Showing 1 to 5 of 63 Reviews | |
收工回到大圍, 突然下起傾盆大雨, 自已又想吃個下午茶, 躲於火車 站避雨也不是辦法, 唯一選擇是到車站內的大快活用餐吧。 下午三時多, 可能外面正下雨關係, 店內客人不多, 我先去購票, 還 記得對上一次吃下午茶餐的不愉快經驗, 今次選了一個比較大路的 茶餐。 迷你餐肉雞蛋公仔麵 及凍綠茶 ($16) 另加配 奶醬脆豬 ($6) 迷你餐蛋麵感覺並不迷你, 餐肉還有兩塊呢, 吃下剛剛好, 奶醬脆豬 即叫即制, 熱辣香脆, 非常美味。 唯一對此店有意見的是, 店內通往車站內的通道, 由於設有洗手間, 令通道經常彌漫一陣難聞的氣味, 有時候, 坐於店內亦會聞得到, 此 情況已出現多時, 希望該店加強清潔, 將惡味辟除。
 迷你餐蛋麵, 奶醬脆豬, 凍綠茶
Table Wait Time: 0 minute(s)
Date of Visit: Jul 21, 2010 Spending per head: Approximately HKD22(Tea) Other Ratings:Taste 5 | Environment 3 | Service 4 | Hygiene 3 | Value for Money 4Recommend 0 |
早上到太興燒味餐廳食早餐。今次試了這裡的的人氣早餐, 香滑 炒雞蛋配鬆脆多士及火腿米粉, 連冰鎮原味奶茶 ($27)。等了一陣, 食品分別送來, 先來是冰鎮奶茶, 接著是炒蛋跟多士, 最後是米粉, 炒蛋是熱熱辣辣的, 多士才剛剛烘起, 再搽上牛油, 簡直一流啊!! 還 有火腿米粉, 吃完剛剛好。這裡服務員工作勤快, 有禮, 地方尚算乾 淨企理, 用餐的環境亦相比同區茶餐廳來得舒適, 早餐價格又跟外面 的相若, 下次也要來啊!!
早餐餐牌
早餐餐牌
 冰鎮原味奶茶
 香滑炒蛋配鬆脆多士
 火腿米粉
Table Wait Time: 0 minute(s)
Date of Visit: Jul 23, 2010 Spending per head: Approximately HKD25.5(Breakfast) Other Ratings:Taste 5 | Environment 4 | Service 4 | Hygiene 4 | Value for Money 4Recommend 0 |
收工後回到大圍積富街找吃的, 奇怪於一條積富街竟然有三間以「大 利」命名的茶餐廳, 是否有關係, 我就不大清楚。 下午兩時多入到店內, 一坐下, 服務員阿姐已表示是日快餐已售罄, 可以 選擇點下午茶餐, 不過我對下午茶餐無興趣, 看看餐牌, 點了一份咖哩牛 腩飯 ($31) 及凍檸茶 (飯配飲品優惠價$6)。飯跟咖哩牛腩分開送上, 大 量的咖哩汁, 一看已食指大動, 單單用來撈飯已夠飽。而且牛腩尚算腍, 仲有薯仔粒, 算是足料之作。 飽餐過後, 又要快快回家, 睡個午覺。
 凍檸茶
 咖哩牛腩
Table Wait Time: 0 minute(s)
Date of Visit: Aug 24, 2010 Spending per head: Approximately HKD37(Lunch) Other Ratings:Taste 5 | Environment 4 | Service 4 | Hygiene 4 | Value for Money 4Recommend 0 |
星期日晚上, 跟家人到大圍積存街的合發海鮮飯店開餐。 傍晚六時多, 店外已人頭湧湧, 慶幸店內仍有坐位, 不用到外面忍受 熱氣。甫坐下, 看看餐牌, 點了以下小菜。 生炒排骨 $45 夠大碟, 夠火喉之作, 酸酸味味, 開胃... 八珍豆腐煲 $48 用料大足, 有豆腐, 豬潤, 豬腸, 魷魚, 蝦, 粉腸等... 美味 XO 醬爆鮮魷 $50 牆上貼的菜單, 也點了一試, XO 醬夠惹味 紅燒頂級乳鴨 $40 本來沒打算點的, 不過見隔離枱點了, 看乳鴨賣相不相, 也點了一隻 試試。乳鴨是大鴿, 肉厚皮脆, 剛炸起, 熱熱辣辣上枱。 還有連白飯都是大大碗, 絕不欺場。大排檔風味十足, 雖然沒有舒適 的裝修, 沒有周到的服務, 但有一流的出品, 這足夠矣。
 生炒排骨
 八珍豆腐煲
 XO 醬爆鮮魷
 紅燒頂級乳鴨
 白飯
Table Wait Time: 0 minute(s)
Date of Visit: Aug 29, 2010 Spending per head: Approximately HKD71(Dinner) Other Ratings:Taste 5 | Environment 4 | Service 4 | Hygiene 4 | Value for Money 4Recommend 0 |
深夜時份返到大圍, 正想搵嘢食, 見到鴻福堂仍然開門營業, 入去 睇睇有乜啱心水。先叫腐竹白果蛋花糖水, 再要一份兩個既茶葉 蛋及一份燒賣, 全部外賣返屋企。唔係有幫襯, 店員都唔會同我 講佢地有「消夜餐」, 糖水加茶葉蛋或燒賣, 只要 $22, 跟平日便 宜 $2。 腐竹白果糖水夠滋潤, 味道唔錯, 茶葉蛋平時好少食, 加上又肚餓, 三兩啖已經吃完, 由於係外賣回家, 已經凍左, 不過相信熱食時會 幾好味既, 燒賣係交來既行貨, 一般般啦。
 燒賣
 茶葉蛋
 腐竹白果蛋花糖水
 腐竹白果蛋花糖水
Takeaway Wait Time: 0 minute(s)
Date of Visit: Aug 29, 2010 Spending per head: Approximately HKD30(Night Snack) Other Ratings:Taste 5 | Environment 4 | Service 3 | Hygiene 4 | Value for Money 4Recommend 0 |