2024-04-06 0 views
再興燒臘係灣仔已經開咗好多年,每次路過都爆場,出品追求快、靚、正!~三寶飯三寶有义燒、切雞和燒鴨,肉明顯是急凍冷藏肉,入口有點過於鬆軟,失去彈性和肉汁。。。不過經醃制加上燒烤後味道還可以,喜歡的是汁可以按自己喜好而加,要挑剔的話白米飯溫度入口只是暖的。。。呢個失分好多。。。可能老闆希望大家可以盡快吃完盡快埋單盡快多做幾個客人。。。。。。綜合只是一家網紅店,不吃沒什麼損失,如果路過花過港幣52蚊一碟燒味飯打個卡也無所謂嘅。。。

~三寶飯

三寶飯

2024-04-05
$52 (Tea)
2024-04-03 0 views
呢間灣仔出名嘅燒臘店,今日就去咗食lunch,我就叫咗肥叉燒燒鴨髀飯,味道真係非常唔錯,叉燒嘅味道非常香,而且加埋半肥瘦嘅味道,送飯簡直一流,亦都食到師傅嘅工㗎,燒鴨髀亦都燒得非常香,肉質非常嫩,雖然份量唔算太多,不過以呢一個質素我都覺得對得住呢一個價錢,提一提佢加$10可以加個湯,係冇味精嘅老火湯,我嗰日係蘿蔔豬骨湯,非常正,飲完暖笠笠,而且非常足料,最緊要係冇味精,飲完湯唔使係咁飲水,$10呢一個價錢真係良心價!
10幾廿年冇去過,淨係記得佢嘅叉燒係好出色、忽然之間出開銅鑼灣就去再次幫襯吓!一入到去環境非常混亂地方好邋遢,😅地下仲係好多油好跣嘅😖叫咗一個叉燒飯一個乳豬飯🖐🏻乳豬係超肥同他們反映他們還告訴我肥才是好食的😤叉燒飯的叉燒真心不錯👌🏻可惜他們的飯落得太多水直程係起晒飯膏!真心失望!有時不明白點解香港啲餐廳既然做咗咁多年出咗名唔繼續努力經營要浪費曾經努力的資源成果!見到都有遊客慕名而去😕
叫叉鵝飯,d燒上到嚟無皮嘅。問點解會無皮?佢同我話正常架喎,要有皮要出聲😂食咁多年燒鵝飯都係第一次聽🤔🤔🤔呢碟野$75 認真嬲到要留食評環境差態度差 真心唔會有下次囉
叫叉鵝飯,d燒上到嚟無皮嘅。
問點解會無皮?佢同我話正常架喎,要有皮要出聲😂
食咁多年燒鵝飯都係第一次聽🤔🤔🤔
呢碟野$75 認真嬲到要留食評
環境差態度差 真心唔會有下次囉
前日晏晝,趁啲人未放飯就搶閘落再興食個快飯,唔駛等位,叫咗個燒肉肥叉飯,一罐可樂。等分半鐘,就有得食,呢啲咪就係效率囉,係嘅,賣相係唔靚仔嘅,燒肉係甩皮嘅,叉燒係切得唔齊嘅,但係加咗啲「好味汁」之後,擺到落口又係另一回事嚟。所謂嘅「好味汁」,老實講同其他燒味檔嘅汁我覺得係分別不大嘅,但係的確係唔加唔得,因為唔加,個飯會變得好難食。燒肉正常,偏少少燶,個人接受到嘅。叉燒中上,夠腍,夠味,係啲肉有少少柴。唔叫得上好好味,如果你可以抹走哂門口白色肥仔牌嘅記憶,響對佢冇任何期望嘅情況下去食,就接受得到囉。
前日晏晝,趁啲人未放飯就搶閘落再興食個快飯,
唔駛等位,叫咗個燒肉肥叉飯,一罐可樂。

等分半鐘,就有得食,呢啲咪就係效率囉,
係嘅,賣相係唔靚仔嘅,
燒肉係甩皮嘅,
叉燒係切得唔齊嘅,
但係加咗啲「好味汁」之後,
擺到落口又係另一回事嚟。

所謂嘅「好味汁」,
老實講同其他燒味檔嘅汁我覺得係分別不大嘅,
但係的確係唔加唔得,
因為唔加,個飯會變得好難食。

燒肉正常,
偏少少燶,個人接受到嘅。

叉燒中上,
夠腍,夠味,係啲肉有少少柴。

2024-02-21
$52 (Lunch)
2024-02-19 240 views
當日中午專程往灣仔這間燒臘店惠顧,店內環境非常惡劣,服務欠佳,衛生情況不堪設想,垃圾燒味飯店,燒鵝,特別係义燒肉質非常之粗劣及乾,仲差過屋村內一般的燒味飯店,請各位不要上當,這飯店從此在灣仔區食肆名單內剔除。
2024-02-02 376 views
人生第一次食燒雞潤再興, 平時今日好鍾意我我都對呢啲嘢麻麻哋, 但係有一次我同事就叫我試吓啦, 點不知一試難忘, 我覺得燒雞潤比燒味更加好食🤪🤪🤪如果未試過嘅朋友可以試吓😉😉😉

如果未試過嘅朋友可以試吓😉😉😉
燒雞潤
燒雞潤
2023-09-15 2098 views
經過灣仔,滿心歡喜去買燒味,加下餸,點知換來勁不爽經歷😤😤😤走入店內,見掛了幾塊燒腩,向師傅指明那條燒腩仔,明明睇住佢切左一條骨,磅完叫我俾錢,轉身俾錢,之後阿姐叫我出去門口等。回到家,一打開個盒,變左另一條燒腩仔,完全唔係我要那條😠 塊皮變左色,食落似橡皮,完全唔係一條,似頭頭尾尾執埋一盒俾我,真係離晒譜😡😡😡如果店內多人,攪錯左,都叫情有可原,但當時得我一個客買燒味,無可能出錯囉!從此不會再幫襯!

