2023-01-28 227 views
濃厚豬骨武士拉麵(1號)$58柯士甸路是學生們lunch的常去地方,同事以前就在那邊讀書,叫我去試一次。本來打算晚一點去吃,直至得知它將會結業,就決定第二日lunch過去吃。午餐價錢比較便宜,小編就叫了常規的豬骨拉麵,份量正常,有幼麵、火炙豬肉、半份溏心蛋、紫菜、木耳。湯底豬骨湯味尚算濃厚,可以再濃一些,麵條保持少硬,豬肉有點少薄但是肉味可以,溏心蛋嫩滑流心。另外,店主有推薦自家製魚介油,會令豬骨湯更加香濃,的確如此,每一口都有微微的鮮味。味道雖然未到一鳴驚人,但是看著老闆跟客人的互動,即使面臨結業,老闆依然樂觀,有時候生活就是這樣,總有起伏不平,但是心態決定一切。既然改不了現實,就改變心態。
濃厚豬骨武士拉麵(1號)$58

既然改不了現實,就改變心態。
Lunch
2022-06-28 352 views
最近我同男朋友都鍾意咗食拉麵,所以就上咗OpenRice度搵有啲咩拉麵好食。見到呢間武士拉麵幾多人話好食,所以就同咗男朋友去食。------------------------------入面嘅空間雖然唔算好大,但係都坐得幾舒服。佢仲好貼心咁有酒精搓手液提供。------------------------------老闆好好,見我哋諗唔到食咩,就推介我哋食全舖最好食嘅兩款拉麵。------------------------------德川將軍拉麵$88呢款係醬油豬骨拉麵,感覺湯底好濃,而且飲完都唔會覺得口渴。麵嘅硬度適中,唔會太硬又唔會太軟,而且佢嘅糖心蛋都整得好好。豐臣將軍拉麵$98而我呢碗就係蔥油湯底拉麵,食落唔會好油膩,啱啱好,而且面頭仲有好多蔥,好正。果然老闆冇介紹錯。------------------------------見到好多OpenRice食評都話呢一間拉麵做到七月就唔做,諗到以後都食唔到咁好食嘅拉麵就覺得好可惜。

德川將軍拉麵$88

豐臣將軍拉麵$98

2022-06-23 188 views
週四晚食日本拉麵迎接Happy Friday 好耐無黎武士拉麵 小店有日本店既感覺 德川將軍拉麵(醬油魚介豬骨湯底)先飲一啖湯 魚介湯好香濃 拉麵夠爽口 紫菜比平時既大塊 兩塊豚肉大大塊 入口即化 玉子是必加之選豐臣將軍拉麵(四國香蔥油湯底)非常適合愛吃蔥既人 超多蔥 連湯底都有香蔥味 食落有d黑蒜味 好濃烈既味道 配埋拉麵 口感更豐富追加小食-日式煎餃賣相夠晒吸引 一上碟已經好香 煎到外皮夠脆 餡料好juicy 配埋醬汁 一試愛上 食完一隻又一隻
週四晚食日本拉麵迎接Happy Friday

好耐無黎武士拉麵 小店有日本店既感覺

德川將軍拉麵(醬油魚介豬骨湯底)

豐臣將軍拉麵(四國香蔥油湯底)

追加小食-日式煎餃
2022-06-23
Dinner
2022-06-20 174 views
第一次黎係因為見話做到7月,去到門口都重以為係好野,呢啲日本拉麵小店以前銅鑼灣世貿旁邊一樣有間,味道得,可以再食;以為呢間差不多水準,原來自己表錯情,拉麵極普通,可以講屋企公仔麵比佢好味,全程食得非常不安,因為環境真係好惡劣,檯面我冇野敢掂。我自己平心而論,覺得價錢雖然算平,但真心食唔安,坐唔落,想快啲食完快啲走。失望😔嘅體驗,以後個區附近都唔太敢去,因為環境實在太差。裡面得一個哥哥仔,希望佢老闆有錢裝修過再開新店啦!

