2010-01-12 29 views
星期日,是搬家嘅大日子,適逢外家提早做節,是過去幾年最攰嘅一天,有一種生命在燃燒著的感覺。十八個人,分兩圍就座,於七時多陸續到達。是晚菜色十分豐富,慰勞大家過去一年所作出嘅努力。首先出場是西菜中煮嘅黑松露醬炒野菌 ($68),野菌以秀珍菇為主。當端到面前時,是感受到一股淡淡清香飄來,入口菌味更見濃烈。雖以黑松露醬入饌,但其香氣冇想像般濃烈,而且野菌上沾滿了油光,感覺油膩。你說味道不好嗎?不是。你說這道菜造得好嗎?又算不上。起碼,印象中於意大利餐廳食過混有松露醬嘅菜色,既無沾滿油光嘅俗氣,香氣更是傾瀉而出。接著是堂剪大茶豬 ($368),是「西苑」其中一道拿手小菜。大茶豬其實是乳豬,特別在不是片皮,而是由店員在顧客面前當場剪開奉上,是謂「堂剪」。這樣做嘅好處顯然易見,乳豬最嫩滑嘅部份,即是連著骨那一小塊肉,會同烤得金黃香脆嘅乳豬皮一起吃。酒店中式飲宴只吃脆皮不吃肉,簡直是暴殄天物。講到燒味,又怎能不提這裡的蜜汁叉燒 ($118例)呢!筆者初遇這裡的叉燒,是多年前一次行山聚會後嘅飯局。可能是特別肚餓嘅原因,又或是其他緣故,一吃之下驚為天人。用嚟做叉燒的是最好嘅部位脢頭肉,所以吃起來特別軟腍

講到燒味,又怎能不提這裡的蜜汁叉燒 ($118例)呢!筆者初遇這裡的叉燒,是多年前一次行山聚會後嘅飯局。可能是特別肚餓嘅原因,又或是其他緣故,一吃之下驚為天人。用嚟做叉燒的是最好嘅部位脢頭肉,所以吃起來特別軟腍有肉味。可惜,是晚嘅蜜汁下得非常重手,味道太甜了。既令叉燒太濕身,又掩蓋了不少原有嘅香味。是退步了嗎?還是轉了師傅?

出外工作辛勞,需要湯水滋潤一下,這盅杏汁花膠炖白肺湯 ($298),是十分滋陰養顏的。湯水傳出淡淡嘅杏汁香氣,入口如絲般滑溜。筆者本來十分疲乏嘅身軀,經此湯水灌溉之後,彷彿春回大地,原本乾涸嘅喉頭立刻復元了七、八分。豬肺亦煮得入味,入口十分嫩滑。正想尋找魚肚之時,發現已被掃光了,留下的只有筆者一點遺憾。

雖然是晚氣溫已回升,始終是冬節,來一碟生炒糯米飯 ($128)是算合時宜的。糯米炒得既乾身又均勻,是可以用筷子一口一口夾起來吃的。以此度之,是水準以上之作。而且鑊氣充足,各樣臘味嘅香味已迫入糯米中,單單是筆者已吃了三碗之多。

主菜出場了。一來是重頭戲生炆老虎斑翅 ($588一份)。斑翅者,就是魚鰭嘅骹位。由於係全條魚郁得最多嘅部份,所以肉質是特別脆滑鮮美的。這亦是比較難烹調得好嘅部位,弄不好便會腥得可以。這道菜一點也不腥之餘,火喉嘅控制也不差。魚肉味不是很濃烈,應該是養魚吧。蘊藏最多奧米加三嘅魚皮,也沒吃上多少。畢竟養魚嘅鮮味比起野生的不可比;換一個角度,不去捕捉野生大魚,也為這星球嘅健康盡了一點棉力。

另一道主菜也是海鮮類西苑一品煲 ($328),材料有蝦、花膠、海參、冬菇、雞腳等,扣得是很入味的。這類菜色,只要用料好,火喉足,味道是不會差到那裡去的。

最後是完整的、每圍一底嘅古法馬拉糕 ($100一底)。打開大蒸籠嘅一剎那,水氣一湧而出,眾人不約而同齊齊「嘩」一聲,引起了一陣小哄動。一嗦之下,是充滿了蔗糖嘅甜香,入口十分鬆軟,令人回憶起小時候與家人到茶樓食馬拉糕嘅境況。各人縱是吃得八、九分飽,也無法抗拒其魅力,伸手就拿起一件。

令人愜意嘅一個飯局,太座亦隨之功成身退,家族飯局召集人一職正式傳給舅仔。埋單是七千蚊左近,平均每人大約三百九十蚊。期待下次嘅團年飯局,不知會否令人留下美好回憶呢?

更多資料可於下列網址瀏覽:

2009-12-20
  • 生炒糯米飯、古法馬拉糕