態度很差,吃個飯被說好幾次。 看到我帶飲料來,差點把我飲料丟了,真的很厲害。 點菜時還被嘲諷有沒有錢,快付錢。 走時候還被二次罵。味道也很一般。看到了後廚,地方好髒。 要不是附近基本上晚上沒有地方開門,我也不會去這個地方
TakeAway
人在江湖 · 難免中伏篇☠️📍筷子記今日晏晝由PMQ出黎,本身諗住就近食完個雲吞麵就返屋企,可惜食開個間太多人排隊,唔太想等。行咗幾步就見到呢間號稱「澳門平民粉麵」嘅筷子記。抱住支持下小店嘅心態入去,未坐低就已覺中伏…⚠️伏點1️⃣ 老闆娘態度差,明明冇幾檯客人,卻強烈要求我哋坐門口個張(同佢同臺🤪),喺只俾張點餐紙連餐牌都冇嘅情況之下,一直催促落單⚠️伏點2️⃣ 點餐紙內容編排好難睇得明,真係寫唔落🤣價錢又冇寫,雖然喺牆上見到下午茶二、三、四餸麵嘅價錢,但又冇寫明時段。我有幾秒懷疑緊自己嘅理解能力…男友表示要唔要走,怪我礙於面子,明知即將中伏都抱住一絲「可能好食呢」嘅希望😜⚠️伏點3️⃣ 嗌咗兩碗兩餸麵/撈麵,啲餸少到我呆咗…唔講仲以為係人哋食淨嘅🤔雖然只賣30蚊,但都唔洗咁呀嘛…肥牛得兩塊,魚羹都係😆湯麵湯底好淡,撈麵淋身到成個一pia咁…總結:feel到係伏就千祈唔好唔信邪🤦🏻‍♀️可一不可再🙅🏻‍♀️
人在江湖 · 難免中伏篇☠️

📍筷子記

中環 筷子記 ‼️老闆娘態度極度惡劣,價錢不一 ‼️說話今日去左 “最出名中環筷子記”食lunch,當時係11點45分左右,客人並不多(睇圖 睇片), 未試過食都未開始食已經一肚火 ⚠️⚠️事源我叫左4餸撈車仔麵 + 熱無花果蜜 ,A伙記就係張紙寫 $46,兼同我講無花果蜜熱都要加3蚊,我就話ok,好。之後好快佢就俾左杯野飲我,佢就同我講$46 ,我就未食已經攞錢出黎先俾錢 ,係老闆收錢話有數,咁d野食野飲到左,我見到車仔麵入面少左1餸,(因老闆咁岩係我隔離)就同老闆講,老闆就大聲傳話俾廚房聽,老闆娘就好大聲又吾耐煩話 後上啦後上啦!,好啦~咁我就突然間睇下個餐牌(因為我之前有幫襯開 外賣多)因為覺得好似貴左d,一睇就見到 3餸 $36 +1餸 就+$5 ,+熱無花果蜜$3 ,咁我計左總數係$44,我就好自然問A伙記 我係好有禮貌咁笑住問:hihi姐姐 係咪計錯左數,A伙記都好有禮貌笑住答:有樣野要加$2,不過我就吾知邊樣 可能要問佢地 嘻嘻,吾好意思。 我估佢係新 所以當時我冇為難佢 就話 :好牙 吾該~咁我問下佢地,仲笑住覆佢。跟著個惡女人(老闆娘-白色衫)就好大聲喝A伙記做其他野,咁佢
中環 筷子記 ‼️老闆娘態度極度惡劣,價錢不一 ‼️
事源我叫左4餸撈車仔麵 + 熱無花果蜜 ,A伙記就係張紙寫 $46,兼同我講無花果蜜熱都要加3蚊,我就話ok,好。之後好快佢就俾左杯野飲我,佢就同我講$46 ,我就未食已經攞錢出黎先俾錢 ,係老闆收錢話有數,咁d野食野飲到左,我見到車仔麵入面少左1餸,(因老闆咁岩係我隔離)就同老闆講,老闆就大聲傳話俾廚房聽,老闆娘就好大聲又吾耐煩話 後上啦後上啦!,好啦~咁我就突然間睇下個餐牌(因為我之前有幫襯開 外賣多)因為覺得好似貴左d,一睇就見到 3餸 $36 +1餸 就+$5 ,+熱無花果蜜$3 ,咁我計左總數係$44,我就好自然問A伙記 我係好有禮貌咁笑住問:hihi姐姐 係咪計錯左數,A伙記都好有禮貌笑住答:有樣野要加$2,不過我就吾知邊樣 可能要問佢地 嘻嘻,吾好意思。 我估佢係新 所以當時我冇為難佢 就話 :好牙 吾該~咁我問下佢地,仲笑住覆佢。跟著個惡女人(老闆娘-白色衫)就好大聲喝A伙記做其他野,咁佢行經我身邊 我好自然就問佢,同樣地 都係有禮貌拎住個餐牌問:吾好意思 ~我想問邊度要加$2?我都未問曬成句 得一半

