2023-05-04 131 views
拉麵來店舖雖然唔算好大, 但有懷舊日本拉麵店氛圍, 坐低就感覺到去咗日本😍👍🏼如果有位可以坐喺吧檯,望到廚師用專業用心 嘅態度去煮拉麵, 真係幾有feel牛舌代替叉燒嘅拉麵 除咗有噱頭之外仲好好食 一定要試😍👍🏼我朋友食黑蒜油拉麵,豬骨湯底配黑蒜油!成碗炸蒜粒,配多咗兩塊叉燒,蔥粒同木耳絲!一樣高質極重口味,鍾意蒜香味嘅朋友一定要試一試我對櫻花蝦豚骨湯拉麵情有獨鍾,麵條彈牙軟硬適中、口感脆脆的樱花蝦,配上滿滿嘅蔥同香荀,美味😍👍🏼免治雞軟骨串,爽口彈牙餃子有五大粒,爽口彈牙肉質鮮味, 多汁非常juicy綠茶可樂 不會太甜蘋果梳打 口感清爽
拉麵來

牛舌代替叉燒嘅拉麵 除咗有噱頭之外仲好好食 一定要試😍👍🏼

免治雞軟骨串,爽口彈牙

餃子有五大粒,爽口彈牙肉質鮮味, 多汁非常juicy

綠茶可樂 不會太甜
蘋果梳打 口感清爽
2023-05-02
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$100 (Lunch)
2023-04-28 76 views
這間拉麵店在天后已經經營了很長一段時間,記得以前有來吃過,今次想來重拾這家店的味道~ 拉麵店的日式裝修還是很有特色😆魚介拉麵湯頭非常濃郁,有濃厚的魚介味和豚骨的香氣~ 拉麵的口感選了軟,非常吸湯。豚肉有一邊燒過的,口感鮮嫩而多汁👍🏻不過紫菜不太脆。七色野菜咖喱豚骨湯拉麵湯頭中濃濃的咖喱味和豚骨湯的鮮味完美結合,而七色野菜的添加讓這道拉麵更加味道豐富~😋雞免治2串味道香嫩多汁,醬汁香甜,食落味道更是有口感。醬油年糕2個口感非常軟糯,而且表面醬汁的味道也很好👌🏻

魚介拉麵

七色野菜咖喱豚骨湯拉麵

雞免治2串
味道香嫩多汁,醬汁香甜,食落味道更是有口感。

醬油年糕2個
口感非常軟糯,而且表面醬汁的味道也很好👌🏻

2023-04-26 52 views
今次去咗大坑食午餐,餐廳以食日式拉麵為主,裝潢以昭和復古風格,午市時段設有午餐,午餐包括有拉麵、小食同飲品,仲可以選擇麵質、湯味道、蒜同蔥,真係好貼心。熊本黑蒜油豚骨拉麵豬骨湯底配上黑蒜油同一大堆炸蒜粒,真係好惹味!另外仲有拉麵唔少得嘅日式叉燒,入口肉質軟腍,拉麵麵質揀咗普通,口感煙韌彈牙,掛湯能力不錯,每一啖都滿滿黑蒜味。香濃雞白湯拉麵湯底呈奶白色,用上大量鮮雞熬製而成,湯頭濃而不膩,配上一粒骨膠原啫喱,令味道更濃郁。日本溏心雞蛋 另加$12配咗日本溏心雞蛋,蛋黃入口軟綿,味道甜甜地,充滿蛋香。日式餃子餃子煎到好香脆,餡料有椰菜豬肉,入口軟嫩多汁。香煎蝦餅入口爽口彈牙,裡面有粒粒蝦肉,入口鮮味滿滿。綠茶可樂/山葵薑味汽水樽裝飲品要另加$20,綠茶可樂係淡淡可樂味,加咗綠茶反而唔會好甜,幾好飲。而山葵薑味汽水,薑味都幾重,山葵味唔算好出,都幾特別。

