中文 | English
cheong321
This is cheong321 living in Aberdeen.I am a 公務員, work in Sai Wan Ho. I like to hang out in North Point, Causeway Bay, Mong Kok. Hong Kong Style, Vietnamese, Japanese are my favorite cuisines. I also love Tea Restaurant, Japanese Cafe, Sushi Bar and Teppanyaki, Seafood, Sushi/Sashimi.
Member 1 First(s)
No. of Review34 Review(s)
編輯推介數目0 Editor's Choice
Recommended1 Recommended
Popularity3356 View(s)
Replies in Forum0 Comment(s)
Upload Photos202 Photo(s)
Upload Videos0 Video(s)
My Recommended Reviews0 Recommended Review(s)
My Favorite Restaurants208 Favorite Restaurant(s)
My Favorite Gourmets0 Favorite Gourmet(s)
My Fans0 Fan(s)
cheong321  Rising Gourmet
Become a Fan Become a Fan  Comment Leave a Message
Sort By:  Date Smile Smile Cry Cry  Editor's Choice  Overall Score
Display: AllHong Kong Macau Shenzhen

Full View Full View   |   Map View Map View
Showing 1 to 5 of 34 Reviews
貨真價實嘅燒肉午餐!!! Smile Oct 10, 2011
Share with MessengerShare on TwitterShare on Facebook
Categories : Japanese | BBQ

難得一日去到銅鑼灣做嘢, 所以一早鎖定去伊呂波食午餐, 因為之前去過食晚餐, 已經俾佢嘅牛肉拼盤同海鮮拼盤深深吸引咗, 而且, 喺openrice又見好多人話食午餐好食;難得去開銅鑼灣做嘢, 所以一早已經不作他想, 好彩, 工作可以一早完成, 可以喺1200點左右去到, 如果唔係嘅話, 我諗我都好難有機會食到, 因為我無訂到位! (因為唔知幾時先可完成工作!)
幸好未到午飯繁忙時間, 所以無訂位都俾我哋食到; 睇完menu後, 我就選咗「日本和牛肩定食」, 一嚟到, 嘩!ok喎! 睇落同晚餐嘅賣相相差唔大, 一百多啲嘅價錢就可以有日本米飯、前菜、蒸蛋同主角:日本和牛肩食, 真係唔錯!
前菜就無咩特別。
而個蒸蛋就真係好好好滑!仲要一啲都無我最怕嘅嘔奶味, 因為我最怕呢種氣味, 所以我已經好耐無食蒸蛋啦, 亦正正因為呢度嘅蒸蛋無呢種氣味, 所以令我有機會可以再食蒸蛋, 太好啦!!!
白飯---一食就食得出係用日本米煮嘅, 因為每一粒都係咁圓潤, 而且口感煙靭, 令到我覺得呢個午餐更超值抵食!
好!輪到主角和牛肩出塲啦。望上去已經覺得同晚餐食到嘅分別不大, 食落就更覺得係無將價就貨, 既有牛肉味又有平均分佈嘅油脂, 有些少後悔無加多少少錢加大!! 就連伴碟嘅冬姑都係新鮮好味嘅!!!
有咁好嘅燒肉當前, 又點少得叫支日本啤酒嚟飲呀?
另外, 同行友人就叫咗個「伊呂波套餐」, 就咁睇都覺得好抵食, 因為又有天婦羅, 有剌身, 有前菜, 有蒸蛋, 有燒肉, 有湯同日本白飯, 由於友人唔食吞拿魚, 所以我就食咗, 老實講, 以100大洋唔駛就可以食到咁豐富嘅嘢仲要有剌身, 我就覺得質素好正路, 至少塊吞拿魚我食唔到雪味同有魚味囉!!!
午餐嘅質素, 以咁嘅價錢嚟講, 我覺得真係無可挑剔, 俾100大洋左右嘅價錢而可以食到上述嘅食物實在抵食(或者係合理)。相反, 若想食到晚餐質素嘅話, 就會好失望, 而呢個亦係無可能發生嘅事!!!雖知道一分錢真係一分貨, 做生意、尤其係食肆喺現今真係唔易做嘅, 如果因為食午餐而食唔到晚餐嘅質素就俾個「喊」某一間食肆嘅話, 除咗反映呢個人太天真之外, 亦對呢門食肆太唔公平啦!!!
我叫嘅「日本和牛肩定食」.
我叫嘅「日本和牛肩定食」.

