Write a Review
English only (0)  |  English & Chinese (36)
Display:
Listing View  |  Full View
Search:
    奼兒
    2 Review(s)
    Trainee Gourmet
    云吞麵 Just OK Dec 26, 2012
    Share with MessengerShare on TwitterShare on Facebook
    睇左好多食評都話呢度既粥好食。
    本身諗住都係去食粥架喇,點知去到佢話賣晒,所以最后係叫左碗云吞麵既。

我覺得佢個湯底唔夠清,唔夠甜。啲云吞味道還可以啦,個麵質都唔差既。

總括不過不失啦,但係又唔係太特別囉。
    下次應該會試下佢啲腸粉同粥。

Table Wait Time: 0 minute(s)

Date of Visit: Dec 23, 2012

Spending per head: Approximately HKD30(Lunch)

smilejac
    41 Review(s)
    Rising Gourmet
    即造腸粉 Just OK Nov 04, 2012
    大埔過左11點就冇乜食店選擇,特別係粥,這店收凌晨3點,有各款即造腸粉,仲有煲仔飯,同埋一般茶餐廳有的食物,我叫了艇仔粥,炸兩,今晚炸兩唔脆,平時唔係咁。

艇仔粥基本上似魚片粥,好多魚片,但是冇碎牛=.=我本身就係唔知魚片!不過,粥底好綿,粥底好好食。

Table Wait Time: 1 minute(s)

garycwm
    592 Review(s)
    Elite Gourmet
    超爽滑鯪魚丸 Smile Sep 10, 2012
    太和,雖然都有朋友住晌依區,不過都好少入嚟依區,反而一年有一次約,一定會入嚟,就喺去長霞淨苑掃掃姑媽嘅墓,平時都喺跟大伙親戚一齊嚟,完咗一齊食飯。不過,今次唔同,因為老婆都有嚟,所以完咗閃先落去太和搵食。

晌區內兜咗個圈,睇定有幾個心水,老婆話想食粉麵,最後揀嚟「魚滑」。「魚滑」格局屬街坊粉麵小店,所以環境唔多講。

睇睇餐牌,見到「招牌鯪魚滑」特別標示出嚟,所以視為首選;粉麵每碗$17,雙拼就要$20,而牛筋腩、金錢肚就貴啲,$19 / $22;另外,仲有個「粥+腸粉餐」,一款粥品搭一款腸粉賣$27,抵食喎,又有興趣試埋依個先。
    粉麵餐牌
    粉麵餐牌

粥+腸粉餐
    粥+腸粉餐

chopstick招牌鯪魚滑油麵 $17smilesmile
    麵條有好多選擇:河粉、米粉、粗幼麵、油麵、米線,揀嚟油麵因為好耐無食過。份量頗多,唔單止麵條,餸料都好多,有炸魚皮、炸鯪魚片同鯪魚丸shocked。炸魚皮做得非常脆口,因為放咗晌湯面,所以要食佢先;炸鯪魚片,好似平時食魚蛋粉嗰啲炸魚片,不過就用咗鯪魚做餡,而鯪魚丸細細粒,口感超爽滑,估唔到咁正架喎tongue。湯頭味唔喺好濃,叫話清清甜甜,每碗都附有一匙羹炸蒜粒,放埋入湯攪一攪,多份蒜香。
    啲鯪魚滑真喺幾得喎!
    啲鯪魚滑真喺幾得喎!

chopstick粥、腸粉餐 $27smile + sad
    依款套餐一共有5款粥8款腸供選擇,詳細唔講,可以睇相,講到明腸粉喺即叫即製。我哋要咗生菜鯪魚球粥,撞鬼丫,啲鯪魚球好大粒,同樣爽滑,老婆嗒得出話加咗果皮,不過小弟又唔喺好食得出,不過粥底綿滑就大家都一致認同mad。腸粉揀嚟鮮豬潤腸粉,雖然豬潤新鮮嫩滑,可惜喺腸粉皮拉得有少少削sad,而豬潤切到細細條「奀挑」咁,夾起時「散修修」,跌到一碟都喺sad

豬潤切得「碎濕濕」,跌到一碟都喺。
    豬潤切得「碎濕濕」,跌到一碟都喺。

平均廿零蚊食個晏,抵過去快餐店,招牌鯪魚滑確喺有一手,粥都唔錯喎,腸粉如果以今日嘅質素,就不宜沾手!

