2021-04-19 1481 views
老闆請食lunch, 想安靜坐得舒服啲去左公司附近嘅情味館食西餐我叫左午餐西冷牛扒, 結果 咬到牙較軟食唔哂😖先醒起 落單時竟然無問我要幾成熟🧐就算冇問 都未至於煮到咁熟掛?每人一set午餐 外加兩隻豬手share炸德國原隻鹹豬手 皮脆👍推薦冇油低鹽 原隻鹹豬手 好食同事order嘅牛脷幾好 口感淋總結 如果老闆請的話 仍然會Encore位置處於內街 所以人流較少 坐得舒服
老闆請食lunch, 想安靜坐得舒服啲
去左公司附近嘅情味館食西餐

我叫左午餐西冷牛扒, 結果 咬到牙較軟食唔哂😖

先醒起 落單時竟然無問我要幾成熟🧐

就算冇問 都未至於煮到咁熟掛?

每人一set午餐 外加兩隻豬手share
炸德國原隻鹹豬手 皮脆👍推薦

冇油低鹽 原隻鹹豬手 好食

同事order嘅牛脷幾好 口感淋

總結 如果老闆請的話 仍然會Encore

位置處於內街 所以人流較少 坐得舒服

2021-03-02 839 views
意式芝士肉醬千層面見住朋友叫西冷牛排就快食完我個千層面先到好彩我唔肚餓唔係真係會燥燥地😂但食第一啖就已經知道等係值得😭芝士味好濃 但濃起上嚟又唔會漏蕃茄肉醬味唔會好茄膏味唔會太鹹太酸太甜 味道適中中間夾層除左有肉醬同芝士重有小小好棉既薯蓉 Overall個千層面比我係意大利食過既更岩我口味份量唔小 我自己就食唔哂既朋友叫左西冷牛扒就一般般五成熟既牛都叫唔韌有肉食但唔會話有嘩一聲好正既感覺飲品有限定既400次咖啡坦白講其實無咩特別都係咖啡cream加係杯牛奶上面😅
意式芝士肉醬千層面

但唔會話有嘩一聲好正既感覺

飲品有限定既400次咖啡
坦白講其實無咩特別
都係咖啡cream加係杯牛奶上面😅
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️.🍽 𝐷𝑖𝑛𝑛𝑒𝑟 @ 🌟 Food Temptation - 情。味。館《👽食神大媽食西餐》.📷 圖中展示美食為:🐷 德國原隻鹹豬手 HKD238🐑 薰衣草露絲瑪麗配翠綠寶雲酥羊鞍 HKD208🐔 炭燒菠蘿低溫慢烤脆皮飛天雞 HKD238.👽 大媽最近因為維修玉佩多左出入廣東道,今次試左呢間價錢貼地、出品優質嘅餐廳,你地可以見到份量絕對係十足,味道好,用料唔差。坐落仲覺得好闊落、好舒服。.🐷 做得最出色嘅會吃鹹豬手,首先份量非常之大,另外就係皮真係好香脆,而肉真係非常之嫩!.🐔 其次就係脆皮飛天雞,如果你淨係計打卡吸睛指數都已經夠晒滿足!更何況佢真係有內涵,又係被皮燒得非常脆,而雞肉完全唔老仲要juicy!.🐑 稍為遜色嘅就係羊架,略顯細舊同埋唔夠頭兩款出色。不過絕對唔係差喔!.今年係經營艱難嘅一年,希望大家都可以支持一下呢類有誠意嘅小店吧。❤️.‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️.💯 最真實的美食點評 ❤️ 歡迎報料 ❤️.꧁𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌꧂.📍 佐敦偉晴街19號地下☎️ +(852)2341-6268.

‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️

꧁𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌꧂
📍 佐敦偉晴街19號地下
☎️ +(852)2341-6268
炭燒菠蘿低溫慢烤脆皮飛天雞
原來想幫襯小店,並不是只有Cafe可以選的喔~最近就找到一間西餐廳。位於佐敦的 情味館 Food Temptation 有點低調若不是在網上看到有人介紹大概永遠不會發現,那邊完全不是會經過的地方。也可能是因為這樣再加上疫情,星期日當晚客人很少 ...有1人的晚市套餐,大約$128起有湯、主食和餐飲~另外還有二人餐不過和朋友都是選擇散點,這樣可以嚐嚐多點不同的料理話說餐廳的佈置裝飾很別緻,牆上的大龍蝦很吸睛~卡座的梳化位亦滿舒服。前菜點了 - 番茄水牛芝士沙律 ($128) 一道簡單的清爽沙律。餐前小食是 松露香脆炸薯角 ($68) - 有松露香,但吃落並沒有預期的脆口相對之下~ 法國香草牛油焗蝸牛 ($148) 有驚喜!沒想到可以整隻吃掉!那"殼"應該是用了像蜆殼粉之類的代替?! 有少許脆身墊底的薯蓉不能單吃喔~不然會有點淡味,但因為沒落很重的牛油倒是沒有那麼膩我們還點了餐湯~我選的是 南瓜忌廉濃湯 ($58) 配很軟熟的餐包呢湯很濃稠亦有喝到南瓜茸!另外 香濃龍蝦忌廉湯 ($58) 都有隻大蝦姜汁紅菜頭濃湯 ($58) 是朋友點的~好像都幾特別。主食則點了三款,要說到最推薦的是 -
也可能是因為這樣再加上疫情,星期日當晚客人很少 ...

不過和朋友都是選擇散點,這樣可以嚐嚐多點不同的料理

番茄水牛芝士沙律

松露香脆炸薯角

相對之下~ 法國香草牛油焗蝸牛 ($148) 有驚喜!
法國香草牛油焗蝸牛

姜汁紅菜頭濃湯 ($58) 是朋友點的~好像都幾特別。
南瓜忌廉濃湯
香濃龍蝦忌廉湯

姜汁紅菜頭濃湯

主食則點了三款,要說到最推薦的是 - 無油低鹽德國原隻咸豬手 ($238)
平時吃原隻豬手大多數是吃脆皮那種炸焗,但這裡有別的選擇。
份量十足也已經拆了肉出來很方便~口感超軟稔,調味亦剛剛好!
喜歡惹味可配旁邊的蜜糖芥末醬,這醬的蜜糖味道會偏重一些,另覺得吃得膩也可配酸椰菜吃
無油低鹽德國原隻咸豬手

第二款是 法式紅酒香草燴羊膝 ($188) 沒有豬手那麼稔,但都夠嫩口
有少許羊羶味,對於怕這味道的朋友來說還可以接受。
可能是因為香草和醬汁起了去羶味的作用!? 順帶一說配菜的薯條是有皮的 ...
法式紅酒香草燴羊膝

第三款則是 - 香濃芝士西班牙辣肉腸薄脆薄餅 ($188)
餐牌上寫這薄餅是Homemade的喔!正方型的薄餅好像也是屬於比較少見?
餡料好豐富,而且沒想到在芝士下有菇
外圍餅皮較脆身,靠中間位置就會偏軟身一點
香濃芝士西班牙辣肉腸薄脆薄餅

飲品方面,朋友點了 - Keiler Beer (Dark) ~口味說是焦糖、核桃混合微烘烤那樣。
士多啤梨奶昔 ($48) - 滿滿一杯!
質感偏濃稠,有吃到士多啤梨肉,甜度適中!
Keiler Beer (Dark)

