朋友生日飯揀咗哩間,當日4人去食,星期一,唔多人,開咗一半枱左右。上菜唔算快唔算慢,我覺得d食物質數係唔差,但食過一次唔會再黎。未試過一間餐廳可以準時到咁。當日3人入咗去拎位先,另一朋友遲咗半小時先到,我哋亦明白食用時間係2小時。最後45分鐘通知last order, 快接近2小時嘅時候,枱面剩翻4塊肉,已燒緊&食緊,一人一舊,服務員通知我哋時間差唔多。ok啦,埋單,埋完單傾咗幾句咋,同一個服務員又再通知你哋夠鐘啦喎~要離開啦喎~以為好多人等位,唔咪囉,吉位仲多。咁做生意,點會再黎。
2017-11-06
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
Celebration
Birthday
2017-12-02 2071 views
上菜極慢,點單之後話廚房漏單,浪費左半個鐘,一d歉意都無。數量好少,要點幾次,但因為上菜慢,食得唔夠開心。然後服務態度極差,最後上雪糕成杯好大力掟上台!野食還算ok,但下次唔會再黎!一開始送嘅澳洲牛肉雪到硬曬,口感又差,燒汁牛肋肉就幾好食,活蜆very good,一口牛同牛舌都唔錯,野飲麻麻地,雪糕幾好食。但係每次寫完菜紙到上野要半個鐘,都會幾掃興,而且提前45分鐘final order,試完一兩輪之後就差唔多要final,逼住要一次叫齊野。
2017-11-04 2246 views
朋友給我一批二手衫, 在慈善團體的合作社寄賣, 環保又做善事, 還意外地分到一點錢, 決定請朋友吃一餐痛快的燒肉!以往在銅鑼灣盛八吃燒肉, 只有散叫, 一般不會吃太多肉是每人$200-$250, 但原來這裡都開始做2小時放題,  最平$268+10%, 雖然較預算貴一點, 但可以任食, 便盡情吃吧! 還以為放題便會給較差貨色或選擇不多, 但原來與我們平日去散叫的餐牌差不多, 真的非常好呀!  平日不會點的熟食及蔬菜都可以試試,  沙律、螺肉、煎餅、日式豆腐、泡菜等等, 全部都好味, 最好係每1款的份量細細碟, 有趣的是無論我點1份、2份或4份泡菜, 來的都是給1小碟!! 有得任食, 我便不計較, 唔夠再點多幾次, 共點了4次泡菜呢!一開始便每人送一件特選澳洲和牛, 大大件, 看似較肥, 但燒起來走了一點油, 不錯呀! 我最愛牛, 當中牛肋骨肉及牛舌是我的最愛, 推介鹽燒牛舌, 薄切, 真係好好味! 當其他人已經飽到投降, 我還要再來幾片!這裡的香草雞腿肉也很好味,  活蛤很鮮味及肉質很嫩, 沒有沙, 但當中有一至二隻較咸。吃完燒肉, 來一碗味噌蜆湯, 夠熱又好味, 是用上剛才燒的活蛤而

吃完燒肉, 來一碗味噌蜆湯, 夠熱又好味, 是用上剛才燒的活蛤而不是一般的沙蜆, 昆布又好味, 較平時的厚及滑, 要不是已經很飽, 就會再來一碗!

飲品方面以Fruit party最清新, 青檸味較強, 冰又多, 讚呀!

