2023-12-22 2281 views
呢度裝修超靚呀,好似靚過佐敦嗰間呢度嘅侍應都有啲年紀 應該係做咗好耐嘅員工,睇落都有七80歲,但係好靚仔好精靈好可愛我係咁撩佢講嘢哈哈想食啲菜就嗌咗大蝦沙 白灼菜心同埋白灼雜菜 大蝦沙律嘅沙律雜果冇得走沙律醬,仲有兩件大蕃茄一支青瓜煎底,大蝦質素普通,但係不是沒有味道嘅冰鮮蝦可以合格炒雜菜有三款菜,我要求白灼走油,都可以做到!有西蘭花椰菜花蘿蔔同埋菇,我自己就覺得全部都有少少硬,最後食到好似食得太多哈哈有啲消化不良白灼菜心好大碟好抵食,因為好靚㗎好腍甜比雜菜好味好多見到隔籬嗰個就係芝士焗魚柳,啲魚嘅質素普普通通不過預咗嘅,比較嚡,好多白汁好出名嘅瑞士雞翼就普普通通,個雞好硬,佢哋話真係好少見咁瘦嘅雞翼,食食吓連我自己都覺得普通,而且個醬汁唔係太入味 $198.8隻,其實呢間嘅價錢係偏貴,係一間西餐咁呢個䱽魚勁好食,但係330幾蚊得兩片,完全唔夠喉🥹🥹🥹我哋三個人share每人食得少少咋,所以先想食魚再嗌嗰個芝士焗魚柳,但係如果情況許可我一定會瘋狂食呢個熏魚,唔會好油有煙燻嘅效果恰到好處,條魚本身唔係好重油脂啱我口味,但係佢又整得好滑不過真係太貴牛肉清湯有啲油,牛肉質素OK,有啲似生熟牛
呢度裝修超靚呀,好似靚過佐敦嗰間
我係咁撩佢講嘢哈哈
可以合格
白灼菜心好大碟好抵食,因為好靚㗎好腍甜
比雜菜好味好多

$198.8隻,其實呢間嘅價錢係偏貴,係一間西餐咁
呢個䱽魚勁好食,但係330幾蚊得兩片,完全唔夠喉
不過真係太貴
牛肉清湯有啲油,牛肉質素OK,有啲似生熟牛肉嘅樣子
呢個係我最期待嘅雞肝連心臟!喺佐敦嗰間食過之後就勁喜歡!因為唔多地方有得食雞肝而且連埋心臟嘅內臟!而家有陣時返大陸食嗰啲雞都俾佢抽起晒啲內臟㗎嘛🥺

等我寫埋先啦! 佢嘅滷水味正常最主要都係佢本身個材料優質,我都唔知有幾多件,但係食得好滿足
佢個炸乳鴿都非常之咁好味!乳鴿好大隻,炸得個皮好金黃色好靚!但係啲肉油非常之滑捋捋超正呀
整體而言服務質素非常之好,勁鍾意嗰個老伯伯好可愛
環境質素都非常靚仔!不過其實就真係價錢太貴唔係太值得🙈