熊本黑蒜油豚骨拉麵

香濃雞白湯拉麵

日本溏心雞蛋

日式餃子
餃子煎到好香脆,餡料有椰菜豬肉,入口軟嫩多汁。

香煎蝦餅
入口爽口彈牙,裡面有粒粒蝦肉,入口鮮味滿滿。

綠茶可樂/山葵薑味汽水
2023-04-20 475 views
去完日本旅行返咗嚟成個月,適應唔到嘅唔係時差,而係生活差嚟到大坑呢間懷舊風拉麵店,好似去咗日本咗,當場心理平衡返坐喺吧檯,望到師傅好返咁煮好兩碗拉麵魚介湯底非常之濃郁,叉燒又厚又大塊,仲灑咗好多魚介,成碗都充滿魚香以牛舌代替叉燒嘅拉麵,第一次見牛舌激厚,目測厚度超過1cm,仲有兩大塊𠻹牛尾湯底好濃牛舌味,拉麵同筍都入晒味嗌咁多小食,就知大胃有幾掛住鄉下啦!餃子有五大粒,粒粒包到好多餡,唔似一般日式餃子咁有啲空位,而係好實在免治雞軟骨串真係太出色喇,連軟骨都打到好免治,食落唔會硬堀堀,唔多覺有骨,但同時保持爽脆感年糕多數食甜嘅,今次嘅醬油年糕,唔覺好鹹,燒得好綿,紫菜融為一體,胃民想只嗌一塊,大胃當然唔制河豚乾烘得幾好咬口,好襟食,點沙律醬食唔停食河豚乾點都要配酒水,加支無花果蜂蜜啤酒,唔算好啤酒嘅大胃都覺得好好飲
去完日本旅行返咗嚟成個月,適應唔到嘅唔係時差,而係生活差

嚟到大坑呢間懷舊風拉麵店,好似去咗日本咗,當場心理平衡返

濃厚魚介豚骨湯麵

坐喺吧檯,望到師傅好返咁煮好兩碗拉麵

牛舌牛尾湯拉麵

以牛舌代替叉燒嘅拉麵,第一次見

牛舌激厚,目測厚度超過1cm,仲有兩大塊𠻹

牛尾湯底好濃牛舌味,拉麵同筍都入晒味

醬油年糕2件

燒河豚乾+啤酒

河豚乾烘得幾好咬口,好襟食,點沙律醬食唔停

2023-04-19
濃厚魚介豚骨湯麵
醬油年糕2件
燒河豚乾+啤酒
  • 醬油年糕
  • 自家製餃子
2023-04-19 41 views
同朋友相約喺大坑食晏,發現依間唔錯嘅拉麵店,午市拉麵套餐,性價比超高,除咗拉麵之外,仲有牛油粟米,小食,同埋飲品,超豐富!環境都幾乾淨,仲有我最愛嘅蒜頭、蒜蓉工具😎😎重口味之選淨係見到餐牌,已經夠晒開心佢哋仲有提供一啲特別口味嘅飲品,綠茶可樂、蕃茄汽水,又幾過癮喎😎😎香濃雞白湯拉麵🍜奶白色嘅雞湯!非常濃郁,再加一粒膠原波波,膠質簡直係爆燈!好好飲!叉燒比較肥美厚身,拉麵質地可以選擇硬度,我揀咗柔軟,口感仍然彈牙,唔錯!另外加咗隻糖心蛋,就夠晒滋味😌😌熊本黑蒜油豚骨湯拉麵豬骨湯同雞湯截然不同,但同樣非常濃郁👍🏼👍🏼黑蒜油仲增添一份惹味香氣~午餐嘅小食都非常有誠意,蝦餅熱辣辣,係唔錯嘅選擇!
同朋友相約喺大坑食晏,
發現依間唔錯嘅拉麵店,

環境都幾乾淨,仲有我最愛嘅蒜頭、蒜蓉工具😎😎重口味之選

淨係見到餐牌,已經夠晒開心

香濃雞白湯拉麵🍜
另外加咗隻糖心蛋,就夠晒滋味😌😌
熊本黑蒜油豚骨湯拉麵
豬骨湯同雞湯截然不同,
但同樣非常濃郁👍🏼👍🏼
黑蒜油仲增添一份惹味香氣~

午餐嘅小食都非常有誠意,
蝦餅熱辣辣,係唔錯嘅選擇!

