2024-03-14 1189 views
帶啲朋友去石硤尾嘅「美荷樓」參觀,了解下香港第一代公屋嘅變遷,跟住順路過嚟「公和」食過輕怡下午茶。逢喺星期六、日,呢度都好旺,不論正鋪,還是隔離新鋪,都坐滿晒人,加埋啲外賣,賓墟咁嘅場面。我哋見巷仔嘅露天位有空枱,「嗱嗱林」掗番張,反正都喺旋風式咁食完就走。餐牌,一版紙睇晒,依定賣嘅食品非常之多,除豆品類,仲有好多小食,連炒麵、烏冬、粥品都有。豆腐花 $13豆腐花始終喺公和嘅熱賣,相信寫嘅人都唔少,所以,我就唔特別多講。總之,質素保持到,基本都唔會令人失望。枱上已經放咗黃糖,再由客人自由添加。叁拼 18$/6件一客有齊豆腐、豆卜、魚腐,各兩件,個人覺得釀豆腐比較好食,一來豆腐滑,二來魚肉彈牙味鮮;豆卜、魚腐都OK啦,前者香口酥脆,後者外脆內軟,喺入口比較油咗少少。瑞士汁豬手 $22一客標明有4件豬手,賣22蚊,價錢都OK,隔離枱個阿姐都推介我哋試吓,所以,就即管一試。啲豬手炆到好化,輕輕一咬就開晒,皮下都有幾多骨膠原,個瑞士汁味道都幾濃,甜甜酸酸咁。豆腐奶凍 $18初頭諗住十零蚊碗豆腐花都有成大碗,咁賣到18蚊嘅奶凍應該有返咁上下,但原來喺好細樽,真喺兩、三啖就食晒。老實講,食落我就覺
豆腐花 $13

豆腐花
叁拼 18$/6件

叁拼
瑞士汁豬手 $22

瑞士汁豬手
豆腐奶凍 $18

初頭諗住十零蚊碗豆腐花都有成大碗,咁賣到18蚊嘅奶凍應該有返咁上下,但原來喺好細樽,真喺兩、三啖就食晒。老實講,食落我就覺得奶味重過豆味,質感方面都算OK,嫩滑並且夠挺身。
豆腐奶凍
豆腐奶凍
嚟呢度都喺食情懷多過食物嘅質素,咁當然佢哋嘅嘢食又唔喺差嘅,屬中間啦,不過,揀奶凍就不如食番豆腐花,性價比高啲。而全場都好爆,招呼就無乜架啦,食嘅人都喺快上快落,我哋都喺一食完就閃。
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$20 (Tea)
2024-04-07 83 views
可能呢間舖頭嘅豆腐花我係情有獨鍾由細食到大, 每次經過就算幾飽我都會入去食, 但係越來越少分店啦希望佢哋繼續做得住啦, 唔止我鍾意連我屋企人我哋個個都好鍾意❤️豆漿同豆腐花都係我嘅最愛❤️❤️
豆漿同豆腐花都係我嘅最愛❤️❤️
3個女帶行動不便媽媽去食野 坐收銀處 嗰個 職員 驗 你媽媽你媽媽阻住佢執枱 態度極差 樣貌嫌棄 食物 又唔係平 仲要態度咁差 難怪咁多人 long weekend北上搵食 請問點樣振興香港經濟 我真係好有心 但係總是被冷待#公和深水埗店門口收銀處女職員態度勁差不友善對待行動不便老人家
請問點樣振興香港經濟
我真係好有心 但係總是被冷待
2024-03-29
-打工日中午飯點路過 無意中瞄到這百年老字號如今竟還有如此便宜物價?在香港?一下思緒把我拉回少年時代 便決定踏入此店!.店名公和荳品廠的牌匾還在沿用舊時的異體字店內的陳設還是老式的美用pang裝的這碟釀豆腐 口感軟滑細膩肉餡增加了咸香的反饋 .當年上學的動力就是這種豉油王炒麵給的很像我記憶中期待的味道 咸得剛好炒得乾身再喝杯豆漿濕潤下口腔 思緒一下又被拉回來半天因工作帶來的疲憊壓力也瞬間消失了.吃上撒了黃糖的豆腐花吧 是經過現碾磨的口感絲微沙沙使得糖甜味更突出最後再用姜糖雪糕作為收尾甜品 往身後一看 咦原來有不少打工人也志同道合選了這裡就餐這一頓 滿足矣
打工日中午飯點路過 無意中瞄到這百年老字號
如今竟還有如此便宜物價?在香港?
一下思緒把我拉回少年時代 便決定踏入此店!
店名公和荳品廠的牌匾還在沿用舊時的異體字
最後再用姜糖雪糕作為收尾甜品 往身後一看
咦原來有不少打工人也志同道合選了這裡就餐
這一頓 滿足矣
2024-03-14 198 views
細個個時都係住深水埗,以前成日經過都會食返碗豆腐花,搬走咗之後就已經好少再食啦!公和荳品廠都係好老字號,已經有63年歷史,也曾經獲米之蓮推介嘅餐廳!以前就因為落街就食到,唔覺有咩特別,而家要山長水遠去食,個味道依然,好有感情㗎!最近同班朋友就去深水埗買嘢,因為時間比較早,又諗唔到去邊,就提議去公和啦!我哋都分別order咗自己想食嘅嘢!💕荳腐花呢個係「兒時味道」,大家都好目標🎯要食呢碗荳腐花,真係好滑溜好正!有熱有凍,糖就自己加👍🏻而且個價錢真係好抵🤣🤣🤣💕煎釀荳腐 (細$11/大$13)呢個好香味,既食到荳腐濃味,又食到個釀料魚蓉!💕煎釀荳朴($14/5件)呢個炸得夠香口,唔係炸定係度,唔會淋曬!💕黃金魚腐呢個都好好食,鍾意食脆口嘢嘅我哋,覺得好鮮味好香口!💕XO醬蝦米丸($13/3粒)好特別,呢個應該係新嘢,XO醬香味竟然係同蝦味好夾!💕香滑腸粉(細$11/4條、大$15/6條)而家住個邊唔係成日都買到呢款腸粉,都係兒時味道黎架,都好滑呀!💕魚蓉燒賣($10/6粒)食腸粉又點可以少咗燒賣,入面真才實料,唔係溝粉漿,啖啖魚蓉!👆🏻👆🏻我哋叫咗孖寶就抵啲,$20蚊就有曬2樣呢嘢啦!呢個

