香港(繁體版)
Philippines
Singapore
Thailand
Remember my choice
Browse the webpage in your own language.
Do not show me again
Dining Guide
Restaurant Search
Chek Lap Kok
Sorabol Korean Restaurant
User Review
Sorabol Korean Restaurant
新羅寶韓國餐廳
Overview
Review (7)
Photo (24)
Video (0)
Restaurant Menu (0)
Next Review
Back to all Review
YIN0909
Review(s)
週年紀念晚餐
May 20, 2012
時間真係過得好快 , 轉眼間已經跟佢簽左份 "合約' 25 年啦, 除了多左2 個小朋友 ,
唔經唔覺人都老左好多.....
我兩早已向公司請假 , 原本預備拋開2個電燈泡 , 來個二人世界去廸士尼玩一天+
自助晚餐 , 但可惜天公不造美 , 連續幾天都天陰陰, 4月19日一大清早已經開始下
大雨, 一直落個不停, 心情差極了
中午時間老公提議去機場行行啦, 屋企樓下
有巴士站直到機場, 連雨傘都不用開, 一來聽朋友說過機場客運大樓2 期有好多商
店又有4D立體電影院 , 二來可以出去行行總好過在家發呆, 一於行動 ....
去到場機食完下午茶, 想買飛看戲才發現4D立體電影院裝修唔開, 天呀 !!!! 又一次
愚弄我們了 (>.<) 不過最後都好彩有大發現 ---- 新羅寶
早兩年前去過尖沙咀美麗華商場內的新羅寶, D 韓式燒肉好好味, 除了十多年前
去韓國旅行 , 導遊帶我們去通常只有當地人幫襯正宗地道韓燒之外 , 尖沙咀新羅寶
可說是我們在HK試的好味韓燒之首了, 可惜價錢比較貴了一點 , 不可經常幫襯.
今次的大發現, 仔細看清楚是同一集團分店, 即使要多等約兩小時才是晚飯時間
( 當時未到黃昏 ) 都決定要等 , 仲 CALL 埋亞女來一齊食.
不用等位, 餐廳都幾大但只得幾枱客, 侍應服務一流, 三個人ORDER 一份二人餐,
打算上菜後如果份量少的, 便再加一份一人份量的商務套餐, 好快已經陸續有六小
碟前菜, 生肉, 菜, 飯,炒粉絲等等送上來, 看似份量不太多, 但我們合三人之胃, 才勉
強食完這個二人餐, 唔怪之得落單時個侍應叫我們不用加那份一人的商務晚餐了.
主菜中分別有牛肋骨 , 豬肉, 各有千秋, 兩樣都好好味, 正. 好正
炒粉絲外間好多地方都有, 這裡的看似一般 , 但味道和口感都好好 (可能有D偏心)
唯一唔得的就是那份生雜菜, 侍應說用來包燒好的肉一齊食, 一個大碟上放了幾款
不同生的菜葉 , 各有幾片, 除了薄荷葉, 其他的都不知名 , 雖然菜葉確是好鮮嫩綠,
但全部都帶有十分濃烈草味, 一入口完全將D肉味搶走晒, 棄權唔要
餐廳在電梯底, 稍微隱蔽
二人餐有兩款選擇
第二行右邊的原以為是辣羅白, 點知原來是甜番薯^.^
主菜--- 燒牛肋骨肉, 好正
豬肉都好好味
足料炒粉絲
商務套餐, 有幾款選擇 約90-118元 / 份, 唔算貴
Supplementary Information:
另外用匯豐信用卡有九折, 三個人都只是食左 $460 元, OK 啦.
如果想清淨舒服的享受韓國餐 , 這裡絕對是好地方呢,
新羅竇, 等我呀 , 一定會再找你....
Recommended Dish(es):
燒牛肋骨,燒豬肉
Table Wait Time:
0 minute(s)
Date of Visit:
Apr 19, 2012
Occasion:
Anniversary
Spending per head:
Approximately HKD154(Dinner)
Other Ratings:
Environment
Value for Money
Keep it up!
Looking Forward
Interesting
Touched
Envy
Cool Photo
View Results
Recommend
0 Message(s)
Leave a Comment
Next Review
Comments
To leave a message, please
Login
唔經唔覺人都老左好多.....
大雨, 一直落個不停, 心情差極了
如果想清淨舒服的享受韓國餐 , 這裡絕對是好地方呢,
新羅竇, 等我呀 , 一定會再找你....
Other Ratings:
Keep it up!
Interesting
Touched