1號
2022-06-19
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2022-06-20 105 views
放工行過見到有間拉麵舖叫武士拉麵一於試下,舖面唔算大一排坐面向店主煮麵,企係門口等等咗大約20分鐘,終於有位入去望住餐牌,我同朋友心思思每樣拉麵都想食,諗唔到食邊樣好老闆好客氣話幫我哋揸主意問我哋要唔要試下豐臣將軍拉麵 (四國香蔥油湯底) 同足利將軍拉麵 (黑蒜油豬骨湯底)一於就試下呢兩碗麵😛有兩片日式叉燒、一隻流心蛋同紫菜聞落去好香,試下個湯底先先講四國香蔥油湯底好香蔥味落咗滿滿嘅蔥,好正呀👍🏻叉燒煮到啱啱好,亦唔會痴牙試埋隻流心蛋,味道正常另外,有一樽魚油放係枱面俾客人加落拉麵到,好香魚油味😋令湯底更加香,諗返起都流口水🤤輪到黑蒜油豬骨湯底湯底真係精華所在,未飲湯底前已經聞到好香濃黑蒜油味仲有少少回甘嘅味道,十分特別😯食過唔同嘅黑蒜油拉麵,呢種回甘都係第一次食到,感覺唔錯而且啲湯底唔會好似味精湯咁越飲越口渴,好好飲。綜合嚟講,呢間武士拉麵真心推介湯底十分好味😋 食完唔會好口渴老闆鍾意同客人交流,人好nice有機會再去幫襯~
放工行過見到有間拉麵舖叫武士拉麵
一於試下,舖面唔算大
一排坐面向店主煮麵,企係門口等
等咗大約20分鐘,終於有位入去
望住餐牌,我同朋友心思思
每樣拉麵都想食,諗唔到食邊樣好
老闆好客氣話幫我哋揸主意
一於就試下呢兩碗麵😛

有兩片日式叉燒、一隻流心蛋同紫菜
聞落去好香,試下個湯底先
先講四國香蔥油湯底好香蔥味
落咗滿滿嘅蔥,好正呀👍🏻
叉燒煮到啱啱好,亦唔會痴牙
試埋隻流心蛋,味道正常
另外,有一樽魚油放係枱面
俾客人加落拉麵到,好香魚油味😋
令湯底更加香,諗返起都流口水🤤

輪到黑蒜油豬骨湯底
湯底真係精華所在,未飲湯底前
已經聞到好香濃黑蒜油味
仲有少少回甘嘅味道,十分特別😯
食過唔同嘅黑蒜油拉麵,呢種回甘都係第一次食到,感覺唔錯
而且啲湯底唔會好似味精湯咁越飲越口渴,好好飲。

綜合嚟講,呢間武士拉麵真心推介
湯底十分好味😋 食完唔會好口渴
老闆鍾意同客人交流,人好nice
有機會再去幫襯~
Dinner
  • 足利將軍拉麵
  • 叉燒
2022-05-31 196 views
店舖位置唔太起眼,鋪仔細細充滿風味。一入鋪有兩位師傅熱情招呼。 餐廳菜式以日本古代名將命名,坐低諗唔到食咩就直接叫師傅幫我話事。師傅介紹我食豐臣將軍拉麵,湯底為四國香蔥油豚骨湯底,飲落有蔥油的香,配上豚骨可解膩,蔥粒食落新鮮爽口。叉燒為傳統既圓形五花叉燒,上菜前會用火槍燒下逼出油份,十分香口。 其次師傳就推介左德川將軍拉麵,拉麵為魚介豚骨湯。湯底魚介味突出,十分鮮味,配上濃厚既豚骨湯,飲落濃味得黎又順口,不會死咸。試完一啖湯完再加入鋪頭秘製既魚油,令成碗湯既鮮味上提到另一個層次。 之後叫左個煎餃子,餃子為椰菜豬肉餡,食落菜肉分明,食得出粒粒肥豬肉及爽口的椰菜,不會切到爛哂,而餃子汁同坊間不同,呢到較似照燒汁既味,調味較甜。 麵好食,湯好飲,美中不中的是小店可能當日有兩部冷凍唔記得開一部,食到尾出哂汗,哈哈,不過下次早D同師傅講就得 總結小店形式,味道比例傳統既拉麵,會再幫襯。可惜既係聽師傅講佢地好似七月就唔做,珍惜現在,推介大家去試下!

