2017-08-30 1101 views
呢間主打咖啡既小店都有意粉,三文治等提供。其實呢種小店在葵芳工厦真係少之又少,cafe都應該只有呢間。餐廳環境好適合嘆杯咖啡,在下午慢慢坐低睇下書。當然返工只可以食個lunch。其實都黎過好幾次,喜歡餐廳用心製作既食物同環境。但係黎食最好預先book定位,最好講埋食咩等餐廳可以預先準備。因為餐廳始終係小店,人手不足,唔想等咁耐就就得book位喇。餐廳午餐都算多選擇,同一般cafe差唔多。是日意粉係紅菜頭汁蘑菇帶子意粉-好特別,又健康!帶子煎得剛剛好,意粉味道雖然偏淡,但煙靱,唔錯!雞肉意粉- 雞帶點偏咸,但整體意粉同汁都幾好味。由於人手不足,店員都忙得不可開交!作為用心經營既小店,我覺得值得支持一下!

餐廳午餐都算多選擇,同一般cafe差唔多。

雞肉意粉- 雞帶點偏咸,但整體意粉同汁都幾好味。

2017-07-25 1870 views
葵芳這個地方,除了以前暑假打工時常來外~已經很久沒有來這邊了(特別是工業區)!這天會來是因為有朋友辦的生日會選了這附近的Party Room ~不過距離開始生日會和晚飯還有一段時間,所以便和其他的朋友找找附近有沒有什麼餐廳/Cafe之類可吃下午茶。在數個選擇中揀這一家是因為 ~看到照片感覺像會讓人放鬆心情的地點呢 ^^ 來到後覺得這裡確實有點點像「家」的那樣子~但如果有淡淡的咖啡香就更好嘛餐點方面,都是比較簡單的料理。佔大多的都是沙律或是麵包之類,也有全日早餐和意粉。款式不算特別多~但已足夠讓客人選擇了吧我選了 - 即烤三文治配沙律 ($42)沒想到單是三文治已經有三款可以選擇~牛角酥、意大利包、珍寶香草番茄意大利包。三款包的價錢也不一樣,本來我是選牛角酥的,但店員說沒貨 >< 只剩下珍寶香草番茄意大利包這個!選好包之後,還可以在五款配料 (芝士、火腿、吞拿魚、番茄、碎蛋) 中自選2種 配料選的是番茄和碎蛋!!很豐富~爽脆的番茄很多汁,碎蛋亦落足料還配了清新的生菜而且那個意大利包還有烘過,吃起來帶點脆脆的又不會太乾。比起出面很多三文治~這吃起來一點也不像是馬虎的料理來喔

款式不算特別多~但已足夠讓客人選擇了吧

我選了 - 即烤三文治配沙律 ($42)
即烤三文治配沙律

而且那個意大利包還有烘過,吃起來帶點脆脆的又不會太乾。
比起出面很多三文治~這吃起來一點也不像是馬虎的料理來喔 ~
即烤三文治配沙律

飲品的話,當然是選咖啡吧!我點的是 - 榛子鮮奶咖啡 (原價: $36)
(點主食後可+$18享用任何$28以下的飲品,其他補差價便可)
很多時都會飲到一些偏甜的,但這杯的甜度完全合乎我喜歡的~推介給喜歡少甜的您。
而且榛子和咖啡的味道很平均~口感亦很順滑!
榛子鮮奶咖啡
Other Info. : 這裡出餐的速度會比較慢~而且都是上食物後才上飲品。
2017-07-15
Type of Meal
Tea
2017-05-25 1031 views
公司附近已經食飯食到悶.咁岩見到街邊既拉架見到有樓上Cafe.即刻同同事去試下一出電梯就見到呢間野.同埋好香好香既麵飽香😌裡面唔算多人.好快就有位我地點左兩個時日意粉再加咖啡Carbonara 味道ok.唔濃味感覺健康帶子墨汁意粉都幾好味.但唔知點解兩款意粉上檯時都唔算好熱.熱D會更好🤔我地叫左MOCHA☕️👍🏻very nice但呢度既時間比較慢活.每樣野出既時間都比較慢.如果要Lunch後要準時返公司既話就要早D去啦!

