2018-01-24 566 views
難得抽到公司度假屋,當然要請兩日假去休息ㄧ下。雖然男友早上還要工作, 不過無損興致, 就等我先去觀塘接佢放工兼去ㄧ直念念不忘既Bondi食個lunch先出發。話説那些年還在觀塘返工時,常"宅"在office内食homemade lunch既我, 偶然與同事到訪這間餐廳, 主菜後ㄧ試佢既Flat White, 對不算咖啡迷的我簡直有"叮"ㄧ聲的感覺,真係所謂ㄧ試難忘! 其實認識Flat White係始於去澳洲旅行, Flat White 係澳洲出品, 奶份量比Latte 少的咖啡, 正正適合慣於飲black coffee的我。可惜發現"它"不久便轉工離開觀塘, ㄧ直再無機會去...幾年後的今日再訪, 我同男友分別揀咗燒牛肉三文治同慢煮豬排做main course。Main course無乜驚喜,男友仲話個慢煮豬排食落似煲完湯既豬肉😅不過重點係佢既咖啡, 我都係點Flat White,嚟之前我都有啲驚期望太大 (小妹ㄧ向極度害怕失望的感覺)...好彩ㄧ喝下去總算没有令我我失望,那種甘香濃厚的質感仍然令人有種念念不忘的感覺...咖啡的濃香跟那些年的回憶足足停留惱海大半天! 希望下次再訪,吾洗
不過重點係佢既咖啡, 我都係點Flat White,嚟之前我都有啲驚期望太大 (小妹ㄧ向極度害怕失望的感覺)...好彩ㄧ喝下去總算没有令我我失望,那種甘香濃厚的質感仍然令人有種念念不忘的感覺...咖啡的濃香跟那些年的回憶足足停留惱海大半天! 希望下次再訪,吾洗係幾年後啦😁
2018-01-23
$120 (Lunch)
  • Flat White
2017-12-29 463 views
今日黎到一間澳洲餐廳,係地鐵站附近的工廈,相當易搵,而且係ground floor, 唔使搭lift ! 黎到門口就見到店名BONDI. 一入去,waitress好好甘接待,招呼我地坐低,而且全程的晚餐都幫我們倒水。餐廳準備食物非常認真,在等候的期間,這裏的裝潢,擺設吸引左我地。尤其牆上的FIVE RULES TO REMEMBER IN LIFE, 哈哈!看著笑著,食物便到了。鴨肉醬法式多士,第一次吃鴨肉醬,很不錯!墨西哥風味炸雞沙拉,香口的炸雞配上新鮮的沙拉,剛剛好。西班牙雞肉串,烤得很香。海鮮春卷,炸得香脆通透。天婦羅魚柳配芥末蛋黃醬,正!雖然只是個配醬,但頗有大將風範!焗紫蕃薯,雖然只係side dish,但係係我最愛!海鮮炒金邊意粉,看上去很精緻,廚師很用心,海鮮新鮮,意粉好味!份量看似不多,就是剛剛好!廣島蠔意大利粉,兩隻生蠔,一隻香炸,一隻原味,各具特色,食完整個飯總覺得廚師像一個藝術家。BONDI環境舒服,氣氛怡人。期待下次再來!

黎到門口就見到店名BONDI.

看著笑著,食物便到了。

鴨肉醬法式多士,第一次吃鴨肉醬,很不錯!

墨西哥風味炸雞沙拉,香口的炸雞配上新鮮的沙拉,剛剛好。

西班牙雞肉串,烤得很香。

海鮮春卷,炸得香脆通透。

焗紫蕃薯,雖然只係side dish,但係係我最愛!

BONDI環境舒服,氣氛怡人。
期待下次再來!
2017-11-30
2017-12-13 433 views
Happy Happy Birthday@Bondi Kwun Tong13 December 先18歲+++生日, 預祝一下先啦!😉😊生日要食好少少, 當然挑選了口碑不俗的餐廳- Bondi ! ❤👍餐廳地點在巧明街工廠大廈地下, 第一次来的人也算很易揾, 離觀塘地鐵站只需步行幾分鐘路程而已。😊我們二人點了' Dinner for Two ' , 抵食到呢! 因為友人是Super VIP, 所以Main Course 因生日而特別Upgrade (加$38) , 免加一, 而且用任何信用咭仲有九折呢!🎉🎊Dinner for Two set 可選兩輕食, 當然識食的我倆選了Signature dishes - 鮮蝦春卷及天婦羅魚柳, 蝦春卷真的不可不食, 蝦鮮嫩爽口不油膩。我們分别點了Starters 沙律及是日餐湯, 水準不俗, 沙律蔬菜新鮮美味, 餐湯是蕃茄湯,🍅 濃湯清甜用料十足呢! ❤主菜點選了我倆最愛吃的1) Lamb Rack with mint gravy2) Butcher steak with Japanese lemon soy sauceLamb Rack 及S