這一餐唯一問題是1小時20分鐘便提示我們last order, 雖說仍可以點很多, 慢慢食到2小時才走, 但又怕點太多浪費又要罰錢, 而且還在燒肉食, 又難以預算小吃、甜品及飲品的份量,  總結是好滿足但有點趕!
2017-10-30
  • 鹽燒牛舌、味噌蜆湯
2017-10-30 1779 views
對上一次來盛八已是三、四年前的事。打電話來訂位才知道這裡已變了做放題餐廳。放題大致分三個價錢,星期五、六、日則要每位加收$30。價錢的分別主要在於每位只限一客的和牛肉或海鮮。我們選了最平的一種:特選澳洲和牛。大人$268再要加$30一位。其實除了每人只得一客的澳洲和牛,我們還可以選餐牌上的其他肉類,有很多不同的部位供選擇;牛胸腹、牛舌、牛五花、牛肋骨等,也有其他的肉類如:豚肉和雞肉。也有少量海鮮供選擇,如蜆、魷魚等。其實任食的牛肉也不差。熟食類的選擇也很多,有些點了都忘了影相。上菜的速度很快。雖然放題限時兩個小時,但於夠鐘前的45分鐘便會截單,所以要在點菜時計算一吓「胃容量」才能不浪費食物地落單🤣🤣

也有少量海鮮供選擇,如蜆、魷魚等。其實任食的牛肉也不差。

熟食類的選擇也很多,有些點了都忘了影相。
餃子和炸蠔

温泉蛋紫菜飯

2017-10-28
温泉蛋紫菜飯
2017-10-05 1706 views
中秋佳節最岩去燒肉由於怕中秋節人多早一日已經book左位,去到餐廳約有8成滿,唔使等位已經入得。餐廳環境氣氛好好,燈光暗暗的好適會情侶而且以燒肉店離講唔算太嘈吵。燒肉放題套餐有三款,價錢愈貴可以選擇既食物愈多,可選和牛同龍蝦尾等由於我地食量不大,所以揀左最平既餐,加一大約三百蚊一位,燒肉放題離講選幾抵食物選擇好多,花多眼亂,有唔同味道既牛豬雞等等,仲有少量既海鮮例如魷魚鬚,蜆等等,都好新鮮最感到新奇有趣係芝士味既豬五花肉,每片沾滿芝士粉,吃起來非常香口,但又唔會蓋過豬肉原本既味道我地到後來都係主攻燒牛肉,因為感覺牛比較撘配燒肉既烹調方式,而且肉質鮮嫩,絕非平價貨最後甜品以豆腐雪糕結束,雪糕都有驚喜,意想不到濃濃既豆腐味
中秋佳節最岩去燒肉
最後甜品以豆腐雪糕結束,雪糕都有驚喜,意想不到濃濃既豆腐味
2017-10-04
  • 鹽燒牛舌
2017-09-01 1285 views
上次和同事在尖沙咀食盛八放題,叫了日本和牛同龍蝦餐,今次和先生食也是一樣,不過去了銅鑼灣吃。牛胸腹、西冷扒、18cm豬豚肉、芝士豚肉好正。另外,BC餐可以叫晒餐牌所有野,其實不錯👍二人找数都係700幾但真係好好味

牛胸腹、西冷扒、18cm豬豚肉、芝士豚肉好正。

另外,BC餐可以叫晒餐牌所有野,其實不錯👍

二人找数都係700幾

但真係好好味

2017-08-28 1106 views
去年曾團購過盛八的燒肉放題,十分美味,質素很高,去過一次立刻買多一次團購,但之後團購完了,隔了很久也沒有再出團購,終於,我等到了!它又出團購了,立刻買了兩次⋯⋯這次也是很好吃,我覺得這間算是我吃過的燒肉放題中最好吃的,肉質好,選擇也不少。我很喜歡吃牛肉,牛肋骨肉,一口牛,牛胸腹叫了很多次,牛舌和一口牛舌也很好吃。這個黑松露青森蘋果沙律,份量小小的,味道酸酸的,一邊吃肉,一邊吃它,十分解膩,很配合,可以令你吃多些肉。我和媽媽兩個人共吃了5小碗。炸蝦也不錯,正常味道,很脆,但我目標是牛肉和牛舌,所以試過就算了。飲品我們叫了果汁和汽水最後再叫了牛肉,牛舌,豚肉,還叫了一碗炒飯和一碗烏冬,味道不錯。最後,吃得很飽很滿足地離開了。

