2020-03-12 1044 views
係街上見到呢間cafe格調好顯眼,行到攰就入咗去小息同食個下午茶。鋪頭細細,但入面就好似個小型超市,食物嘅種類應有盡有,對於熱食我比較有興趣,下次再試!自選沙律有好多款式今次我就揀咗貝殼粉配雞肉,菲達芝士配鮮蕃茄同埋紅菜頭,顏色鮮艷口感清新。由於食嗰陣係情人節所以就影返主題叫咗個心形紅桑子蛋糕,個心形蛋糕賣商精美女仔一定鍾意!至於味道方面打破咗大多數蛋糕好睇唔好食嘅宿命~紅絲絨蛋糕作底,口感清新,層次分明。意粉不過不失~

意粉不過不失~
2020-01-20 2410 views
平日早餐如果有多點充裕的時間都喜歡💕到這間位於麼地道的隱世餐廳喜歡💕它有多種健康沙律選擇包括「藜麥吞拿魚」、「紅菜頭. 柑」、「蔬菜伊甸園」等.....配以美味咖啡☕️或熱湯一樂也😍😍
平日早餐如果有多點充裕的時間

都喜歡💕到這間位於麼地道的隱世餐廳

喜歡💕它有多種健康沙律選擇

配以美味咖啡☕️或熱湯

一樂也😍😍
2020-01-07 1488 views
Passion by Gerard Dubois 現有約6間分店。水準一向出色。每次看他的法式麵包,糕餅,三文治,沙律,總是不膩。店名中的Gérard Dubois其實是創辦人的名字,Passion則代表了他對法式包餅的熱情,據說為人低調又不愛露面的Dubois先生,曾是希爾頓酒店集團亞太區的Pastry Chef,約29年前自立門戶創立La Rose Noire,在超市內開設專櫃外,又為酒店及私人會所等供應包餅,業務遍布世界超過35個國家。是次試他的果汁,上圖是他有的多種口味。我是次叫了蘋果紅菜頭西柚檸檬汁!不是自家產品,但那個味道很好。紅菜頭味很突出,但不腥。蘋果及西柚平衡到紅菜頭味。而檸檬汁在尾韻後出來,很清新。同樣,估計是南亞裔的店員很好笑容禮貌。(香港人真的要學習)

是次試他的果汁,上圖是他有的多種口味。
我是次叫了蘋果紅菜頭西柚檸檬汁!
不是自家產品,但那個味道很好。
紅菜頭味很突出,但不腥。蘋果及西柚平衡到紅菜頭味。
而檸檬汁在尾韻後出來,很清新。
蘋果紅菜頭西柚檸檬汁

同樣,估計是南亞裔的店員很好笑容禮貌。(香港人真的要學習)
蘋果紅菜頭西柚檸檬汁
2019-11-09 1392 views
星期六都要返工,俾自己一個good morning 醒醒神先啦!mocha係每一個朝既回魂啡,無左佢真係唔掂,而呢間呢mocha朱古力同啡既比例我調得好鐘意,又唔太啡得黎又唔會俾可可粉味搶左。再嗌左個3款沙律,雞肉pasta!蕃茄水牛芝士加薯仔沙律!雞肉paste個sauce 調得好creamy,做凍食就唔會heavy,mozaralla cheese 加埋香草醬簡直完美組合,至於薯仔沙律就好似無乜驚喜,不過不失啦!
2019-10-26 955 views
看似少少的蛋糕,但已經可以好滿足,雖然是最普通雲尼拿味,但已經好香,不論外面定味道都完美,反而係太少員工,等候既時間會耐一點,因為不論收錢,夾餅,入袋,放盆都是同一個人
雲尼拿蛋糕
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$40 (Tea)
雲尼拿蛋糕
2019-09-14 1071 views
非常無禮貌嘅職員!我話要小米, 藜麥,貝殼粉,點解講咗幾次,佢又問咗幾次,返到去就發現都係錯嘅,有無搞錯,我明明講得好清楚,點解依間d職員可以無禮貌仲要錯到咁樣,成日口黑面黑!其實真係好鐘意食佢d沙灘,但次次都要受氣先買到嘅!真係唔知點樣再食佢!最重要嘅係本人唔食紅菜頭,所以無叫,不過佢就比錯紅菜頭,無咗小米! !
非常無禮貌嘅職員!

