中午吃飯時間,人多,見到店員不小心把幾個外賣杯蓋,跌落地下,店員隨手執起放回原處,打算再用,極之不衞生!另外,咖啡內,茶漬未清理好,另人嘔心😨。服務態度一般的,我唔會再去幫襯!
2018-01-01 272 views
同屋企人食晚飯,想有冷氣,同埋可以容納BB車,所以放棄大排擋。而愛民商場選擇有限,膽粗粗食呢間。甜品我哋食咗幾次,晩飯就第一次,還可以啦!日式拉麵唔夠日式,但就幾搞笑湯底味道都OK,就多啲似出前一丁煙三文魚凱撒沙律,算做有 heart 白汁海鮮意粉,味道普通,意粉太淋,口感麻麻地。好搞笑小食我們叫左吉列魚柳薯條,over cook煎三文魚配白飯就啱晒老人家,三文魚都OK。但係個汁就唔多襯。兩個焗飯都比較乾身,如果多啲汁就更加好。軟殼蟹番茄意粉感覺都係爭小小,但都好彩唔趕客,family dinner 幾百蚊好過樓上間酒樓。

煙三文魚凱撒沙律,算做有 heart
白汁海鮮意粉,味道普通,意粉太淋,口感麻麻地。

好搞笑小食我們叫左吉列魚柳薯條,over cook

兩個焗飯都比較乾身,如果多啲汁就更加好。
Celebration
Birthday
2017-08-30 298 views
秋天已到 早上起來秋風迎面吹來真舒服~~秋天雖到, 冰甜品還是要吃冬天想吃也不一定吃得下 晚上到甜品工房點了果 .茶是落神+花乾果的果茶微酸, 熱熱的喝下去很舒暢這是黑白乳酪芭菲?! 正名忘了豆腐黑芝麻乳酪雪糕四四方方的真的是豆腐喔~一層乳酪雪糕, 一層木糖, 一層乳酪雪糕, 一層黑芝麻醬~好吃得不得了但好大一杯, 要兩個人才吃得完再來是得到金獎的, 巨峰什麼什麼XD雪米糍小丸子配上提子&巨峰口味爆珠冰個人覺得還不錯, 未算很好吃反正就是還好
秋天已到 早上起來秋風迎面吹來
真舒服~~
秋天雖到, 冰甜品還是要吃
冬天想吃也不一定吃得下

晚上到甜品工房
點了果 .茶
是落神+花乾果的果茶
微酸, 熱熱的喝下去很舒暢
這是黑白乳酪芭菲?! 正名忘了
豆腐黑芝麻乳酪雪糕
四四方方的真的是豆腐喔~
但好大一杯, 要兩個人才吃得完
再來是得到金獎的, 巨峰什麼什麼XD
雪米糍小丸子配上提子&巨峰口味爆珠冰
個人覺得還不錯, 未算很好吃
反正就是還好
Type of Meal
Tea
2017-05-28 343 views
往時,如果大家有品嚐過甜品工房的人都可能會答得出"紫葡之戀"﹑凍餅﹑和果子等等,以甜品為生招牌的菜式;不過不知何故下甜品工房從不同的區域都陸續關門後,剩下的只有何文田這分店繼續默默的經營下去。機緣巧合下,在接近夜深的時段而其他於何文田區的食店都關門下,就來到甜品工房作輕食吧﹗ 在門外看菜單下,才知道原來的甜品工房菜式已不再存在,取而代之就是老闆在努力構想下而製作的咸點及甜點菜式,以迎合何文田區基層的需要。店內的擺設及設計都與以前看到的甜品工房模式相似,而整個菜單都改變下,加入了熱食等。原以為只能以甜品當正餐下,就試了焗海鮮飯及$6轉凍朱古力了。海鮮以魷魚為主,配料加入了紅蘿蔔及脆玉瓜下變成十足。味道不算太濃烈,令吃起來不會太滯肚,但同時份量上就令我覺得很飽肚。老闆的服務很好,在我準備離開時都介紹我下次定必要試他們製作的甜品,希望短期內都有機會經開何文田而去品嚐吧。
焗海鮮飯

