特別雞翼 -- ok, 個sauce幾好 貝殼粉 -- 有三文魚、火腿絲, 好好味螺絲粉(凍) -- 係千島醬, 好味咖哩角 -- 冇乜特別甜食﹕all -- 甜度適中、餅底頗脆, highly recommend
地方寬敞,配上淡黃色的燈光及木製桌椅
環境、情調不錯

雖然款式不多, 但味道卻不錯
鹹食﹕
漢堡飽 -- 好juicy, 好有牛肉味
三文治 -- 有乜特別, 有d乾tim
蛋沙律 -- 細細粒, 味道ok
雞翼 -- ok, 個sauce幾好
貝殼粉 -- 有三文魚、火腿絲, 好好味
螺絲粉(凍) -- 係千島醬, 好味
咖哩角 -- 冇乜特別

甜食﹕

星期六下午才訂位,訂了當晚七點鐘,但我們接近七點三才到,去到大概只有半場半人,侍應跟我們說這晚每位$188,也預了假期前後會比平時貴一點,到了七點半都仍是坐不滿人,環境幾舒服,不太嘈!同朋友傾計都唔錯之前在openrice 看過食評也知道選擇不多,也不會期待有什麼特別東西,但竟然這晚有火雞食,我沒有食到,但好姐妹說好食!唔乾身!拍得住意粉屋的!冷盤 ~ 翡翠螺無雪味!就算唔點調味料齋食也好好食!青口比較淡口,要加茄汁才夠味!蝦食落好爽口,正!熱食 ~ 有炒聖子、炒蜆、蒸魚、炸蟹鉗、賴尿蝦、雞扒等等,估唔到會有焗蠔食,有點意外,但係一點也不好吃,菠菜白汁焗蠔,一點鹹甜味也吃不到,芝士蕃茄醬焗蠔,又係無咩味!兩者都是吃到最後才吃出有少少蠔味!又失望番!而燒豬肋骨就好普通,除外層有BBQ醬味之外,裡面的肉一點味道也沒有,似烚熟之後才在外層塗BBQ醬,再輕輕焗吓!熱食除了這兩個比較差外,其他也ok的!沙律 ~ 菜種類也算多,沙律汁有四款選擇,令還一些配料麵包粒、芝麻等……除了有菠蘿、西瓜這些生果之外,竟然有種”生果杯”的東西,裡面有士多啤梨、西瓜、哈密瓜粒、菠蘿粒&奶,一杯裡面有幾款生果,食得

除了有菠蘿、西瓜這些生果之外,竟然有種”生果杯”的東西,裡面有士多啤梨、西瓜、哈密瓜粒、菠蘿粒&奶,一杯裡面有幾款生果,食得更加方便

至於cake 方面,大件切餅不及細細件的甜品好吃,其中一個食落感覺好似布甸,食真的原本係豆腐味!正!令一個係芒果拿破崙的東西、味道不會太甜,又唔油膩,底層好脆!正正正!

我們不知道他九點左右就停加食物,所以甜點吃了一轉,再去已沒有了,各侍應也在預備收舖的工作,我們結帳離開後,大約九點半左右,門面已像半收舖狀態

值得一讚,侍應服務幾好,自動加水好密,收碟好快!

要去食的朋友,最好六點半就去到,可以有足夠時間慢慢食!

燒豬肋骨麻麻地!
焗蠔無咩味!
細細件的甜點,正正正!
生果杯食得好方便
2008-12-26 12 views
見到有咁多好評,成日都想去試...終於25號去食"o左"雖然係x'mas,但都唔係好貴,$138加一...但食野"o既"時間就長"o左"!!由1:30-5:30!!3個人去食,一去到就走出去睇吓有咩好食...原來俾我想像中少好多野食...不過就成日都會refill,唔洗怕俾人拎晒好多都好好食,不過d沙律菜就差"o左"d啦...cheesecake自然係好食,但佢仲有d其他出色"o既"野就好似蛋沙律咁,真係好好味~佢係用半隻蛋白上面加d撈"o左"蛋黃醬同香料"o既"蛋黃沙律...而另一出色之作就係佢"o既"焦糖燉蛋,脆脆"o既"焦糖面加滑滑"o既"燉蛋,正!!不過焦糖燉蛋就只係refill"o左"一兩次,而且仲要一出就俾人拎晒...好在試到一個咋$138食成4個鐘,真係好抵..而且d cheesecak細細件,可以試多幾款!!不過係咁食d cheesecake真係好甜...
見到有咁多好評,成日都想去試...終於25號去食"o左"