日本和牛肩近照1
日本和牛肩近照1

日本和牛肩近照2
日本和牛肩近照2

「伊呂波套餐」
「伊呂波套餐」

Recommended Dish(es):  蒸蛋

Date of Visit: Sep 06, 2011

Spending per head: Approximately HKD120

3 Vote(s)   View Results
Recommend
Categories : Japanese | Udon | Skewer

好耐之前, 經過門口望過個餐牌就已經想試, 但係實在有太多樣串燒想食啦, 無可能會一個人食得晒嘅, 終於都等到星期日太座得閒同我食一次啦! 去到門口就見到一大群人等位, 所以就一早攞定飛先,之後就去附近行下街, 結果, 前後都係要等咗差唔多一個半鐘先有得食! 但係原來係無白等架!!!
由於星期日嘅關係, 所以全塲爆滿!我哋兩個只能夠屈就坐一張細枱, 亦因為咁, 我決定唔一次過叫晒我想食嘅嘢, 我每次都叫幾樣, 一來可以慢慢食, 等所有串燒都可以趁熱食, 二來又唔會叫到成枱都係咁失禮同無位放。
左邊係牛舌, 右前係燒鰻魚, 右後係雞腎
左邊係牛舌, 右前係燒鰻魚, 右後係雞腎

燒鰻魚---正正正!!! 外邊嘅皮燒得非常香脆但係一啲都無燶, 而肉身就非常多汁都嫩!!!極好!!!
牛舌---雖然只得三大塊, 但係用香料吊味吊得啱啱好, 非常惹味!!而且好爽口!!!又一佐酒最佳選擇!!!
雞腎—燒咗出嚟太細粒, 味道尚可。
好食又抵食!
好食又抵食!

雞皮燒蝦---好抵食!!!5隻只係三十大洋唔駛!!!蝦就唔係大隻, 但係並唔重要, 重要嘅係用雞皮包住啲蝦嚟燒, 除咗有創意外, 兩者配搭得宜, 因為雞皮無味但係就燒到脆身, 再配以蝦肉嘅鮮味, 就令到一齊食時, 感覺到又脆又有咬口, 而且, 因為燒完立即上枱, 啲蝦殼都脆卜卜可以食埋, 正!!!!送啤酒一流!!!所以忍唔住叫多一串!!!
蟹蓋, 係唔係好油呢?
蟹蓋, 係唔係好油呢?

海膽燒蟹蓋---我就係為咗呢一味而來!!! 可能真係希望太大, 所以有少少失望。未至於唔好食, 但係就海膽味唔夠濃, 同埋個蟹蓋無咩嘢食, 最唔喜歡係太多油!
太多花生啦!
太多花生啦!

燒茄子---與其他地方食到嘅大同少異, 但係我就最唔喜歡有花生鋪上去, 因為好梗牙!
左邊係芝士磨姑, 右前係蟹蓋, 右後嘅係唔記得咩串燒.
左邊係芝士磨姑, 右前係蟹蓋, 右後嘅係唔記得咩串燒.

芝士磨姑---又係crossover之作, 令到淡味嘅磨姑好惹味!!!連唔喜歡食磨姑嘅我都覺得好食!!!好!!!
芝士翠肉瓜
芝士翠肉瓜

芝士翠肉瓜---又係一個有創意同非常好嘅配搭, 既食到有芝士味, 但係翠肉瓜又令到塊芝士無咁溜, 而且又食到兩者各自嘅味道, 好!
燒蟹1
燒蟹1

燒蟹2
燒蟹2

燒蟹---價錢唔平, 要差唔多200大洋, 估到到會係咁細隻, 亦因為細隻嘅緣故, 所以無咩肉食, 亦令我發現咁細隻嘅蟹唔適合用嚟燒嘅, 因為內裡嘅水份容易燒到乾晒, 咁即係唔好味啦?!
是晚唯一認唔住叫多串之選!
是晚唯一認唔住叫多串之選!

