2011-07-21 84 views
好耐冇食過蓬萊咖哩屋了!呢日同一個朋友來食lunch!其實之前幫襯都是因為學校在附近,間唔中都會來食lunch當時學生餐係$28,今次見到set lunch menu最平都要$45其實真係幾貴,但又想再重溫一下呢度既咖哩,所以就照食了先有前菜,胡椒味既脆片,拌綠色酸酸地既汁,ok!幾開胃!同以前味道一樣!然後是餐湯,有點似忌廉湯但又冇咁杰同咸,裡面有少少細細粒既雞肉,不錯主菜我揀左咖哩羊肉配nan,中辣d羊肉好un,好難先咬得開,但味道唔錯份量不多,4舊size適中的羊肉其實對我黎講,重頭戲係Nan,可以講我係為左Nan而來的上菜時nan bread熱烘烘,本身已經香軟,配上咖哩汁口感更好!朋友叫既係咖哩牛肉,小辣佢d牛肉唔似我d羊肉咁一件件好完整,反而係細細舊同埋比較碎而顏色方面佢小辣比較黃,我的中辣則比較橙,唔覺得辣既程度有很大的差別最後要講我杯熱咖哩用一個好細既壺仔裝住咖啡,將糖同埋奶分開上可以自己調味,不錯,咖啡本身都好香每次想到set lunch的食物完全一模一樣,但是價錢卻由$28變到$45,真係覺得好大分別不過冇辦法,再不是中學生,說不定有一天可以同舊同學一齊穿回校服幫襯
好耐冇食過蓬萊咖哩屋了!呢日同一個朋友來食lunch!
其實之前幫襯都是因為學校在附近,間唔中都會來食lunch
其實真係幾貴,但又想再重溫一下呢度既咖哩,所以就照食了

前菜
餐湯
主菜我揀左咖哩羊肉配nan,中辣
咖哩羊肉配nan
d羊肉好un,好難先咬得開,但味道唔錯
份量不多,4舊size適中的羊肉
Nan
其實對我黎講,重頭戲係Nan,可以講我係為左Nan而來的

朋友叫既係咖哩牛肉,小辣
咖哩牛肉(小辣)
佢d牛肉唔似我d羊肉咁一件件好完整,反而係細細舊同埋比較碎
而顏色方面佢小辣比較黃,我的中辣則比較橙,
唔覺得辣既程度有很大的差別

最後要講我杯熱咖哩
用一個好細既壺仔裝住咖啡,將糖同埋奶分開上
可以自己調味,不錯,咖啡本身都好香

每次想到set lunch的食物完全一模一樣,
但是價錢卻由$28變到$45,真係覺得好大分別
不過冇辦法,再不是中學生,說不定有一天可以同舊同學一齊穿回校服幫襯過

2011-07-19
$45 (Lunch)
咖哩羊肉配nan
Nan
咖哩牛肉(小辣)