士多啤梨奶昔

最後見 法式彩虹拿破崙 ($148) 很得意就點了這個作為晚餐的結尾
中間夾著的啫喱十分煙韌與香脆的脆皮形成強烈的對比。不過吃的時候超困難 Orz
法式彩虹拿破崙
Other Info. : 今次和朋友在這餐廳用餐並沒有限時,如果想和朋友聚餐會是頗好的選擇。
2020-11-29
Type of Meal
Dinner
南瓜忌廉濃湯
香濃龍蝦忌廉湯
無油低鹽德國原隻咸豬手
士多啤梨奶昔
2020-10-30 750 views
同父母出街食飯,大路西餐就穩妥啦,咁當然要係良心小店啦💛。今晚訂左五人,主要都係食肉,味道平穩冇驚亦冇喜,勝在大份、熱辣辣,調味係豉油西餐常用的汁醬,同埋慶幸冇見到鬆肉粉、鐵板呢啲不倫不類嘅嘢,能夠保留到肉自己既味道同埋口感。最推介應該係燒燒雞,每一個部位亦都有肉汁。我自己就覺得雞同羊膝調味稍為過輕手,建議可以加多啲香料、蒜蓉等去醃製,而田螺亦都有小小化學味,建議審視下入貨貨源。拿破崙蛋糕個皮唔係酥皮就令人失望,應該再研究下拿破崙蛋糕點整先正宗。整體而言,食物平穩得嚟有改善空間,但老闆娘招呼不遺餘力則抵讚!
香草焗田螺
紅酒燴羊膝
炭燒菠蘿慢烤脆皮雞
無油原隻鹹豬手
煙三文魚薄餅
彩虹拿破崙蛋糕
2020-10-21 315 views
今晚和朋友到這裏,點了一個香草炒大蝦意大利意粉,這個真的很好味,而且很大分量,朋友點了一個牛尾燴意大利飯,朋友說牛尾很入味,這裏環境也非常整理和幽靜,是吹水的理想地方 。
香草炒大蝦意大利粉
香草炒大蝦意大利粉
2020-08-01 545 views
呢期全日無得岀街食。。睇緊有乜好食。。真係亂揀間。。點知發現左呢間好野!香港人本土高質良心西餐廳!好香港人架!間餐廳幾靚幾好feel! 估唔到外賣竟然都咁精緻咁靚咁優雅!未食都已經有心靈上嘅滿足!😍 好似食緊日式便當咁~成個便當好文青好環保!比大家睇下未開始食之前個樣~佢啲餐具同餐盒都係可被大自然溶解嘅膠同紙做~我就揀左椰子咖啡 意式雞扒薯菜 同埋是日沙律😂老闆娘仲送左塊手足曲奇比我🙏🏻 外賣自取只係51$渣!!!!堅係好抵食😱但係要用app叫先有咁平🤣就咁叫成6,70蚊😂個袋唔代表係搵人送外賣,自取老闆娘都係比呢個袋我😂利申:非打手😅首先,杯椰子咖啡好大杯椰子味唔會話太淡或者太岀👍🏻夏天咁熱飲一流👍🏻之後,個是日沙律有沙律菜青瓜同芒果粒~幾fresh, 不過如果加啲酸味嘅村料入去會可以再開胃醒神啲,個味覺享受會再豐富啲🤣然後,個主菜意式雞扒薯菜雞扒好大塊 有兩塊 不過個人覺得塊乾左少少 可以juicy返少少就超正🤣薯菜就薯條加秋葵加粟米加雜菜!都幾多下😂加埋手足餅乾一定飽到上心口🤣🤣我個人食完兩塊雞扒未食薯菜已經好飽下 所以仲未食塊手足餅乾🥺#老闆娘好好人自己人#支持自己人良心餐廳#
呢期全日無得岀街食。。睇緊有乜好食。。
比大家睇下未開始食之前個樣~
佢啲餐具同餐盒都係可被大自然溶解嘅膠同紙做~

我就揀左椰子咖啡 意式雞扒薯菜 同埋是日沙律😂
老闆娘仲送左塊手足曲奇比我🙏🏻
外賣自取只係51$渣!!!!堅係好抵食😱
但係要用app叫先有咁平🤣
就咁叫成6,70蚊😂
個袋唔代表係搵人送外賣,自取老闆娘都係比呢個袋我😂
利申:非打手😅

#各位堅持加油!😢😢
#黎明總會來臨💪💪
#時代抗疫
TakeAway
$51 (Lunch)
2019-09-18 1133 views
朋友生日想request 一間小店食晚飯,於是搵到呢間近柯士甸站的小店。我們叫左risotto,烤雞,海鮮意粉,豬手,pizza, 全部都OK好食,豬手一定要encore!食物擺放得精美~朋友生日仲可以免費在甜品碟上寫字的~老闆仲特登話如果下次想落單可以用gulu app,而家仲做緊優惠tim!!!