從此不會再幫襯!
2023-09-09
TakeAway
2023-07-21 2227 views
見門口大排長龍,個個買外賣燒味飯,咁又排埋一份,排完一輪,叫個叉燒燒肉飯。一打開個蓋個心一沉,垃圾燒肉,,啲皮一忽忽,仲要有皮嘅地方係全燶嘅,但佢居然有本事可以做到全全燶但係同時亦都全淋,豆腐火腩飯啲燒肉應該脆過佢。叉燒死甜,鞋到似煲湯瘦肉,成盒掉落垃圾桶,可唔可以畀負100分?40幾蚊一盒飯唔該拎D良心出來,唔好比垃圾人食,早知去隔離嗰條街嗰間cheap cheap燒臘店,28蚊一盒雙拼外賣冇咁嬲
2023-07-21
TakeAway
出品差,不再是以前的再興😡😡😡😡我今天外賣60盒飯盒,千叮萬囑有15盒要肥义燶邊,但最後收到的是叉燒瘦到阿媽都唔認得,絕對冇誠意絕對冇質素😡😡😡😡以後不會再幫。正所謂細洋服店,講一套做一套。
出品差,不再是以前的再興😡😡😡😡
肥义燶邊燒肉飯
2023-03-20 2422 views
外賣叉燒及豬脷垃圾很失望叉燒如食柴豬脷又過喊又硬食之難受棄之不環保之前經常幫襯覺得有風味近幾年因疫情及keep fit 以經沒幫襯今日途經買個外賣諗住等家人開心些結果弄巧反拙-般街市燒味檔都不如
外賣叉燒及豬脷
結果弄巧反拙
-般街市燒味檔都不如

2023-03-20
Waiting Time
3 Minutes (TakeAway)
$95 (Tea)
2023-03-13 2362 views
一直無意欲幫襯再興,單單睇見門口成日人山人海等位,已經怕怕,今次因為去集運分柝點攞淘仔,花去不少時間,Lunch 時間剩餘不多,再興又有位,即刻快快趣食個雙併飯算數.叉油雞走翼,多蔥唔該!優點 : 1, 叉油雞一上枱,即刻後悔! 後悔無指明要肥叉!外表無咩肥肉嘅叉燒,以為硬叉叉一舊,慶幸口感仍算鬆軟 Juicy,有甜味但對於我哩D重口味人士,當然會感覺味道淡咗D.2, 油雞雞肉嫩滑,滿意!缺點:1, 不論飯或餸,份量太少! 偷工減料得過份!有相有真相!2. 要求多蔥油無俾多蔥油!3, 環境極差! 首先太迫! 二來太嘈,細細間舖頭竟然有兩個收銀一共九個店員,九個店員不停嗌叉乜叉物,切叉燒把刀又噹噹聲! 仲有店舖不停發出好奇怪嘅 "挑挑" 聲! 而我又食到挑挑聲! 食到好唔自在,快快食完快快閃! 唔敢再幫襯!

叉油雞走翼,多蔥唔該!

優點 :

1, 叉油雞一上枱,即刻後悔! 後悔無指明要肥叉!

2, 油雞雞肉嫩滑,滿意!

缺點:

1, 不論飯或餸,份量太少! 偷工減料得過份!有相有真相!

2. 要求多蔥油無俾多蔥油!

2023-03-08 1419 views
初出茅廬時喺度工作, 再興燒味飯已經係灣仔好出名, 今日再來回味一下舊日惜懷, 裝修同又多年前一樣冇變, 有點舊。三寶飯 ($52) N年後的今天, 呢碟三寶飯有點難食, 燒鴨入口是凍冰冰的, 豉油雞也是凍冰冰的, 只有叉燒及飯有少許微暖, 叉燒、油雞及燒鴨味道唔見突出, 亦不覺美味, 叉燒仲有點硬, 呢個世界不進則退, 定律是對的, 好彩啲叔叔嬸嬸都非常和藹可親, 否則真的一無是處了, 又原來我而家覺得唔難食嘅定義, 一定要系熱. 好似熱奶茶同蛋撻一樣, 只要上枱凍冰冰的, 我已經覺得唔會好食, 唔會好飲! 只是會唔會難飲及難的分別。

三寶飯 ($52)

Type of Meal
Lunch
2022-12-22 1630 views
今天做冬特登去咗灣仔再興買了一斤乳豬,但吃了非常失望,皮唔脆,又肥,肉又韌兼冇味,斬得又大件,吃了一件都唔想食第二件,剩下了一大盒,從未食過咁難食嘅乳豬,完全唔掂。
2022-12-21 1204 views
义燒得個名,用大量蒜頭闢味!肉的質量不好,才要這樣處理,難食!價錢又偏貴,靠個名來賺錢。燒肉又乾又唔夠脆,調味料又唔好,買了3百幾元中伏了,之前回家在車上给蒜頭味薰到暈了
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)