無試朋友的 Caesar salad with seared scallops, 賣相不錯, 朋友亦話「幾好食」,「芝士味好香」etc, 應該都不錯吧.
Main 揀了 pan-fried tiger prawns with light XO sauce ($128): "light XO sauce" 似淡味版 lobster cream sauce 多一點? 蝦頭無嘢食, 不過蝦身肉質結實, 煎得香亦算鮮甜, 幾好食; 配角有薯仔, zucchini, 紅蘿蔔及我唔食的燈籠椒, 最喜歡薯仔, 又腍又香; 最唔掂就係 zucchini, 軟撻撻又濕溼溼
試了一件朋友的「7 成熟」roasted lamb loin with herb crust ($128):「7 成熟」應該係指 medium well done? 自己食唔慣咁熟的羊肉, 羊味亦似乎淡了 d, 不過的確 medium well done 的, 肉質軟熟, 帶點 mustard 的酸香, 都 ok 的.
Dessert of the day 係 coffee cheesecake? 食落幾有咖啡味及 cream cheese 味, 質地我就覺得「魚膠」咗少少; 而餅底就濕濕的又有點「泥」, 似足索了水的 cookie crumbs, 唔喜歡; 面頭塊朱古力味道就幾假, 而且太甜.
最後的熱咖啡聞落一般香, 質地有點稀, 供應的奶亦幾稀, 落埋糖飲仍覺苦澀, 麻麻哋.
食物 ok, 老牌酒店服務就當然好; 而環境就比預期中嘈得多, 不過既然呢度係 buffet 餐廳, lunch 又會供應 semi-buffet, d 人「黐出」咁轉又大大聲講嘢, 都唔係 d 咩出奇的事, 只怪自己估計錯誤吧.
la causette
semi-buffet 以外
baguette 及 tomato foccacia 都唔多掂
shrimp bisque 賣相勝於味道
pan-fried tiger prawns 不錯
朋友 order 的「7 成熟」lamb loin, 果然 medium well done
coffee cheesecake 麻麻哋
咖啡都麻麻
好坐, 但原來好嘈, 只怪我估計錯誤...
約朋友 J 食 lunch 由我拍板, 當然要搵個好坐一點的地方, 打電話問過得悉呢間人氣 buffet 店的 lunch 除了 semi-buffet 之外, 亦有「非 buffet」的 3-course set 供應, 就訂呢度試試吧. 大家都叫了 executive set, 有 starter, main, dessert 及 coffee / tea.
Waiter 先捧出一籃麵包俾我哋揀: 揀了蕃茄 foccacia 及 baguette, 不過後者好韌, 前者則超乾, 兩款都唔多掂喎...
Starter 揀了shrimp bisque: 飲落幾濃「蝦殼」的味道, 仲有大量爽口的蝦肉增添咬口, 不過有點太鹹, 質地亦略嫌稀了少少, 可以更好的.
埋單每人約 $140, 可以一試的.
多謝晒朋友專程趕到灣仔同我食呢餐飯, 下次不如我過中環?
>> 本文另記載於 http://locusttunghok.blogspot.com/2011/03/le-menu.html