Type of Meal
Dinner
  • 太平館燒乳鴿
老字號創辦於1860年歷史悠久的太平館餐廳.今次探訪鄭秀文與許志安曾經約會食豬髀飯.必須介紹所有瑞士汁嘅食物出色嘅瑞士雞翼必食嘅瑞士汁炒牛河令你一試難忘好味嘅嘢總是令人肥胖.甜品方面仲包括兒時回憶啫喱最期待嘅係巨型梳乎厘🤩嗰種鬆軟程度⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️.有時候食物固然重要但環境和人情味更重要☺️
老字號創辦於1860年
有時候食物固然重要
但環境和人情味更重要☺️
2024-04-07
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
Dining Offer
Coupon
2024-03-01 435 views
睇到有啲留言話侍應服務態度欠佳,但本人親身堂食發現服務十分周到,沒有遇到其他留言所講的不禮貌對待,他們都十分有禮貌和十分殷勤,不時還會問你有什麼需要幫忙,另外我叫了一個疏乎厘,他們都會就着你用餐的時間來上甜品。另外,餐廳是可以訂位的,但時間只限於晚上六時半之前。至於食物方面,食物質素正常,沒有失望。價錢略貴,但這也是可以理解的,始終係老牌餐廳。推薦的食物有乾炒牛河,燒乳鴿,焗飯和疏乎厘,這些食物都是不錯的。
2024-02-23
  • 梳乎厘
2024-01-12 884 views
太平館是傳統老牌餐廳,非常有歷史,是出名餐廳,亦是很多遊客都會到訪的餐廳。今天是平日下午約二點多三點,上到餐廳,竟然坐了很多人。平時中午都有午餐供應,份量較大,價錢相對貴,下午茶份量少一點,價錢便宜一點,但食物款式是一樣,因此,同樣可食到出名菜式。是次我們三人,點了三個茶餐,但其實梳乎厘是二人茶餐,故有兩杯餐飲。🍽瑞士汁牛肉炒河夠味,牛肉夠腍🍽瑞士汁雞翼配煎蛋飯瑞士汁雞翼有兩隻,如果午餐會有四隻,雞翼好味,配以煎蛋飯,女士們應該足夠。🍽梳乎厘巨型梳乎厘,名物,打咭必備,不是特別好味,但大大個梳乎厘端上來,感覺好開心好治癒。以上茶餐除梳乎厘外,價錢78元,梳乎厘茶餐價160元。
今天是平日下午約二點多三點,上到餐廳,竟然坐了很多人。
🍽瑞士汁牛肉炒河
夠味,牛肉夠腍
🍽瑞士汁雞翼配煎蛋飯
🍽梳乎厘
以上茶餐除梳乎厘外,價錢78元,梳乎厘茶餐價160元。
瑞士汁牛肉炒河
瑞士汁雞翼配煎蛋飯
梳乎厘
2024-01-12
Type of Meal
Tea
❀ 太平館餐廳 #中環 ❀❗️百多年歷史港式西餐廳 雖貴但值得一嚐❗️——————————————————聞名良久,終於喺前排一試呢間創立於1860年,至今已有百多年歷史嘅港式西餐廳✨一共有四間分店 ,今次嚟到中環,環境懷舊,仲有著到官仔骨骨叔叔做侍應,充滿年代感😆唔好以為西餐廳就主打鋸扒,佢哋最出名嘅係瑞士汁雞翼、干炒牛河等港式茶餐廳食品,仲有招牌巨型梳乎厘🤩不過價錢真係貴兩三倍,但味道唔錯,同埋要食佢個感覺嗎!.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ 太平館乾炒牛河 $129 (4/5)雖然百幾蚊一個乾炒牛河真係超級誇張,但係份量的確係一般嘅兩三倍✨而且河粉好滑身。非常之有鑊氣,仲有唔少軟腍牛肉🐮不過就真係油膩少少,兩個人都未必食得晒。下次會想試埋佢哋嘅濕炒添🤣.☞ 特色套餐 焗葡汁四寶飯 $187 (4/5)聽講焗葡國雞飯都非常出名,見到套餐包餐湯或沙律及甜品及飲品,仲要係四寶,除咗雞肉之外,仲有蝦球、豬扒、牛脷,超豐富😚雖然見網上評價話大不如前,但初嚐嘅我覺得還好啵。葡汁未係最濃郁,但啲配料全部都好好味,尤其牛脷超級腍,蝦球又爽口☺️套餐嘅餐包熱辣辣都非常鬆軟,點一點羅宋湯就仲好味!.☞ 太平館瑞士雞翼 $
❀ 太平館餐廳 #中環 ❀
❗️百多年歷史港式西餐廳 雖貴但值得一嚐❗️
——————————————————
✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
☞ 太平館乾炒牛河 $129 (4/5)
非常之有鑊氣,仲有唔少軟腍牛肉🐮
不過就真係油膩少少,兩個人都未必食得晒。
下次會想試埋佢哋嘅濕炒添🤣

☞ 特色套餐 焗葡汁四寶飯 $187 (4/5)
雖然見網上評價話大不如前,但初嚐嘅我覺得還好啵。
套餐嘅餐包熱辣辣都非常鬆軟,點一點羅宋湯就仲好味!