主菜點選了我倆最愛吃的
1) Lamb Rack with mint gravy

Lamb Rack 及Steak 烹調製作用心, 分別是我們Order 的七成及五成熟, 識貨之人就一食便知是上等貨色, 入口肉質好味美, 配菜亦煮得十分出色, 二人咬了第一口, 已讚不絕口了。👍👍👍

另一重頭戲, 就是生日甜品及跟餐甜品, 驚喜一浪接一浪, [心太軟]一見就心醉了, Presentation之用心, 一看便知是誠意上作, 雖個人覺得偏甜, 但生日甜品就是要甜甜蜜蜜啦! 奶凍是我的至愛, 一定叫好, 好香滑甜度適中! 😘😍

最後上來的 Cappuccino, 拉花之美及用心, 而咖啡亦出色味美, 視覺味覺的一級享受呢! Mighty Leaf 餐茶芬芳味清香, 不俗的選擇!

整體来説, 性價比高的一餐, 服務員水吧哥哥全部有禮專業, 用心待客, 出品質高, 生日大大快樂! Thank you for Bondi. 🙏🙏🙏

Cappuccino- 用心制作, 令人驚喜❤

鮮蝦春卷

Signature dish : 鮮蝦春卷

餐湯蕃茄湯

蕃茄餐湯

田園沙律

跟餐田園沙律

Butcher Steak with Japanese lemon sauce - 大力推薦, 真的超強制作! 👍👍👍

心太軟生日蛋糕

心太軟生日蛋糕- 一見賣相, 已心醉了❤
跟餐甜品- 奶凍

餐茶 - Mighty Leaf Whole Leaf tea

跟餐餐茶及果凍亦是上佳水準

Lamb Rack with mint gravy
  • 餐茶-MightyLeafWholeLeaftea
  • 跟餐甜品-奶凍
  • LambRackwithmintgravy
  • ButchersteakwithJapaneselemonsoysauce
2017-12-12 169 views
成日都聽講工廈區有好多隱藏嘅美食,今日就趁朋友收工同佢一齊試吓香港少有嘅澳洲菜!離遠見到BONDI呢個字就知自己冇去錯地方呀!一見到個餐廳名就諗起悉尼嘅Bondi Beach,即刻懷念以前係澳洲旅行嘅時光!由於我地都好肚餓,見到個餐牌心大心細,所以最後每款都嗌左少少,叫到成枱都係!😆😆主菜方面 海鮮炒金邊意粉意粉一上枱賣相好靚,色香味俱全!呢個配搭亦都好特別,微辣再加上海鮮嘅鮮味,配搭得好好!好味!廣島蠔意大利飯呢個飯分別有一隻原味廣島蠔同埋一隻炸蠔,各有風味,而且食得出原味廣島蠔係好新鮮嘅!意大利飯醬汁亦好入味!我哋發現每一款主菜都可以加$58配兩種小食,好抵!!鴨肉醬法式多士多士好脆口,配埋鮮味嘅鴨肉醬,好夾!而且呢個配搭唔係好多地方食得到!墨西哥風味炸雞沙律炸雞沙律好惹味,小小辣之餘蔬菜又清新,所以點食都唔會漏而side dish方面,我哋就嗌咗海鮮春卷同埋紫薯。海鮮春卷真係大贊!新鮮上枱嘅時候脆卜卜,入面亦都好足料,份量亦都唔少,好抵食!而紫薯方面,甜甜嘅味道最適合中和其他帶咸帶辣嘅食物,而呢個 side dish 都唔係好多地方食得到,好特別啊!工廈區的確有好野食,夜晚又比較

主菜方面 海鮮炒金邊意粉

廣島蠔意大利飯

我哋發現每一款主菜都可以加$58配兩種小食,好抵!!