2017-05-25
$53 (Last Night Supper)
焗海鮮飯
/<甜品工房>💜紫醉之迷💚抹茶之舞($47)▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️以前甜品工房係元朗有分店,成日去食,但每次都只係叫依個紫醉之迷🙆🏻其實我一直都覺得甜品工房d甜品質素好一般😂🌸表面球提子冧酒話係手作雪糕,質地偏腍身,但陣冧酒味幾濃厚🍾配埋d提子乾,爆d肉汁出泥好正🙈👉🏾表面有d黑加侖子醬同開心果碎,個醬甜甜地幾好食架。🌸雪糕旁邊個d巨蜂水晶珠係一個亮點😻脆卜卜,仲爽過蟹籽。不過係無乜味。🌸再下層係軟雪糕,味道有d似麥記個雪糕🤔其實每次都想走左層軟雪糕佢😂🌸仲有層粟米片椰果層,食依個原因之一都係為d脆口嘅粟米片😂但好快會比溶嘅雪糕浸腍。👉🏾椰果係長條形個隻,好有咬口。🌸最底再有層軟雪糕,食到底溶到變水💦------------------------------🍵抹茶之舞頂球雪糕幾驚喜,我以為又係偏甜又淡而無抹茶味🙊食落都食到陣茶味,5會話偏甜添。👉🏾配料係紅豆蓉,抹茶果凍,小丸子,不是特別好食,又稱不上難食。#hkfood #hkeat #hkig #foodieshk #foodiehk #uhkfood #wwhkfood #foodies #foodie #hkfoodi
<甜品工房>
💜紫醉之迷💚抹茶之舞($47)
▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️
其實我一直都覺得甜品工房d甜品質素好一般😂
👉🏾表面有d黑加侖子醬同開心果碎,個醬甜甜地幾好食架。
👉🏾椰果係長條形個隻,好有咬口。
🌸最底再有層軟雪糕,食到底溶到變水💦
#hkfood #hkeat #hkig #foodieshk #foodiehk #uhkfood #wwhkfood #foodies #foodie #hkfoodies #hkfoodie #hkfood #甜品工房
2017-02-24 736 views
一切都只能怪自己事前搜集資料工夫不足,新年的時候我來到何文田愛民商場,去到「天馬快餐」卻不知道有「米高漢堡包」這美食,結果要等到差不多兩星期之後,我要再回到愛民商場補食回一次。食完「天馬快餐」後,我再在商場附近地方逛逛,看看有沒有新發現。結果愛民商場近巴士站位置旁邊,發現另一間甜品店「甜品工房」,如果有心水的話,就吃個甜品,然後才離開何文田。去到「甜品工房」,我本來想試食大多數開飯網朋友推薦的甜品「紫葡之戀」,怎料我跟「甜品工房」店員說想食「紫葡之戀」,店員已經說「紫葡之戀」沒有供應很久了。這樣也很難怪他們的,原來對上一次開飯網有食評提及和推薦「紫葡之戀」,已經是一年前的事。相隔了一年的時間,就算「紫葡之戀」缺貨,或者下架了亦是很正常的事。但是我對其他的甜品又沒有心水喜好,侍應們又沒有給過明確的推薦菜式。雖然是有點失望,與其立刻失望起身離開,倒不如點個普通的冰品凍飲,然後才離開何文田,回到旺角或九龍灣。結果我點了一杯,平日在茶餐廳已經很少喝的「雪糕紅豆冰」,我以前還是小孩的時候,已經很喜歡飲紅豆冰,尤其是放了雪糕球在頂蓋的懷舊「雪糕紅豆冰」,非要先吃掉雪糕球,然後才慢慢喝紅豆冰,一口一

