Showing 1 to 5 of 23 Reviews | |
今日响金牌小龍食晏, 整體好滿意, 一年 之前曾在此網投訴過這餐廳的服務, 但今次的午餐見到有很大的進步, 服務很好! 男經理很有禮貌, 用心注意食客的需要, 侍應亦勤力加茶和收拾枱面. 今次食咗蟹黃小籠飽, 紅油抄手, 筒仔米糕, 雞湯面, 粉蒸排骨. 蟹黃小籠飽 : 一如以往, 有蟹黃鮮味, 皮薄, 多湯汁.  紅油抄手 :個醬油唔夠辣, 同埋可以加多D 蔥, 菜肉雲吞不過不失, 因此小吃重點在醬油 筒仔米糕 : 幾好味,又飽肚, 兩個人食啱啱好, 有點似生炒糯米飯, 不過更濃味, 同埋無咁膩.  雞湯面: 我無食到, 所以比唔到 COMMENT 粉蒸排骨 : 值得一試, 少少辣, 很惹味, 有肉吃, 籠仔底部有蕃薯, 吃到很飽., 好有台味的一個小吃.  總結: 食物不錯, 應該沒有下味精, 本人吃完飯後, 成個下午沒有口渴, 埋單二百五元, 抵食過X 泰豐, 同埋坐得舒服D (如果比到卡位的話), 所以會再來的. Recommended Dish(es):
粉蒸排骨,蟹粉小籠飽,筒仔米糕 Table Wait Time: 0 minute(s)
Date of Visit: Mar 03, 2012 Spending per head: Approximately HKD120(Lunch) Other Ratings:Taste 4 | Environment 5 | Service 5 | Hygiene 5 | Value for Money 3Recommend 0 |
甜品是幾好味的及足料, 我地食咗椰汁龍眼冰, 夏天用來消暑解渴一流. 龍眼肉碎很多, 加上椰絲, 椰果碎, 好嚼口. 但此店最出名應該是差劣服務的亞姐們, 以及她們黑口黑面的形相. 今晚我地一行 4 人. 前面張票一行 3 人, 亞姐們將我地 7 個人放在同一張枱. 位少迫狹, 絕對能理解, 但前面一行 3 人 要排排坐, 你地 d 亞姐唔干涉都唔緊要. 我地 4 人堅決唔會一排3個坐開加1個坐 corner 位, 拒絕咗要呢 d 位 個亞姐黑晒口面 "點解唔得呀? 一行坐埋咪得囉! 四個呀嘛! 點解唔得呀!"     然後另一黑面人再在我地後面, 大大聲兼不滿地講 "點解果4個唔坐?!"         好在後尾有另一亞姐話, 你地等等啦, 好快有位. 我地係客人, 唔係來食排排坐快餐的! d 咁o既語氣 + 態度令人極厭惡!!    如果唔係有朋自遠方來, 要食呢間嘢, 我一早拂袖而去! 去五代同堂, 許留山好過這間, 比錢受人黑面,  有 d 咁o既服務, 聰嫂管理層 或 老闆有好大責任囉, 係你地縱容員工惡死"能登" 同埋對 d 客講嘢粗聲粗氣.  Table Wait Time: 10 minute(s)
Date of Visit: Jul 31, 2011 Spending per head: Approximately HKD30 Other Ratings:Taste 3 | Environment 1 | Service 1 | Hygiene 3 | Value for Money 2Recommend 0 |
Tony 的 yoghurt 好多人講過, 我就試埋講下堂食 dessert 啦.
 Dear Meringue
我試咗 Dear Meringue, 單點 $88, 有一個蛋白球, 裡面及蛋白球面舖滿忌亷. 配埋個 passion fruit sauce 就啱啱好, 但吃了一半開始很膩, 因為 cream 是全脂的! 仲有一小份 Floating Island, vanilla sauce 很香但不太甜.