碗湯既鮮味上提到另一個層次。

總結小店形式,味道比例傳統既拉麵,會再幫襯。
提到香港人最愛的日本菜,當然少不了拉麵!由於疫情關係,又無法飛去日本吃拉麵,巧合是日經過尖沙咀和佐敦中間的三角公廁這邊,決定來一解思鄕情,不妨一試之前已知道的過江龍拉麵店推介-【武士拉麵】。當天是星期三我們沒有事先訂枱但提早入座,這時段沒有太多人所以不用等位...眼看店內大概只有十零個座位,面前就是拉麵師傅的工作台,餐廳整體以簡單既日式裝潢為主,雖然不奢華,但可以感受到一種生活既態度。餐牌簡約數款拉麵數款小吃,老闆上前來說道,要不由我發板兩碗最受歡迎的拉麵。我說:何樂而不為呢?等拉麵到來時眼看一大煲熬制好的豬骨湯映入眼帘,老闆採用醬油魚介豬骨湯底為主打,魚香鮮味十足。所謂魚介,指的是魚和貝類的總稱。枱頭亦有拉麵胡椒、魚介油等等調味。🍜足利黑蒜油豬骨湯底拉麵 $98大家仲可以根據自己嘅喜好揀選湯底濃度、拉麵粗幼同硬度,我就揀咗濃湯底同普通硬度嘅麵條,麵的份量看起來似乎較少,先夾一注,入口是很香濃的黑蒜油香味,因此麵的原味就被蓋過了。麵身的質感則不錯,煙韌而帶彈性,可能因為較幼身,令到麵內外的軟硬度更為一致,這個粗幼度更對我口味。溏心蛋的賣相也佳,蛋心呈半漿狀像要流出來的樣子。不過味道偏淡

🍜足利黑蒜油豬骨湯底拉麵 $98

溏心蛋的賣相也佳,蛋心呈半漿狀像要流出來的樣子。不過味道偏淡,醬油香不夠濃。特別欣賞半肥瘦嘅日式叉燒,預先用黑椒微微煎香再用火槍燒成,十分香口。

黑蒜油豬骨湯底,湯底以濃郁豬骨湯加上蒜頭焦香混合而成,香氣獨特誘人,特別蒜香撲鼻, 滋味滿分,每啖湯頭飲落不油膩,味道適中,配搭得宜💁🏻‍♀️

🍜豐臣四國香蔥油湯底拉麵 $98
超推介!!!!!!
香蔥油湯底回味十足,滿滿的香蔥加上淡味的豬骨湯底,味道濃郁之餘又不油膩,入口細滑。飲落不口渴,濃度剛好。

整碗食得出有香蔥油、京蔥、香蔥粒,口感豐富,香味突出,拉麵同樣地亦都煮得軟硬適宜,味道很好👍🏻
🥟武士日式煎餃子五隻 $38
同樣係新鮮煎起,一咬開肉汁豐富,餡料十足,入邊係椰菜同豬肉餡料,配上濃郁甜醬油,一啲都唔馬虎!價錢是合理的。