結果我點了一杯,平日在茶餐廳已經很少喝的「雪糕紅豆冰」,我以前還是小孩的時候,已經很喜歡飲紅豆冰,尤其是放了雪糕球在頂蓋的懷舊「雪糕紅豆冰」,非要先吃掉雪糕球,然後才慢慢喝紅豆冰,一口一口咬掉磨得很碎的細冰。
雪糕紅豆冰
我覺得最好飲的紅豆冰,冰塊一定要磨得碎點,花奶跟水的比例,花奶一定要佔得夠多。紅豆就更加不在話下,紅豆煲得不夠熟、不夠腍、不夠爛的話,紅豆冰價錢收得再便宜也是徒然,我寧願不飲算數。
甜品工房」的雪糕紅豆冰偏偏就犯下這個問題,冰塊明顯大粒了一點,磨得不夠碎。紅豆亦煮得未夠軟,未夠腍,紅豆的口感始終還是有點硬。儘管紅豆冰花奶佔的比例仍算多,味道仍很甜,連雪糕紅豆冰頂層,那個雲呢拿雪糕球亦算大個。

但是冰塊實在是大粒了點,冰塊溶掉後會溝淡了紅豆冰的濃味,於我而言,紅豆冰花奶味不夠濃味的話,就不算最好飲,但是問題始終不及紅豆那麼大。
沒有了「紫葡之戀」,其實我是有點兒失望,「紫葡之戀」這個甜品名字其實挺有詩意,挺有文學創作的浪漫感覺。但無奈「甜品工房」遲遲未有新食評,連「紫葡之戀」缺貨不無法讓食客即時知道,是最令我難過的一回事。
2017-02-15
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$28 (Tea)
  • 雪糕紅豆冰
2017-02-18 271 views
我說好久都唔會經過何文田,今日為咗去契女學校嘅openDay , 山長水遠試吓新嘅何文田站完咗之後就去附近搵啲嘢食下,見甜品工房入面一個人都冇,唔理三七廿一即刻坐低,因為有沙發位夠晒舒服。最後無食到甜品反而叫咗個下午茶餐吉列魚沙律,點知原來係沙律菜,雖然係健康啲,但入口就冇咁好食,而且啲沙律醋好酸,添加又冇沙律醬,但點都好食過大家樂朋友就要吉列魚薯條,吉列魚好似有啲Overcook, 薯條就得炸得唔夠脆,有少少失水準。最後要左杯熱奶茶,唔夠奶茶味。同埋唔夠服務員,要自己找。
最後無食到甜品反而叫咗個下午茶餐
朋友就要吉列魚薯條,吉列魚好似有啲
Overcook, 薯條就得炸得唔夠脆,有少少失水準。
最後要左杯熱奶茶,唔夠奶茶味。
同埋唔夠服務員,要自己找。
$30 (Tea)
2016-08-14 400 views
甜品超差無味……唔該試下先賣俾人啦……又唔係平………………………………………無心做就除消d甜品啦……大排檔食無咁嬲……………………………………………………………………
甜品超差無味……唔該試下先賣俾人啦……又唔係平……
TakeAway
2016-07-18 311 views
突然要上愛民邨搵朋友傾事,諗住求其搵間餐廳坐低食啲嘢,邊食邊傾個名太長實在唔記得我又唔記得影低餐牌但係個什菌用牛油炒,一出黎已經好香個窩夫有種好似雞蛋仔咁味,但係個薯粒炸得比較硬身呢個布朗尼真係以後每次黎都要食一次用煎pan上枱,夠特別布朗尼夠哂朱古力味,香而唔膩加埋雪糕,一冷一熱呢次夠哂肥
個名太長實在唔記得
我又唔記得影低餐牌
但係個什菌用牛油炒,一出黎已經好香
個窩夫有種好似雞蛋仔咁味,但係個薯粒炸得比較硬身
呢個布朗尼真係以後每次黎都要食一次
用煎pan上枱,夠特別