💕荳腐花
荳腐花

💕煎釀荳腐 (細$11/大$13)
呢個好香味,既食到荳腐濃味,又食到個釀料魚蓉!
煎釀荳腐

💕煎釀荳朴($14/5件)
呢個炸得夠香口,唔係炸定係度,唔會淋曬!
煎釀荳朴

💕黃金魚腐
呢個都好好食,鍾意食脆口嘢嘅我哋,覺得好鮮味好香口!
黃金魚腐

💕XO醬蝦米丸($13/3粒)
好特別,呢個應該係新嘢,XO醬香味竟然係同蝦味好夾!

💕香滑腸粉(細$11/4條、大$15/6條)

💕魚蓉燒賣($10/6粒)
香滑腸粉+魚蓉燒賣(細孖寶)

👆🏻👆🏻我哋叫咗孖寶就抵啲,$20蚊就有曬2樣呢嘢啦!

呢個早餐好飽🤣🤣🤣好彩食飽早餐先去行街街!呢間真係深水埗名店,而且係其他區既搵唔到咁平又搵唔到咁老字號嘅嘢食!朋友食完仲要買多支豆漿黎飲🤣🤣🤣

環境:🌟🌟🌟🌟
品質:🌟🌟🌟🌟🌟
服務:🌟🌟🌟🌟
價格:🌟🌟🌟🌟🌟

$22 (Breakfast)
荳腐花
煎釀荳腐
煎釀荳朴
黃金魚腐
香滑腸粉+魚蓉燒賣(細孖寶)
  • 凍豆腐花
  • 腸粉
2024-03-13 88 views
凍豆腐花的口感滑嫩而質感結實,食落有淡淡的豆味確實有一種清爽的口感,適合作為甜點或下午茶的選擇。而熱豆腐花則豆味更加濃郁,帶來不同的口感和風味(ps會滿滿的一碗,下圖是凍豆花無咁滿😭)。比較欣賞豆花是完整一碗,而不是一般店舖將豆花一片片放在碗上。另外凍豆漿,有淡淡的黃豆香和順口的口感確實能夠解渴,而且豆漿甜度剛剛好吾會過甜🤭相比於一般連鎖店或超市販售的豆漿,凍豆漿更加濃稠,口感更豐富。🫶🏻