鴨肉醬法式多士

墨西哥風味炸雞沙律
炸雞沙律好惹味,小小辣之餘蔬菜又清新,所以點食都唔會漏

而side dish方面,我哋就嗌咗海鮮春卷同埋紫薯。

工廈區的確有好野食,夜晚又比較少人,都係一個同fd gathering嘅好選擇!
Type of Meal
Dinner
2017-11-28 273 views
返工壓力實在太大,於是約左朋友去觀塘食飯吹水。OPENRICE見到呢間主打澳菜嘅BONDI,就抱住試新野嘅心態去試下。地點係APM隔離,十分方便,在停場內,一眼就能望見大大的招牌,好快就揾到。可能得六點零鐘關係,餐廳無咩人。一入到去,就聽到BEATLES嘅”LET IT BE”,心情都好左一半。全程都播住啲懷舊抒情英文歌,十分適合傾偈。店內還有售賣特色咖啡壼~由於得兩個人,只叫左一個二人SET DINNER,食左兩個前菜,一個炸雞沙律,一個天婦羅魚柳。炸雞有啲乾,但啲菜同蜜糖芥末汁好夾。而個天婦羅魚柳就剛剛好,外脆內滑,有驚喜。南瓜湯仲配有自家製麵包,都夠CREAMY,略嫌多左DD油。個人好鍾意個廚師精選牛扒,好入味,好JUICY。最大驚喜係個雜莓奶凍,個奶凍好滑,而啲雜莓醬竟然係鹹鹹地!同出面一般SELL甜味好唔同。真係估唔到原來雜莓同鹽係咁夾!正!HAZAL NUT LATTE,味道剛好,唔會出現太甜或太苦的情況。如果行開APM,又諗唔食咩,不妨一試。

店內還有售賣特色咖啡壼~

南瓜湯仲配有自家製麵包,都夠CREAMY,略嫌多左DD油。

個人好鍾意個廚師精選牛扒,好入味,好JUICY。

如果行開APM,又諗唔食咩,不妨一試。
2017-11-27
2017-11-28 117 views
Blue Monday 需要一點正能量來展開一星期的開始。喺附近商場濕平完去附近既工廠區揾食。近年觀塘工廠區開左好多西餐廳,絕不遜色於一些高級餐廳。除左無靚景,其實食物質素,餐廳內在環境,服務一點都不馬虎。今晚一落廣貿商場轉個灣就見到一餐廳既燈箱,橫掂未試過就入去望下。唔知係咪因為餐廳門口唔係太起眼,定係因為餐廳地方太廣闊,今天晚上有四五張枱都仍然覺得有點空洞。 我地六點九就黎到,係第一枱客,好似包左場咁真係工廠大廈先會有咁大嘅地方,呢度好適合一大班人,仲有一間房係可以俾人包場。廁又乾淨,其實食餐飯都係想舒舒服服,無人趕又可開懷大笑傾計。有一人同二人晚餐可供選擇。侍應好殷勤介紹晚餐嘅內容,同埋推介有邊啲菜式比較受歡迎。我哋想食肉眼扒,侍應主動提醒我哋為左肉眼扒唔會煎得太靭,大概得四至五成熟,會有啲生。由於我哋都唔怕生,所以就照order 肉眼扒。今日嘅餐湯係南瓜湯配自家製麵包。欣賞自家製麵包,夠鬆軟。南瓜湯忌廉味唔係太重,食完唔會好膩,剛好。侍應推介天婦羅魚柳,呢個配搭第一次食,雖然都係油炸,不個天婦羅感覺無咁多油同粉,配芥末蛋黃醬一流,呢個醬係精髓。炸雞沙律,炸雞有少少overcoo

炸雞沙律,炸雞有少少overcooked ,乾身得滯硬左啲。侍應其實推介自家製鮮蝦春卷,不過今日無供應

Main course 蒜片羊肉闊條麵,羊肉不太膻,比起肉眼扒想對地清淡。

肉眼扒,果然四五成岩岩好,望落好生但係食落夠稔夠多汁。配菜係第二亮點,薯仔,波菜,翠肉瓜,入曬未,薯仔外皮超脆,正!