Recommended Dish(es):  雞皮燒蝦,燒鰻魚

Table Wait Time: 10 minute(s)

Date of Visit: Sep 04, 2011

Spending per head: Approximately HKD300

3  |

又一次證明平嘢無好! Cries Oct 09, 2011
Categories : Japanese | BBQ

上星期經過見到呢度咁多人食, 所以就想入去食下, 點知門口嘅哥哥話全日全塲爆满, 咁我就唯有另覓地方搵食; 今日心血來潮, 就試打電話去問下有無位, 點知竟然有, 不過, 可能係因為我話夜晚9點去嘅關係啦, 唔理啦, 最緊要係有機會去食一次啫!
由於訂位時哥哥仔話只留枱5分鐘, 所以我唔敢遲到, 但係都要等咗大約3分鐘至有位, 無問題, 始終人流方面嘅嘢唔係咁易控制。
睇完餐牌叫嘢食, 因為第一次嚟, 諗住叫住啲正路嘢食住先, 睇下好唔好食先再決定叫啲貴少少嘅嘢啦, 點知竟然話「本陣美國上級滋味牛肋肉」、「牛肩脊肉」同「巨大牛排肉」都無, 我其實只係想叫前兩者, 既然係咁, 我就唯有先叫「極上厚切牛舌」、「極上和牛骰子牛排燒」、「豬腩肉」、「三品盛合」(牛胃、牛柏葉同牛肝)、「牛胸肉」同一個「野菜盛合」食住先, 當然, 嘢食嚟到時, 又點少得食燒肉嘅最佳拍檔----啤酒呀!!!
等咗一陣間, 全部嘢差唔多同時間上枱。一睇就更明白點解咁平, 因為除咗「極上和牛骰子牛排燒」有8小粒外, 每一碟肉都係得6小塊, 雖然我入塲前預咗會將價就貨, 但係就估唔到會就得咁誇張, 一睇就知道我哋兩個人無可能會食得飽!(因為我唔喜歡同唔食飯嘅!)
正! 因為啲相同個餐牌好靚!
正! 因為啲相同個餐牌好靚!

餐牌嘅食物相片同價錢幾吸引!!!!
價錢好似好實惠啊!
價錢好似好實惠啊!

俾我見到我最喜歡食嘅內臟添!
差! 爐頭放喺枱, 即係熱力逼人啦!
差! 爐頭放喺枱, 即係熱力逼人啦!

入到去一睇,我就更加知道同明白點解呢度嘅食物會咁"平", 一來裝修簡約, 二來一睇個燒爐原來唔係平時入枱嘅爐, 而係一大舊嘅放喺枱上邊, 而且有一條抽油烟嘅喉由天花落到嚟, 我就預計到今餐到會幾溫暖同要吸幾多油烟!
差! 咁叫厚切?!?!上邊嘅「牛胸肉」同普通牛肉有咩分別???

「極上厚切牛舌」---厚切只係一個名稱嚟嘅啫, 與其他食日本燒肉嘅地方嚟比較, 根本就唔係厚切, 但係亦未至於取巧咁嚴重, 味道一般, 叫做食到啲牛舌味。
非常差!!!!!!!!全部乾"真真"!!!
非常差!!!!!!!!全部乾"真真"!!!

「野菜盛合」---係有幾多款嘅蔬菜, 但係全部都太乾身, 一來因為唔新鮮、水份流失咗, 二來無水份嘅蔬菜用嚟燒嘅話, 不單止難燒, 而且只會燒到好似食肉乾咁會好難食, 我哋唯有用奉上嘅茶水點少少上各種菜度, 令到燒起上嚟易啲同無咁乾身嚟食。
正! 因為有肉汁食到!但係要$148喎!
正! 因為有肉汁食到!但係要$148喎!