Recommended Dish(es):  招牌鯪魚滑

Table Wait Time: 0 minute(s)

Spending per head: Approximately HKD22(Lunch)

QUEENIE B
    26 Review(s)
    Novice Gourmet
    冬天的救星 Smile Nov 22, 2011
    唔好睇少呢間野.....需然都只係粥粉面飯....但足以爆場過m記
    唔好話堂食....就算坐底食一餐....都發覺黎買外賣既....唔會少過堂食客

先講粥
    一定係生滾.....有時睇時令喇......田雞.......靚魚腩有時都無得食架
    最貴雙拼都係三十幾蚊碗......基本野都係十幾蚊碗
    煮粥既位就響門口...所以望住阿叔執兩下料....搞兩下粥....一碗新鮮粥即到你面前
    食粥點可以無腸粉....呢到都係即叫即做...牛..叉...蝦...炸襾...淨腸都有
    我最愛蝦米腸同豬潤腸....皮唔算話好滑...但起碼唔鞋口先....豉油先係重點
    所有腸價錢劃一$15蚊...呢個抵讚!!
    一碗粥份量唔細...但一定夠綿..仲有蝦米腸...飽晒!!
    一碗粥份量唔細...但一定夠綿..仲有蝦米腸...飽晒!!

牛腸同豬潤腸最正...落單可以叫阿姐多"青"仲好味
    牛腸同豬潤腸最正...落單可以叫阿姐多"青"仲好味

再講粉面
    呢到招牌無何否認係"牛根腩"....不論淨食...撈面...湯粉.....都一樣咁夾
    全因為個腩汁超濃...就連我小食牛同唔食河粉....都會叫一碗根腩河
    只有河粉先可以索到湯味....加埋多青....一啖河粉連湯連青"雪"一聲入口...快活過神仙
    鋪名叫得"魚滑"...本身呢到湯底都係勁重魚味....只要你係食撈面 / 叫一份炸魚皮
    都會跟一碗鮮魚湯比你....仲要係大大碗.....唔係普通細碗仔咁寂寒....good!!
    魚皮必食..厚而脆重黃膳味...無"油益味"...跟大大碗魚湯

最後係飯
    呢到無碟頭飯....只有煲仔飯....4季供應亦係呢到買點....就算唔係冬天都會好多人食
    冬天更加唔洗講...個個黎呢到都淨係食碗熱辣辣既粥同暖笠笠既煲仔飯
    單拼雙拼都係個三十幾款揀....只係另外+旦要6蚊隻....聽落可能貴左啲
    但食我最愛既"豉椒排骨雞+旦"....咁樣都只係$40....你就會發覺好抵
    所以呢到一入夜....去到零晨半夜.....都一定爆場!!
    夾起啲料都有成十幾件..足料....mk無50蚊都食唔到
    夾起啲料都有成十幾件..足料....mk無50蚊都食唔到

旦係自己打...落完等三分鐘....睇見都流口水...開飯
    旦係自己打...落完等三分鐘....睇見都流口水...開飯

總結 : 地方可能偏左啲...唔係住開大埔未必識搵....就算太和火車站行去都最小10分鐘
    食物 : 真係得粥粉面飯同早餐咁...當然仲有啲白灼豬潤...炸鯪魚球個頪小食喇
    環境 : 全部圓枱無卡位...人多個陣一定係搭枱...無戶外位...煙民要飯前飯後先可以用餐
    價錢 : 平過茶記....平時同老公食1煲1粉1魚皮1菜....都唔洗80....貴唔貴見仁見智喇
    地點 : 泊車就難啲喇...成條街有酒吧糖水鋪...入夜要泊車真係要等下

Recommended Dish(es):  煲仔飯,生滾粥,腸粉,魚皮

Table Wait Time: 5 minute(s)

