2012-01-19 26 views
上個月中師傅難得有個悠長假期, 於是趁著假期就過黎呢個商場行下, 順便又搵下野食! 講真一兜友都唔知食咩好, 行行下見到呢間越南餐廳, 又見咁耐冇食過, 加上食店又唔多人, 於是就決定盲中中咁行入去啦! 入到去坐底見到有個超值自選午餐, 再望下其他餐牌, 好似又冇咩特別吸引, 於是就決定柯打一碗檬粉, 但食咩檬好呢 呢樣就難左師傅好耐, 心又想要香茅豬扒, 另一邊又諗越式燒蝦餅, 最後還是揀咖哩牛腩, 再加杯凍檸檬茶! 其實咖哩牛腩理應配白飯, 配上湯檬還是首次, 不過唔知點解始終覺得格格不入!落完單, 就坐喺度等, 可幸唔需要等太耐! 咖哩牛腩湯檬終於登場, 賣相唔算吸引, 就淨係覺得咖哩都幾濃, 先試湯底, 除了咖哩味外還是咖哩味, 所以湯底冇咩特別, 而碗內除了牛腩外, 還有少量薯仔; 師傅於是先試著仔, 著仔夠諗同有咖哩味, 所以都算不錯; 至於主角牛腩都炆得幾腍, 不過唔香, 最重要呢份牛腩係冇咖哩味, 如明顯係係就咁將啲汁淋上面! 至於檬粉就冇咩特別, 不過值得一提係呢間越南餐廳係冇是拉差辣椒醬, 反而係比豆椒醬, 如明顯食店係勁冇心啦, 是拉差辣椒醬都冇就倒不如唔好開越南

落完單, 就坐喺度等, 可幸唔需要等太耐! 咖哩牛腩湯檬終於登場, 賣相唔算吸引, 就淨係覺得咖哩都幾濃, 先試湯底, 除了咖哩味外還是咖哩味, 所以湯底冇咩特別, 而碗內除了牛腩外, 還有少量薯仔; 師傅於是先試著仔, 著仔夠諗同有咖哩味, 所以都算不錯; 至於主角牛腩都炆得幾腍, 不過唔香, 最重要呢份牛腩係冇咖哩味, 如明顯係係就咁將啲汁淋上面! 至於檬粉就冇咩特別, 不過值得一提係呢間越南餐廳係冇是拉差辣椒醬, 反而係比豆椒醬, 如明顯食店係勁冇心啦, 是拉差辣椒醬都冇就倒不如唔好開越南餐廳啦! 凍檸茶冇茶味冇檸檬味, 加上勁甜, 失敗!
咖哩牛腩湯檬
凍檸茶
總括黎講食物質素普通過普通, 從辣椒醬就睇得出食店冇咩心, 境就就一般, 都算乾淨清潔, 價錢三十蚊一個餐, 凍飲加三雞, 仲要加一, 埋單三十七, 唔算抵食! 幸好當日係師傅嘅假期, 否則都咪話唔氣頂, 喊臉一定要比, 淨係冇是拉差辣椒醬就已經要喊啦, 所以肯定唔會有下次!
餐牌
$36 (Lunch)
餐牌