2019-09-14
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
2019-09-02 919 views
人生一大難題就係要唸吓食啲咩尤其是當你過左三點先食晏就仲頭痕,事關好多餐廳都無左lunch menu,日本餐廳就好多都直頭会落場添行過偉晴街就去一去情味館開下餐先以前都有黎食過一两次不過每次都係食lunch未食過晚餐其實餐廳啲佈置同裝飾都好別緻,果隻白色既龍蝦同距地個紅酒架都幾靚lunch set 大部份價錢都係六至九十蚊,都算幾合理,有得揀餐湯or沙律我今日就嗌左個意式茄茸熱炒墨魚汁腸蟹籽意粉,配沙律個沙律幾特別,特別在於個沙律醬,距用既係熱情果醬,唔太甜,有少少酸,幾開胃架意粉上面鋪左好多蟹籽,即係飛魚籽啦其實意粉同飛魚子真係好夾,就算撈勻左之後,飛魚子既味道完全俾意粉既醬汁蓋過都好,但係飛魚子会令每條意粉都多左一種爽脆既口感埋單盛惠70蚊都算好合理啦
人生一大難題就係要唸吓食啲咩

行過偉晴街就去一去情味館開下餐先

以前都有黎食過一两次
不過每次都係食lunch
未食過晚餐

我今日就嗌左個意式茄茸熱炒墨魚汁腸蟹籽意粉,配沙律

意粉上面鋪左好多蟹籽,即係飛魚籽啦
過都好,但係飛魚子会令每條意粉都多左一種爽脆既口感

埋單盛惠70蚊

都算好合理啦

未食過如此性價比差的餐廳,之前20篇文章要不是打手、要不是親戚朋友,不可能推介其他人去的。第一碟食完巳沒有心機再影其他相,夠膽死收人平均$150以上一碟竟然如此水平真仰愈食愈嬲。送幾多里數都冇用,邊有可能有回頭客?第一碟小食併盤收$168,雞翼有雪味、薯角淋別別、肋骨用水拾完淋汁入面冇味嘅,配d似大陸鄉村酒家醃菜,辣肉腸幾片重要係梅嘅。大家約好曬傾計飲酒,亦𣎴想投訴不愉快,吖多幾碟比多幾次機會佢。第二個係pizza,又是百成,係薄pizza, 10寸左右切成8件,入到口嘅,不過仍是梅嘅辣肉腸有份登場。全晚呢碟係最好食。墨魚汁蜆意粉,也是水煮熟撈汁,冇乜味嘅,意粉冇炒過、又冇落咩香料,色香味全庶無。第四碟黑松露意大利飯,好似煮爛嘅糯米飯。難食之極。最後叫咗個食評話正嘅拿破崙,$150左右,長條型夠切6件西餅咁。問題是它只是三塊餅乾咁上中下,中間夾啫喱且水cream,夠膽死收你$150,佢真係好意思。仍然是堅難食。瀨夠野決定轉場再食。開咗兩枝$199 house white wine, 共食了$1274,7個人位位$182當然唔飽,轉場再食過。走時想問問waitress廚師係咪佢腦細,冇可

