中文 | English
kennyyip3899
This is kennyyip3899 living in Sham Tseng.I am a sales, work in Tsing Yi. I like to hang out in Aberdeen, Causeway Bay, Tsim Sha Tsui. Shanghai, Japanese, Western are my favorite cuisines. I also love Steak House, Western Restaurant, Sushi Bar and Sushi/Sashimi, BBQ, Hot Pot.
Member 1 First(s)
No. of Review73 Review(s)
編輯推介數目0 Editor's Choice
Recommended4 Recommended
Popularity6165 View(s)
Replies in Forum1 Comment(s)
Upload Photos101 Photo(s)
Upload Videos0 Video(s)
My Recommended Reviews0 Recommended Review(s)
My Favorite Restaurants100 Favorite Restaurant(s)
My Favorite Gourmets0 Favorite Gourmet(s)
My Fans1 Fan(s)
kennyyip3899  Rising Gourmet
Become a Fan Become a Fan  Comment Leave a Message
Sort By:  Date Smile Smile Cry Cry  Editor's Choice  Overall Score
Display: AllHong Kong Macau Shenzhen

Full View Full View   |   Map View Map View
Showing 1 to 5 of 73 Reviews
很不錯的Sundy Brunch Smile Jun 04, 2012
Share with MessengerShare on TwitterShare on Facebook
Categories : Western | Bar | Hotel Restaurant | Buffet

拍拖五週年紀念, 雖已結婚,但點都要慶祝下既! lol 同老公黎試下香港區既Sunday Brunch~~果真不錯! 佢既野食款式算係比較少, 但重質不重量嘛!
Brunch由11am - 2:30pm, 我地就差唔多十二點去到, 已經有好多人喇, waitress帶咗我地去近窗既位置, 唔錯唔錯~
我地冇揀到任飲香檳個餐, 只係任飲果汁, 就$580 @, 果汁都好多款: 有橙汁、西柚汁、紅蘿蔔汁、奇異果汁、杧果汁、西瓜汁....
見到隔離枱揀咗飲香檳, 待應都refill得好密, 到最後唔知係咪d人飲醉晒, 個個灘晒係梳化, 哈哈~~~tongue

一黎當然整番隻龍蝦先啦~ 同埋係咁而攞兩舊鵝肝攝下牙la!
一黎當然整番隻龍蝦先啦~ 同埋係咁而攞兩舊鵝肝攝下牙la!

即場切既ham
即場切既ham

橙汁
橙汁

冷盤都非常新鮮
冷盤都非常新鮮

意大利飯, 咸咗少少
意大利飯, 咸咗少少

狂encore鵝肝, 夠晒大件, 又冇限一次拎幾多件, 真好!

Big Crab! Yummy
Big Crab! Yummy

牛扒也不錯
牛扒也不錯

Egg Benedict, 蛋黃整得太熟了!
Egg Benedict, 蛋黃整得太熟了!

甜品也頗多款式
甜品也頗多款式

甜品corner
甜品corner

餐茶原來都有好多款揀, 竟然可以揀榛子朱古力咖啡, 唔洗加錢喎, 抵呀! 出面最多比杯普通咖啡你。我就揀咗西洋金菊茶, 成壺上架!shocked
題外話: 仲撞到王韾平同佢老公黎食添~

Date of Visit: Jun 03, 2012

Occasion:  Anniversary

Spending per head: Approximately HKD551(Other)

Dining Offers: Credit Card Offers

6 Vote(s)   View Results
等了又等 Cries May 18, 2012
Categories : International | Western Restaurant | Special Occasion Dining | Casual Drink

友人是baby fans, 想試好久,所以那天一行四人訂了晚上7:00,但要8:30交枱,冇所謂,開開心心去開餐lol

因時間關係,我們快快㸃菜,其實menu選擇不多,如不叫set,只有幾樣野,所以我地每人叫一個set,分別有豬排骨、牛排、意大利飯同黑豚扒,老婆及一友人加錢轉其他凍飲,我和另一友人就要了免費的蜜桃茶,餐湯及牛角包很快就到,因老婆食咩包都要牛油,所以就問他們有否,他們說有,等等⋯⋯⋯⋯⋯⋯五分鐘過去,包都凍了,所以放棄,幸好牛角包都幾好味,

當然飲湯食包不忘傾計,但他們很快就來想收走我未飲完的湯smile⋯⋯⋯第二個唔掂,飲品上場,但獨欠一柸蜜桃茶,跟他們說欠了一柸,他們說知道,等陣送到,跟住主菜上場,意大利飯冇汁,完全不像樣,但味道還可,牛排在鐵板上近乎全熟,好un, 燒汁又冇咩味,唔太好食,黑豚扒更差,友人只食一半,我地試都唔想試,因它實在dry爆,好彩薯角幾好食,都夠醫肚,其間因老婆食唔曬意大利飯,我只好幫她一把,在我食意大利飯時,他們又想收走我未食完的牛排sad⋯⋯⋯我只好又叫停,此時已8:00, 我地的主菜已食完,但豬排骨還未到,他們說要等半個鐘,所以我地7:45先追佢,到8:00再追排骨同蜜桃茶,佢地話就快,因太多單,其間很多枱都在追單,不止我地⋯⋯⋯

到8:10友人的排骨終於到了,但蜜桃茶重未到!huffy想點!我想有飲過的人都知這茶只要倒出加冰及一片葉,點解要成個鐘都出唔到!已追過幾個人加經理,但都冇用,夠竟佢地㸃運作架!終於8:20蜜桃茶送到,但同時他們也送上單說已近交枱時間,我即時黑面huffy,你想人點食啊, 8:10 先上個排骨,宜家先上個茶,重要我準時交枱,跟本唔合理huffy,這時友人都沒心情再食,最後我地都準時交枱,他們送上兩張$50 定 $75 coupon 比我地,但要9:30後先可用,送來做咩,再者我地跟本唔會再食佢,所以把它留在枱上算數!