是晚同老闆都傾左好耐,人情味小店實在非常要多加欣賞,現在再告知一下【武士拉麵】會在7月結業,欣賞【武士拉麵】既你就爭取時間呢兩個月好去了,食物烹調用心非常滋味完全沒有華而不實,矯揉造作,值得一試的一碗拉麵。
  • 豐臣四國香蔥油湯底拉麵
2022-05-20 181 views
這間店舖雖小,但五臟俱全。一進店內空間並不是很多,大概只有十個座位,座位都是吧枱的形式,一眼便可以看到師傅煮食的情況。我和朋友在餐單的眾多拉麵中,朋友選擇了德川將軍拉麵,即是醬油豬骨湯底,醬油味香濃是重口味的至愛,不會是醬油味的死鹹,鹹中帶有少許甜。拉麵的重心如果不是湯底便是叉燒,這裏的叉燒的屬於薄身切割的那種,肉質軟腍,不會很韌。我自己選了的是豐臣將軍拉麵,即是四國香葱油湯底,足料的葱讓湯底帶出一種葱青香味,個人十分喜愛可以一減拉麵油膩的感覺,相信香葱能夠為大家帶來清新的感覺,另外溏心蛋的拿捏也很好,半熟程度可以沾在麵上。最後的便是日式煎餃子,可能大家餃子沒甚麼好介紹,我認為最重要是餃子皮必須夠脆,這是店舖做到的,而且咬下去的時候內裏的肉汁仍然滿滿存在,實在值得一試。

成日都去尖沙咀,呢一間武士拉麵都經過好多次,雖然店舖位置唔起眼,但估唔到入邊都有好多食客😍令我忍唔住想試一試今次同朋友試咗呢一間武士拉麵,都覺得好好味,我哋分別點左豐臣將軍拉麵同足利將軍拉麵,仲有一點日式煎餃子🥰首先講一講豐臣將軍拉麵,佢嘅湯底係四國香蔥油湯底,第一啖飲落去好香蔥味,濃厚嘅魚介湯底真係好正,又唔會過分鹹,而食得出有香蔥油、京蔥、香蔥粒,口感豐富,香味突出,整個湯底係我嘅最愛,就算食晒成碗都唔覺得溜喉,令人回味‼️🥰佢哋嘅叉燒非常之薄切,口感嫩滑,而且叉燒仲有少少焦香過,非常之推介!另一款足利將軍拉麵,同樣都非常之出色,呢一款湯底係用黑蒜油豬骨湯底,黑蒜油非常之香,飲落又唔會太過油膩,味道適中,麵條爽口,整個配搭都非常之得宜💁🏻‍♀️至於日式煎餃子,入邊係椰菜同豬肉餡料,配上濃郁甜醬油,味道有驚喜🥰😁而且拉麵店老闆非常之友善,風趣幽默‼️同客人有講有笑,真係好似去咗日本嘅拉麵店一樣,特別有人情味,呢一種感覺喺香港真係買少見少🥰值得更加推介‼️

2022-05-17
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
  • 足利將軍拉麵
  • 日式煎餃子
2022-04-26 282 views
話說上年同朋友黎過武士拉麵,跟住我朋友心心念念都掛住佢嘅拉麵,可惜疫情禁禁禁,今日終於解禁喇!第一時間衝去一解我朋友相思之苦。🤣🤣🤣老闆好好人就好似一見如故咁親切,大家都輕輕鬆鬆。🥢德川將軍拉麵 $88係我首選鍾情佢個魚介湯底超惹味簡直係濃香之極,拉麵面條控制得恰好軟硬適中食落爽口煙韌又彈牙,二片叉燒非常入味,肉質滑溜不韌,記得要加秘制魚油,佢絕對會另碗拉麵提升到另一個層次。👏🥢章魚小丸子即叫即做就係最好食👍抵食又好味重點不油不膩又唔會有口喝感覺。
老闆好好人就好似一見如故咁親切,大家都輕輕鬆鬆。
🥢德川將軍拉麵 $88