Date of Visit: Oct 17, 2011

6 Vote(s)   View Results
    Veteran Gourmet
    淨牛腩撈麵走蔥,肥得您呀 ﹗今日啲牛腩好肥噃,勁到接受唔到,要我續一咬晒出黎。味道好好、口感不俗,滿意。麵底有點濕,不夠乾爽,麵質可接受,撈埋濃郁柱侯腩汁好好味。魚清湯加上唐生菜既味道,更加甜美。

淨牛腩河走蔥,河粉會另個湯變淡,所以要加多啲腩汁先得架。今日師父失手咯,河粉滑但係太實淨,跟湯同樣淡口左。牛腩質量穩定,入味、棉滑、鬆化。蠔油生菜走油,佢地係用西生菜,其實我想食玻璃生菜架,始終唐生菜質地較玻璃生菜為靭,食落都爽口新鮮既。

淨牛腩撈麵走蔥
    淨牛腩撈麵走蔥

Date of Visit: Aug 10, 2011

Spending per head: Approximately HKD30(Dinner)

Veteran Gourmet
    淨牛腩撈粗麵走蔥,不知為何粗麵始終有點濕及會黐埋一舊,但學利可以做到條條分開,仲要勁爽滑彈牙架喎 ﹗依度既麵質還可以啦。粗麵加埋非常入味既柱侯牛腩跟濃郁腩汁,好美味,正 ﹗招牌牛腩無令大家失望,軟棉棉,好味道。

淨牛腩撈粗麵走蔥
    淨牛腩撈粗麵走蔥

Date of Visit: Sep 05, 2011

Spending per head: Approximately HKD25(Dinner)

Veteran Gourmet
    當牛腩遇上排骨雞 ~ Just OK Nov 16, 2011
    排骨滑雞煲仔飯,有點兒退進,不過倘算滿意。落單時必須緊記要乾身啲,雖然要等多十至十五分鐘,否則就太過濕喇,所以係值得既,可以先打電話 order,可以慳返等既時間。煲仔飯放上枱時出晒煙、熱辣辣,開蓋落點甜豉油再拑返去焗多陣先。好香啊 ﹗排骨唔錯,質感軟棉啖啖肉,醃得入味。不過雞就真係有點鞋口喇,麻麻地。因一早特別要求飯要乾身啲,所以飯質都好滿意,嚥嚥靭靭又香口,好味 ﹗

淨牛腩河走蔥,依度既牛腩夠隱陣,唔會差得去邊,雖則間中都會遇到鞋烚烚又瘦猛猛情況。今晚既柱侯牛腩中規中句,夠腍夠入味。腩汁湯底濃郁,忍唔住要大喝幾口。河粉滑溜,不過硬淨左少少,棉啲會更好味。

排骨滑雞煲仔飯
    排骨滑雞煲仔飯

Date of Visit: Jul 20, 2011

Spending per head: Approximately HKD40(Dinner)

Veteran Gourmet
    飲完酒,最好就係食碗熱粥暖暖胃,驅驅體內寒氣 ﹗

蠔油西生菜,幾時轉左西生菜架?一心諗住係玻璃生菜架喎,見間間都西生菜,到底係因為可以放多幾日?平啲?定因為季節性呢?西生菜始終比起玻璃生菜靭同口感粗糙,味道都清甜既,都算新鮮。

滑雞皮蛋瘦肉及第粥,淨睇幅相已夠晒吸引,真材實料、勁多料 ﹗靚粥底又棉又滑、稀杰適中,香甜味美 ﹗雞柳大件啖啖肉,質地又滑溜 ﹗豬什夠爽口彈牙,好好味 ﹗

蠔油西生菜
    蠔油西生菜

滑雞皮蛋瘦肉及第粥
    滑雞皮蛋瘦肉及第粥

Recommended Dish(es):  及第粥、皮蛋瘦肉粥、田雞粥、雞粥

Date of Visit: Jun 17, 2011

Spending per head: Approximately HKD40(Night Snack)