「極上和牛骰子牛排燒」---呢個係是日最好嘅一味, 因為用猛火燒晒咁多面將啲肉汁鎖住後, 就可以食到好juicy嘅牛肉粒啦, 而且肉味與脂肪嘅比例方面都較為平均! 食落感覺良好!!!
差!由左至右係牛胃、牛柏葉同牛肝, 只得後兩者較好, 而牛胃就非常差!!!

「三品盛合」---牛胃我就已經試過燒得好熟、普通熟同啱啱熟三個方法嚟燒, 結論都係非常靭、咬唔爛同咬唔到呢三個, 唯一共通點係無味!!! 牛柏葉燒嚟食原來幾爽口, 但係味道都係麻麻, 最後嘅牛肝就已經係最好食嘅, 至少真係食到有肝味, 但係用嚟燒就唔及平時打邊爐咁好食, 因為乾身。
差!睇上去幾好味同幾靚, 食落就另一回事!
差!睇上去幾好味同幾靚, 食落就另一回事!

「豬腩肉」---賣相好吸引, 肉與脂肪一層一層分得明顯, 但係食落同賣相就有些少落差, 我所指嘅當然係味道麻麻地啦!

由於唔夠飽, 同埋我都心知唔會再嚟呢度食, 所以就即管叫埋「海鮮盛合」、「牛腸」同一個「薄切牛舌」食, 一來真係想填飽個肚, 二來想食多幾款嘢,以便對呢間食店作一個比較全面嘅評價。
差!薄切牛舌, 你話同厚切有咩分別?!?!?
差!薄切牛舌, 你話同厚切有咩分別?!?!?

「薄切牛舌」---一上枱就令我覺得一早就應該叫呢個而唔應該叫厚切牛舌, 點解? 因為你會發現厚切同薄切都係一樣咁厚同咁多塊, 咁又何必叫個貴十蚊嘅厚切呢?味道就同上述嘅厚切一樣, 即係普普通通囉!!!
差!呢兩隻咩蝦嚟架?咁細隻!!!帶子就勉強可以啦!
差!呢兩隻咩蝦嚟架?咁細隻!!!帶子就勉強可以啦!

「海鮮盛合」---包括有兩隻蝦、兩隻帶子同5個魷魚圈;兩隻蝦嘅大細同餐牌上嘅相分別好大, 只係得平時食嘅基圍蝦咁上下大細, 但係一定唔係基圍蝦, 不過我睇唔出係咩蝦, 而食落就知一定係雪過嘅! 因為肉身過實, 但係都叫有啲蝦味, 而個帶子就幾新鮮, 帶子肉有咬口, 而個卵身都係幾鮮味同滑!不過都係雪過嘅! 最驚喜嘅竟然係個魷魚圈!!! 因為我無預計到燒嚟食嘅魷魚圈竟然會係咁鮮味同爽口, 完全唔會咬唔到!!!
極差!!!!!!!!!無一塊係可以咬得到嚟食嘅!!!!!!!晒錢!!!!!