甜品本身想叫心太軟,用黎為呢餐畫上完美句號。不過今日無整,最後轉左藍莓奶凍,奶凍滑就基本啦,最特別係面既藍莓醬,食落係有少少咸咸地,絕對唔係唔好食,仲好特別,心諗無理由糖落錯鹽?忍唔住問侍應,原來佢地係真係落左少少鹽落個醬度調味

用左兩個鐘慢慢享用了我地個晚餐,侍應都好殷難,和主動。食物質素
2017-11-27
Type of Meal
Dinner
今日同朋友慶祝生日但想近近地唔去咁遠,見到觀塘工廠區依間Bondi評語都唔錯,仲特別主打係澳洲西餐,一於決定試下。入口要經停車場入,唔會係街就見到,要特別留心搵,有一點唔方便。主打澳洲菜,見到餐廳門口嘅壁畫,好有澳洲悉尼特色,畫得幾靚!閒日接近八點係工廠區計埋我地都有六台客,算係不錯。由於唔想煩所以就決定叫套餐。即使有的食物要另外加錢,但定價都係250蚊左右,定價不算太進取。跟餐飲品都頗多選擇,雖然有啲要加八蚊,但絕對係可以接受的合理範圍之內。沙律幾新鮮爽脆,唯獨半塊三文魚有少少乾爭爭,而西班牙甜椒莎莎汁酸酸地同埋有紫洋蔥所以都幾惹味!是日餐湯係粟米湯,配埋麵包還可以啦,無甚特別。慢煮煎焗羊架配薄荷燒汁,話就話係七成熟但好明顯外圍過熟,但核心位置過生,完全唔覺得有慢煮嗰種幼嫩香滑嘅感覺。不過伴碟嘅配菜有加蒜蓉整,算係有啲心思。精選是日魚柳,外圍稍老核心位置嫩滑。同羊架一樣,火候控制得不好。飲品方面,Mixberry Smoothie反而幾好,唔會太甜而且莓味同奶味都幾重。友人嘅飲品改咗加35蚊去做心太軟,而且可以寫埋Happy Birthday朱古力子不需另外加錢,算幾貼心。雪糕採用M

閒日接近八點係工廠區計埋我地都有六台客,算係不錯。

由於唔想煩所以就決定叫套餐。

挪威煙三文魚溫室田園沙律配西班牙甜椒莎莎

粟米湯

是日餐湯係粟米湯,配埋麵包還可以啦,無甚特別。

慢煮煎焗羊扒,配薄荷燒汁

不過伴碟嘅配菜有加蒜蓉整,算係有啲心思。

廚師精選時令魚柳

mixberry smoothie

心太軟

雪糕採用MOVENPICK,而心太軟中間不算太流心但是味道ok幾好食。

埋單嘅時候侍應小姐主動同我地講每個套餐基本嘅238元可以有九折,之後另外三個餐都各自主菜都加咗38元。兩杯飲品各自加8蚊,同朱古力心太軟加35蚊。
總數796元,價錢中等,但菜色未見突出,更不用說感覺到是澳洲菜。值得加分是侍應們的招呼是高分數的。所以綜合來說,評分屬ok。
2017-11-17
Celebration
Birthday
mixberry smoothie
2017-11-16 69 views
今日好友話帶我去吃澳洲菜 😋😋就係觀塘既工業大厦地面。裝修幾有feel.睇得出餐廳幾有品味 。令人感到舒服的。每一抬的距離不會很近。唔會好大既壓逼感。幾好的 👍佢有set dinner 叫。見個set dinner 都幾岩食,又有頭盤餐湯甜品。所以唔散叫喇 😃先黎 餐廳自家製的餐包。喜歡啲餐包暖暖的,食落軟棉棉。👍唔錯前菜,有蕃茄粒沙律煙三文魚 。開開胃😋個湯幾好味!👍main course : 香草青口鮮蜆天使麵份量唔會話好大份。賣相幾靚😃大大既青口,再配埋佢既自家製汁,唔錯。天使麵個味道亦唔會話好鹹。另外可以點是日甜品或飲品。亦可以加錢,點其他甜品野飲。我就選擇左今日既朱古力 cake. 好靚靚,濃濃既朱古力味。都幾好味😋食埋個cake 就岩岩好喇。 😃
今日好友話帶我去吃澳洲菜 😋😋
就係觀塘既工業大厦地面。