飲品我們叫了果汁和汽水

2017-07-30
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch
Dining Offer
Group-buy
  • 鹽燒牛舌
  • 燒汁牛肋骨肉
2017-08-07 786 views
環境唔錯 坐得幾舒服 唔會好大陣酒味上菜速度一般般 有時叫左都要等一陣先來 燒完台上面既野食仲要等食物選擇還可以 食物overall 來說都幾新鮮唯一美中不足係要加$50 先有酒類飲品整體來說都唔差 可以一試
環境唔錯 坐得幾舒服 唔會好大陣酒味
食物選擇還可以 食物overall 來說都幾新鮮
唯一美中不足係要加$50 先有酒類飲品
整體來說都唔差 可以一試
2017-07-23 1121 views
呢日放工想做隻吃肉獸,而家放題買少見少、質量高嘅價錢唔貴嘅真係好少好少,上openrice 見呢間最近都轉左做放題、就唸住黎試一試!其實俾$300 兩小時任食黎講、佢地嘅肉算係高質素啦,至少肉質靚、唔會漏單、出菜時唔會有血水 ,肉嘅分圳類都幾仔細、我最鐘意你牛胸肉❤️🤤 而每種肉又分唔同嘅味,食物種類都算多!俾多幾十蚊仲可以有塊和牛燒,仲想點!唯一唔好嘅係、 佢45 分鐘前cut 單、變左好趕,希望遲少少last order la!

2017-07-16 1321 views
有留意facebook page都知道銅鑼灣分店最近轉了放題~還推出了優惠 每人like fans page+ share優惠post就可享九折同減$30! 早割時段最抵 優惠上優惠! 不過就要5:30開始啦~其實由盛八開立, 已經一直有光顧~好多間放題我只是吃一次 試過就足夠了但盛八非常不同! 真心好食同性價比非常之高!三百左右的燒肉放題 除了肉的選擇多之外 肉的質素亦非常之好~特別是套餐每人一碟既靚和牛最近更推出加$120可以任叫同酒精飲品不過今次我就沒有嘗試 一來超出預算 二來本身任叫的肉質素也不差!如果叫b/c餐 推薦蟹腳, 西冷, 凡立貝, 魷魚!至於其他a餐也有的就推薦 牛胸腹, 牛仔骨, 還有個牛我忘了叫什麼😂熟食的餃子和天婦羅也不錯 但記得留肚吃牛肉!飲料的白桃和巨峰乳酸十分正 至於荔枝乳酸和蘋果汁就不好飲了~甜品方面, 其實兩隻味也一樣~ 之不過盛八雪糕上多了焦糖醬和木槺 每次last order都一人叫4球吃~ 豆腐味 十分清新!

其實由盛八開立, 已經一直有光顧~
好多間放題我只是吃一次 試過就足夠了
但盛八非常不同! 真心好食同性價比非常之高!

特別是套餐每人一碟既靚和牛
最近更推出加$120可以任叫同酒精飲品
如果叫b/c餐 推薦蟹腳, 西冷, 凡立貝, 魷魚!
熟食的餃子和天婦羅也不錯 但記得留肚吃牛肉!

2017-07-16
2017-05-09 1344 views
會再次光臨第一次食日式燒肉。抱住試下心態,沒有期望太大,但有驚喜,覺得食材都新鮮,環境又衛生乾淨。坐得都好舒服。當日相約朋友收工食飯,揀左銅鑼灣地點,鄰近地鐵站,都算方便,安排坐卡位,當日平日餐廳唔算好多人,因為我跟朋友9點才開始晚餐,應該是宵夜吧待應服務態度好好,亦經常關注每台客人,好細心,加水次數頻密,食到好飽,個m9和牛里肌肉真係不得粥,食過翻尋味呀!牛舌太好食,忍吾住叫多碟!其他小食也做得不錯啊大滿足!
會再次光臨