布朗尼夠哂朱古力味,香而唔膩
加埋雪糕,一冷一熱
呢次夠哂肥
2016-02-22 512 views
要令心情好啲 睇得同好味嘅甜品點少得今晚試下紫葡之戀先 首先醉人嘅紫色已經蠃晒巨峰味嘅琉璃珠好似小山丘一樣兩邊再配上鮮葡萄同香芋嘅糯米滋下面重有白色小丸子襯托住 即刻高貴晒👍🏼開始從山頂琉璃珠入手 小心地移平佢 捨不得浪費每一粒琉璃珠都薄薄的 一咬破巨峰嘅味道就一擁而出食完美味嘅琉璃珠 下層嘅小丸子立即比下去1x1 cm左右 除左煙靭之外 並無味道反而旁邊嘅香芋糯米滋味道濃又好味啲😂葡萄甜甜的 皮非常爽脆 而且夠晒凍!移平小山丘後 就到下面嘅刨冰了刨冰非常結實 每食一啖就要剷幾野好彩夾有香濃提子味 否則應該一早放棄😂食好野就要等 甜品工房如是 幸運嘅是何文田分店比尖沙咀少人今次等候時間唔算太長👍🏼

要令心情好啲 睇得同好味嘅甜品點少得

每一粒琉璃珠都薄薄的 一咬破巨峰嘅味道就一擁而出

食完美味嘅琉璃珠 下層嘅小丸子立即比下去

1x1 cm左右 除左煙靭之外 並無味道

反而旁邊嘅香芋糯米滋味道濃又好味啲😂

葡萄甜甜的 皮非常爽脆 而且夠晒凍!

移平小山丘後 就到下面嘅刨冰了

今次等候時間唔算太長👍🏼
紫葡之戀
紫葡之戀
2016-02-11 265 views
何文田呢間甜品工房其實係良心小店~今次新年佢做$8蚊糖水~之前得閒無事又會有d長者優惠,學生優惠~其實好抵讚~唔好諗住你切去幫襯8蚊會比人黑面~食ge野又係垃圾~錯錯錯!!!!入面d哥哥姐姐個個都好nice~(包括洗碗果個)我叫左碗粟米南瓜露~真係粒粒粟米無講大話~食落去就知唔係開粉而真係用南瓜煲出黎呢~味道唔會好甜~又熱辣辣供克竟曖粒粒甘走啦~值係食人情味都抵晒啦~
何文田呢間甜品工房其實係良心小店~
今次新年佢做$8蚊糖水~
之前得閒無事又會有d長者優惠,學生優惠~
其實好抵讚~
唔好諗住你切去幫襯8蚊會比人黑面~
食ge野又係垃圾~
粟米南瓜露
我叫左碗粟米南瓜露~
真係粒粒粟米無講大話~
食落去就知唔係開粉而真係用南瓜煲出黎呢~
味道唔會好甜~又熱辣辣
供克竟曖粒粒甘走啦~

值係食人情味都抵晒啦~
2016-02-06
粟米南瓜露
2016-01-18 241 views
今日同朋友去何文田打保齡球 打完口痕想食下野 就入左來呢間甜品工房 店內環境不錯 播住流行曲 食糖水個陣都幾享受 仲有啲card game玩下 而食品款式方面 除左糖水飲品 仲有下午茶 夠多元化 而且學生食仲有好多優惠 睇來主sell學生客 紫醉金迷$42叫個陣係比個提子冧酒雪糕吸引 來到無失望 的確幾有酒味 不過雪糕都係買返來 好味係正常😂 巨峰脆珠好特別 咬落係巨峰味 類似爆珠咁 而佢中間用軟雪糕其實唔係咁好 上面已經係雪糕球 下面又係雪糕 好無層次 如果可以用布甸會更好 整體來講 不過不失 不過呢個價錢 我對佢更有期望 宇治金時$45好明顯相同食品有分別 個冰完全係白色 緑茶味好淡 令人失望 不過小丸子同紅豆份量都叫多既 而個紅豆雪糕好多冰係入面 唔夠滑 如果用原價食呢個真係sad到爆如果係學生 hea下時間 呢間都唔錯 平民價錢 又少人 可以慢慢坐 但就唔好對甜品太高期望