🥢章魚小丸子
即叫即做就係最好食👍

抵食又好味重點不油不膩又唔會有口喝感覺。
同老細傾計下得知小店打算7月就結業了🥲老細好nice會主動同食客吹水 小編W對有人情味既小店實在無法抗拒🥰入到舖內恍如返咗日本細細間拉麵店咁🎌🍜始祖將軍拉麵 (濃厚豬骨湯底)$58 Lunch Menu餸方面 有2塊叉燒 半隻流心蛋 紫菜 木耳~叉燒肥瘦適中湯味道唔會太濃啱啱好 食落亦唔會太油膩👍🏾如果要挑剔就係麵質👉🏽 麵質適中 冇偏硬或偏淋不過其實係小編衰 明明鍾意食口感硬既拉麵但 order個時冇叫硬麵😟[指數以🤍🤍🤍🤍🤍為最高]味道指數:🤍🤍🤍🤍環境指數:🤍🤍🤍服務質素:🤍🤍🤍🤍🤍食回頭草指數: 🤍🤍🤍🤍🤍 (另一位食客推介我下次食沾麵😋)💡飲食情報💡武士拉麵7月就會結業啦 大家想食抵食拉麵又想同熱情老細傾下計就爭取時間啦~武士拉麵 (尖沙咀)尖沙咀柯士甸路15號柯士甸大廈B座地下
同老細傾計下得知小店打算7月就結業了🥲

入到舖內恍如返咗日本細細間拉麵店咁🎌

餸方面 有2塊叉燒 半隻流心蛋 紫菜 木耳~
叉燒肥瘦適中
湯味道唔會太濃啱啱好 食落亦唔會太油膩👍🏾
如果要挑剔就係麵質👉🏽 麵質適中 冇偏硬或偏淋
🍜始祖將軍拉麵 (濃厚豬骨湯底)

[指數以🤍🤍🤍🤍🤍為最高]
味道指數:🤍🤍🤍🤍
環境指數:🤍🤍🤍
服務質素:🤍🤍🤍🤍🤍

💡飲食情報💡

武士拉麵 (尖沙咀)
尖沙咀柯士甸路15號柯士甸大廈B座地下
$58 (Lunch)
突然好想食拉麵*ˊᵕˋ)੭ 一直以來比較鍾情雞湯其次是蕃茄 因為比較清新開胃⸜(๑⃙⃘'ᵕ'๑⃙⃘)⸝⋆︎*看到尖沙咀這間名字有趣的拉麵衝着蕃茄湯底邊便一頭熱地去了~~去到被告知原來當天午餐只提供lunch Menu上的拉麵Σ(゚Д゚;エーッ!「不好意思,因為如果把所有拉麵款式都準備的話,沒有了晚市會賣不完呢⋯」老闆有耐性地解釋把目光放在另一個紅色湯底上老闆再三強調即使是地獄湯底也不會很辣是可以應付的程度~ 我便膽粗粗試了很快地 一碗紅色預警拉麵到眼前 戰戰兢兢地試一口 發現是完全可以接受的辣度 辛而不嗆喉( •̀∀︎•́ )✧︎ 即使熱辣 也能一口接一口 辣味亦不會蓋過豬骨湯底 配著半玉子流心 不濃味的叉燒 麵條很快被一掃而空୧⃛(๑⃙⃘◡̈︎๑⃙⃘)୨⃛吃拉麵再配搭餃子好像會更滿足 不過過份餃子就不過不失了( ・᷄-・᷅ ) 反而看到牆上面的「特製魚油」 很想嘗一嘗 有點像「減咸但加了魚味的魚露」 幾有趣~
突然好想食拉麵*ˊᵕˋ)੭ 一直以來比較鍾情雞湯

看到尖沙咀這間名字有趣的拉麵
衝着蕃茄湯底邊便一頭熱地去了~~

把目光放在另一個紅色湯底上
老闆再三強調即使是地獄湯底也不會很辣
是可以應付的程度~ 我便膽粗粗試了

九洲地獄拉麵

餃子

九洲地獄拉麵
2022-03-16 114 views
呢晚去Hotel G staycation,晚餐想食拉麵!近近地選擇去想試好耐好耐嘅武士拉麵!豊臣將軍拉麵$98呢度拉麵啲名用左日本有名將軍名字😂我叫呢個係四國香蔥油湯底!麵上面都好多蔥架!湯底配埋上咁多蔥,對於鍾意蔥味嘅人嚟講真心正嘅!叉燒有輕輕燒過!正呀!溏心蛋$10正常水準!武士小丸子$34賣相幾靚!味道都唔錯呀!總結食物幾好,老闆亦都好親切,係一間人情味濃嘅小店!
呢晚去Hotel G staycation,晚餐想食拉麵!
近近地選擇去想試好耐好耐嘅武士拉麵!

