Openrice Logo
Register |  Login |  中文版

Home | Restaurant | Review | Coupon | My Restaurant


IKEA Restaurant & Café 宜家家居餐廳及咖啡室
English Address : L6, Grand Central Plaza, 138 Sha Tin Rural Committee Road Sha Tin
Chinese Address : 沙田鄉事會路138號新城市中央廣場L6
Map : Display Map
Phone No. : 3125 0888
Categories : Western | Fast Food | Family Style Dining
Spending : Below $50
Overall Score : 3.7
Review : good380, OK112, bad21


Awarded Restaurants
Photo>> Bookmark>>
Other Information

Signature Dishes:  Mushroom Soup、Smoked Salmon、Swedish Meatballs、Prawn Cocktail
Opening Hours: Mon.-Fri. 08:00-22:00
Sat.-Sun. 09:30-22:00
Payment Method: Visa、Master、AE、Cash
10% Service Charge: No
Parking: Yes, Car Park in Grand Central Plaza

Gourmet Reviews

English only  |  English & Chinese

1 to 5 of 545 reviews:
Next Page >

自制All Day Breakfast@IKEAgood
2014-07-17
sapyko (8 Review(s))

是日點餐清單如下:

1) 提子鬆餅 $5
2) 薯餅$3
3) 炸魚柳 $6
4) 班戟 $3
5) 早餐腸兩條 $6
6) 烤蕃茄 $3
7) 蘑菇 $3
8) 茄汁豆 $3
9) 粟米 $3
10) 烚蛋 $3
11) 炒蛋 $4
12) 煙肉 $3
13) 香草雞扒 $5
14) 蕃茄蘑菇螺絲粉 $5
--------------------------
Total: HK$55

這天跟男友想要來一份豐富一點的早餐,於是決定將餐牌的每項來了一份,合共十四樣東東才只是HK$55,價錢真是太合理了!而且味道很不錯,香草雞扒肉質很嫩,烤蕃茄和蘑菇很開胃,除了小數粟米,茄汁頭等有點冷掉外,以這個價錢絶對就是物超所值呢!如果你像我一樣有心機把食物放漂亮一點,這就成了一道材料比外面豐富,價格卻比外面優惠很多的All Day Breakfast了!

所謂早起的鳥兒有草吃,如果你願意早點起床,基本上在宜家傢俬每個人都能夠用划算的價錢享受到屬於你和你們的自家制精選早晨全餐哦!大力推薦!愛吃的你們也應該找天去發揮一下你的藝術天份,花小錢吃大餐!(溫馨提示,幾點開始有得食唔知,只知道11:00am開始午餐時間,10:45停止早餐供應)

Date of Visit: 2014-07-17
Rating :   Taste4   Environment4   Service4   Hygiene4   Value for Money5

一點都唔簡易...OK
2014-06-30
hoihoi0611 (58 Review(s))

想加D層板係牀邊, 最簡單都係去IKEA睇下, 行左一輪到左餐廳都係坐低食下野抖下~~ 一如以往, 間餐廳真係好多人, 連埋推食物架trolley, 真係無咩幾多路可以行...  分頭等左一陣, 終於有張4人枱~


隨便買左d野食一齊分, 蔬菜薯餅我幾中意, 真係脆卜卜而且係菜好似好健康咁tonguetongue
豬肋骨就有點salty, 太濃味會口渴, 而且薯角林林地...
磨菇pancake個磨菇餡有d漏, 食落好肥咁...  係得個平字
三文魚沙律d三文魚又係有點salty... 淨係個sauce好食, 而且食落好似唔夠新鮮~
最好食莫過於個杏仁餅, 多杏仁都做得鬆脆, 而且唔太甜!

今次再食ikea餐廳, 感覺好似無以前咁抵食, 可能係我對食物既要求高左...