☞ 太平館瑞士雞翼 $100/四隻 (3.9/5)
當然唔少得招牌瑞士雞翼🤩
真係我見過最大隻嘅雞翼,色澤鮮艷均勻。
啖啖肉又嫩滑。
係略嫌個瑞士唔夠甜姐,未夠入味🙈

——————————————————
✨整體味道: 4/5
✨環境裝修: 4/5
✨服務態度: 4/5
✨性價比: 3.5/5
✨再訪興趣: 3.8/5
💞整體來講
雖然中式茶餐廳食品嚟講的確偏貴,但係的確大份好多,而且豐富好多,最正係個懷舊嘅環境,我覺得又不妨一試,有機會仲想再覆桌😆
2023-10-28 1868 views
時間: 星期六2:30等候:2-3 分鐘, 估唔到都幾多人,坐滿,還陸續有人來環境: 80年代的豉油西餐廳的風味,好有年代感,服務員都好有年紀,由於已坐滿,勉強收執樓梯旁一人枱俾我,好過等既服務:總體印象麻麻,因為多張枱漏單,包括我,等咗35分鐘都未有食物和餐飲。但有驚喜的是企堂叔叔們,見我頭看看想催單,主動幫手催,即使漏單,唔洗問我 都記得我叫咩餐……又記得每枱客等緊咩食物,勁👍🏻👍🏻 (不過嚴重漏單情況…要改善一下)食物:下午茶餐 牛脷焗意粉+熱檸茶紅茶 - 質素唔錯,夠香濃,但又唔會有苦澀味,香甜,讚牛脷意粉 - 熱辣辣,牛脷都好多件 有10幾粗條,好淋滑,意粉汁 (紅酒定呠酒)好好味….非一般的普通西餐總括:價錢唔貴($82)味道好好,環境都合理,同朋友食飯吹水都好合適,侍應好有親切感,性價比好高。(不過唔好再漏單😩😩 )
時間: 星期六2:30

等候:2-3 分鐘, 估唔到都幾多人,坐滿,還陸續有人來

食物:
下午茶餐 牛脷焗意粉+熱檸茶
紅茶 - 質素唔錯,夠香濃,但又唔會有苦澀味,香甜,讚

(不過唔好再漏單😩😩 )
紅酒焗牛脷意粉
紅酒焗牛脷意粉
2023-10-19 1042 views
呢間嘢屹立多年由細細個到而家都有幫襯過遺憾地水準一路下滑不過呢度嘅裝修真係好有feel真係帶返好多以前嘅回憶提一提呢度好多以前特色菜已經唔好食得個燒豬髀都仲食得落下啲餐包,紅湯已經唔係以前嗰回事牛扒就唔建議食肉質唔係咁好同埋好多筋叫佢整五成,佢整咗三成所以如果唔鍾意太生嘅朋友建議試吓7×可能變咗啱啱好跟餐個甜品都唔係好得😣不過杯咖啡就幾好飲🤣我覺得如果過嚟食下午茶飲吓咖啡就OK 今次冇食到瑞士雞翼下次再試吓總結呢度啲嘢唔係特別平真係食懷舊風希望水準改返好啲🙏唔好嘥咗個地方
呢間嘢屹立多年
由細細個到而家都有幫襯過
遺憾地水準一路下滑
不過呢度嘅裝修真係好有feel
真係帶返好多以前嘅回憶
提一提
呢度好多以前特色菜已經唔好食
得個燒豬髀都仲食得落下
啲餐包,紅湯已經唔係以前嗰回事
牛扒就唔建議食
肉質唔係咁好
同埋好多筋
叫佢整五成,佢整咗三成
所以如果唔鍾意太生嘅朋友
唔好嘥咗個地方
鐵板牛扒
跟餐甜品
2023-09-22 1147 views
近來食左幾次太平館,但係感覺總係覺得同以前有少少差距,今日就俾我寫一次良心食評。太平館嘅午餐都算中上價錢,大部份未加一前都超過$100,所以都會有少少期望㗎。我覺得成餐飯最好係杯茶和餐包,忌廉湯比以前稀左好多,好少配料。意粉完全冇味,另外,石班塊較為鹹😭不過,粟米汁好好食。最後,餐飲我選擇熱咖啡。可惜,咖啡有點苦,我覺得同樣嘅咖啡,UCC好飲好多😭其實我早前已經試過食太平館嘅瑞士汁牛河、豬扒牛脷飯等等,可惜都覺得水準同以前有少少差距,我下次試吓第二間分店,看看有沒有改善啦。