蛋沙律,生果,薯仔沙律,通粉沙律
碎蛋三文魚法包,沙律菜...
藍莓芝士蛋糕,雲石cheesecake,麵包布丁,朱古力蛋糕...
薯仔沙律,蛋沙律,吞拿魚法包...
$152 (Tea)
蛋沙律,生果,薯仔沙律,通粉沙律
薯仔沙律,蛋沙律,吞拿魚法包...
  • 薯仔沙律
  • 蛋沙律
  • 藍莓芝士蛋糕
  • 曲奇
  • 焦糖燉蛋...
一早BOOK左位~ 我地三個人坐到半圓形o既卡位~因為6:30開始, 我地就早左到, 一入去都係得幾檯人, 但係之後七點幾就全場FULL 啦~$138 晚餐一位黎講, 野食真係算好抵架! 熱食有羊架, 即切牛肉, RIBS,意粉...冷盤有蝦, 青口, 煙三文魚, 水果盤, 壽司(魚子), 四款沙律~甜品先至正, 除左有CHEESECAKE之外, 仲有焦糖燉蛋連CHEESECAKE都造到細細碟, 好精緻, 可以試好多唔同款!我好鐘意食D CHeeSECAKE!!!!!!! 其中有一隻係OREO CHEESECAKE! 用一隻匙放住, 前面仲有少少朱古力醬~ 真係好細緻!CHECK左聖誕晚餐都係$168一位, 其實雖然呢度唔係好多珍貴美食, 但係以食物質素, 同埋價錢黎講, 呢度真係好合理~ 用埋東亞信用咭仲有九折~ 即係免加一!!!埋單仲送左幾張外賣CHEESECAKE $5 DISCOUNT!!!!!!!
一早BOOK左位~ 我地三個人坐到半圓形o既卡位~

用埋東亞信用咭仲有九折~ 即係免加一!!!
  • DINNER BUFFET
2008-12-23 6 views
尋日同朋友們去左試食呢間~~一早bk左buffet dina~~ ($138一位)準時六點半就俾我地入去啦!! 仲有好大既半圓sofa 位俾我地 之後就出去瘋狂拎野食!!冷盤有煙三文魚、青口、蝦、螺、等等熱就有ribs、羊扒、豬、燒牛肉等等!沙律、potato salad、sushi、生果杯、湯同各種面包!!我地拎到成個table full哂既感覺好滿足跟住就慢慢食!! 個湯係羅宋.不過就麻麻地.唔recommendd面包有好多種類不過味道怪怪的...反而冷盤有驚喜!!! 煙三文魚同蝦都好吃!!! 夠新鮮!!!但sushi就好麻麻...賣相...有點兒那個...熱食都好好!!! 燒牛肉同ribs都夠味!!! 係個羊就太硬了熱食配菜eg 芝士西蘭花同potato角都好吃!!! 食物質素真係好有驚喜!!! 不過係refill得好慢eg 煙三文魚同生果杯.真係要夠眼明手快 之後主攻甜品.有好多唔同既款!!最好就係佢細細碟.可以逐樣試.岩哂女仔食 最最最最最最欣賞佢既焦唐燉蛋!!! 我食左4個!!個就認為除 kln city 某店外佢真係可以叫最好吃!甜中帶苦.簡直是完美哦!!!! 仲有好多
尋日同朋友們去左試食呢間~~
一早bk左buffet dina~~ ($138一位)

之後就出去瘋狂拎野食!!
冷盤有煙三文魚、青口、蝦、螺、等等
熱就有ribs、羊扒、豬、燒牛肉等等!

個湯係羅宋.不過就麻麻地.唔recommend
d面包有好多種類不過味道怪怪的...

但sushi就好麻麻...賣相...有點兒那個...
熱食都好好!!! 燒牛肉同ribs都夠味!!!
係個羊就太硬了
熱食配菜eg 芝士西蘭花同potato角都好吃!!!

食物質素真係好有驚喜!!! 不過係refill得好慢
eg 煙三文魚同生果杯.真係要夠眼明手快

之後主攻甜品.有好多唔同既款!!
最好就係佢細細碟.可以逐樣試.岩哂女仔食

最最最最最最欣賞佢既焦唐燉蛋!!! 我食左4個!!
個就認為除 kln city 某店外佢真係可以叫最好吃!
甜中帶苦.簡直是完美哦!!!!

仲有好多小cheese cake都好吃
eg strawberry, blueberry 同xmas 木頭cake 都係要不斷encore

最開心係原來用BEA CARD 賣單有9折

即係變相唔駛加一.每人138 (不過DISCOUNT去到12月喳)
同埋提一提大家.佢既平安夜、XMAS同除夕都係特別貴的(節日嘛)

佢既食物、SERVICE同價錢都立即令我想再吃
所以食完話俾男友聽之後.佢就心思思話要食
我就同WAITER bk table啦
點知reception超好人咁話.
我幫你reserve 半圓sofa位呀!
不過太full gei就要轉番卡位
實在太好了
 今時今日好難有d咁好既service!!!抵讚

所以呢間真係值得一吃.個人認為好過cova tim
因為佢食物新鮮情度差唔多.choice又多過cova
cova 真係只食cake.所以如果唔想只吃cake
eg同男人一齊既.個人就recommend呢間
起碼唔似cova咁好似將食剩既拎出來咁....
  • 燉蛋、煙salmon
2008-12-15 7 views
同朋友去呢度試下 tea buffet, cheese cake 款式算幾多又幾好味, 最好係多數都細細件, 一次過可以試齊咁多種口味. 而呢度既熱盆款式就相對較少, 不過都算唔錯.
$108 (Tea)
想試好耐好耐喇!但太遠又唔就腳,平時好少去九龍灣行街。夜晚十時多去到,已經半落閘啦,所以 take away,買了一件紅酒啤梨chceesecake,面頭有三片梨,好好味,cheesecake好滑好好味呀!又唔會滯喎。入面有幾片紅酒啤梨,但紅酒味不突出。雖然食時已經唔凍,但都食得好開心!不過$32一件貴左d囉!好想快d再試!下次想試朱古力軟心。最好快d開分店!否則唔知幾時先有得再食!