2024-03-05 192 views
周末黎到 無需等位~大家都係叫碗豆腐花同食個煎豆腐或雙拼就走 流轉得好快 所以都唔駛點等位🙌🏻.|煎釀豆卜豆腐 雙拼$16每次黎深水埗都一定要食!雙拼有3件炸豆卜同2件煎魚肉釀豆腐.炸豆卜好好食 非常脆口🥹 未試過食咁脆既豆卜煎豆腐就脆邊但入面豆腐好滑嫩 有豆味🙌🏻 表面既魚肉得薄薄一層 比較少 但始終重點係食件豆腐 所以一樣咁好食😆🤣.|豆辨醬 $22食炸豆卜既重點同精萃就係呢個醬❤️ 辣辣地又甜甜地既香味 好惹味! 今次忍唔住買左樽返屋企☺️
周末黎到 無需等位~
|煎釀豆卜豆腐 雙拼$16
每次黎深水埗都一定要食!
雙拼有3件炸豆卜同2件煎魚肉釀豆腐
炸豆卜好好食 非常脆口🥹 未試過食咁脆既豆卜
|豆辨醬 $22
2024-02-28 165 views
一直好想試呢間嘅豆腐花,話曬咁多年歷史,又有米芝蓮推介,自然對佢有一定既期待平日星期三下午5點幾到,幾乎滿座.本地遊客各佔一半.點咗一個參拼同細凍豆腐花參拼有魚腐-都ok豆卜-炸得夠鬆脆滑豆腐-算滑既,但唔重豆香味細凍豆腐花-比起坊間嘅唔算特別滑,亦都唔重豆香味.走之前再叫左一杯豆漿試,正常,都係唔重豆味總括呢講,試完一次就夠.食既係情懷,背景多過味道.價錢唔貴,行經可以食,又有得坐,但唔係專登嚟
平日星期三下午5點幾到,幾乎滿座.本地遊客各佔一半.
點咗一個參拼同細凍豆腐花
參拼有
魚腐-都ok
豆卜-炸得夠鬆脆
滑豆腐-算滑既,但唔重豆香味

細凍豆腐花-比起坊間嘅唔算特別滑,亦都唔重豆香味.

走之前再叫左一杯豆漿試,正常,都係唔重豆味
總括呢講,試完一次就夠.食既係情懷,背景多過味道.
價錢唔貴,行經可以食,又有得坐,但唔係專登嚟

• 煎釀豆卜
  • 魚腐
2024-02-23 198 views
放工到深水埗買嘢路過, 有啲肚餓, 見到公和好多人食小食, 便入去食豆花同煎豆腐. 豆花有熱/凍/大/細選擇. 煎炸食物可以選雙拼三拼. 仲有豬手、雞翼, 抄粉麵. 多左好多選擇. 座位比較迫, 個個都係食完即走. 翻枱極快.豆花要了走糖(水), 因為我自行加紅糖豆花的豆味略欠奉, 唔算非常滑. 食的是懷舊風味. $11有一小碗, 算係咁. 煎豆腐有豆味的(唔算濃), $14/4件而且有得坐其實已經好好. 主要做街坊生意, 不失為揭一歇腳的好選擇!
座位比較迫, 個個都係食完即走. 翻枱極快.
豆花要了走糖(水), 因為我自行加紅糖

主要做街坊生意, 不失為揭一歇腳的好選擇!

作為一個窮遊素食者,搵到呢一間餐廳好開心。上一排發現呢間嘢之後做咗佢哋嘅常客。食咗大概六七次,應該可以寫一個比較中肯嘅review。上一次會係我最後一次食呢一間餐廳,因為我發覺我次次食完之後都心情好chur就算餐廳唔係太多人,可能佢哋慣咗chur人落單執嘢有一種好趕客嘅感覺我本人接受唔到。餐廳衛生一直都唔係咁好好多位都黐立立枱面經常有沒有抹好的汁。最後果次食食吓凍奶凍,有隻死咗嘅烏蠅喺入面。嗰日心情想試吓點知就有粒死咗嘅烏蠅喺底,嗰刻覺得好嘔心想快啲走沒有影相。佢哋見到我咁唔開心都費事同我嘈最後都話好啦呢碗唔計你錢。 一開始佢哋唔係好想,因為見到我食咗差唔多成杯。咁我都要食到底先見到,冇諗過要check成碗豆腐花先開始食㗎嘛。 一句對唔住都冇,淨係保持一個趕客人走嘅態度。當然我會唔捨得佢嘅煎豆腐,魚腐同芽菜。 價錢方便便宜同埋次次都熱辣辣。 但係服務同衛生真係令到我唔想再幫襯喇。食物推介:芽菜,豆腐食物衛生: 不建議餐廳服務: 好chur,好趕客,收銀態度不好。