裝修幾有feel.睇得出餐廳幾有品味 。
令人感到舒服的。每一抬的距離不會很近。
唔會好大既壓逼感。幾好的 👍

佢有set dinner 叫。

先黎 餐廳自家製的餐包。
喜歡啲餐包暖暖的,食落軟棉棉。👍唔錯

前菜,有蕃茄粒沙律煙三文魚 。開開胃😋

個湯幾好味!👍

main course : 香草青口鮮蜆天使麵

份量唔會話好大份。賣相幾靚😃
大大既青口,再配埋佢既自家製汁,唔錯。
天使麵個味道亦唔會話好鹹。

另外可以點是日甜品或飲品。
亦可以加錢,點其他甜品野飲。
我就選擇左今日既朱古力 cake.

好靚靚,濃濃既朱古力味。都幾好味😋
食埋個cake 就岩岩好喇。 😃

2017-11-16 60 views
觀塘工業大厦愈來愈多特色既餐廳。今日放工就同朋友一齊黎到觀塘搵野食。揀左呢間食澳洲菜既西餐廳。呢間就係地面,好易搵到。環境舒服,播著舒服既純音樂,唔會好嘈,岩哂談下心慢慢享受美食😊佢有兩種既 dinner set, 一人餐同二人餐。而我就俾佢既一人餐 的 慢煮西冷牛扒 10安士 吸引左。呢個set 仲包埋頭盤同是日湯。今日既餐湯係露荀湯 😋貌相好靚,仲有餐廳既自家包食,幾鬆軟幾好味。個湯甜甜的,個包沾少少湯黎食,都幾襯 😎頭盤有 三文魚沙律 主菜黎喇。 😍我叫左5成熟。起初以為慢煮既牛扒無得叫幾成熟。而呢間餐廳卻做得到5成熟的牛扒。岩岩好 😃牛肉既肉質食得好唔差,好有肉味。🐮慢煮既牛扒唔會好韌再配埋自家製既燒汁,好味。最後仲有得揀餐飲or 甜品。我就揀左佢個cake 食喇!都幾好味 😋另外一提既係,個度既員工真係好好 service! 不停咁主動加水,又介紹個 set dinner 我地知。好nice.👍態度好好。😍
觀塘工業大厦愈來愈多特色既餐廳。
今日放工就同朋友一齊黎到觀塘搵野食。
揀左呢間食澳洲菜既西餐廳。
呢間就係地面,好易搵到。

佢有兩種既 dinner set, 一人餐同二人餐。
而我就俾佢既一人餐 的 慢煮西冷牛扒 10安士 吸引左。

呢個set 仲包埋頭盤同是日湯。
今日既餐湯係露荀湯 😋

貌相好靚,仲有餐廳既自家包食,幾鬆軟幾好味。
個湯甜甜的,個包沾少少湯黎食,都幾襯 😎

頭盤有 三文魚沙律

主菜黎喇。 😍

我叫左5成熟。
起初以為慢煮既牛扒無得叫幾成熟。

而呢間餐廳卻做得到5成熟的牛扒。岩岩好 😃
牛肉既肉質食得好唔差,好有肉味。🐮
慢煮既牛扒唔會好韌
再配埋自家製既燒汁,好味。

最後仲有得揀餐飲or 甜品
我就揀左佢個cake 食喇!
都幾好味 😋

另外一提既係,個度既員工真係好好 service!
不停咁主動加水,又介紹個 set dinner 我地知。
好nice.👍態度好好。😍

先點左一個春卷,塊皮脆過脆,咬落去chop chop聲之後到主角肉眼扒,呢個真係不得了無得輸吖,肉質鮮嫩,口感一流,熟嘅程度啱啱好,食左第一啖就有上癮嘅感覺,不斷食吖食,快樂不知時日過就食曬啦之後再叫多個羊柳闊條麵,本身我個人麻麻地洋妞,但呢個羊柳又唔錯播,唯一美中不足係啲闊條麵唔夠彈牙太過薄,如果改善埋就完美啦最後甜品仲有tiramisu😍唔會太甜好好味另外值得一讚嘅就係服務態度超好,全次見侍應都係跑過黎衝過黎迎接我同我落單嘅,真係feel到佢嘅熱誠!
先點左一個春卷,塊皮脆過脆,咬落去chop chop聲