Date of Visit: 2014-06-29
Table Wait Time: 20 Minutes
Spending per Head: HK$40 (Tea)
Rating :   Taste3   Environment2   Service3   Hygiene3   Value for Money3

幾有新意既OK
2014-06-29
小小毛毛仔 (20 Review(s))

今日咁岩黎左依到食野,依到最好既係久唔久就出新野食,幾有新意,唔會食到悶呀,咁岩今次係咖哩飯,又唔係太貴就試下佢喇。
首先食左個煙三文魚沙律,佢係用依個蜜糖芥末醬,呢個醬都唔錯嫁,稠稠地加埋少少甜味,幾特別,不過同沙律都算襯既,佢既三文魚竟然係厚切非常好味,配埋菜一咸一個清淡,岩岩好。黎到依到必食既就一定係肉丸,十粒丸再要埋意粉都只係十九蚊,真係非常之平,佢依到既肉丸真係非常咁好味,又夠肉汁又真係有肉味喎,一啖一粒就岩岩好,非常過癮。反而咖哩飯就令我有D失望喇,蝦就應該炸左好耐,比較凍一D都唔熱,同埋睇落已經有好多油,咖哩汁就比較稀,食落味道就唔算差,不過我唔太鍾意食凍既野,飯都係凍既,不過真係一D都唔難食,味道真係唔差,如果佢係熱既話我諗都幾受歡迎

Spending per Head: HK$50
Rating :   Taste3   Environment3   Service3   Hygiene3   Value for Money3

很有All you can eat feel的豐富午餐good
2014-06-24
Yan~* (3539 Review(s))

補記前週六,與老公看戲前一家人一起在IKEA吃午餐。這裡的食物,超抵!定價便宜得令人咋舌,賣相與味道並太差,設備又baby-friendly (有high chair、BB餐具及圍巾),就是等位比較久~

它有著近似飯堂的先點菜、後付款方式,感覺有點似all you can eat,由於定價實在便宜,等位較耐又實在肚餓,負責點菜的大食媽媽一口氣點了:香炸雞翼8隻 ($23)、肉丸10粒 (送白飯, $19)、羊架配薯蓉 ($46)、三文魚千層麵 ($36)、蘑菇湯 ($12)、餐包 ($2) 再加上汽水任飲 ($7)。
這樣吃法埋單只是$145!! 足夠一家人連同小兄妹 (當然妹妹只是吃點餐包玩玩~) 吃到飽飽了。而水準絕對比不少西餐廳還好,特別喜歡那羊架;不過真的等得較久,而且餐後大家一定要有公德心,打掃好自己的位置才好離開。

反正就近又有一個好玩的Children playhouse,遲些在少人的平日,會多帶小兄妹來!

Date of Visit: 2014-06-14
Table Wait Time: 15 Minutes
Rating :   Taste4   Environment3   Service3   Hygiene3   Value for Money5

經濟扺食OK
2014-05-21
太利 (45 Review(s))

5月中

與友人在附近商場閒逛, 肚餓了發現各餐廳都人滿為患, 想起附近還有宜家餐廳就過來了
以為人不多原來好滿呢! 不過只有2人所以都馬上找到位

要了薯餅兩件, 雞翼8隻, 肉丸20個配意粉
原本不打算叫肉丸的, 但見做優惠20個只要$29! 無理由錯過吧
薯餅第一次試, 友人不喜歡, 我卻很喜歡, 伴碗有少量苦苦的蔬菜

宜家餐廳食物無疑很經濟扺食, 看我們所在商場行人稀疏獨獨這餐廳人流不斷
而我們2人連無限添飲都不用80元!
但食物溫度不夠, 飲品又大多冰凍, 冷氣又勁, 我等怕凍想久坐也不太合適呢

Recommended Dish(es): 瑞典肉丸,蔬菜薯餅,雞翼
Table Wait Time: 0 Minutes
Rating :   Taste3   Environment3   Service2   Hygiene3   Value for Money4

Next Page >

Desktop Version   Login


Copyright © 1999 - 2014 Openrice Group Inc. 版權所有 不得轉載
全港最受歡迎飲食資訊媒體
Hong Kong's Most Popular Dining Guide,
with restaurant search, restaurants reviews, and dining coupons.

If you need any assistance in using this online service, you can contact OpenRice Customer Service : Telephone no.: (852) 2170 3280 Email address: CS@OpenRice.com