第四碟黑松露意大利飯,好似煮爛嘅糯米飯。難食之極。

當然唔飽,轉場再食過。走時想問問waitress廚師係咪佢腦細,冇可能咁難食都可以有人請侷做廚師。成晚得兩枱客、究竟他們是不水知道原因?我這10年重未寫過如此差的食評,真心希望不要有人再瀨野。又或者店舖腦細自己檢討下,難食又貴就是騙人了。
唔知咩小食併盤
2019-06-07 618 views
友人帶我到這裏吃午飯, 位置在於佐敦區, 是小店經營的西餐廳環境安靜適合傾計, 點了lunch menu上的法式低溫香煎鴨腿配薯菜Lunch set 會配前菜和飲品, 前菜可選擇湯或沙律, 我選了南瓜湯, 友人則選了沙律南瓜湯的味道出乎意料的好, 湯底很濃郁, 加入了鮮忌廉打成的, 沙律望落去也新鮮主菜則是法式低溫香煎鴨腿配薯菜, 賣相是不錯, 鴨腿肉質偏鞋, 有一大部份咬唔開面頭有自家條配的醬汁, 酸酸甜甜的倒是頗開胃, 薯菜則以普通薯條炸成, 蔬菜是白灼的總括而言, 人均消費約$85包前菜主菜和飲品一杯, 以一個西式小店的午餐質素和價錢算過得去吧

燒鴨比

2019-06-05
$85 (Lunch)
2019-05-02 544 views
Lunch time 依間餐廳入座率不高,食物質素都好反映到。你話難食又未至於,不過真係好普通。Set lunch 價錢還可以。南瓜湯有南瓜味,但係不算香濃不算 creamy。燒春雞嘅配菜同薯條都不是熱上,似係煮咗好耐,配菜我覺得還可以接受,但係薯條真係淋哂了。燒春雞如我所料,比較鞋口,雞髀位還可以,因為我真係食嗰啲燒春雞係可以連雞髀位都鞋,味道同醬汁都不錯。好少豬柳,同埋無味,落多幾粒鹽會好啲,賣相大家都有目共睹,又唔係好差嘅,不過似係係屋企自己煮。奉送熱飲一杯。餐廳職員服務態度好好。總括嚟講,唔係差唔係好,唔會有一日突然間諗起依間餐廳想黎再食。

Set lunch 價錢還可以。

南瓜湯

南瓜湯有南瓜味,但係不算香濃不算 creamy。

燒春雞

豬柳芝士螺旋粉

玫瑰奶茶,熱檸水

奉送熱飲一杯。餐廳職員服務態度好好。

2019-02-27 504 views
新年朋友指明要到呢間食飯,平時好少行呢條內街,估唔到有間質素不錯的西餐廳。三個人點了一個沙律,pizza, 德國豬手,都好夠食。其實我仲想食疏乎里,不過朋友興趣不大,放棄左🤦🤦芒果蟹肉沙律一上碟侍應有講今次用左熱情果汁做底,一食大家都覺得啲菜好新鮮,有菜味😂😂 連有位唔點食沙律菜嘅朋友都食左唔少;蟹肉都有一大舊 (應該罐頭蟹肉);不過芒果就生左少少。辣肉場pizza. 一上碟要快啲食,擺耐左會有少少淋。佢個底好香脆,啖啖都有豐富嘅蕃茄汁同芝士,下次試其他配料😋😋重點主菜:脆豬手!!朋友上次食過讚不絕口,佢今次想試另一種煮法,豬手皮會變成淋身。 基於我地強烈反對,堅持食脆豬手,所以佢冇得揀。豬手皮好脆,要撈埋佢微酸嘅汁食。呢間豬手配酸菜而非薯蓉,一開始見到有啲失落,但食一啖酸菜就好喜出望外。佢配菜同主食都好好味。 菜絲 蘿蔔絲撈埋醋一齊食,好口胃同減低食豬手嘅罪惡感😂😂😂同場加映手工啤,易入口,不過略嫌麥味不太重。但可同朋友一試。侍應叔叔好talk 得同好詳細同我地講唔同豬手煮法嘅分別,長知識🤣🤣可能內街加平日,唔太多人黎食。我地可以坐得勁舒服同佢每碟餸準備需時,令我地可以慢食同傾計好地

芒果蟹肉沙律

重點主菜:脆豬手!!