最後甜品仲有tiramisu😍唔會太甜好好味

2017-11-10 96 views
喺停車場門口離遠就望到一幅好 colorful 嘅 graffiti畫咗一啲澳州名勝同袋鼠㗎!嚟到先知呢度無加一收費,兩個人嚟仲有九折𠻹餐廳內嘅牆壁有大大個澳洲地圖周圍都掛咗啲有澳洲味道嘅裝飾,環境都唔錯呢度有 set dinner,想 a la carte 都得我就揀咗一人 set,main course 加咗 $38 要牛扒【挪威煙三文魚温室田園沙律配西班牙甜椒莎莎】沙律係用咗一個船形嘅容器裝住睇落幾得意,同埋都幾大份甜椒粒粒撈埋個 salad dressing 酸中帶甜係一個開胃嘅沙律 🙂【homemade 洋蔥包】包身有啲洋蔥乾,麥味幾香,鬆鬆軟軟咁~daily soup 好似洋蔥湯但其實係【蕃茄湯】嚟㗎 😯味道果然同平時紅噹噹得個酸字嘅蕃茄湯好唔同酸酸哋又有少少茄果嘅甜味~【慢煮 10 安士牛西冷扒配自家製燒汁】最近慢煮呢個做法好 hit 咁標榜可以 keep 到牛扒嘅細緻紋理,令到肉質更柔軟呢個西冷牛扒都整得唔錯,肉汁好豐富配菜嘅翠玉瓜用咗蒜蓉煮,都好好食見呢度啲飲品拉花整得好靚就無食到甜品點咗餐飲【Hot Chocolate】朱古力唔係用粉沖嗰種所以味道勁濃郁 👍🏻當晚嘅

畫咗一啲澳州名勝同袋鼠㗎!
嚟到先知呢度無加一收費,兩個人嚟仲有九折𠻹

餐廳內嘅牆壁有大大個澳洲地圖
周圍都掛咗啲有澳洲味道嘅裝飾,環境都唔錯

【挪威煙三文魚温室田園沙律配西班牙甜椒莎莎】
沙律係用咗一個船形嘅容器裝住
睇落幾得意,同埋都幾大份
甜椒粒粒撈埋個 salad dressing 酸中帶甜
係一個開胃嘅沙律 🙂

【homemade 洋蔥包】
包身有啲洋蔥乾,麥味幾香,鬆鬆軟軟咁~

daily soup 好似洋蔥湯
但其實係【蕃茄湯】嚟㗎 😯
味道果然同平時紅噹噹得個酸字嘅蕃茄湯好唔同
酸酸哋又有少少茄果嘅甜味~

【慢煮 10 安士牛西冷扒配自家製燒汁】
最近慢煮呢個做法好 hit 咁
標榜可以 keep 到牛扒嘅細緻紋理,令到肉質更柔軟
呢個西冷牛扒都整得唔錯,肉汁好豐富
配菜嘅翠玉瓜用咗蒜蓉煮,都好好食

見呢度啲飲品拉花整得好靚
就無食到甜品點咗餐飲【Hot Chocolate】
朱古力唔係用粉沖嗰種
所以味道勁濃郁 👍🏻

當晚嘅侍應係兩個女孩子,好有禮貌服務好好
會留意客人需唔需要多份餐具 share 食物
不時收啲用完嘅碟同加水
係有 service 但係 no service charge 嘅餐廳~
2017-11-07 67 views
知道觀塘開左間新Bondi與友人在觀塘放工後就相約晚餐,入到店舖看見有間幾特別既房間,如果10幾人要開生日聚會係個唔錯既選擇,店員會將客人帶來的蛋糕精美放置。叫左一個沙律同一個套餐,沙律清新䄂子汁配蕃茄、青瓜、生菜、黃瓜。味道清新爽口,份量可以增多一點。磨菇湯配自家製麵包非常出色,磨菇湯明顯唔係用罐頭敷衍了事既傑作,亦有一條條條乾既菌類,麵包剛整好熱烘烘味道非常特別,精心之作。意大利雜菌飯味道亦不錯,意大利飯可以乾少少,味道不會太濃,很怕芝士味很濃烈的意大利飯😣 但呢個意大利飯味道不會太濃!加8元upgrade左杯雜莓smoothie,主要是藍莓味道,可以加多一些不同的莓令飲品更多種味覺的享受。服務員的態度最值得讚賞,雖然店內得兩個店員但都好有禮貌,又不時加水👍🏼