沙津
2019-09-14
TakeAway
沙津
2019-09-04 601 views
幫襯過灣仔分店好多次,今次試下尖沙咀分店。平日夜晚都幾少客,唔到10個。Staff亦明顯比灣仔店少好多,得一個staff喺樓面,一個人做晒收銀、夾沙律、夾包,所以唔太得閒理啲客,等好耐至嗌到嘢食落到單。自選四式沙律用黑椒、橄欖油、醋等調味,食落味道天然,口感爽脆,非常refreshing最欣賞couscous沙律,充滿咖哩香味,配埋芫茜,極上癒!法式洋蔥湯燉雞腿燉窩面頭係一塊索滿晒雞湯汁嘅邪惡芝士法包,啲芝士有塊包一半咁厚,拉絲效果超強!!!洋蔥湯熱辣辣,惹味得黎唔會太濃原隻雞腿大大件,燉到離晒骨,啲肉好易咬,已經同啲湯融為一體燉窩免費配兩塊黑麥包同意粉,黑麥包烤到又熱又脆,密度高,有合桃,食落好香麥味,就咁食又得,點湯食亦得;意粉只有黑椒同少量牛油/橄欖油調味,分量剛剛好,不過有少少過左火,淋淋地唔夠咬口,整體都係OK嘅。

法式洋蔥湯燉雞腿

洋蔥湯熱辣辣,惹味得黎唔會太濃

原隻雞腿大大件,燉到離晒骨,啲肉好易咬,已經同啲湯融為一體

2019-07-29 812 views
喺尖東返工,食晏嘅選擇話多唔多,話少唔少。今日中午食晏,冇咩胃口,想食sandwiches。尖東嗰邊選擇唔多,只有帝苑餅店 fine food 有 offer,但只有外賣,另外新開咗一間 Le Pain Quotidien(金鐘PP都有),但性價比唔高,下次再講。所以選擇行遠啲,嚟到近K11嘅 Passion。我叫左 Turkey and Brie sandwiches, 加一杯咖啡;同事叫左 small salad, 加 pumpkin soup。麵包係有烘過既全麥麵包,Turkey and Brie 都幾 standard, 抵讚嘅地方係佢用上酸酸甜甜嘅果醬(應該係 fig jam),提昇左味道既層次。以尖沙咀 dine in $5x 係非常之抵食。咖啡方面叫左一杯cappuccino, 正常但冇咩特別,細杯過連鎖咖啡店好多, $37我覺得就有啲貴喇。沙律方面選擇好多,佢嘅紅菜頭沙律係最好味嘅,不過今次自己冇食,就唔comment啦。BTW 同事飲唔晒個南瓜湯,應該麻麻哋。
喺尖東返工,食晏嘅選擇話多唔多,話少唔少。
今日中午食晏,冇咩胃口,想食sandwiches。
2019-07-29 554 views
難得收工想食得健康一點兒,所以友人和我就決定去試連鎖店 - passion by gerard dubois,我地揀了位於尖沙咀的分店,一黎貪佢地點方便,距離港鐵站大約5分鐘路程,二來餐廳的選擇多,可以滿足晒我地試唔同的願望。當晚我地揀了沙津併盤,包括有水牛芝士蕃茄、紅菜頭,柑、烤薯仔青豆以及雞肉意粉,沙津款式種類十分之多,客人可以自行挑選自己喜愛的款式,所有沙津的非常新鮮多汁,以四五十蚊的價錢來講有這樣的質素可算是物超所值。同時我地亦都點了一客三重芝士薄餅,芝士有拉絲的效果,熱辣辣的薄餅食得出是即時製作的。再加一杯Blackcurrant Mint Breeze,在炎炎夏日低下享用簡直是一大樂事。誠意推介大家有機會要一試。

2019-07-10
2019-07-17 466 views
是日要去到尖沙咀跳舞於是乎就喺跳舞前去食一個輕食就揀咗呢一間嘅沙律沙律嘅選擇其實都唔算少嘅咁我就揀咗自選沙律細份嘅咁都係$53我覺得非常之值得我就揀咗個蔬菜伊甸園仲有小米,再配上最近新出嘅mixed vegetable估唔到細份嘅沙律都咁大碟真係有啲驚喜講下個味道先我覺得啲蔬菜幾新鮮而且調味都好好個小米配上左一啲提子乾甜甜鹹鹹咁都叫可以接受鍾意食沙律嘅人一定要來一間幫襯呢間嘅服務生態度亦都算唔錯環境都幾舒服