 Warm Pudding Duet
朋友試咗 Warm Pudding Duet, 有一個細細的心太軟, 一個 bread pudding, 加一球自家制 vanilla ice-cream. 味道很好, 不太甜, 吃得出店方用料很靚 (朱古力很濃味, 雲呢拿很香, 有不少 vanilla seeds), 吃完不會太膩, 只希望份量可以大一點! 朋友叫咗 set, 所以有一杯 Mariage Frere 的茶. 香港人應該不太熟悉這個品牌吧? 以我所知只得Inter continental 有 serve MF 的 tea, 另外就係 agnes b cafe 有小量選擇. 朋友叫大吉嶺, 點知比錯了薄荷茶. Table Wait Time: 0 minute(s)
Date of Visit: Jun 17, 2011 Spending per head: Approximately HKD100(Night Snack) Other Ratings:Taste 4 | Environment 5 | Service 4 | Hygiene 4 | Value for Money 3Recommend 0 |
一坐底, 老細拎來兩碟冷盤餐小吃 : 麻辣菇 & 冬瓜球
 前菜
自㩗紅酒, 老細推介了草綑牛肉, 燻魚. 另外叫了炒小棠菜及蔥油餅
 好食
先講燻魚, 老細話下午剛做起的, 所以我地叫咗一客. 個汁好好味, 吃完很開胃, 個魚皮仲有少少脆, 魚肉不會太硬, 正!
 草捆牛肉
草綑牛肉真係無推介錯, 肉類很嫩滑, 似牛腩但更滑, 食落唔會有渣. 有些肉粒會有口感滑溜的筋 (膠質?). 這個菜有兩種醬汁, 一碟是中式芥辣 (應該是加了蜜糖, 因為是甜甜地而唔搶口); 另一碟汁是芫茜等香料加豉油 (但不是很咸, 卻很香口). 蔥油餅 : 掛住食無影相. 雖然唔係有好多蔥, 個餅都好味道, 用來伴牛肉食一流. 蒜蓉炒小棠菜 : 都係無相, 菜就無咩特別, 係小棠菜心來的, 炒的不太油膩, 我地 3 個人, 每人起碼食了十幾注菜.
 高力香蕉豆沙
最後叫埋甜品 : 高力香蕉豆沙, 不太油, 即叫即做熱辣辣上碟, 食到第2個仲係好熨口. 豆沙不算好多或好甜. 老細再送了幾件山楂糕比我地試, 酸咪咪的, 質感都好, 唔會好實又唔硬, 如果是豌豆就一定好好味! 呢個山楂糕可以解油膩啊!! 服務好好 : 唔會無人理, 但老細又會不時來加茶斟水. 叫餸時都好老實, 望下我地帶咩酒, suggest 番食咩餸. 又話比我地知個牛肉份量大, 唔好叫咁多嘢, 亦唔會一味叫客人食貴價食品. 環境 : 有 d 舊, 有 d 似外國 China Town 的唐餐館. 地方不太, 想同朋友飲下酒, 傾計, 食嘢, 而唔會被人心理壓迫還枱, 呢度係不錯的選擇! 呢度免開瓶費, 這晚見到每枱客都自備美酒 (有人飲白酒, 有人飲日本酒, 我地飲紅酒) Recommended Dish(es):
草綑牛肉,燻魚,餐前兩小碟前菜 Table Wait Time: 0 minute(s)
Date of Visit: Jun 30, 2011 Spending per head: Approximately HKD170(Dinner) Other Ratings:Taste 5 | Environment 3 | Service 4 | Hygiene 4 | Value for Money 4Recommend 0 |
朋友介紹, 今次叫咗以下食品 : 泡菜 8 小碟 (贈送的) : 好食, 最好吃係豆乾, 薯仔, 菠菜), 可以 refill, 侍應很快拿 refill 來. 牛肉拼盤 : $420, 有牛舌, 牛排骨 (肋骨), 牛排 (類似西次的一塊排), 雪花牛肉, 全部都好好吃, 有牛肉味, 肉質 juicy. 不用燒太熟! 海鮮薄餅 : $100, 用鐵 pan 上, 有魷魚, 蝦, 很多大蔥及紅椒, 味道不算特別好. 錦成果個較惹味. 服務 : 很好.  沒一般韓國餐廳服務不佳的弊病; 無論韓籍 (疑似老闆), 華籍, 或外籍服務人員都有禮, 效率很高. 華籍經理話, 有時間會幫客人燒, 不過大部份港客喜歡 diy  飯後每人一杯凍桂花茶, 頗甜, 但用來下火滋潤也不錯. 這裡很乾淨, 燒烤時油煙會自動在盤邊吸走, 油煙走不到身上的. Recommended Dish(es):
牛肉拼盤 Table Wait Time: 0 minute(s)
Date of Visit: Jun 25, 2011 Spending per head: Approximately HKD300(Dinner) Other Ratings:Taste 4 | Environment 4 | Service 5 | Hygiene 4 | Value for Money 4Recommend |