「牛腸」---同之前嘅牛胃一樣, 都係試過燒得好熟、普通熟同啱啱熟三個方法嚟燒, 都係得非常靭、咬唔爛同咬唔到呢三個結果, 共通點都係無味道嘅!!!!!!令我覺得浪費金錢!!!
另外, 我叫咗兩杯ASAHI啤酒飲, 因為本人試過食日本燒肉飲啤酒同燒酒, 始終都係覺得飲啤酒食燒肉比較夾! 我無叫到支裝嘅、反而我叫杯裝嘅, 貪佢平啲多啲抵飲啲! 估唔到呢度杯裝嘅ASAHI咁好飲, 同平時飲到嘅多咗一份新鮮、爽口嘅味道係平時飲唔到嘅!!!!而且, 由泡沫嚟睇(唔係由於唔識斟), 應該真係新鮮貨!
總括嚟講, 此店嘅食爐我就唔係太喜歡, 因凸出枱面嘅設計會令到客人易於感受到熱力, 而且又多油烟, 不過, 冬天嚟食嘅話應該真係唔錯, 尤其係坐係比較搶火嗰一邊, 因為一定會好暖!
另外,食物質素與價錢方面真係一啲都唔抵食!!!!!!點解???因為絶大部份嘅肉食都係得6塊 , 而每一塊嘅價錢平均就大約10蚊多啲;與同類嘅和幸或者伊呂波比較, 一個和牛拼盤有5種牛肉、而每一種有5粒或5塊, 價錢就大約由$390至450左右, 即係每一粒或每一塊係十幾唔到二十蚊嘅價錢, 但係後兩者嘅來源係日本和牛,而質素、味道就一定好食過呢度, 仲要後兩者嘅爐頭、裝修、氣氛及服務都比呢度好, 所以我就唔會再去呢度食, 亦因為呢個原因, 我先叫多三碟食物嚟食, 以免寫出嚟嘅食評有所偏差。
仲有一樣係要講嘅係, 一般食日本燒肉時, 都會有醬油奉上, 但係呢度就要自己係枱上嘅調味架斟, 我一拎起手就已經成手醬油, 即係無人清潔啦!二來, 啲醬油嘅味道..點講呢?.... 實在係普通貨色, 太重味精味, 所以令到燒肉嘅味道失真!!! 若此店各方面都不作出適當改善嘅話, 相信都係會俾食客所摒棄!!! 因為以價錢平作招徠此技倆可一不可再, 何況要食飽就一啲都唔平!
順便一提, 我倆口子竟然可以食到上述9碟菜, 真係少見!!!!而埋單就$580, 仲要係因為新張期內七五折喎!!!即係正價就$730左右啦, 作為一個消費者, 用正價嚟計, 同我提及過嘅兩間競爭對手相差唔多嘅價錢,但食物質素等各方面相差一段距離嘅話, 你係我又會去邊食呢?
差!睇唔睇得出啲嘢好乾?!??!?!?!
差!睇唔睇得出啲嘢好乾?!??!?!?!

Recommended Dish(es):  燒魷魚,極上和牛骰子牛排燒,ASAHI啤酒

Table Wait Time: 3 minute(s)

Date of Visit: Oct 08, 2011

3  |

Recommend
Categories : Hong Kong Style | Chinese Restaurant | Hot Pot | Wonton/Dumpling

已經第二次嚟呢度打邊邊, 但係就第一次寫呢間火煱店嘅食評。其實我應該一早就寫, 但係因為實在生活逼人, 呢度打邊邊有一個我非常欣賞嘅地方, 就係火煱料可以雙拼! 唔好睇小呢點, 如果兩個人去打邊邊嘅話, 呢一大賣點可以令到食物方面多咗好多選擇, 唔駛兩個人只係食得三、四樣嘢咁少!!!
上次就試咗呢度出名嘅老鴨湯底, 實在非常正, 真頭可以當湯飲, 但係由於今次想食多啲海鮮, 所以就叫咗個什箘湯底, 貪佢夠清唔會搶咗啲海鮮嘅鮮味。
1)本地手切肥牛---打邊邊又點少得牛肉呢?! 我個人認為牛肉係呢度比較弱嘅一環, 因為無其他地方咁有少少肥膏, 所以偏靭, 而且亦唔太夠牛肉味!
2)鷄子拼鵝腸---呢個就只係得我一個人食, 好在呢度有雙拼, 有得止下痕而又價錢實惠!!!
3)烏魚扣拼魚唇---前者爽口, 後者食落似花膠, 幾得意!
4)大蜆----價錢唔貴而又幾新鮮好味!有啲似貴妃蚌咁好味!
5)海中蝦---用竹籤篤咗後成30分鐘都仲係喺度彈彈下, 可見非常新鮮生猛!!!食落就一定彈牙啦!!!
6)醉鷄丸---呢度嘅招牌菜之一, 一定要涼咗先食, 如果唔係嘅話一定會熱親條脷!!! 真係好正同好特別又好食!!!
7)桶蠔---同喺街市買到嘅一樣, 但係就唔會收得太貴, 而且真係新鮮得嚟又好有蠔味!!!
8)蕃薯葉----呢個簡直一流!!!唔駛下下都係食皇帝菜或者唐蒿咁悶, 事關呢個真係好滑同好嫩!!!正!!!
我都知道打邊邊一定係人越多就越好, 因為可以高興啲同多款式食啲, 但係如果只係得兩口子而又想打邊邊嘅話, 呢度真係不二之選!!!