牛舌太好食,忍吾住叫多碟!其他小食也做得不錯啊
大滿足!
  • 厚切鹽燒牛舌
2017-05-03 1229 views
明太子玉子燒面層上係係黑松露令普通既玉子上帶有小點點的高級面上看落去多汁令人垂涎欲滴玉子身夠厚滿足感夠十分推薦!黑豚豬大廚已經幫客人調過味基本上直接燒就可以一片片薄身易燒易煮易入口肥度岩岩好食落口感彈牙又滑排行第1既牛肋骨肉好薄身多汁, 識燒好易鎖到肉汁唯一問題係好易痴住個爐主要食牛肉原汁原味 無太多調味A4 佐賀牛我經常食不同的a4,a5牛如果要比較 這件比較薄身脂肪含量也不算太高, 未到入口即溶的感覺偏肉, 如果喜歡偏肉少脂肪的人則是不錯的選擇,如果能更厚身小小我會更喜歡^^整體服務水平高, 野食質素都高價錢合理會再黎~
明太子玉子燒

大廚已經幫客人調過味基本上直接燒就可以
一片片薄身易燒易煮易入口
肥度岩岩好食落口感彈牙又滑
排行第1既牛肋骨肉
好薄身多汁, 識燒好易鎖到肉汁
唯一問題係好易痴住個爐
主要食牛肉原汁原味 無太多調味
A4 佐賀牛
我經常食不同的a4,a5牛
如果要比較 這件比較薄身
脂肪含量也不算太高, 未到入口即溶的感覺
偏肉, 如果喜歡偏肉少脂肪的人則是不錯的選擇,
如果能更厚身小小我會更喜歡^^

整體服務水平高, 野食質素都高
價錢合理
會再黎~
2017-04-13 1135 views
我的媽媽非常喜歡吃燒肉, 所以昨天晚上便和她一起吃日式燒肉。我們大概六時半進去, 那時差不多沒有人在裏面。餐牌上所提供的燒肉款式非常多, 特別是牛肉, 和牛、韓式牛肉, 差不多想到的牛肉也有。我媽媽想試一個日式牛肉我所以點了Jumbo日本和牛肩胛, 我們另外亦點了牛肋骨肉一份、盛八特式野菜沙律、特上牛舌盛合、翠玉瓜,和一杯飲品。誰說要去日本先有得正宗燒肉吃?我覺得這間日式燒肉店的質素不錯, 而且價錢合理。燒汁牛肋骨肉是餐牌的排行榜上排第一, 果然沒有介紹錯。牛肋骨用的韓式牛肉醃醬很惹味, 肉質嫩滑有嚼勁, 油脂甘香。如果有碗日本珍珠米白飯就更好了, 一邊吃的時間我就在幻想剛剛燒好的燒肉放上珍珠米上, 燒肉的油脂和牛肉汁配白飯應該會很好吃。個人亦推薦它的特上牛舌盛合, 如果你也喜歡吃牛舌, 我認為這個一定要點, 因為它提供了幾款不同款式和部位的牛脷, 可以一次過品嚐不同口感的牛脷, 它有厚切的、薄切的, 和一個非常爽口的牛脷。我最喜歡厚切牛脷條, 厚切牛脷條非常爽口, 咬下去帶點油脂香, 非常惹味。

燒汁牛肋骨肉是餐牌的排行榜上排第一, 果然沒有介紹錯。
特上牛舌盛合
特上牛舌盛合
Jumbo日本和牛肩胛
盛八特式野菜沙律
2017-04-12 791 views
很久之前和朋友吃過一次盛八然後心中一直覺得這裡的燒肉一般。今天同事聚餐選址盛八,自己是本著沒所謂的心情... 誰知今次甚有驚喜,回味無窮!或許是上一次點錯了肉?推介以下幾款,給各位牛魔王參考一下! 首先,任何情況下都點鹽燒,不作他選!這樣才可以吃到肉的真味!由於這次盛八的肉超級靚,調味真的不需要,我是連醬油也沒沾過半分~這是極上一口牛,餐牌當中是經濟之選,質素很好,忍不住encore了一碟(笑) 牛肋骨肉,一直以來最具牛味的必是這個部位~油脂分佈平均,燒起來不會變得太韌。價錢和一口牛一樣,如果要二選其一,個人就偏向牛肋骨肉多一點,不過其實都好好味,兩款都點啦,是值得的! 因為在annual dinner中幸運地(?)贏了大獎,一於食豪少少,點了這款名為特上和牛肩寶石箱($188)才五塊啊!五塊!(果然是寶石箱)一下子有點像漫畫人物般,看到和牛既感動又肉痛的感覺,湧上心頭。因為太珍貴,烤的時候我們超級專心! 這一碟配有蒜蓉和蔥花,個人覺得蒜蓉沒太大必要啊,因為太珍貴每人只分到一塊,我冒必要吃到它的原味~(笑)但添少少蔥花就沒問題。厚切口感當然是截然不同啦!這麼厚依然一咬就能