我地點左兩個時日意粉再加咖啡

Carbonara
味道ok.唔濃味感覺健康

帶子墨汁意粉
都幾好味.但唔知點解兩款意粉上檯時都唔算好熱.熱D會更好🤔

我地叫左MOCHA☕️👍🏻very nice

2017-05-11
$75 (Lunch)
2017-01-19 2077 views
難得同大少一齊放假~ 緊係要對自己好啲~ 好耐冇食egg Benedict ,上網搵搵搵,搵到呢間cafe,雖然係工廠區,不過地鐵行去都係5分鐘左右,大少冇得say no啦!嘿嘿!一上到去,舖頭完全同出面工廠走廊好唔同,入面好光猛,好warm,俾人感覺好舒服~仲有佢地有好多旅遊書,坐下睇下書,超relax,好正呀!不過……我最愛嘅 egg Benedict 冇得食啊~個女仔行埋黎同我講,唔好意思,今日冇egg Benedict ,我忍唔住表露咗個勁失望嘅樣出黎,佢都非常唔好意思,另一個女人就話因為個汁嘅問題,所以最後叫咗個帶子意粉~另外叫咗杯柚子茶,佢寫明係日本真目堂嘅茶,又真係幾好飲架喎!大少叫咗杯Latte,好有心機嘅拉花,咖啡都好香好滑!我嘅帶子意粉,好香牛油味, 絕無欺場,意粉軟硬適中,仲有好多菇菌,另外配埋嗰塊包都好香好脆~大少叫咗個All day breakfast , 炒蛋炒得好滑,好有蛋香味,不過腸仔就有啲奇怪,好似有少少似臘腸, 但係成個餐都好豐富,大滿足~總結~ 成間餐廳俾人感覺好舒服,好relax,幾個侍應都好warm好有親切感,食物都比出面啲cafe做得出色~

仲有佢地有好多旅遊書,坐下睇下書,超relax,好正呀!

不過……我最愛嘅 egg Benedict 冇得食啊~

大少叫咗杯Latte,好有心機嘅拉花,咖啡都好香好滑!

總結~ 成間餐廳俾人感覺好舒服,好relax,幾個侍應都好warm好有親切感,食物都比出面啲cafe做得出色~ 希望可以繼續keep落去,下次我一定要去食個egg Benedict 架!
2017-01-16
2016-12-08 1673 views
放假嘅日子就梗係要尋覓一下歎啡嘅好地方。葵青區的咖啡店少之又少。要找間好飲的就更難。試過葵興工廈嘅咖啡店,都頗不錯。今次就想試下第二間新店。所以就去了Browny~呢度也是工廈feel。門外門內兩個感覺。門外冷冷的,門內就暖暖的。地方頗大,可以容納不少客人。坐向度飲野都算頗舒服的~叫左個煙肉蕃茄生菜意大利包,俾我想像中大個。仲擔心會不夠飽😝麵包是烘過的,外面脆脆,內裡又軟軟。雖然饀料唔係話好多,不過配埋個醬汁,整個味道不錯!煙肉又不會油膩👍🏻終於我的主角出場了。我平時只飲black coffee,但我近來愛上了一杯名叫dirty嘅咖啡,亦即刻呢度叫嘅Browny😍。佢其實係先把凍奶倒入杯,然後再倒入Espresso 。由於espresso向面,所以你第一啖飲落去係好濃嘅咖啡味。然後你一路飲嘅時候,又有凍又有暖的感覺,很過忍。總點係咖啡的味道無俾奶蓋過。呢個便是我喜愛呢杯咖啡嘅原因👍🏻