呢個復活節假陪完阿女陪阿仔,阿仔又係鍾意食拉麵嘅,揀咗呢間日本獲獎嘅拉麵同佢試吓,佢哋個豬骨湯底同雞白湯底好正,豬骨湯底係用十六小時以上熬製而成,味道香,而且濃厚,麵條仲係師傅每日喺店裏面自家新鮮製作我鍾意食松露,所以揀咗白松露豚骨湯麵(有意大利白松露醬、紫椰菜絲、炒雜菌、自家製叉燒兩塊、木耳、蔥、紫菜)湯底好濃郁,好香松露味,有好多松露醬,叉燒口感軟腍好食,麵底我揀咗硬身,口感完全符合到我嘅要求阿仔就鍾意食黑蒜油,佢揀咗熊本黑蒜油豚骨湯拉麵(有木耳、蔥、炸蒜、自家製叉燒、紫菜)試咗一啖湯底,幾濃厚,蒜嘅份量都啱啱好,好香好惹味,唔怪得知睇食評咁多人推薦-炭燒雞肉兩串燒得幾靚,雞肉柔嫩,有雞軟骨粒粒,口感豐富,配合燒汁好味-香煎蝦餅即叫即整熱辣辣,蝦肉新鮮彈牙,唔錯唔錯,粟米雖然係配角,但一啲都唔馬虎,好香牛油味整體都好滿意,我哋全部清晒😆而且價錢合理,可以再食😋🤭

我鍾意食松露,所以揀咗白松露豚骨湯麵
(有意大利白松露醬、紫椰菜絲、炒雜菌
、自家製叉燒兩塊、木耳、蔥、紫菜)
白松露豚骨湯麵

熊本黑蒜油豚骨湯拉麵

-炭燒雞肉兩串
燒得幾靚,雞肉柔嫩,有雞軟骨粒粒,口感豐富,配合燒汁好味
炭燒雞肉兩串

-香煎蝦餅
即叫即整熱辣辣,蝦肉新鮮彈牙,唔錯
唔錯,粟米雖然係配角,但一啲都唔馬虎,好香牛油味
香煎蝦餅

整體都好滿意,我哋全部清晒😆而且價錢合理,可以再食😋🤭

2023-04-12
$130 (Lunch)
  • 白松露豚骨湯麵
2023-04-14 156 views
#出走廚房 👩🏻‍🍳 大坑拉麵店日本街邊小店的感覺🤩大坑餐廳眾多,這間拉麵店平日夜晚客人源源不絕😱餐廳佈置極具心思,放滿日式玩具及擺設;樓面十分有禮,主動提醒客人枱下有勾放便掛袋和協助客人下單;食物味道就是日本東京街頭拉麵的家鄉味道😋👷🏻‍♀️非專業foodie,純粹個人主觀分享🙏🏻————————————————————————🍴 拉麵來 (大坑)📍大坑浣紗街20-22號地下B舖————————————————————————💁🏻‍♀️主觀記錄1️⃣ 牛舌牛尾湯拉麵 $108嗯🤩一飲就知是牛高湯!不知不覺快飲完一碗,不會口渴😌厚切牛舌👍🏻2️⃣ 七色野菜咖哩豚骨湯拉麵 $98+香筍 $7+叉燒2枚 $20店員推薦的限定拉麵🍜配上叉燒、粟米芯、靈芝菇、三色彩椒及他們自家制的咖喱肉碎,辛口濃香的湯料拉面🍜香筍入口微熱,有春季筍味、鮮甜👍🏻3️⃣ 燒河豚魚乾 $55搭配生菜、蛋黃醬,配搭恰到好處😌4️⃣ 免治雞軟骨串 $34/2串內有一粒粒軟骨😱帶有咬勁😋5️⃣ 醬油年糕 $28/2件年糕軟糯,鹹鹹甜甜😋鹹度甜度均適中
#出走廚房 👩🏻‍🍳 大坑拉麵店
日本街邊小店的感覺🤩