2023-09-11
$120 (Lunch)
2023-09-06 885 views
乳鴿好食,但我原本有期望嘅葡國鷄飯🥘就好垃圾,得三嚿鷄胸同希爛嘅汁,仲差過大家樂,索價$133 💸!!  同佢投訴個部長仲反大我話加$20就可以換鷄脾🍗,又寸我唔早啲講唔食鷄胸,睇來係客人嘅錯?🫵又唔肯加$20🫵.  好失望.🫥
2023-09-05
2023-09-01 867 views
中上環約人食lunch唔想等,當然要事先訂位朋友話無試過太平館,咁就立刻去試!兩個都要羅宋湯,個餐包果然係童年嘅味道 鬆軟鬆軟的,忍唔住食曬之前已經試過佢嘅瑞士汁牛河 , 今次要焗豬扒飯朋友要焗葡國雞飯食物不過不失 豬扒已經切好了,並且係炸豬扒;應該臨上菜前再焗一下?炒飯底,抵讚朋友都話佢嘅雞飯ok 但如果可以好似焗豬扒飯咁一齊焗就更好加兩杯凍檸檬茶 total 223說真的 食物質素 如果喺香港住得耐嘅人都會知大約如何唔會有太大驚喜 但都唔會有太大驚嚇都算係穩陣之選做得百年老店唔係靠運氣嘅百幾蚊 喺中環有得訂位 又有得感受一下百年老店嘅魅力 算係咁啦
中上環約人食lunch唔想等,當然要事先訂位
朋友話無試過太平館,咁就立刻去試!

之前已經試過佢嘅瑞士汁牛河 , 今次要焗豬扒飯
朋友要焗葡國雞飯

都算係穩陣之選
做得百年老店唔係靠運氣嘅

2023-08-09
2023-07-29 879 views
今晚終於去左一間百年歷史老字號的懷舊港式西餐-「太平館餐廳」試試,在尖沙咀、中環、佐敦、銅鑼灣均有分店,餐廳裝潢充滿懷舊氣息。最最最開心係可以試埋餐廳招牌巨型梳乎厘🧁👏🏻😘👫🏻招牌二人套餐👫🏻-$508✨海龍皇湯 ✨-有幾粒海鮮🦐有少許蕃茄味✨太平館瑞士雞翼(6隻)✨-瑞士汁好入味,但應該係紹酒落多左少少🤏🏻雞翼有點苦味。食落去肉同骨好易分離👍🏻👍🏻✨煙肉炒雜菜✨-以為落煙肉🥓會好咸,但又唔會喎,偏清淡✨太平館瑞士汁炒牛河 ✨-不太食得出瑞士汁味,個芡汁太稠,麻麻地好食,但牛肉就好淋身❤️❤️❤️❤️❤️重點❤️❤️❤️❤️❤️招牌巨型梳乎厘-$152(製作需時35分鐘)一見到職員拎過來 已經嘩~~~一聲梳乎厘主要材料包括蛋黃及經打勻後的蛋白,經烘焙後質輕而蓬鬆,外皮有點焦焦的,非常香口,吃下口感内裏比較蓬鬆,好香蛋白味,完全係空氣梳乎厘的始祖❤️‍🔥