地方頗大,可以容納不少客人。坐向度飲野都算頗舒服的~
2016-11-19 1006 views
Sincere thank you for chef's tailor-made pasta after she knew my specific appetite. The volume and the taste is totally fit my taste. I really appreciate the chef who really cares about the critics and feedback of customers. When I took the black pepper for enhancing the taste of pasta, she was quite care of my act and commented herself that she should put more black pepper in the dishes. She also proactively came to ask for the comment of latte and introduced the Ethiopia. Also, the volume and
She also proactively came to ask for the comment of latte and introduced the Ethiopia. Also, the volume and taste of latte are quite fit my appetite. The bean of coffee for making coffee is very good. I really like it and her initiatives of caring is very very impressive that should be complemented.
I also would like to thank you all of warmhearted staff there providing a cosy and warmly area for me and my son to take a good rest.
This is the first time I have been there, thank God that I got a very good service and food there. The only one inconvenient matter is parking, the parking meter are not enough over there. I satisfy the food experience there at all.
Tailor-made  veggie  pasta  with  a  cup  of  latte
2016-11-19
$70 (Lunch)
2016-11-15 688 views
午飯時間,又來到這段日子最常流連的地方。這間店位處於工廠大廈內,算是為附近上班族帶來多一點選擇,這樣獨個兒靜靜地能不被打擾。個人喜歡這裡的麵包餐多於主菜粉麵配搭。麵包餐款可配搭兩款材料,印象中記得有碎蛋、吞拿魚、芝士、火腿等。而這次叫了碎蛋、芝士配搭珍寶蕃茄包,之前試過這裡的牛角酥亦不錯。蕃茄包表面看似很硬似的,但吃下去是軟軟的,吃得出有淡淡蕃茄味,加上配起碎蛋半熔化的芝士,味道不遜。若一個女孩子吃珍寶包的話,因份量較巨大,真的吃到飽。Green Tea Latte飲品點了最喜的款式Green Tea Latte,濃郁的抹茶味道,奶和抹茶比例配合得很好,不會感覺到太重奶的比例。點前亦會詢問是否需要甜或走甜。每飲一啖,望著窗外環境,難怪人流比起之前增多了不少。

個人喜歡這裡的麵包餐多於主菜粉麵配搭。
碎蛋芝士包

碎蛋芝士包
2016-10-26 849 views
雖然是在一楝工廠大廈內,但你入到去係兩個世界,環境舒適,播放著輕鬆的音樂🎼🎧,好讓我在這段段一小時可以放鬆一下,進食我必選最愛的All Day🍴 , 綠茶拿鐵🍵。👍一間充滿人情味的咖啡店,誠意推薦給大家
,進食我必選最愛的
All Day🍴 , 綠茶拿鐵🍵。

👍一間充滿人情味的咖啡店,誠意推薦給大家
Green  Tea  Latte
All  Day  Breakfast
帶子意粉
  • All Day Breakfast
2016-05-14 1579 views
大概一點上到呢到,見到都坐左唔少客人。見到bar枱有位就自己坐低左,然後就叫左一件cake同一杯piccolo latte. 等左大概五分鐘,店員就送左件cake黎,一望落去簡單等黎都幾吸引蛋糕面係桂花味嘅啫喱,淡淡清香得黎又唔太甜,而個豆腐芝士個豆味都幾出,對我呢個豆腐痴黎講,呢個蛋糕我都幾滿意。享受黎件豆腐蛋糕嘅時候,呢個細細杯嘅piccolo latte 就出現係我面前啦!杯咁細都可以拉到咁靚嘅花,果然係有啲功夫一飲落去成個感覺好舒服,唔會好strong嘅同時又唔會好似只係飲奶咁。老闆話佢地係自己炒豆,之後個餐廳啲人開始慢慢小,就同老闆同員工傾下咖啡傾下啲蛋糕,成件事好relax Cafe入面係咁嘅~佢地仲會有自家muffin 買,雖然都幾想試,不過食左件蛋糕都已經食咖落其他啦。下次啦,我一定會再返黎,並埋未試嘅蛋糕,再同啲員工交流下咖啡經❤️繼續加油,有心機嘅小店
大概一點上到呢到,見到都坐左唔少客人。