👷🏻‍♀️非專業foodie,純粹個人主觀分享🙏🏻
————————————————————————
🍴 拉麵來 (大坑)
📍大坑浣紗街20-22號地下B舖

+叉燒2枚 $20
七色野菜咖哩豚骨湯拉麵
香筍、叉燒

3️⃣ 燒河豚魚乾 $55
搭配生菜、蛋黃醬,配搭恰到好處😌
燒河豚魚乾

4️⃣ 免治雞軟骨串 $34/2串
內有一粒粒軟骨😱帶有咬勁😋
免治雞軟骨串

5️⃣ 醬油年糕 $28/2件
年糕軟糯,鹹鹹甜甜😋鹹度甜度均適中

七色野菜咖哩豚骨湯拉麵
燒河豚魚乾
免治雞軟骨串
醬油年糕
前排碌到條鍾培生介紹拉麵既片入面介紹呢間大坑既拉麵來麵條同湯底都係自家制😻即刻約人過黎大坑食拉麵🫶🏻🫶🏻鋪面好有日本懷舊feel擺佐好多舊式日本玩具🫢好多兒時回憶🤭🤭🤭香濃雞白湯拉麵🍜$92雞白湯好濃郁 入口唔油 拉麵硬度適中 掛湯👍🏻👍🏻叉燒燒得好香👍🏻👍🏻👍🏻好難得食到會加麵既拉麵🫶🏻極上海老吟釀拉麵🍜$104海老有啲清酒香 好正蝦湯底好濃友人將成碗湯飲曬😹日式餃子🥟$40雞免治串$34醬油年糕$15全部小食水準都不錯特別推薦佢個雞免治串好香口❤️替玉$172個人食到勁飽都係$300值得食過好多so called 米芝連推介拉麵😹😹值得encore🥳
前排碌到條鍾培生介紹拉麵既片

值得encore🥳

• 香濃雞白湯拉麵
  • 極上海老吟釀拉麵
2023-04-03 56 views
今日去了銅鑼灣逛逛,剛好突然想念著很久沒吃的濃濃豬骨湯麵🍜,就和老公來了。激辛豚骨湯麵$96,在拌辣醬前先喝上幾淡濃湯為至高享受,之後再拌辣醬食麵為第二種享受😎兩種感覺,還是比較不辣而又濃濃的豬骨湯熊本黑蒜油豚骨湯麵$92,濃濃的黑蒜很惹味,美中不足的是略嫌油多,不敢喝完整碗豬骨湯日本小食怎能小得了雞泡魚$55,小碟但好味醬油年糕$15一件,煙韌但略油兩人晚餐$258

熊本黑蒜油豚骨湯麵

熊本黑蒜油豚骨湯麵
激辛豚骨湯拉麵
雞泡魚
2023-04-02 19 views
拉麵來曾經獲得日本拉麵大賞「魂之一杯」的豚骨組亞軍 更由日藉師傅駐店 店內裝潢係懷舊嘅日式設計 牆上掛滿懷舊日本玩具及poster 座位更是bar枱形式 好似去左一轉日本咁🦦豬骨湯底經過16小時以上熬製 湯味濃郁而且香味撲鼻 除左親手熬湯底之外 麵條更加係師傅每日在店自家新鮮製作😻🦭櫻花蝦豚骨湯拉麵 $98🦭極上海老吟釀湯麵 $104🦭自家製餃子 $40📍 拉麵來大坑浣紗街20-22號地下B舖
拉麵來曾經獲得日本拉麵大賞「魂之一
杯」的豚骨組亞軍 更由日藉師傅駐店

