2014-05-23 441 views
最不滿這店的就是店員不理會用餐的食客感受,經常硬要逼不認識的食客坐埋一齊,無論人多少都是。韓式前菜其實也反映該店的質素與胸懷,三碟丁一般大而且味道一般的前菜已經反映了該店的認真程度。小菜的分量少到離譜,完全顛覆性價比抵食的韓國料理。炒年糕似粗米粉,份量少漿料少,價錢貴,味道差。豬肉或牛肉的份量都很少,大概一百蚊八塊手指公大的肉,這樣抵嗎?石頭牛肉鍋飯及牛骨湯飯都是牛肉幾細片,味道一般。海鮮煎餅,份量少,味道一般。韓式餃子,很貴而且得五舊味道也一般。服務很差,個女服務員很惡而且沒有禮貌。
2014-05-18
2014-05-21 242 views
今日特別節日,男朋友主動話食我至愛韓國野,甘就去左呢到試下,入門口見到都幾多人,諗住都應該係唔錯坐低叫完野食就俾左3個前菜,kimchi,翠玉瓜,同埋椰菜花, 翠玉瓜同椰菜花都好味,kimchi就正常啦,叫左個炒宮廷年糕份量好少,配料又無乜,味道甜甜地, 魚片湯, 份量一樣好少, 個湯好辣,因為落得太多黑椒, 仲有一個炒豬肉, 叫左唔辣既,好香好好味,最滿意呢樣, 因為呢到既價錢同份量唔係好吸引所以叫左3樣就走,試過就算

2014-05-20
  • 炒豬肉
跟老婆行街後, 想找韓國菜吃, 可能星期五, 尖沙咀間間店都多人, 有些店沒訂位就不用等, 現在明白為何別的店要訂位才有位或者門口排隊也要等, 千萬不要含方便, 不用等的店真的信不過.因為找了幾間韓國店也要等, 由厚街行到堪富利士道, 看到阿之媽這店, 入門有人立刻招手入座, 看到也有9成满坐, 以為應該OK, 就入了座. 阿豬媽不停指手劃腳, 指揮客人坐那裡, 我兩個人也明店小, 也會配合坐那也可以. 但見有些客想坐另一邊, 阿豬媽硬迫客人坐另一邊, 她好有計劃要留位置給客人搭枱. 見到有些客人不满, 起身走人.我們坐下就上了三小碟(韓式前菜) 真的大開眼界, 小的可憐, 味道就像忘了加味, 對健康好, 清淡一點是好的. 但不是人人能接受囉. (我OK, 我不是重口味)價錢適中,  炒年糕 HK$70左右. 可是又一驚訝, 全碟只有幼幼小的十一小段, 有些年糕醬( 看起來就像有十條蠶蟲在碟內加點燙) 完全不是炒, 也少得可憐. 到燒豬肉上場, 相對來說叫做無咁差, 都有十片, 味道OK 既, 但HK$100一碟 (代表一片2CM X2CM 的肉片,要HK$10一片)豆腐燙 - 正常一

豆腐燙 - 正常一小鍋, 熱氣騰騰, 這一餐晚餐中最好的一道食物. 約HK$60

我們見不對勁, 吃不飽也不敢再加菜, 吃完立刻走, 因為阿豬媽不停在旁給我們壓力走, 要人來收碟, 又沒通知自動送上單, 要求付款, 我們也所謂, 配合埋單, 可以收費HK$330 我本來沒注意, 差點付了錢, 但想一想, 怎會三百多, 應該二百多, 再查單, 老闆才說我們叫了餃子
怎會有餃子, 再要求查証, 老闆才說可能搞錯, 我看到他的單上有餃子圈了, 不知是服務員錯了, 還是老闆們省錢, 同一張環保再用, 上一手食客的單圈了, 又給我們下單再用.  還好, 發現了, 否則付了錢追不回來.