Piccolo  latte

杯咁細都可以拉到咁靚嘅花,果然係有啲功夫

Cafe入面係咁嘅~
繼續加油,有心機嘅小店
2016-05-14
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$46 (Lunch)
Piccolo  latte
2016-05-10 1045 views
葵芳區廠廈有唔少食堂,但多數以茶餐廳或快餐等形式經營,想在午餐時間悠閒一下放鬆心情,左搵右搵總算比我搵到間可以坐得舒服,放鬆一下返工緊張心情既 browny at industrial!我地一行兩個人就搵左午餐時間上去,佢地有意粉,意大利包,自家制cheese cake,pancake等等食物,飲品方面就有各款有機花茶,各款手調咖啡,單品咖啡等。咁我地呢兩個懶人就點左兩個意大利包,可以自選兩種餡料,我地一個點左吞拿魚加碎蛋,另一個就火腿吞拿魚,個包有烘過所以入口個陣有脆既口感同埋熱熱地,餡料除左點左既兩種之外仲有生菜係入面,仲加埋新鮮既小沙律,味道啱啱好,啱哂我地鍾意食簡簡單單又一餐既人。加18蚊仲可以加配一杯咖啡或花茶,杯cuppacinno味道不錯,係我鍾意飲既甘甘地但係唔酸,泡沫豐厚而且夠哂熱。花茶就係我朋友既,佢揀左白玫瑰花茶,有玫瑰既花香味,但無平時飲紅玫瑰花茶個仲澀澀地既味,而且仲有得加水,真係very nice~而且環境一啲都唔逼,完全可以一邊飲住杯靚靚拉花既咖啡或者花茶hea一下,雖然只係短短放鬆一粒鐘,就要返凡間繼續努力工作,但此處不失為一個可以安逸食返餐晏既好地方。
泡沫咖啡

• cuppacinno
  • 意大利包
  • 白玫瑰花茶
2016-05-10 1676 views
早幾個月貪得意去學拉花,上完堂老闆話下次來食嘢就要自己拉,上星期六和妹妹去食lunch,叫了一個 all day breakfast 和一個蒜香牛油帶子意粉。All day breakfast 十分豐富,有滑蛋(十分幼嫩滑)、煙肉、腸(蜜糖腸、黑椒腸各一,兩種都喜歡)、茄汁豆、沙律(以沙律菜為主,新鮮爽脆)、多士(非一般多士,是蕃茄包)。PS. 杯cappuccino自己拉🙈🙊Creamy 的蒜香牛油帶子,仲加入了香菇,帶子稍稍煎香,又不過火!老闆見我自已拉的cappuccino 不像樣, 在較多一次,即刻唔同晒!食完個肚仲有些空間,所以叫了兩件cake,分別係焗Earl Grey Cheese Cake 同桂花豆腐芝士焗Earl Grey Cheese Cake 賣相一般,勝在廿芝士味濃,亦有茶香!桂花豆腐之前電視同雜誌都有介紹,的確特別,豆腐味濃,又有桂花的清新,非一般cheese cake,我較喜歡這個!焗Earl Grey cheeseCafe 雖然位處工廠區,但是環境十分舒適,又有wifi,可以hea好耐,上至老闆,下至員工都十分友善,仲好落意交流飲食同咖啡心德!

PS. 杯cappuccino自己拉🙈🙊
All  day  breakfast
蒜香牛油帶子意粉
Cappuccino

焗  Earl  Grey  Chesse  Cake
焗Earl Grey cheese
2016-05-07
$200 (Lunch)
All  day  breakfast
蒜香牛油帶子意粉
Cappuccino
桂花豆腐芝士蛋糕
完全唔掂檔 無下次!環境是好的 齋Hea一流,可是食物和咖啡都完全唔掂 沒水準,茶餐廳常餐好食過佢!從落單起 等咗30分鐘 食物和咖啡都未到!催完 送來意粉 但是是凍的,仲要係難食😫本來意粉是有一小片麵包跟的,但店員竟然告訴我 麵包未得 要等多十分鐘!真係唔該哂,由此我極有理由相信 個意粉其實一早整好,但因為麵包未得,所以等等等等等... 等到個意粉都凍哂,但因為我催,所以咪上咗個凍咗既意粉比我先...咁耐都無嘢上到 全因佢地做唔切,但做唔切 老闆都仲要掛住同坐Bar枱既客人/朋友吹水!一杯咖啡都要我30分鐘 仲要催兩次先到!仲要咁既食物質素同服務,我會覺得呢個收費係貴的! 本來去之前很期待,去完既評語係- 打死都唔會再去!
完全唔掂檔 無下次!

從落單起 等咗30分鐘 食物和咖啡都未到!

催完 送來意粉 但是是凍的,仲要係難食😫

一杯咖啡都要我30分鐘 仲要催兩次先到!