估唔到細份嘅沙律都咁大碟真係有啲驚喜
講下個味道先我覺得啲蔬菜幾新鮮而且調味都好好

個小米配上左一啲提子乾甜甜鹹鹹咁都叫可以接受
鍾意食沙律嘅人一定要來一間幫襯
呢間嘅服務生態度亦都算唔錯
環境都幾舒服
2019-06-23 624 views
同嘴叼至愛走咗去睇營養師之後發覺自己應該唔可以再食咁多肉啦就諗起呢間去食沙律啦不過呢間嘅沙律呢凱撒沙律都係最緊要蔬菜新鮮嘅啫而我揀咗嘅就係佢櫥窗入邊有嘅幾款沙律揀咗三款一款揀咗蕃茄一款係類似咖喱味嘅麥米一款就係雞肉其實櫥窗入邊啲沙律都唔係話真係減肥類🙈🙈🙈因為佢啲醬汁都特別多嘴叼至愛就食凱撒沙律走醬添幾有恆心🤣🤣不過我哋驚唔夠飽所以叫咗一個包share但係個包嘅包皮實在太硬🙈🙈🙈麻麻哋至在減肥食沙律啫😅
同嘴叼至愛走咗去睇營養師
但係個包嘅包皮實在太硬🙈🙈🙈麻麻哋
至在減肥食沙律啫😅

2019-06-10
2019-06-16 414 views
好鍾意食沙律 所以食過好多間cafe嘅自選沙律果然每間嘅雞肉沙律一定唔會令我失望 呢間嘅雞肉意粉都好多汁 但醬汁唔會好油 所以食落口感好舒服而令外佢嘅藜麥沙律都好推薦 配埋一齊好飽肚敗夠健康
好鍾意食沙律 所以食過好多間cafe嘅自選沙律
而令外佢嘅藜麥沙律都好推薦 配埋一齊好飽肚敗夠健康
2019-04-28 723 views
人生就必須充滿passionPassion也需要energy 來支撐吧不太餓的時間來到passion 打算take 個break ✨烤雞肉南瓜三文治覺得這個配撘挺有創意的首先嘗到的是甜甜的南瓜溶帶濕潤的口感令面包鬆脆得來一點也不乾也有南瓜的口感加上點點沙律菜 沒有草腥味 雞肉便像捉迷藏般藏於南瓜和沙律菜的懷抱裹喜歡它的雞肉不是切得小小的是屬於件狀每口都甜甜爽爽的感覺不腻又飽肚圖片只是半份乍獲三文治達人(我)認可
人生就必須充滿passion

感覺不腻又飽肚
圖片只是半份乍
獲三文治達人(我)認可

2019-04-27 533 views
今天去尖沙咀剪頭髮,經過麼地道,突然覺得有一點肚餓,無意之中發現這間餐廳裏面有麵包賣,賣相不錯,我買了一個牛油牛角酥,盛為$21。牛角酥賣相不錯,可惜味道一般。一般的店舖例如星巴克也會把它翻熱才給客人,但可惜是這間餐廳沒有這個服務。牛角酥吃上去,有一點苦苦的味道,不是太好吃,我只吃了幾口就沒有吃了,有一點失望。
2019-04-11 561 views
Passion by Gerard Dubois既cake🍰畢婁都好好食,而且環境真係幾大,有兩張大長桌,同幾張細桌,比三四個人一齊坐。但係大個張真係要同十幾個人share🙈點餐方式好自助,選擇曬想食既食物,一次過比錢。除左有cake🍰之外,重有唔同種類既意粉🍝,價錢都係中高價,預番$100💰左右。店員既態度都好好,不過就比較少店員係餐桌附近,所以可能人地走左,d杯碗都要一段時間先有人收🤔。 食物方面,佢既cake係做得唔錯🤓,感覺水果都好新鮮,餅底都做得唔錯。同埋佢地款式真係好多😍叫杯野一個下就同姐妹淘傾計既妹選擇😍😍