Other Info. : 食物份量少得可憐, 味道一般, 服務真的不好, 又是趕客走.
2014-05-09
  • 不可能推介
2014-03-19 277 views
見星期六晚吾駛等就有位 就同朋友兩個入左去入到去位吾比自已簡 一黎就逼哂D人坐指定位 叫左個豆腐湯同一份炒牛肉豆腐都尚算OK 因為價錢都叫正常 但份牛肉就真係叫炒 "牛肉粒" 份量少到極都算 D牛肉又干又細粒 搵個"條"狀既都無 但要成$100最後吾夠食 就叫左份蔥油餅 但等左成30分鐘等到佢上黎 吾夠5分鐘就放張單比我地埋...........................成埸個阿豬媽 不斷係門口位置點人做野 點吾緊要 但大聲到全埸聽到 成晚既食後感就係 "貴" "嘈" "難食" "以後吾駛再黎"
見星期六晚吾駛等就有位 就同朋友兩個入左去
入到去位吾比自已簡 一黎就逼哂D人坐指定位
叫左個豆腐湯同一份炒牛肉

最後吾夠食 就叫左份蔥油餅 但等左成30分鐘

2014-03-15
見好多食評都話佢嘅服務是比較差...我都明白 因為我去過幾次 幾次都親眼見過..但亞之媽(個韓國女人)同個度嘅服務員都冇對我態度好差...但有因先有果...可能係因為我同男朋友通常都係食完就走 ( 我地嘅習慣...) 冇'阻住佢做生意'..加上唔會問埋晒d白痴問題 "個湯辣唔辣?" 其實你想佢點答你呢? 每個人嘅"辣"都唔同我覺得唔辣 係米代表你都覺得唔辣?另外3個人坐4人抬 唔係問題 但都唔好 坐4人抬但叫2個人價錢 仲要食完慢慢坐係度吹水呀...呢間根本就唔係間高級餐廳..你叫甘小野食 仲敢坐甘耐...點解我要幫佢平反? 因為我真心覺得亞之媽唔係差到甘 有次我近新年嘅日子去 ...我一坐底亞之媽就送左支粉紅色閃令令筆比我 仲要係笑住同我講"happy new year !"anyway, 其實我次次去都必叫炸醬麵 因為真係好岩我口味 泡菜湯跟個飯-對於我黎講 個辣度岩岩好 唔太辣 泡菜炒飯-呢個真係麻麻 唔夠泡菜味 又一d辣味都冇....至於配菜...送的東西...不要要求亞之媽會給你很多 哈哈 有已經很好 上菜也很快 ...因為亞之媽好趕客...
見好多食評都話佢嘅服務是比較差...
我都明白 因為我去過幾次 幾次都親眼見過..
但亞之媽(個韓國女人)同個度嘅服務員都冇對我態度好差...
但有因先有果...
我覺得唔辣 係米代表你都覺得唔辣?
呢間根本就唔係間高級餐廳..你叫甘小野食 仲敢坐甘耐...

點解我要幫佢平反? 因為我真心覺得亞之媽唔係差到甘

仲要係笑住同我講"happy new year !"

泡菜湯跟個飯-對於我黎講 個辣度岩岩好 唔太辣
泡菜炒飯-呢個真係麻麻 唔夠泡菜味 又一d辣味都冇....
上菜也很快 ...因為亞之媽好趕客...
2014-02-26 269 views
晚飯時段幫襯了石頭牛肉鍋飯及牛骨湯飯。石頭鍋飯的牛肉少得可憐,牛骨湯飯得一堆無肉嘅骨,維持生命餐水準!以呢個價錢,可以有更好的選擇。老板娘好有個性,不是人人接受到。
2014-02-24
2014-02-25 473 views
和好朋友行後,經過尖咀,想找一家好一點的韓國餐館,於是走到了韓國街。裝修簡單的食店, 想會是平易近人的食品.想不到實在有點糟.一坐低個waitress 就講話只可以落兩次單, 真是從來沒有聽過這個規定. 幸好我們沒有興趣再點菜.少得可憐的菜三小碟,實在小家, 芽菜味道無,淡到無味青豆,幸好有正常少少的泡菜.牛肋骨肉飯$75牛肋骨肉飯好吾得, 牛肋骨肉太少. 味道一般.海鮮煎餅$70食物方面海鮮煎餅最好味,加一點少辮伴醬後!海鮮用料適量,煎餅味道鮮甜, 外脆內軟.韓式餃子$85味道普通, 像日式餃子般.
牛肋骨肉飯$75
牛肋骨肉飯好吾得, 牛肋骨肉太少. 味道一般.
海鮮煎餅$70

