2010-11-30 145 views
早前, 我根據澳門討論區的網友介紹就決定要試這間地道的店(他們說雅字堆等店是遊客店)。星期六早上一早便到達, 因為開0630, 我也根據網友介紹的叫了緬甸撈麵及椰汁咖喱雞湯麵, 後再加魚湯鴨紅。椰汁咖喱雞湯麵有濃香椰汁味, 咖喱味盡在雞翼裏, 煮得淋但不是爛開。緬甸撈麵是冷麵呢......侍應對我說了很多聲, 我答ok呀, 但佢繼續提醒我是冷麵啊.....後來我聽到佢同厨師笑住口講咗d我聽唔明嘅話, 但又望下我, 又講「撈麵冷麵」, 結果我碟麵係室温麵......後來, 我想起老人家講過「一早起身, 唔好食d生冷嘢。」魚湯無腥味, 丈夫話鴨紅好特別, 但我又唔覺!我見其他人叫的東西, 雖然聽名字是很普通, 什麽魚片撈米, 雞絲撈麵, 但係我見個樣子或食法很不同, 有些要加檸汁(檸汁不是現成貨品, 是侍應一早把檸檬一開二放在碟仔上, 當有客人叫的食物是需要檸汁, 侍應便奉上這碟檸檬, 等客人在麵上唧兩唧便收回, 再留給別的客人去唧)哈哈, 我下次也要唧!

魚湯無腥味, 丈夫話鴨紅好特別, 但我又唔覺!
哈哈, 我下次也要唧!
2010-11-27
$22 (Breakfast)
  • 椰汁咖喱雞湯麵