Waiting Time
35 Minutes (Dine In)
$170 (Lunch)
2016-01-17 803 views
I FEEL GOOD TODAY!在葵芳工作了一段時間就發現葵芳的食店不算很多, 而味道好, 價錢合理而且不用跟別人搶位子的店更是少之又少。有天, 同事在OPENRICE上找到了一家很有特色的咖啡店, 所以便用午飯的2小時衝去拜訪拜訪一下。先說一下, 這家咖啡店是在工廠大廈內的。 其實有點像最近觀塘這邊的舊工廠大廈中開的很多有獨特風格的餐廳一樣感覺了。不過這家店真的有點偏僻, 要乘兩次升降機和走過大廈的停車場才到。一拉開這道沒有玻璃而又舊又厚重的工廠大門, 眼前出現的卻是寧靜舒服的小型咖啡廳。老實說, 前後的對比度有點大。店門的左右兩旁的矮柜上放滿了可供出售的自製咖啡儀器和一些自家製的小飾品作寄賣。其實店不算很大, 而且位子也不算很多, 就三大張6大桌, 二張4人高桌, 還有BAR桌和玻璃窗前的一排了。由於是在工廠區內, 大多數都是做平日要上班的中午飯時間了。所以店家是說如果是一組同事一起去中午用餐的話就要先打個電話預約了, 免得浪費寶貴的午飯時間到頂釘子了。唯一美中不足的點是從玻璃窗望出去卻是一座又一座的舊工廠大廈了。但也沒辦法, 因為這店就坐落在工廠大廈內, 能在工業區找到這麼一
I FEEL GOOD TODAY!

唯一美中不足的點是從玻璃窗望出去卻是一座又一座的舊工廠大廈了。但也沒辦法, 因為這店就坐落在工廠大廈內, 能在工業區找到這麼一個寧靜和舒服的環境過1個多小時的午餐時間, 已經是個小幸福吧! 哈哈, 可以為下午工作的開始前沖一下電, 沉澱上午的煩瑣事務。
當天我坐的是高桌, 高桌上放好了不少不同國家的旅遊書, 在等待餐點的時候隨手拿起一本翻來看看可以打發時間同時也可以引起下一次去遠行的衝動呢:-) 哈哈 不能不一提的是桌上放著一本呈扇狀翻開的舊書, 上面插滿了很多可愛的小卡片, 這些小卡子都是客人在這用餐時的感想和一些心情小句。如果喜歡留個"到此一遊"的小句, 不妨可以問店家拿個小卡來寫寫也插個這裝飾品上喔!
好了, 說了這麼多, 來點個餐吧! 可能因為在工廠大廈內的關係, 價錢比起同區的餐廳來得便宜, 一般在30 - 50元之間, 整體食物總類都是以西式為主。
跟餐一同下單的話, 本來28元的飲料只需18元就可以了。可能因為是咖啡店的關係, 單是飲料的選擇也不少呢。像我這種不太愛喝咖啡的朋友, 在這邊不點咖啡, 柳橙汁和檸檬茶, 其實還有大概10種的花茶可以選擇了。順帶一提, 他們的蛋糕也是自製的, 跟餐的話只需要20元, 而且款式也不少。但因為當天沒有很餓, 再點蛋糕會有點太多, 所以蛋糕的話我留到下次再嚐嚐了:-)
芝士菠菜煙肉蕃茄意大利粉
我當天所點的是芝士煙肉菠菜蕃茄意大利粉。一看顏色就知道有多健康了吧? 哈哈哈哈

菠菜打爛成蓉再加入芝士煮成醬, 跟寬而扁的麵條和切成小條狀的煙肉混合, 再配上3顆煮過的小蕃茄和2片紅蘿蔔麵包, 便成了這麼一個健康又美味的午餐了。

因為走健康路線, 所以醬汁其實不太濃味, 比較清新,咬到煙肉時會有一種咸香出來。如果是重口味主義者,我會建議點別的:-) 但如果你喜歡清淡和健康的輕食感覺,這一款麵條是不錯的選擇了:-)但有點美中不足的是, 他們的麵條煮得有點過軟了, 不夠咬口。當然也可以是個人的取向吧, 因為我個人覺得吃硬一點有咬口的麵條的。
剛剛已經說了, 我並不是一個咖啡控, 但來這邊還是點了一杯咖啡來喝:-) 目的是因為這家店其實有提供教授沖咖啡的課程給對沖製咖啡和愛好咖啡的朋友來一同學習及交流。能夠開課學授咖啡的話, 我想他們的咖啡應該很不錯, 所以便點了一杯MOCHA來嘗嘗了:-)

