2011-03-11 77 views
位於尖沙咀赫德道The Hart嘅和幸吧,正是以愛情豚肉賣到街知巷聞嘅和幸分店。呢個場最特別係有個可以容納8張木檯嘅露台,俾客人感受一下炭爐燒嘅風味。講真,炭爐燒對我來講興趣一般,加上當晚有點涼意,所以我都係選擇入面舒舒服服嘅梳化位,享用至愛嘅日式燒肉...餐廳內中間係一個大型吧檯,檯上有二人一爐設計,最啱兩個人對住熊熊烈火拍下拖(睇清楚,唔係乾柴烈火呀!)。不過就算唔黎食野,呢度都有生啤清酒可以俾大家傾計飲個痛快!餐廳其實有個份量夠二人食得飽飽嘅$268套餐,但睇完餐牌後覺得想試嘅野太多,所以決定逐樣散叫。不過無論叫咩都好,食日式燒肉又點可以唔飲返杯冰凍啤酒,朝日生啤($45)雖然比起其他品牌較貴,但飲落感覺就係冰凍順喉,爽呀!第一份肉到來,大家忍唔住開動了!先來係至愛嘅鹽燒厚切上等牛舌($79),我一向都中意厚切嘅牛舌,尤其係呢種長條型狀特別啱我心水。爐火好猛,正好用黎將牛舌每邊燒得爽脆,而且呢份牛舌油脂分佈平均,咬落肥美軟熟,肉質豐腴,水準絕對及得上伊呂波。跟住送上檯嘅係清酒牛油帆立貝($76),可能店方擔心食客燒帆立貝時會將牛油四濺,所以特意安排侍應在旁,細心地為我地燒烤。帆立
食燒肉,當然要飲生啤!
厚切牛舌質感豐腴
帆立貝鮮甜味美,彈牙爽口
跟住送上檯嘅係清酒牛油帆立貝($76),可能店方擔心食客燒帆立貝時會將牛油四濺,所以特意安排侍應在旁,細心地為我地燒烤。帆立貝不單吸收晒清酒牛油精華,於燈光下有如浮在黃金海上,迷人至極,而且食落鮮甜味美,彈牙爽口,味道確實唔錯!
牛肋骨肉,贏盡我歡心
技巧是很重要的~哈哈!
一間日式燒肉店能否令我留下深刻印象,燒汁牛肋骨肉($79)應該會係我心目中嘅一條考試題目,而滲入牛肋肉嘅燒汁更加係關鍵所在。牛肋骨經秘製燒汁醃透之後,肉味更見濃郁,細細片嘅牛肋骨肉,先燒約廿秒,即時反轉再燒十秒上碟,肉汁就可以緊緊煎封在內,食落惹味無比,所以呢份牛肋肉何止合格,直頭係勁滿意添啦!
豚肉肥瘦均勻,鬆化好味
接住上嘅係呢度嘅名物山葵豚Toro($42),呈粉紅色嘅豚肉肥瘦均勻,望落無令女士們驚惶失措嘅肥脂。山葵味在豚肉燒熟後慢慢滲出,陣陣清香,而咬落肉質嫩滑鬆化,非常好味。所以下次再黎,要試埋另一款柚子胡椒豚Toro先得!
雞腎爽而不韌
味噌牛肚精彩,但仍有進步空間
餐牌上令我注目嘅其中一款食品就係岩鹽雞腎($38),雞腎燒乾身後,帶有光澤嘅外皮咬落微脆,內裡爽而不韌,上面份量剛好嘅岩鹽只係令雞腎錦上添花,用來佐酒,感覺一流。飲得高興再叫多一客味噌牛肚($38)送酒,味噌牛肚盡吸醬汁精華,而且用味噌醃肉散發出黎果種鹹香,誘惑迷人,燒起上黎點都唔會差,不過...都係博多一丁目果份味噌牛肚更合我心水!
激辣牛小排油脂豐富
意猶未盡下再叫多一份燒牛,今次選取嘅係較刺激味蕾嘅激辣牛小排($79)。牛小排本身肉質較結實,而且油脂亦較為高,所以用黎燒烤就最好不過。呢份牛小排辣度只係輕量級,跟果啲味真香辣味牛肉乾同級,所以嗜辣如狂嘅朋友必定失望。不過呢度醬汁醃得非常好,燒起上黎香味四溢,食落油花散佈甘醇於口腔中,讓人回味無窮。
和幸吧跟銅鑼灣總店相比,基本上除左和幸兩個字外,感覺截然不同,而質素上更有青出於藍嘅感覺,愛和幸的朋友,定必愛上和幸吧,唯一美中不足嘅係呢度無左和幸果份燒芝士蛋糕吧!

食燒肉,當然要飲生啤!
厚切牛舌質感豐腴
帆立貝鮮甜味美,彈牙爽口
牛肋骨肉,贏盡我歡心
豚肉肥瘦均勻,鬆化好味
雞腎爽而不韌
味噌牛肚精彩,但仍有進步空間
激辣牛小排油脂豐富
技巧是很重要的~哈哈!
  • 鹽燒厚切上等牛舌,燒汁牛肋骨肉