韓式餃子$85
味道普通, 像日式餃子般.

2014-02-19
2014-02-04 122 views
親戚來香港玩,最後一晚,想找一家好一點的韓國餐館,於是走到了韓國街。一進門,心想有一碟碟可口的韓式小菜可以吃,但沒料到,上了三小碟少得可憐的菜,二口之內,煙消雲散。問老闆娘是否可以加,一句「沒」,臭臉收走了碟子。這還不打緊,一上菜,赫然發現,辣牛肉湯竟然沒有牛肉!連一條一片都沒有!燒牛肉湯少得要命。最經典的是,在我們才剛吃完之際,老闆娘已虎視耽耽的望著我們,過了一分鐘,馬上火速收拾,並且守在桌旁拙劣的用韓文直說謝謝,巴望我們趕緊離開,實在太糟了!!!!!
2014-02-04
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
差到極點的韓國餐廳!!!我同家姐兩個入去 話兩位 無人帶位 咁我求其搵張檯坐低 之後比個識講韓文的女人叫我地唔可以坐果張 要坐到最入的四人檯 位好迫 坐得好唔舒服 仲要唔比對住坐 要並排坐 方便佢地比人搭檯 跟住入黎的人 所有都搭檯 除非岩岩好四個人 我理解唔到 呢個做生意手法已經破壞第一個印象😡😡😡 坐低見到果三碟前菜真係少得好可憐!芽菜無味,青豆好啖,泡菜比較正常少少!之後叫左辣炒年糕、石頭鍋飯(牛)同埋泡菜pancake。第一碟辣炒年糕,超級細碟!成碟得11條年糕,加上我未食過咁難食的年糕!完全唔入味,個汁好奇怪!憑乜野收$70!😡😡😡之後上泡菜pancake,唔算好食,但係成晚最正常的菜式!$70最後係石頭鍋飯$80,牛肉真係好少,最多係芽菜,成個飯份量又少,我地一路食一路鬧!服務態度又差!呢間絕對值得我花咁多時間去寫呢個食評!建議大家千其唔好去!實在令人憤怒!!!

差到極點的韓國餐廳!!!
坐低見到果三碟前菜真係少得好可憐!
芽菜無味,青豆好啖,泡菜比較正常少少!
之後叫左辣炒年糕、石頭鍋飯(牛)同埋泡菜pancake。
服務態度又差!
服務態度極差!!! 一坐低個waitress 就講話只可以落兩次單!搞錯,即刻冇晒mood 食  食物份量極少!前菜個小碟只有三片薄薄的泡菜,個石頭飯得幾啖,個牛肉沙窩得幾片牛肉,全都是湯同粉絲 覺得唔飽於是同佢講加個泡菜餅,佢落完單即搶我手中的menu, 驚死我再落單咁,之後即送上泡菜餅,加句「呢個隔離枱既俾你地先,快d 食」超趕客!泡菜餅 70 蚊,勁細塊! 食完最後一啖,筷子都未放低,老闆就衝埋黎一輪嘴講成串韓文,最後加句,「食完的話個邊俾錢」 全程只食了40 分鐘都冇,趕客程度達十!!!Blacklist!! 以後唔會再黎,韓國街的漢城搬走後,得番呢間咁既野,以後食韓國野不用再黎呢頭兩個人食二百幾蚊,完全唔飽雖然而家仲好肚餓,但都要打我人生第一篇食評鬧左佢先!
服務態度極差!!!