豬手皮好脆,要撈埋佢微酸嘅汁食。

可能內街加平日,唔太多人黎食。我地可以坐得勁舒服同佢每碟餸準備需時,令我地可以慢食同傾計好地方 😋😋😍😍
2019-01-10 927 views
情味館已幫襯了一段日子,還記得有次相約朋友打算到偉晴街的順德X 魚村食魚,殊不知其中一位朋友突然話想試對面那間西餐,成班為食貓都最就得人,試新野一定說好,就是誤打誤撞之下,一豬傾情在這裡。他們的徳國炸豬手和酸菜,做得相當唔錯,配上徳國豬啤,兩個字⋯⋯超爽所以晚飯久不久都過來一下。今日一行七人,想找處靜靜的地方有事相討, 於是便想起過來探探店長。門口有個大大的 Lunch Menu, 一目了然。店內右邊卡位,左邊長枱,所以無論兩口子和大伙兒也很適合。午餐由$63-$128不等⋯⋯包括沙律或是日餐湯,主菜,餐飲。特飲加$18, 奶昔加$28,但無需加錢的飲品也有很多選擇,當中包括玫瑰奶茶和椰子咖啡,也見特色。另甜品Tiramisu 需加$18店內放了一些曲奇,原來店長是用來氹小朋友的,細節位顯心思。是日沙律~沙律醬汁帶有淡淡的熱情菓、蜜糖,甜甜酸酸很醒胃。磨菇忌廉湯~濃度剛剛好,正。香口果仁魚柳伴飯$68~女仕們首選。法式香煎低溫鴨腿伴意大利飯$86~鴨腿甘香,但意大利飯煮得過份淋身,有點像小孩子的飯仔。墨西哥煙雞肉卷配薯條田園沙律$78~煙雞肉醃得入味,輕盈之選,唔錯。意式焗豬扒意粉$

超爽

所以晚飯久不久都過來一下。

門口有個大大的 Lunch Menu, 一目了然。

店內右邊卡位,左邊長枱,所以無論兩口子和大伙兒也很適合。

午餐由$63-$128不等⋯⋯
包括沙律或是日餐湯,主菜,餐飲。

甜品Tiramisu 需加$18

店內放了一些曲奇,原來店長是用來氹小朋友的,細節位顯心思。

是日沙律~
沙律醬汁帶有淡淡的熱情菓、蜜糖,甜甜酸酸很醒胃。

磨菇忌廉湯~
濃度剛剛好,正。

香口果仁魚柳伴飯$68~
女仕們首選。

法式香煎低溫鴨腿伴意大利飯$86~
鴨腿甘香,但意大利飯煮得過份淋身,有點像小孩子的飯仔。

墨西哥煙雞肉卷配薯條田園沙律$78~
煙雞肉醃得入味,輕盈之選,唔錯。

意式焗豬扒意粉$72~
豬扒夠淋,份量足。

海鹽咖啡~
每次過來例必飲,筆者至愛。

整體來說,這間餐廳店長和藹,所以很多熟客久不久會過來,值得支持的一間小店。

2019-01-10
$88 (Lunch)
2018-12-18 471 views
Hanged around here this evening and start finding what to eat when it was nearly dinner time. Then we found this, in quite a quiet street. We went in and gave it a try tonight. Menu: Ordered two dishes of seafood tonight. .+.+.+.+.+.👉🏻Shrimp and scallops with linguine $128The taste is ok, not surprisingly good but met our expectations. The size of the shrimp and scallops are large, not much sauce in this pasta which I don’t prefer. The pasta is kind of a bit dry for me. .+.+.+.+.+.+.👉🏻Seafood r

Menu:

.+.+.+.+.+.
Shrimp  and  scallops  with  linguine

.+.+.+.+.+.+.
👉🏻Seafood risotto $128
This one is better, it is creamier and more seafood in this one. Lots of mussels, clam and shrimp with the risotto, the portion is large. The sauce is creamy but not too rich! Worth to try

Seafood risotto
Seafood risotto