重點黎 ‼️佢就好快咁搶走我手上餐牌 然後用筆起勢咁不停 係不停督住個餐牌 大聲話 :牙姐 你擘大你隻眼睇清楚啦!加曬價啦 加5蚊牙 你睇清楚啦你!之後佢已經劈低個餐牌走左去‼️ 當時真係呆咗我,心諗咩態度牙~之後我再回神望個餐牌(麻煩大家睇餐牌圖 ⚠️)同一時間對住個惡女人講 :吾洗咁既態度牙ma!我都係問下 ~ 而且呢度係寫$3 (原來係佢地個餐牌改一頁無改另一頁,面個頁並沒有改到 ‼️)
我又係未講曬成句 💢😡😤😠 惡女人就已經大聲話:咁你擘大隻眼啦 睇清楚d啦~問!!!改曬價啦!你咁鍾意睇睇睇,睇清楚d啦! 又大聲又兇惡 極度無禮貌 😡‼️💢
仲叫d伙記唔洗理我 由得我喎 ‼️‼️
就係咁 ⚠️我後期錄左影片1 ⚠️因為真係好嬲,想俾人知道呢件事 。至於大家幫吾幫襯自行決定 ,信不信由你。都未試過食野嬲到錄片 俾錢買難受❗

如果你好聲好氣,就算你餐牌改吾切我都冇問題,都食過幾次
但*真係勁爆嬲* 吾會再有下次 💣💣💣 咁大牌老闆娘 💢‼️ 完全吾係做生意,而且當時堂食係冇咩人客 我仲要已經一早俾曬錢,麥客人有疑問,問一句 一句都唔可以??只係想搞清楚都唔得?? ⚠️⚠️⚠️
重點2 ‼️最後我離開, 惡女人係門口 佢竟然仲大聲喝止對住我講話:俾錢先好走 ‼️ 跟著我又好嬲咁行番入去💢💢 話已經俾左錢 仲要再俾錢 💢💢💢😡😤