全程只食了40 分鐘都冇,
趕客程度達十!!!

兩個人食二百幾蚊,完全唔飽
雖然而家仲好肚餓,但都要打我人生第一篇食評鬧左佢先!
2014-01-14
本身今日夜晚約左幾個朋友諗住食韓國野點知想去個間搵唔到..於是就是但入左依間食一坐低, 我同另外兩個朋友就急不及待睇餐牌由於有一個朋友要遲半個鐘先到所以我地諗住點住D先 之後再點點知個侍應話: 「只可以落一次ORDER! 唔該一次過叫晒!」我地心諗 咁我地個FD到左D野咪凍晒於是我地3個就決定叫一碟飯團 食完就算 然後去第二間再食過落單時 個侍應黑晒面話: 「下?! 你地三個人食一碟飯團??!! 我地仲要做生意嫁WOR!」我地心諗 而家唔可以三個人食一碟飯團GA咩? 等緊飯團期間 幫我地落單個侍應不停同其他侍應密密針好明顯就係講緊我地 之後個飯團到左 其實一D都唔好食...食食下 有個侍應行過黎同我地講:「你地三個人叫一碟飯團 我地要每人收返你地$20,我地要做生意嫁!!!」 嘩!!! 好離譜LOR! 張單都無話有最低消費!我地同佢理論左陣 佢唔夠講就一聲唔出行走左!最後 我地當然無比多錢佢地但佢地找錢時 找返5個一蚊比我地好小學雞 好CHEAP!!
本身今日夜晚約左幾個朋友諗住食韓國野
點知想去個間搵唔到..於是就是但入左依間食

一坐低, 我同另外兩個朋友就急不及待睇餐牌
由於有一個朋友要遲半個鐘先到
所以我地諗住點住D先 之後再點

我地心諗 咁我地個FD到左D野咪凍晒
於是我地3個就決定叫一碟飯團
食完就算 然後去第二間再食過

我地心諗 而家唔可以三個人食一碟飯團GA咩?
等緊飯團期間 幫我地落單個侍應不停同其他侍應密密針
好明顯就係講緊我地

之後個飯團到左 其實一D都唔好食...
食食下 有個侍應行過黎同我地講:
「你地三個人叫一碟飯團 我地要每人收返你地$20,
我地要做生意嫁!!!」

嘩!!! 好離譜LOR! 張單都無話有最低消費!
我地同佢理論左陣 佢唔夠講就一聲唔出行走左!

最後 我地當然無比多錢佢地
但佢地找錢時 找返5個一蚊比我地
好小學雞 好CHEAP!!

2013-12-27
2013-12-31 40 views
去到已經等了20分鐘, 入到去點菜, 店員竟說: 所有吃飯的心情都沒了, 那時只不過是晚上8點!這樣的餐廳, 絕對沒有下一次!!
去到已經等了20分鐘,
入到去點菜, 店員竟說: [要咩一次過落哂單, 之後冇得加單架喇]

所有吃飯的心情都沒了, 那時只不過是晚上8點!
這樣的餐廳, 絕對沒有下一次!!
2013-12-20
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
2013-12-30 33 views
當時間餐廳半間係吉嘅,我地兩位入去班阿豬媽要我地好似茶餐廳咁橫坐四人位,都算啦。係咁催落單,上菜速度好快,個年糕牛肋骨幾入味算係最好食。紫菜飯卷就好差,飯多料少乾爭爭咁,都收60蚊,仲要收加一服務費之餘仲唔找錢。

Other Info. : 行到出門口仲聽到班豬媽話唔好接六位客,食得慢又多碗洗,要兩位賺最多.....吹脹
2013-12-25
2013-11-04 32 views
詳細唔駛我多講,因為已經有其他受害人講左我架槽遇。哩間野可以令一個從來未寫過食評架人都要為佢以動筆。如果大家想食韓國菜的話,真係唔好幫親佢。一個人講你可以唔信,但咁多人講,你信吧。個d講大陸口音架服務員,(我唔係想歧視大陸人),請你係香港做野,唔該你俾番d應有架服務我,哩度係香港,唔係大陸啊。註:當時我只係指出碟菜有問題,佢竟然話:係咁架啦,唔鐘意咪去第二度食囉!