喜歡這一個簡單的拉花, 還沒杯已經聞到很濃的咖啡香, 一口喝下去是一種很濃郁咖啡跟巧克力的味道, 濃而不甜, 很合我口味呢 哈哈 看來我真的是沒點錯了 哈哈

整體來說真的很喜歡這邊的環境, 能夠在上下半場的煩忙工作中, 抽出一個中場休息來這裡放鬆1個多小時也真的是不錯了:-) 而且他們家有FREE WIFI可用, 如果週日想找個地方跟朋友計劃一下旅遊行程的話, 這邊也是不錯的選擇了:-)

2015-12-04
$55 (Lunch)
芝士菠菜煙肉蕃茄意大利粉
2015-10-28 1005 views
系附近做完yoga想搵度坐得耐又食得野既地方hea下咁岩見到有呢間cafe既banner就上左去一入門,就見到好多書好多公仔,仲呢個handmade唇膏乜呢度唔系賣咖啡架咩?😞雖然本人對咖啡冇乜興趣,至在搵地方坐下呢度環境乾淨又冇乜人,可能過左食飯時間,始終工廠區是日意粉:蕃茄汁大雜燴意粉一黎到,嘩!望到都覺得飽真系好豐富,重點承惠45only咁既價出面一定唔會食到咁既份量真系好抵!個老闆話如果唔好味投訴個員工就得佢冇份參與真系風趣好少餐廳會願意咁同客建立關系好有人情味味道唔差,但可以多番啲黑椒食更好味個包好脆熱辣辣又好味食完飽哂佢地其實仲有自家製既cake啲味都幾特別朱古力花生芝士蛋糕sosad我確實太飽食唔落下次真系一定要試下食完就可以靜靜地hea👍👍👍
系附近做完yoga
想搵度坐得耐又食得野既地方hea下
咁岩見到有呢間cafe既banner就上左去

一入門,就見到好多書好多公仔,仲呢個handmade唇膏
乜呢度唔系賣咖啡架咩?😞
雖然本人對咖啡冇乜興趣,至在搵地方坐下
呢度環境乾淨
又冇乜人,可能過左食飯時間,始終工廠區

是日意粉:蕃茄汁大雜燴意粉
一黎到,嘩!望到都覺得飽

蕃茄汁大雜燴意粉

佢冇份參與
真系風趣
好少餐廳會願意咁同客建立關系
好有人情味
味道唔差,但可以多番啲黑椒食更好味
個包好脆熱辣辣又好味
下次真系一定要試下
食完就可以靜靜地hea👍👍👍
2015-10-22
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$45 (Lunch)
蕃茄汁大雜燴意粉
  • 蕃茄大雜燴意粉
2015-09-22 741 views
雖然唔係第一次上黎, 但見到餐廳有不斷求進既心, 所以想推介比大家。平日要搵個地方, 靜靜地睇下書飲杯咖啡其實唔難, 而係我鐘意呢度。老闆對於沖咖啡好有心得, 佢地亦都有自家炒豆, 對於鐘意品嘗咖啡既人, 應該會搵到你地喜歡既味道。我以往有試過 花茶, 凍茶, 雪糕咖啡( 自家制雲尼拿雪糕😄), 最愛都係 latte ~All day breakfast 炒滑蛋都係我至愛~佢地既午餐間中會轉下配搭, 最緊要個炒滑蛋會 keep 住😊蛋糕今次無食, 佢地每出一款新味我就試一款😂 幾乎全部都食過。可以介紹幾款比大家...淡淡地既 有桂花豆腐芝士, 龍鳳檸檬....酸酸甜甜既 有紅桑子益力多, 藍莓芝士....濃味既 有紐約芝士, 百利甜酒咖啡芝士, 香蕉朱古力, 王子蕃薯芝士(冬季限定)。以上只係我常吃既幾款 😁 正正~~

All day breakfast 炒滑蛋都係我至愛~

淡淡地既 有桂花豆腐芝士, 龍鳳檸檬....

酸酸甜甜既 有紅桑子益力多, 藍莓芝士....

以上只係我常吃既幾款 😁 正正~~
latte
all day breakfast
$70 (Lunch)
latte
all day breakfast