Veteran Gourmet
    見樓下為食家遇到粥品失準深表遺憾,我係魚滑幫襯左五六年,從未試過 ~ 比較我地影既相,已發現有好大分別。但我每次幫襯都係晚上七點後,所以唔知道朝早同晏晝既情況喇 ~ 係度我食過無數次粥,每次都有讚無彈,粥底棉滑、味道香甜,無試過會水汪汪,真材實料架喎 ~

一個人食晚飯,求其食碗麵又去飲酒喇 ﹗

淨牛腩伊麵走蔥,湯底加入超濃郁既柱侯牛腩汁,勁香勁甜,忍唔住成碗湯飲晒。牛腩跟伊麵真係絕配,伊麵好索味又勁索汁,正呀 ﹗麵質嚥靭彈牙有趙口 ﹗牛腩炆得入味,只略厭有點瘦,唔夠棉滑囉,味道就一流喇 ﹗

淨牛腩伊麵走蔥
    淨牛腩伊麵走蔥

Date of Visit: May 27, 2011

wongvivian86
    1387 Review(s)
    Veteran Gourmet
    去太和番工,之前親戚們話呢度d粥好食。
    於是就去試個lunch。有套餐,一碗粥 & 一碟腸粉。
    要了艇仔粥 + 豬潤腸。
    艇仔粥,真係把鬼!超無料!
    別店唔正宗嘅艇仔粥都有豬皮、碎牛呀...呢度嘅艇仔粥真係無料到令人o mouth~
    似食白粥多d,得嗰幾條魷魚絲、肉絲同鯪魚肉絲!真係全部得幾條。
    個粥底又超超杰,粥底唔香。
    超杰兼無料艇仔粥
    超杰兼無料艇仔粥

腸粉相反地好食...過碗粥。
    腸粉好滑又唔削,重點係個豉油好香,係甜豉油。
    豬潤...um...嗱過,都幾犀利,所以好爽囉.....
    豬潤腸
    豬潤腸

Spending per head: Approximately HKD25(Lunch)

1 Vote(s)   View Results
    Veteran Gourmet
    誰可匹敵既粥底呀 ~

什錦粥,及第皮蛋瘦肉田雞滑雞魚雲泥鯭粥,超級豐富呀,雜得黎又味道鮮甜可口,好味道。最緊要個粥底保持高水準,足料棉滑香甜無味精無欺場,太好味喇。豬什、豬潤、粉腸都新鮮嫰滑彈牙爽甜、泥鯭魚雲既新鮮亦啖啖肉又魚味濃又嫰滑、田雞同滑雞肉質彈牙多汁又鮮味,不得了、無得彈。

Date of Visit: Apr 05, 2011

Spending per head: Approximately HKD50(Night Snack)

Veteran Gourmet
    Top 1 粥底 ~ 咪走寶 ﹗ Smile Mar 19, 2011
    零晨兩點幾想食點宵夜,好采仲趕得切叫碗粥食,見佢地已經收緊檔,而且好多靚料已經賣晒,無咩選擇,咁唯有叫個什錦粥,麻煩師父幫我操刀喇 ~

什錦粥,及第、滑雞、田雞、魚片肉片等。生滾粥最最最緊要係個粥底,到現時為止,我食勻港九新界,此店粥底為真材實料餚製,既棉且滑,香甜鮮味,絕對係秘製,係我試過最好味既一間。唔以得其他粥店用味精、雞粉或白粥底就算,馬馬虎虎。生料新鮮美味,應嫰得嫰、應爽得爽,無得彈既粥品。

什錦粥

Recommended Dish(es):  生滾粥、及弟、滑雞、皮蛋瘦肉、魚雲、魚腩、田雞、蠔豉

Takeaway Wait Time: 5 minute(s)

Date of Visit: Mar 06, 2011

陳真
    2885 Review(s)
    Elite Gourmet
    年初二‧祝你生意與隆 Just OK Feb 14, 2011
    大年初二, 要到太太外婆家拜年. 我們在西貢家吃完開年飯才出門. 特登早一點來, 放低阿B. 二人輕鬆一點先找個店吃下午茶, 再去遊一遊車河. 出發前, 就近近地係大埔舊墟找家店吃個下午茶, 才駒車郊遊.