🦭櫻花蝦豚骨湯拉麵 $98
🦭極上海老吟釀湯麵 $104
🦭自家製餃子 $40

📍 拉麵來
大坑浣紗街20-22號地下B舖
2023-03-11 22 views
今日去到大坑呢邊食飯,決定試吓呢一間拉麵小店地址位於大坑浣紗街20-22號店舖大概只有10個位,當日嚟到好快就有位等候時間大概5分鐘我就叫咗香濃雞白湯麵,好快就嚟到通常食拉麵我都會先飲一啖湯湯底飲得出有濃烈嘅雞香味,師傅亦都會將一舊雞湯骨膠原啫喱放喺個面上,攪拌後就會成為濃厚嘅湯底 將啫喱擺喺個湯下面好快就熔左,令到個湯嘅口感更上一層樓 拉麵亦都有三件叉燒,肥瘦適中,咬落唔會有太油膩嘅感覺,合格大概每人$100
今日去到大坑呢邊食飯,決定試吓呢一間拉麵小店
地址位於大坑浣紗街20-22號
店舖大概只有10個位,當日嚟到好快就有位
等候時間大概5分鐘

我就叫咗香濃雞白湯麵,好快就嚟到
通常食拉麵我都會先飲一啖湯
將啫喱擺喺個湯下面好快就熔左,令到個湯嘅口感更上一層樓
拉麵亦都有三件叉燒,肥瘦適中,咬落唔會有太油膩嘅感覺,合格

大概每人$100
2023-03-07 21 views
「拉麵來」是一家專門提供拉麵的餐廳,裝修簡單而舒適,營造出家庭式的氛圍。菜單上的選擇相當豐富,包括了傳統的豚骨拉麵和醬油拉麵,還有辣味和咖喱風味的拉麵選擇,讓人感到非常新鮮和有趣。我們品嚐了他們的豚骨拉麵和醬油拉麵。豚骨拉麵的湯頭濃郁,口感豐富,肉質柔軟鮮美,搭配彈牙的拉麵,味道非常搭配。醬油拉麵有一種淡淡的清香,拉麵非常細緻,入口即化。此外,我們還點了一些小菜,口味都非常不錯。總的來說,「拉麵來」是一家值得一試的拉麵店。食物質素高,服務也很友好,價格合理。如果你是一個拉麵愛好者,那麼你一定不能錯過這家餐廳!
2023-02-26 25 views
🌼拉麵來🌼係充滿着懷舊感嘅一間拉麵店,裏面嘅擺設都係來自日本70-80年代經典嘅廣告,玩具等,拉麵店嘅空間唔大,佢哋只有兩條傳統嘅長枱,每一個位置都擺放着唔同嘅配料,生蒜,高菜,芝麻同埋昆布豉油等🍜(土)熊本黑蒜油豬骨湯麵$92: 黑蒜油豬骨湯麵,通常好多拉麵店都會有,自己都比較鍾意食黑蒜油,因為覺得佢個湯底又香又濃,呢度嘅(土)我覺得黑蒜油唔算重,佢嘅豬骨味係香濃,但主角比較遜色,另外加咗啲炸蒜,令到個湯底變得特別,佢哋既自家製叉燒就唔錯,肥瘦均勻,口感幾爽😋😋🐮牛舌牛尾湯拉麵$102: 期間限定既牛尾湯採用牛脊骨反牛尾餚製6小時,湯底好似有層油油包住,突出湯底新鮮貨真價實,配上黑椒、香蔥同香苟,再加上安格斯牛舌,冇得彈🤤🤤🥟自家製餃子$40: 餃子都係必食嘅小食之一,但佢同出邊嘅餃子味道差唔多,唔太特別,但佢皮夠薄,煎得香口