紫醉金迷$42

宇治金時$45

2015-08-21 360 views
位處於家附近的愛民邨,其內的商場是小弟間中會造訪的地方。但奇怪的是,通常來這裡都只是陪兩母子過來照相舖拿相片及買其他東西,相反食飯卻好像是一次也沒試過....今天的情況就有點例外。前來的目的便是為了到這所甜品店試一試....記起早年曾在此紅磡分店吃過一次,對其印象現已甚模糊。今趟前赴此地,就當成是試新店好了....除了甜食之外這兒還有如意粉、米飯及吐司等供應。如之前的吃評所言,對我這亭不能單只以甜點當正餐的人來講,這種供餐的形式於我而言絕對是佳音來的....但對於身為甜品狂的小友來說,在他眼及腦內就只有甜、甜、甜這一個字而已....先來兩款口味的奶凍。少有及見的桂花味的確甚特別,料想不到桂花的香氣和奶凍的奶味及香是甚搭調的,甜度調得適中亦見滑溜。相形之下,只是放了若干數量切粒草莓,而奶凍亦只是屬普通原味的草莓就顯得非常麻麻了....至於身後的那杯洋甘菊花茶,小弟略嫌它過份的淡口亦欠了菊花的清香....這兒既是主打甜食的,很自然就有不少帶點特色的出品....好像這款被命名為"黑 + 白"的,顧名思義其內的材料是以黑白二色為主 ---- 豆腐粒、黑芝蔴漿、黑及白芝蔴,另外夾上一屬馬莉餅碎及

這兒既是主打甜食的,很自然就有不少帶點特色的出品....
好像這款被命名為"黑 + 白"的,顧名思義其內的材料是以黑白二色為主 ---- 豆腐粒、黑芝蔴漿、黑及白芝蔴,另外夾上一屬馬莉餅碎及木槺餅粉,味道既濃又帶點清新 (聽落好像挺矛盾的,但吃時又真的有如斯相反的味覺);最後加上雲呢嗱軟雪糕是十分軟甜香滑,實在是加分的一著....

兩款鹹食相比之下便成了陪襯品 ---- 雞翼是不怎夠入味亦略見油膩;煙肉芝士乳酪吐司的賣相說老實真的不太好,幸好吐司也還外脆內軟綿;芝士則有點過硬不夠"溶";那一小片煙肉亦是又油又淰軟的....
所以說呢,下次還是學精一點,先在附近或是在家吃過飯後才來吃甜食才是上策....

$42 (Lunch)
領匯改革d商場renew得好 trendy今日我帶埋啲老人家來試新野估唔到老屋村都會有咁新穎嘅甜品工房 全晚聽得最多嘅就係∼Papa & MaMa說甜品好特別真係好 like manago個賣相都OK嘅我最緊要影相靚食物OK嘅係service慢咗啲係落order有啲混亂But妹妹仔 waitress 服務態度誠懇忙中有錯我都接收到嘅現場dinner時間真係多客仔yummy~banana chocolate對老人家來講四十幾蚊一杯甜品真係有一點貴
領匯改革d商場
對老人家來講
四十幾蚊一杯甜品
真係有一點貴
Other Info. : 妹妹仔服務態度誠懇
$40 (Last Night Supper)
2015-05-25 200 views
好耐無寫食評,食左一啖唔對路,一定要寫!叫左個抺茶芭菲,丁點綠茶味都無...雪糕一上檯已開始溶!仲要收人$48, 麥當當個綠茶雪糕都好過佢😑不會再來,完全不推薦
好耐無寫食評,食左一啖唔對路,一定要寫!
不會再來,完全不推薦