開門的店不多, 找找看看, 見這一家人多就不理三七二十一, 入來吃下午茶. 坐低, 原來新年頭所以套餐暫停. 新年頭, 人家生意與隆嘛, 我們就散叫吧. 不怪. 叫了姐仔來, 點下餐, 再看回檯上的結賬單仔. 為何價錢跟餐牌有出入既.....想找個姐仔問問時, 回頭一看, 牆上大字報列明了, "新春期間, 所有套餐暫停, 所有食品飲品加$2."...... 新年....生意與隆嘛......我們預左中招, 但因為比較少係大年初一、二出街, 沒有預計過原來新年幾日, 加價係加得咁勁既.

散叫, 我叫了一個豬潤腸, 太太就乾乾的, 一份鮮油多. 這兒以魚蛋, 以及粥粉麵為主打, 有粥自然有油器, 有粥順帶也會做埋腸粉. 而百潤腸, 就是茶樓未必有的大排檔野. 這個腸粉, 皮比較厚, 不夠細緻滑溜, 腸粉蒸過了少少. 本來呢, 腸粉蒸幾耐都得, 可是餡料是豬潤, 太熟, 會變得粉口, 不夠熟, 血淋淋的又不夠衛生, 時間控制是好重要的. 而這個豬潤, 是過熟了, 雖是細細粒, 但口感已經帶粉.

鮮油多, 一份兩塊麵包, 烘底, 一大塊牛油. 鮮油多, 要好食, 就是要舊牛油夠大夠厚, 麵包烘得好. 我吃了一小口, 美中不足的是, 牛油不夠凍. 若是熱熱的烘麵包, 中間夾一塊近乎冰凍的純牛油. 那種奇妙的口感....真係要食過才知道.

飲品, 我們一個檸茶一個奶茶. 檸茶同奶茶, 質素普通. 沒有套餐, 而且又加了2元.....茶餐廳最賺的, 其實是飲品.....

Spending per head: Approximately HKD25(Tea)

小霜
    75 Review(s)
    Rising Gourmet
    可一試雞粥店 Smile Jan 23, 2011

平時去開陳漢記, 今日食下魚滑先

豬潤雞粥- 用料新觧,豬潤爽爽, 厚厚的,鮮雞入口很滑溜, 加上很多薑絲配合, 又可減低單調感覺

豬腰雞粥- 豬腰也厚厚的, 沒有壓味, 感覺健康

蜆介鯪魚球- 喜喜炸到皮曲曲的, 很彈牙, 配合有薑絲蜆介醬, 我都是第一次試到這個新鮮配搭, 咸中帶辣, 不錯呀

白灼金菇肥牛- 佈滿金菇與肥牛溶為一體, 入口平均, 份量很足

Recommended Dish(es):  豬腰雞粥,蜆介鯪魚球

Date of Visit: Jan 16, 2011

Spending per head: Approximately HKD70(Dinner)

Veteran Gourmet
    今晚又係未食野就開波飲酒,飲飲吓已半醉,點都要醫醫肚先,唔係堅持唔到落去 ~ 但叫得太多野,想好食,照單全收歸胃中,飽到嘔 ~
    齋腸粉配甜辣醬花生醬芝麻及豉油,口感又滑又棉、又有米香。好食過好多街邊腸粉工場貨,唔會硬屈屈或硬實實,新鮮即拉真係差好遠架 ﹗又嫰又滑,無得比 ﹗
    蠔油菜芯走油,今次真係超嫰、超爽、超多水,半點渣都無。平時大多有渣,所以我每次都會留返啲莖唔食,但今次成碟清晒,連莖都食埋,一條不留呀。
    淨牛腩河走蔥,見到功架保持高水準,棉滑熱騰騰河粉,吸收晒牛腩既精華。鬆化入味柱侯牛腩,口感軟棉,食極唔夠 ﹗

齋腸粉配甜辣醬花生醬芝麻及豉油
    齋腸粉配甜辣醬花生醬芝麻及豉油

蠔油菜芯走油
    蠔油菜芯走油

Date of Visit: Nov 28, 2010

Spending per head: Approximately HKD35

1 Vote(s)   View Results