👫🏻招牌二人套餐👫🏻-$508
✨海龍皇湯 ✨-有幾粒海鮮🦐有少許蕃茄味

✨煙肉炒雜菜✨-以為落煙肉🥓會好咸,但又唔會喎,偏清淡

❤️❤️❤️❤️❤️重點❤️❤️❤️❤️❤️

招牌巨型梳乎厘-$152(製作需時35分鐘)
一見到職員拎過來 已經嘩~~~一聲

2023-07-28
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2023-05-24 1265 views
呢間位於中環 嘅 老字號西餐廳富有懷舊特色 所有用具 及裝修 都帶有香港古味燈光暗淡 好啱去嘆反個西餐就連啲侍應生都係班好nice嘅叔叔們去到梗係試一試 其中最出名嘅甜品🔖焗梳乎厘 HKD148一上枱 我即刻 哇 左聲因為佢巨大 到大過 我塊面咁濟表面燒得金脆 完全做到外脆內軟內部足料製造 影完影都唔會即刻扁雖然發到咁大 但食落都唔係空氣而且蛋味超濃 又唔算太甜!*佢地除左呢個出名嘅梳乎厘仲有瑞士汁雞翼都好出名 但無影到相個汁調得好出色 甜得嚟唔濟 都推薦大家嗌!
呢間位於中環 嘅 老字號西餐廳

因為佢巨大 到大過 我塊面咁濟
表面燒得金脆 完全做到外脆內軟
內部足料製造 影完影都唔會即刻扁
雖然發到咁大 但食落都唔係空氣
而且蛋味超濃 又唔算太甜!

個汁調得好出色 甜得嚟唔濟 都推薦大家嗌!
焗梳乎厘
Other Info. : 📝呢間餐廳比家庭聚會都超應境👍
焗梳乎厘
2023-05-21 867 views
點了2人套餐+梳乎厘,結果吃完肚瀉了1)餐湯:海皇湯,是面粉+水+油,有幾粒海鮮非常懷疑是生的2)餐包 正常3)時蔬 正常 有西蘭花🥦+冬菇4)燒豬脾飯 5片非常薄薄既如煙肉的豬+一碗白飯 基本不夠吃5)燒乳鴿 成餐最好食 但汁液基本一致鼓油+糖+油 跟豬脾飯味道一樣 6)餐飲 點了奶茶 正常7)甜品 椰汁糕?一般8)另加$150 點了梳乎厘 但主打蛋白+梳打味太出 不好吃晚餐消費:$7xx 不推薦
點了2人套餐+梳乎厘,結果吃完肚瀉了
1)餐湯:
海皇湯,是面粉+水+油,有幾粒海鮮
非常懷疑是生的

2023-05-21
  • 餐包
  • 太平館燒乳鴿
2023-05-20 833 views
📍太平館餐廳中環中環士丹利街60號地舖香港四間太平館餐廳,當中三間都去過多次,原來一直走漏眼呢間😁。本來揾咗一間餐廳食晚餐,怎知已last order。咁啱路經呢間太平館,那就去試試啦。由於唔多客人,一進入餐廳就覺得冷氣好勁,若怕凍人士,一定要帶定件外套。安排卡位座位,坐得好舒服。雖然格調同舒適度都不錯,但若然全場滿座的話,有機會感覺迫少少。叫咗個二人套餐,包兩客海皇湯,湯好濃郁,餐包。套餐有碟炒菜,選擇了一隻乳鴿同燒豬脾飯,兩個菜式嘅豉油都好美味。份量都相當足夠。當然包餐飲同甜品,甜品係奶凍,味道不錯。
📍太平館餐廳
中環中環士丹利街60號地舖

當然包餐飲同甜品甜品係奶凍,味道不錯。
8年前朋友請客第一次步入太平館,被佢既超巨大梳乎厘吸引!今日心血來潮再次向呢度共進晚餐,呢間餐廳擁有過百年歷史,但依然屹立不倒,自有佢既原因,好老實講食物其實不過不失,好多新餐廳無論向環境裝修、食物質素、性價比都比呢到好,但太平館往往比人一種懷舊既感覺,小編無特別去搜尋佢哋既歷史,但相信想當年向香港會係一間「高級餐廳」,直到現今佢地都依然保留佢地既特色由接聽電話果一位侍應開始,都流露出年代感,係一位上左年紀既嬸嬸接聽,到食飯既時候,所有侍應都著住整齊既西服,官仔骨骨咁既款,相信佢地向呢度工作左有超過十年以上今日小編2個人叫左5樣佢地既特色菜式,埋單$765,總括黎講,黎太平館食既係一份情懷,值得推薦既一間餐廳
8年前朋友請客第一次步入太平館,被佢既超巨大梳乎厘吸引!

由接聽電話果一位侍應開始,都流露出年代感,

焗蟹蓋
焗葡國雞飯