*之前幫襯開外賣,老闆就有禮貌既* 依家 ‼️‼️😤😡永無下次 ‼️‼️服務態度真係好緊要 ‼️‼️
2024-02-19
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$46 (Lunch)
2024-01-25 301 views
我用藍色筆圈咗餸寫咗嘢飲,俾張單阿姐收錢嗰陣,佢問都冇問過我就幫我加咗件炸豬扒!後來見到原來佢仲想迫我加肥牛?佢用黑色筆圈同刪走㗎!想迫人幫襯多啲都唔係咁囉!唉,永遠唔會再幫襯㗎喇!
想迫人幫襯多啲都唔係咁囉!
唉,永遠唔會再幫襯㗎喇!
TakeAway
2024-01-21 299 views
今次踩點,係中環嘅一間有料有味嘅食店。接通來講啲料,豉油撈粗麵,油亮光滑,掛汁又均勻,每一啖都足料足味,令人想一啖接一啖🍜!咖哩豬皮蘿蔔呢,咖哩味夠香濃,豬皮爽口,蘿蔔夠腍,是溫暖心窩嘅小滿足😌。沙茶魷魚,出奇得入味,沙茶醬香氣四溢,魷魚又夠鮮彈牙,簡直係滿滿嘅驚喜🦑。話說返嚟,件青春魚肉腐皮卷(炸春卷)真係霸氣登場,脆皮之下係滑溜嘅魚肉,味道扎實得黎唔膩口,梗係一試難忘。雖然我今次唔係度身訂造既麻辣豬頸肉,但從量同口味睇落,呢個應該係挑戰人哋食量嘅一大盤子。呢個價位裡頭,食嘅唔單止係食物,仲食到一份時光倒流嘅澳門回憶🇲🇴。欣賞佢哋嘅純樸同初心,希望呢個味道可以一直咁延續落去。下次再黎,麻辣豬頸肉,我會挑戰下你!

2024-01-21 188 views
油麵:極腍湯:淡辣:唔香咖喱豬皮蘿蔔:普通、咖喱味唔濃豬腩肉:算係幾腍、還可以豬大腸:極度普通其他:點菜紙唔容易睇得明,同枱搭枱嘅人都分別要舉手查詢唯一好處:有送餐飲
油麵:極腍
湯:淡
辣:唔香
咖喱豬皮蘿蔔:普通、咖喱味唔濃
豬腩肉:算係幾腍、還可以
豬大腸:極度普通

其他:點菜紙唔容易睇得明,同枱搭枱嘅人都分別要舉手查詢

唯一好處:有送餐飲
2024-01-21
$41 (Lunch)
2024-01-20 209 views
中環🇭🇰 平民澳門食店😝.每次黎到中環唔知食咩好 又唔想食咁貴 就一定黎食筷子記😋 又平又好食~ 超推介撈米線 要揀沙爹汁係最好食!唔會辣 但又好多汁 加埋蘿蔔一流😝.炸豬扒都係必嗌 唔會炸到乾柴柴🤓 咁樣一餐每人只係30零蚊。。呢個物價係中環真係搵唔到其他
中環🇭🇰 平民澳門食店😝

2023-09-27 820 views
大約兩年前幫襯過,今晚帶朋友再食,嚇我一驚,魚蛋完全唔煙韌,重有啲霉霉哋嘅質感,我嗰碗上先所以叫朋友唔好叫魚蛋轉做魚片頭,同樣片頭好差撈麵完全冇味,只係食咗兩啖就放棄!救命,唔該檢討吓,可唔可以進步吓?仲有全間舖臭到不得了,相信用嘅油係非常差劣,我全身衣服比佢舖頭臭油煙味染滿了👚😖你哋自己衡量想去唔去試啦!
2023-09-26
2023-07-03 1368 views
辣魚包包無烘但入面有加牛油料用上匍國沙甸魚少辣感覺 普通沙甸魚無差熱狗版沙甸魚熱奶茶熱,好熱熱飲就 夠茶味但室溫呢 就淡如水🥴😯加左糖都補夠吳到🙈無好吳好令我出奇😂➕豬扒份量正常一片但食落就不太新鮮啦…豬酥……彈性👌🏻結: 試過就算了#筷子記
辣魚包