2023-01-09 28 views
星期日午餐到拉麵來已經係下午2點半仍要等位,雖然要等位但在店外一D 都唔悶,店舖裝修充滿日本懷舊風情,可以睇下店舖的裝飾也很有趣,等位唔算太耐 5分鐘左右已可入坐。店舖細細如日本拉麵店,坐位大約得10張左右。白松露豚骨拉麵$110 湯睇落好似好濃,但渴一口比較淡松露味亦唔太突出,亦有其它菇、紫椰菜、紫菜、蔥配搭,仍然是淡淡的,义燒肥瘦剛好,味道亦可以,另有配溏心蛋,蛋味亦唔太濃有流心,但亦是淡淡的,適合比較食得比較清淡朋友。黑蒜油豚骨湯麵$92黑蒜油麵味道比起一般日式黑蒜油湯底清淡,但也頗惹味不會過度濃烈义燒肥瘦適中入口淋滑,配上爽口木耳絲拉麵更添口感自家制餃子$40餃子皮薄煎得恰好,肉涵適中,但唔太突出,同平時食的餃子唔太大分別。兔治雞肉軟骨串$34(2串)最好食亦最有心思軟骨雞肉串,免治雞肉內有細細粒的軟骨,雞肉甜香加軟骨口感,感覺多重層次,好味非常店鋪裝修吸引,店員亦有禮親切,但味道比較淡唔係我口味,唯獨好欣賞“免治雞肉軟骨串”

店舖細細如日本拉麵店,坐位大約得10張左右。

白松露豚骨湯麵

白松露豚骨拉麵$110

態本黑蒜油豚骨湯麵

黑蒜油豚骨湯麵$92

义燒肥瘦適中入口淋滑,配上爽口木耳絲拉麵更添口感

自家制餃子

自家制餃子$40

兔治雞肉軟骨串$34(2串)

免治雞肉串
2022-12-10
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$150 (Lunch)
態本黑蒜油豚骨湯麵
免治雞肉串
2023-01-09 29 views
🖤黑白配⚪️今日黎到大坑,試吓呢間得獎嘅日本拉麵店🥇,店舖主打自家製麵條同埋自家製小食,價錢💰相當friendly ,一個lunch set $92已經包一碗拉麵一款小食同埋飲品,仲附送牛油粟米 🌽性價比極高👍🏻仲要食到正宗日本拉麵嘅味道🍜 舖頭唔算好大,大概得10幾個位置,風格以懷舊日本風為主,小店貼滿左海報,成個氣氛有日本Vintage嘅感覺 🇯🇵 熊本黑蒜油豚骨湯拉麵 🍜 $92呢度嘅拉麵可以俾你揀想要麵質,你想食硬又得軟又得😛,另外湯嘅味道都可以俾你選擇,黑白配就揀咗普通麵質同埋濃湯,豚骨湯底配左自家製嘅黑蒜油,面入面都有炸蒜蓉,所以食落去個湯有好重嘅蒜味🥹 ,另外配料有叉燒、木耳、青蔥同紫菜,🖤黑白配⚪️仲加咗個日本糖心雞蛋🥚 +$12,半熟嘅糖心蛋咬落去啲蛋汁唧晒出嚟🤩完全有香甜嘅味道櫻花蝦豚骨湯拉麵 🍜 $92呢款豚骨湯底加咗秘製嘅豆瓣醬,另外加埋配料叉燒、青蔥、京蔥同埋木耳,再喺上層鋪滿左香脆嘅櫻花蝦🌸,食落去嘅口感脆脆得黎好香🥳自家製餃子 🥟個皮煎得好香脆,餡料係用咗豬肉碎同埋椰菜炭燒雞肉二串 🍗 雞肉食得出好嫩😋️

熊本黑蒜油豚骨湯拉麵 🍜 $92

櫻花蝦豚骨湯拉麵 🍜 $92

自家製餃子 🥟
個皮煎得好香脆,餡料係用咗豬肉碎同埋椰菜

炭燒雞肉二串 🍗
雞肉食得出好嫩😋