2017-11-06 77 views
觀塘素來有很多別具特色的工廈餐廳,Bondi 入口就有充滿澳洲風情的 wall painting。原來這裏不收加一,但服務是滿分!而且兩人惠顧有九折,四人更有八折優惠,折完更抵食。挪威煙三文魚溫室沙律十分清新,再配上西班牙甜椒莎莎,頗豐富。精選餐湯是蕃茄湯,不是茄醬之流,味道好好!另外是自家製的洋蔥包。鮮野菌意大利飯有多種不同的菇,令意大利飯既 creamy 又帶點清爽,食得出野菌很新鮮。以低溫烹調的慢煮牛扒肉質很有口感,一切開就看到內裏鮮嫩多汁。cheesecake 鬆軟,有淡淡檸檬的清香,有驚喜!

蕃茄湯挪威煙三文魚溫室沙律
蕃茄湯挪威煙三文魚溫室沙律

蕃茄湯

鮮野菌意大利飯
鮮野菌意大利飯

cheesecake

cheesecake
cheesecake 鬆軟,有淡淡檸檬的清香,有驚喜!
2017-10-29 164 views
食物嘅質素,可以反應到一間餐廳嘅心思同誠意。這間餐廳一直令我印象好深嘅係,餐廳每一個細節上都好一絲不苟。雖則係工廈餐廳,但係呢間餐廳有一種魅力,係會令你想食完再食。香辣番茄醬肉丸肉丸充滿嚼勁,可以食到好香嘅豬肉鮮味,仲會慢慢滲出微辣嘅黑椒香令人好開胃呀Bondi 沙律配柚子醋汁沙律菜新鮮爽甜,有粒粒新鮮嘅柚子肉,味道甘甜,唔會覺得苦。幾有心思。廣島蠔意大利飯菜式設計特別,同平時食開普通嘅意大利飯唔同。賣相精緻,表面嘅脆脆同炸蠔相映成趣。意大利飯充滿忌廉香,均勻地熟透,唔會有米骨。忌廉汁收得好好,啱啱好包圍飯粒,唔會太稀。食完表面,原來入邊仲有一塊蠔肉,好有趣😂心太軟朱古力味道較濃,係令人感動嘅流心😍建議可以再熱多少少,令到冷同熱嘅對比更加強,就會更加好味啦我呢個朱古力怪,食完心太軟飲品還是點了一杯熱朱古力😂估唔到呢一個細節位都做得咁好朱古力唔係普通朱古力粉沖,而係可以飲到好香嘅牛奶香味,特別香滑今次離開,期待下次再來有新菜式😌🌟

香辣番茄醬肉丸

令人好開胃呀

Bondi 沙律配柚子醋汁

廣島蠔意大利飯

心太軟

朱古力味道較濃,係令人感動嘅流心😍
建議可以再熱多少少,令到冷同熱嘅對比更加強,就會更加好味啦

我呢個朱古力怪,食完心太軟
飲品還是點了一杯熱朱古力😂
估唔到呢一個細節位都做得咁好

今次離開,期待下次再來有新菜式😌🌟

2017-10-27 159 views
呢間餐廳比坊間好多連鎖嘅都要出色,今次終於有機會再嚟食喇!平日食,餐廳嘅餐單都部分都有八折至九折(部份要用信用卡),詳情可以同店員查詢喎。餐湯係番茄忌廉湯,平時好怕啲番茄好酸,但呢度唔會,仲充滿牛奶香味。好易入口。餐包係洋蔥包,炒過嘅洋蔥特別香,鹹香令人開胃。麵包好有口感,係自家製架!我呢個食肉獸,當然要食羊假架啦😏店員推薦七成熟,雖然七成熟,但係都可以保留到羊肉嘅鮮味同肉汁,十分難得!咖啡係呢度嘅主打,餐廳好細心咁炮製每一杯咖啡!一飲就知道唔係普通貨,充滿咖啡豆嘅香味,味道濃郁。一個舒服嘅晚上,食一餐好,飲一杯靚咖啡作結,的確係生活嘅好享受。
呢間餐廳比坊間好多連鎖嘅都要出色,今次終於有機會再嚟食喇!

我呢個食肉獸,當然要食羊假架啦😏