無好吳好
令我出奇😂

➕豬扒
份量正常一片
但食落就不太新鮮啦…
豬酥……
彈性👌🏻

結:
試過就算了

#筷子記
2023-06-21 1037 views
同朋友講開喺中環食飯好貴,佢即刻問我有冇去過筷子記食。我話冇,佢提議我去試吓,不過要有肚痛嘅心理準備😂🫢。所以有一日,我又咁啱要快速醫肚趕下場,就衝咗入去。因為人多,所以我要同人搭枱,然後有一雙眼望住我,「鼓勵」我快啲落單。似乎好多人都會食佢個炸豬排,不過我怕油膩,所以都係叫返雞翼、魚腐呢啲普通嘢。我落完單之後,碗麵都好快到。我由入餐廳到離開可能淨係用咗20分鐘,分分鐘快過食麥當勞,哈哈。估吓我有冇肚痛?答案係冇嘅!而且佢真係平過麥當勞,所以如果要喺中環食個又平又快嘅一餐,佢的確係一個選擇。雖然下次我可能會寧願食麥當勞🍔,哈哈!

雖然下次我可能會寧願食麥當勞🍔,哈哈!
Type of Meal
Dinner
2023-05-04 1087 views
中環著名但好污糟嘅車仔麵瑞士雞翼,咖哩豬皮蘿蔔麵d餸唔熱的,味道普通.😮‍💨個店員係咁催你叫野食.一入去就話咩三個餸五個餸.都唔知佢講咩,個餐牌又唔寫清楚價錢. 🤷🏻‍♀️餐廳勁污糟,周圍都係污漬🥵好耐冇見過一間餐廳會咁樣….衰過茶記幾倍,又迫,食到好辛苦,拿拿臨食完走人.🥴
中環著名但好污糟嘅車仔麵
瑞士雞翼,咖哩豬皮蘿蔔麵
2023-05-04 805 views
4年前喺中環返工成日食,而家去開中環,諗住再次回味一下,點知今次體驗勁差,極度失望午飯時間,一早手機落左單,去到門口見職員忙緊,我就企喺門口等,到佢忙完跟住處理門口d人,我諗住行前一步同佢講拎外賣,頂佢,佢一野推開我阻止我上前🤬 仲大大聲話:等等!喺門口隔離嗰架度丫嘛 (眼神好似想殺人咁)拎個外賣啫,我已經冇expect 佢會有咩服務,洗唔洗咁惡又推人呀,未食已經一肚火!!no next time囉,so crazy

2023-04-30 558 views
店員態度好差,啲嘢食又唔係話好食一般般,同埋未食完就俾人收走啲嘢,好趕咁,另外呀,明明我一直都係用廣東話落單,係咁用普通話同我講做乜?我唔係遊客,係本地人ok?冇下次,垃圾店。

2023-04-30
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
2023-04-13 485 views
一間老店,像是數十年都是本來的模樣,打著澳門的名號在中環立足。不起眼但有著人情味。一踏入店,會被立即編排座位,顧客都熟練,搭枱的反應是即時的,如果不肯定的話,就會被侍應指派。我在想不就是舊式茶餐廳的感覺嘛。理所當然,會發現的是人情味會在你自發性找座位,點餐後呈現的,例如旁邊的內地遊客不就是只有支付寶沒有現金,侍應簡單地讓他掃QR code之後過數,全程就是信任二字。食物就是以澳門為主打,侍應都會向遊客們介紹,魚肉,春卷 是澳門直送的。我點了魚肉,沙茶魷魚,咖哩豬皮蘿蔔,豉油撈粗麵。一碗麵四樣口味。味道不過不失,就是街頭小食風味,如果要認真分析似乎會當上食神般,大肆批評不難,因為用料不會是上乘的。但食的就是情懷,當一天80年代的澳門遊客似乎不錯吧。畢竟$36,還有凍飲。

2023-04-08 345 views
通過app發現的,看好評很多於是就選擇來這家。結果是令人大失所望,不知道為什麼會有這麼高的推薦好評。首先服務就很差,不停催促點單,彷彿顧客稍微猶豫下稍微思索糾結下,就是耽誤時間的罪過了。其次麵並沒有那麼好吃,同樣價格比比皆是。非常失望的一次體驗。
2023-03-30
Type of Meal