豊臣將軍拉麵$98
呢度拉麵啲名用左日本有名將軍名字😂
我叫呢個係四國香蔥油湯底!
麵上面都好多蔥架!
湯底配埋上咁多蔥,對於鍾意蔥味嘅人嚟講真心正嘅!
叉燒有輕輕燒過!正呀!

溏心蛋$10
正常水準!

武士小丸子$34
賣相幾靚!味道都唔錯呀!

總結食物幾好,老闆亦都好親切,係一間人情味濃嘅小店!
2021-11-08
2022-01-13 132 views
🇭🇰武士拉麵·近排同同事食飯開始越行越遠啦 見到呢間拉麵個樣好似都ok就決定入黎試下🤣佢性價比其實唔錯 不過個環境就真係昏暗少少同埋舊少少咁🙊🙊·濃厚豬骨湯拉麵 l 醬油魚介豬骨湯拉麵 $58佢個豬骨湯係清清地嗰種嚟嘅 雖然唔算話好特別但係食落都舒服既 而且好掛湯🍜個醬油魚介豬骨湯就重魚介味啲 食落惹味啲🐟之後佢個麵質地煮得唔錯 仲係好彈牙 而且個叉燒都真係剛剛好半肥瘦 幾好食 不過就得一塊🤣🤣··📍尖沙咀柯士甸路15號柯士甸大廈B座地下
🇭🇰武士拉麵
濃厚豬骨湯拉麵 l 醬油魚介豬骨湯拉麵 $58
醬油魚介豬骨湯拉麵

📍尖沙咀柯士甸路15號柯士甸大廈B座地下
$58 (Lunch)
醬油魚介豬骨湯拉麵
2021-12-21 109 views
今日和朋友去了尖沙咀又名‘韓國街’的柯士甸路覓食,行完整條街發覺大部份都是韓國餐廳,但中段發現有一間日本拉麵店,裝飾睇落日本風十足就吸引左我地到這間餐廳進食。入到餐廳後發現就像日本的拉麵店一樣,面對着廚師的設計,立刻令人懷念日本旅行。食物方面,重點既拉麵當然有許多口味選擇,有醬油魚介豬骨湯底、四國香蔥油湯底、黑蒜油豬骨湯底等等。而且仲可以自由選擇湯底濃度,麵條粗幼以及麵質,岩曬唔同人既喜好。這次我地選擇了四國香蔥油湯底拉麵和黑蒜油豬骨湯底拉麵,分別都加配了溏心蛋。另外再加一個章魚燒和凍柚子蜜蜜飲。四國香蒽油湯底拉麵:一上枱已經好香的香蔥味,滿滿的香蔥加上淡味的豬骨湯底,香氣十足,飲落都唔會覺得口渴。另外要讚一讚它的溏心蛋煮得剛剛好,不會過熟。再講另一個主角叉燒,叉燒有兩塊吃下去好淋身,另外他們亦用火槍燒過,所以肉汁可以鎖住。拉麵亦都煮得軟硬適宜,味道很好👍🏻黑蒜油豬骨湯底: 口味比較濃郁,配上他們的拉麵剛剛好,完全唔會覺得好咸。木耳份量十足,口感清爽。溏心蛋和叉燒都一樣出色。章魚小丸子一共有六粒,即叫即整,小丸子外皮有點焦脆,餡料很多,配上木魚碎,沙律醬和他們的醬汁剛剛好,熱騰騰,好好

章魚小丸子一共有六粒,即叫即整,小丸子外皮有點焦脆,餡料很多,配上木魚碎,沙律醬和他們的醬汁剛剛好,熱騰騰,好好味。

另外店員好親切細心,交談時亦不時提及小知識,他解說為什麼要把拉麵用力脫乾水,因為如果拉麵本身的水份太多再放落湯底時,這樣就會把湯底的味道溝淡,所以這個步驟很重要。

真的估不到在韓國街內會有一間出色的拉麵店,我相信下次我都會再和其他朋友再光顧。