用餐其間,我看到他們最少跌了兩次要給客人的食物,員工的 training 真要改進!唔好問都唔問就收人啲碟!

Recommended Dish(es):  牛角包,薯角

Date of Visit: May 03, 2012

Spending per head: Approximately HKD150(Dinner)

1  |

1 Vote(s)   View Results
不服當年好 Cries May 15, 2012
Categories : Food Stall Noodles

想當年的華記,有好味的辣汁,每樣餸都做得很好,現在一分為二,倆者都力有不逮sad

今天六點,我們一行四人來試新開的華記,我叫了三餸面餐,有大腸、咖喱牛栢葉同炸雲呑,加炸雞扒,老婆叫咖喱魷魚、午餐肉同牛肚,媽咪叫大腸,雞翼尖,時菜和豬皮加炸豬扒及豬手,阿公叫羅白牛腩:飯,第一個到是老婆的,沒什麼特別,我的也來了,都幾好因炸雲吞及豬扒分開上lol,但尹麵太淋,阿公的飯都沒什麼,到媽咪的麵上來就出事了shocked,她的麵只得雞尖及大腸,所以就叫阿姐來,因也忘了叫了多少個餸,只知一定欠了時菜,所以叫她加回,但她先是跟我們說我們沒㸃時菜,要加錢,但我和老婆都見到我媽有寫在order紙上,所以就叫她check單,check完回來她就話我地有叫到菜,但睇唔到,不過你地重有叫豬皮,但賣完,所以菜唔洗再加錢,因單上只計了三餸shocked,最好笑是我媽叫的豬手同豬扒,只來了豬手,我check單後見佢冇計到落單都費事再叫,因寫六樣在單少了三樣,冇豬皮重要講都唔講,收三餸錢只來兩餸,都已經好失望huffy,所以各位在這用餐,記得check 單tongue

所有食物只有炸雞扒叫好食,其他都不太好,此店以醬油及辣椒油作招牌,但辣椒油沒有渣已覺奇怪,一問之下他們說未番貨tongue,招牌辣椒油店裡是沒有的,去不去試,大家自己想想吧!因太失望,冇心機影相。
Supplementary Information:
三餸及四餸麵,送熱飲

Recommended Dish(es):  炸雞扒

Date of Visit: May 14, 2012

Spending per head: Approximately HKD30(Dinner)

1  |

View Results
可以一試 Smile Apr 24, 2012
Categories : Hong Kong Style | Skewer

有朋友生日,揀咗呢間串燒,見佢食評都不俗,即管黎試下啦~
一早book定枱,不過平日去既話可以唔洗book,因為唔太多人,原來佢一條街有成三個鋪位..........
叫咗好多海鮮......都算鮮味, 但叫肉類個d就麻麻喇,何如牛肉、羊肉串, 仲有牛舌都唔recommendsad

都幾有係大陸食個種風味, 最後埋單每人$280~~~可以encoresmile
招牌菜..揀咗$38個d, 我覺得好腥

泰式生蝦
泰式生蝦

Date of Visit: Apr 23, 2012

Occasion:  Birthday

Spending per head: Approximately HKD280(Dinner)

3  |

View Results
終於試到喇! Smile Aug 08, 2011
Categories : Japanese | BBQ | Meatless Menu

成日都好想試呢間,今日終於有機會,諗住打去book位啦,點知佢話已經full-booking
我死唔忿氣,決定walk-in試下...哈~又比我博到,等都唔洗等就可以入去喇,lol

打開menu,其實唔算多野食,佢唔係任食的,係逐碟計,平均每碟$49,但一碟都有6-7塊
我地兩個人叫左牛肋肉x2,厚切牛舌,薄切牛舌,一個黑栢業刺身,泡菜玉子沙律,凱撒沙律,牛乳湯烏冬

因為掛住食,其它個d冇影到, hehe....tongue

泡菜玉子沙律個玉子我嫌佢唔夠生,流唔到d蛋醬出黎,有d實
牛肋肉都唔錯,不過佢d醬汁就偏淡
最好味係個厚切牛舌,勁juicy~~

最後仲叫埋甜品添
原來佢d甜品都可以燒架

整體黎講都算好食~~

Recommended Dish(es):  厚切牛舌

Date of Visit: Aug 05, 2011

Spending per head: Approximately HKD200(Dinner)

3 Vote(s)   View Results
Recommend

Home|Restaurant Search|Review|Coupon|Recipe |Forum
Mobile OpenRice |OpenRice in Chinese |OpenRice Travel|Online Restaurant Reservations |开饭喇
Member Registration|Submit Restaurant Info|About Us |Editor's Blog |Privacy Policy |Terms of Service |Site Map
OpenRice.com is Hong Kong's most popular dining guide to help people find places to eat based on the restaurant reviews written by real local people. OpenRice also offers restaurant discount coupons, food delivery directory and recipes.Through our Hong Kong restaurant search engine, users can easily find their desired dining places by districts such as Central restaurants,Causeway Bay restaurants,TST restaurants and cuisines such as French restaurants, Italian restaurants, Chinese restaurants, Japanese restaurants, and buffet.

Copyright © 1999-2013 Openrice Group Inc. All Rights Reserved.
Hong Kong's Most Popular Dining Guide,
with restaurant search, restaurants reviews, and dining coupons.