香港(繁體版)
Philippines
Singapore
Thailand
Remember my choice
Browse the webpage in your own language.
Do not show me again
Dining Guide
Restaurant Search
Jordan
Chung King BBQ Restaurant
User Review
Chung King BBQ Restaurant
重慶燒燒烤專門店
Overview
Review (111)
Photo (328)
Video (0)
Restaurant Menu (0)
Previous Review
Next Review
Back to all Review
木村美子
Review(s)
小小份食多份
Aug 03, 2011
是日朋友生日,為佢慶祝,約咗係重慶燒大食一餐。
文英街幾十米內便開咗四間“重慶燒”,雖然都係小小間,但生意可以做到咁興隆,已經足夠叫人刮目相看。
七點幾去到,已滿座,在店門口等咗十幾分鍾,滿街的燒烤味,一股股熱浪直逼過來,熱得周身沸騰,在此等位絕對係苦差事,為咗一嘗蜜燒南瓜餅,再熱都等。
終於,我哋攞位坐低,攞點餐紙點嘢食,發現價錢全部作過調整,比之前都貴過一兩蚊,一餐食落分分鍾貴廿幾三十蚊。
嗌嘅啲嘢食逐一上檯,大動筷子。
涼拌黑木耳$20/碟,以黑醋、鼓油和辣椒醬涼拌,酸酸辣辣,幾醒胃,就算平時少吃醋嘅我都可以食入口,惟一要嫌嘅係黑木耳太過粗硬,唔似之前來食開嘅黑木耳細滑。
芝士牛油焗海中蝦$48/9只,採用海蝦,這會比塘養蝦來得更有蝦嘅鮮甜味,加埋香口芝士和牛油,用錫紙包住來焗,鎖住海蝦嘅鮮味,食起來更加香甜,根本唔需要用豉油蘸住來食。
蒜燒美國石蠔$84/6只,以新鮮石蠔鋪上蒜茸,調好味道,直接放在燒烤爐上燒,燒熟後點綴上蔥花紅椒絲,甚是漂亮。成只蠔連啲蒜蓉夾入口,或者蒜茸味辟走咗蠔嘅腥味,並唔覺得腥。
燒韭菜$11/串,將韭菜逐條逐條串成一串,好中意用來燒韭菜的調味粉,令得平平無奇嘅韭菜霎時化平凡為神奇,令人食落津津有味,只不過成條韭菜幾考牙力,要不然一半在口中一半在喉嚨處並不好受,哈!
燒雞腎串$11/串,調味料同韭菜嘅調味料一樣,咬一塊入口,煙煙靱靱,一樣考牙力。
燒原條茄子$22/條,將一條茄子對半切開,在切面鋪滿蒜蓉,調好味道成條攞去燒,燒到爛熟,食時用筷子挑起白色茄子肉,雖說茄子肉淡而無味,但中合咗調好味道嘅蒜茸,淡中有味,恰到好處。
燒多春魚$22/6條,逐條多春魚用竹簽從魚嘴處插入再燒,食時握住竹簽,乾淨又方便,幾好。多春魚,顧名思義,都係大肚魚,食住多春魚時,我都會小心食曬每一粒魚子,那每一粒魚子都係每條魚媽媽嘅寶貝兒,每一粒便係一條魚BB。
有時,食住多春魚時,我嘅腦海中會忍不住會生出一種一知半解嘅疑惑:為何多春魚條條有魚子,唔通多春魚族全係雌性?而雌性又如何繁殖下一代,唔通好似《西遊記》中女人國嘅女人,飲一啖河水便會大肚?
嘻嘻,明知女人國不過乃一種神話式嘅描寫,但動物界嘅神奇,確實令我匪夷所思!扯遠了,再說回燒烤。
日式燒飯團$20/兩個,用米飯握實成三角形狀嘅飯團,兩面翻轉燒,飯團嘅表面灑上調味粉,外鹹內淡,外焦內濕,這令我諗起家鄉嘅飯焦。小時候,家族十幾口人嘅飯菜一鍋煮,食嘅係大鍋飯,而我哋福建人最喜歡煮鹹飯食,簡單省時,即係用油、米、菜和鹽,加適量水一鍋煮成大鍋飯,通常鍋底一定有飯焦,而我最樂意攞果啲飯焦來食,焦黃焦黃的,又帶有油香味,香脆香脆的,食在嘴中很過癮,只是吃多了會熱氣。而今晚吃在口中嘅日式飯團燒功並不到位,內里的飯粒仲係凍嘅,表面也並不香脆,這有啲遺撼。
香辣田螺$30/碟,這不是現炒田螺,凍冰冰,好辣,並且大大粒,可以用竹簽挑出螺肉來食,我並唔知大粒螺貴啲定係細粒螺貴啲,就我個人而言,我反而喜歡細細粒嘅田螺,可以用大拇指和食指抓住送往嘴邊,以嘴唇輔助舌頭,一吸氣將螺肉吸入嘴中,有種啃瓜子般嘅好玩與過癮,嘻嘻!
蜜燒南瓜餅$18/3個,這是我的心頭好!
可以講呢一餐全由我拿主意,而我就係沖住呢樣甜品而揀咗呢間餐廳嘅。之前嚟食過,一食難忘,而家專登為它而來。不過,今晚有啲小小失望。原因一,侍應忘記咗幫我哋落單,食完所有嘢,遲遲唔見心頭好出現,追問之下先知無落單,補單後制作需時,惟有耐心等候,等啊等,等到花也謝了;原因二,今晚嘅南瓜餅出品大不如前,表皮火候唔夠,軟淋淋,可謂“期望越大,失望越大。”
總體來講,朋友對嘅呢餐慶生餐都算滿意。
所有嘢都係細細碟,可以食多幾碟,雖然三個人食咗三四百蚊,但有七八樣嘢食落肚,有蝦有蠔,算係咁喇!
黑木耳口感粗硬
夠香甜,正
無腥味,值得一試!
調味粉幾好味
食落煙煙靱靱,考你牙力
淡中有味
食落幾多魚BB入肚?無計其數!
水准退步喇!軟淋淋,與想象南轅北轍!
Recommended Dish(es):
燒生蠔
Table Wait Time:
10 minute(s)
Date of Visit:
Jul 25, 2011
Occasion:
Birthday
Spending per head:
Approximately HKD130(Dinner)
Other Ratings:
Environment
Value for Money
Keep it up!
Looking Forward
Interesting
Touched
Envy
Cool Photo
View Results
Recommend
0 Message(s)
Leave a Comment
Previous Review
Next Review
Comments
To leave a message, please
Login
嗌嘅啲嘢食逐一上檯,大動筷子。
總體來講,朋友對嘅呢餐慶生餐都算滿意。
Other Ratings:
Keep it up!
Interesting
Touched