2013-10-30
星期五晚上接近七點到尖沙咀行街,很久沒有到"韓國食街"一嚐韓國菜,於是和朋友仔到堪富利士道邊行邊覓食店!見到亞之媽這名字很有趣,而且人龍不算長,店外有玻璃看到廚房正製作燒肉,很是吸引,便選擇這一間店!等了約7分鐘便可入座!侍應多是中年婦人,有些更操流利韓語!看過了歺牌,價錢與銅鑼灣時代廣場既SCHOOL FOOD不遑多讓,不算便宜!但比較香港的商場FOOD COURT內既韓食快歺店,它約貴了一至兩成!臨點菜前,侍應提醒"除了飲品外食物包括小吃只可落單一次,不接受加單,因今天是星期五晚客人人流較多,用膳時間包括落單及等上菜時間限40分鐘,我們上菜速度很快的,應該夠時間吃的!"我聽到都很咢然,一般歺庁都至少有個半小時供用膳,40分鐘未免真的趕了點!而且取票等位時並沒有提到此點,但由於我們飯後有節目不打算吃很久,所以都照點了菜。但想坐久一點和朋友食飯傾計,此處真不太適合!我們二人最後點了歺牌上全有"手指"即店主推介既1。海鮮煎餅HK$70及2。石頭煱飯-雞肉(可選牛/雞/豬肉)HK$80;3。韓式拌冷麵(辣)HK$75。1。三款當中以海鮮煎餅最好味,尤其點了伴醬後!海鮮用料適量,煎餅外脆內軟

等了約7分鐘便可入座!侍應多是中年婦人,有些更操流利韓語!

我們二人最後點了歺牌上全有"手指"即店主推介既
1。海鮮煎餅HK$70及
2。石頭煱飯-雞肉(可選牛/雞/豬肉)HK$80;
3。韓式拌冷麵(辣)HK$75。

1。三款當中以海鮮煎餅最好味,尤其點了伴醬後!海鮮用料適量,煎餅外脆內軟!味道鮮甜!
海鮮煎餅
2。石頭煱飯-雞肉,雞肉頗多,雖味道沒有驚喜,份量比預期及商場韓式快歺店的少!只有兩碗份量!欣賞一點的是飯面舖了很多菜絲,感覺較健康清新!食前加了很多韓式甜辣醬伴均。溫度尚算熱!
石頭煱飯-雞肉
3。韓式拌冷麵(辣)-這個與期望的有太大落差了!上碟時冷麵旁還見到有水,不夠乾身!伴均醬料後仍稍感過濕,不知是否太多水的原故,辣度相對較輕微,只有半隻蛋和少許蔬菜舖在麵面及伴以少量白蘿蔔絲,用既食材少,白蘿蔔絲微辣及爽脆較可取。
韓式伴冷麵
這店沒有收取加一服務費!總括而言,以這個份量,食物質素及服務。HK$225這歺實不太值!但總算到此一試!
Other Info. : 朋友仔欲回來一試它們的燒肉,但我想我不會回來了! 因為真的不能接受限時40分鐘用膳既趕客服務!而且以它們的食物質素及價錢,香港雖旦丸之地,但還有很多韓式既選擇呢!稍值一提,前菜有款酸蘿蔔爽脆且酸中帶微辣,相比起泡菜,它更好味及醒胃,推介!
2013-10-11
Waiting Time
7 Minutes (Dine In)
海鮮煎餅
  • 前菜:酸蘿蔔