這一碟配有蒜蓉和蔥花,個人覺得蒜蓉沒太大必要啊,因為太珍貴每人只分到一塊,我冒必要吃到它的原味~(笑)但添少少蔥花就沒問題。厚切口感當然是截然不同啦!這麼厚依然一咬就能斷開,肉超嫩,不是入口即溶的那種,是牛味極濃口的牛肩肉,啊啊,一分錢一分貨!但少吃多滋味,這樣更顯得它好味(感動!)

你說這樣吃要吃多少肉才飽?的確是的,所以建議叫白飯!燒肉配白飯真是絕配!而最意想不到的是,盛八的白飯除了是用珍珠米外,還極具日式珍珠飯味!我很久很久沒吃過這麼有飯味的米飯了!加上牛的油脂,真是沒騙你,那一刻覺得香港也能吃到這個質素的燒肉,於願足矣!
2017-04-10 576 views
好耐之前已經有好多人介紹 #盛八燒肉 ,然後經不斷乜乜乜過江龍、韓式燒肉插隊了 早前去完日本返黎,令我覺得日本野真係永遠都高質D😝所以返到香港,#日式燒肉 係唔可以錯過!會席·二人盛 (HKD638)打開Menu,實在太多選擇,所以最後都係簡左個2人set,多選擇之於又唔洗諗😛😛仲包左前菜、沙律、燒肉、海鮮、炒麵同甜品!燒肉方面,最好味係 #貴族霜降和牛肩胛 🐂😍 燒到一半已經見到個牛肉既橫切面好靚,脂肪分佈均勻!食落去肉汁好濃同肉汁多!海鮮方面,#岩鹽網走大蝦 同 清酒香蒜帆立貝 都好新鮮,大蝦預先切好一半,燒完用叉一勾就原條起晒出黎,鮮甜口爽😘仲有個黑松露蛋都好好味☺️食到去炒麵既時候,其實已經好飽好飽,仲以為下一樣先上既係甜品了最後,我同男朋友都捧住個肚食埋個炒麵佢,因為個炒麵都好好食,好開胃,酸酸甜甜的!裡面仲有少許牛肉  真係最後了,就係甜品既部分,其實係一個3.6牛乳既布甸仔,係落去牛乳味當然出眾,口感仲好細滑啊!

早前去完日本返黎,令我覺得日本野真係永遠都高質D😝

所以返到香港,#日式燒肉 係唔可以錯過!
會席·二人盛 (HKD638)

打開Menu,實在太多選擇,所以最後都係簡左個2人set,

多選擇之於又唔洗諗😛😛

仲包左前菜、沙律、燒肉、海鮮、炒麵同甜品

燒肉方面,最好味係 #貴族霜降和牛肩胛 🐂😍

燒到一半已經見到個牛肉既橫切面好靚,脂肪分佈均勻!

食落去肉汁好濃同肉汁多!

海鮮方面,#岩鹽網走大蝦 同 清酒香蒜帆立貝 都好新鮮,

大蝦預先切好一半,燒完用叉一勾就原條起晒出黎,鮮甜口爽😘

仲有個黑松露蛋都好好味☺️

裡面仲有少許牛肉

真係最後了,就係甜品既部分,其實係一個3.6牛乳既布甸仔,

係落去牛乳味當然出眾,口感仲好細滑啊!
2017-04-09