食咗大概六七次,應該可以寫一個比較中肯嘅review。

食物推介:芽菜,豆腐

食物衛生: 不建議

餐廳服務: 好chur,好趕客,收銀態度不好。

2024-02-04
2024-02-01 424 views
今日急急趕趕要衝入深水埗,連午餐也未好好享用,當然呢區係咩都有,大食,小食,慢食,快食都得。路過公和,總想入去坐一坐喝一口食一啖荳品……雙腳自然走進去,叫了一杯熱豆漿,再頭了煎釀豆腐。環境多年不變,最愛老舖的桌椅,一排大大的牆壁放了不同的豆品,沒有打算去新店,少了此風味。豆漿清甜好味,真係可以飲3杯。。。而煎釀豆腐就熱辣辣,薄薄的魚肉與豆腐超夾,可以隨便加辣醬,醬油配合自己口味。好想再食豆腐花同埋豆腐雪糕,下次再試。#真係味道不變#豆製品健康好味#無負擔進食#減磅食飽之選#下次再嚟的藉口

好想再食豆腐花同埋豆腐雪糕,下次再試。

#真係味道不變
#豆製品健康好味
#無負擔進食
#減磅食飽之選
#下次再嚟的藉口
2024-01-29 274 views
今日和友人試食豆腐花,排隊排了約十分鐘就有位了!店內環境好逼,店員都不會抹枱,所以枱面很污糟!我們張枱沒有筆,所以畫不到點餐紙。當我們叫一名男店員落單時,他要求我們畫點餐紙,友人說沒有筆,男店員面口非常難睇,很不想落單的樣子,非常沒有禮貌!我們點了熱豆腐花、凍豆腐花和煎釀豆腐!豆腐花很滑,但我們食不出豆味!煎釀豆腐同樣的,豆腐很滑,但沒有豆味!我們還以為應該會有豆味,但竟然沒有!綜合擠迫環境、污糟枱面和地下、價錢、店員態度,基本上不會再來幫襯!

煎釀豆腐同樣的,豆腐很滑,但沒有豆味!

2024-01-28
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Tea
2024-01-22 223 views
周末無咩計,閒來無事嗒個轉,就行到公和荳品廠門口。入去後,一股微微的豆香味撲鼻而來,心諗:今次一定要食返碗熱辣辣豆腐花呀!點了碗熱豆腐花,端上枱個瞬間,見到佢嗰滑溜溜嘅面頭,光滑得黎照得見人影👀,一試之下,果然係入口即溶,一啖熱辣辣豆腐花,冬天嘅涼意頓時消失無蹤。豆味正宗,黃糖嘅甜味又岩岩好,甜而不膩。轉個頭,又來一碟煎釀豆腐,金黃撲鼻,香噴噴嘅。豆腐鬆軟得嚟帶有彈性,魚肉餡香滑得嚟又透著鮮甜,外層微微焦脆,啖啖肉香,真係惹味到不得了🤤。呢個組合簡直係無敵,鹹香嘅後勁令人唔自覺又夾多一塊。臨走前,忍唔住又攞咗碗薑汁荳腐雪糕🍦,清新嘅薑香味咁啱解膩,仲有微微嘅辣味,撞上濃郁嘅豆味,雪糕滑溜又清涼,係個完美Ending。總括嚟講,公和嘅豆製品真係做到心意意,開心!下次再黎,一定要試埋其他嘢!

2024-01-15 293 views
喜欢豆制品的朋友真的可以尝试一下推荐豆花 黄糖是灵魂 可以自己调节糖度姜汁豆腐雪糕🍦真的很好食 是一股非常浓郁的豆奶味其他还试了清炒芽菜 没什么特色 但是清清爽爽的双拼选择了煎豆腐和豆脯 感觉煎酿豆腐更好食 也不油腻总体感觉非常实惠 简简单单解决一餐 也没什么负担
喜欢豆制品的朋友真的可以尝试一下

总体感觉非常实惠 简简单单解决一餐 也没什么负担
  • 煎酿豆腐
  • 热豆腐花
  • 姜汁荳腐雪糕
今天心血來潮,決定去光顧個傳統豆品店,話說呢間店真係有幾分人情味。餐單上嘅三拼系統,一樣樣都順滑過人。炸包心丸,外皮鬆脆,咬落去「卜卜聲」,內裡嘅魚味噴香,隨時香過鄰居嘅花花。豆腐花,簡直係豆之魂魄,絲滑得滑過朱古力,淺淡嘅糖水搭住一啖,啱晒夏日解暑。至於凍豆漿,就真係正宗!厚味到,飲落好似舌頭掃過豆田咁濃〝豆〞迷人,味道真心不錯。一轉眼間嘅小歇,就係咁樸實又滿足。如果你嚟到深水埗,記得嚟呢度坐坐,嘆下呢啲地道小食,真係正!🍮😋🛵