Recommended Dish(es):  醉鷄丸

Date of Visit: Sep 21, 2011

11 Vote(s)   View Results
Recommend
Categories : Guangdong | Chinese Restaurant | Dim Sum Restaurant | Seafood | Dim Sum

思前想後, 最後都係抵唔住黃油蟹嘅誘惑要係最後時機食一次! 好!就去呢間! 因為未去過! 去咗之後發現無揀錯, 因為同一般喺酒店入邊嘅食店一樣, 招呼非常好! 入到去諗到唔駛諗就叫兩個黃油蟹套餐先!
1)首先嚟嘅係前菜---一個係荷蘭豆炒帶子, 另一個係什箘炒蝦球, 兩者一食就知係雪過嘅食物, 但係又出奇嘅好食喎! 至少啲帶子有帶子味, 而啲蝦肉就沾上少少WASABI吊味, 令到人開胃啲一, 而且我係好喜歡WASABI味嘅!
2)菜胆翅---普通貨, 但係套餐叫有個翅食叫做點綴下, 味道同質素勉強合格
3)主角黃油蟹登場!!!!!---估唔到同廣告嘅一樣咁多油, 真係令我喜出望外, 叫人無可能忍口! 你會見到同食到每一個部份都係充滿蟹油嘅!!!正!!!!!
4)柚皮伴鵝掌---柚皮麻麻, 無咩味,而個鵝掌就只係一般飲茶時嘅貨色, 唔夠諗身!
5)干瑤柱伴菜胆---麻麻地, 個菜胆好普通啫!
6)小籠包---係, 無錯, 係一個普通嘅小籠包啫, 並唔係蟹粉小籠包, 可能食材來貨價貴咗!? 不過一都叫皮簿得嚟夠肉汁!
7)山水豆腐花---OK! 因為另以黃糖上枱, 由你加多減少, 唔會甜到漏!
另外, 呢個餐每兩粒就奉送一支花雕, 而且唔係太平價嘅貨色, 事關另一半唔飲開酒嘅都同我爭住飲囉! 所以一定唔會係辛口貨!
總結嚟講, 好彩自己選擇呢間海都食飯, 事關套餐相信都係間間一樣, 但係呢間就應該係身處酒店入邊,所以氣氛同招呼相信都比其他嘅更好, 物超所值!
一食就知唔係新鮮貨, 但係又幾好味喎!吹脹!
一食就知唔係新鮮貨, 但係又幾好味喎!吹脹!

叫做做個翅點綴下!
叫做做個翅點綴下!

正X5!!! 細細隻蟹, 做唔到....
正X5!!! 細細隻蟹, 做唔到....

估唔到啲油多到呢....!!!!!
估唔到啲油多到呢....!!!!!

差!唔夠諗同無咩味!
差!唔夠諗同無咩味!

差! 好普通!
差! 好普通!

叫做合格嘅小籠包! 有肉汁!
叫做合格嘅小籠包! 有肉汁!

夠細心! 唔會一早加咗糖水得個甜字!
夠細心! 唔會一早加咗糖水得個甜字!

Recommended Dish(es):  黃油蟹

Date of Visit: Aug 31, 2011

Spending per head: Approximately HKD650

Recommend

Home|Restaurant Search|Review|Coupon|Recipe |Forum
Mobile OpenRice |OpenRice in Chinese |OpenRice Travel|Online Restaurant Reservations |开饭喇
Member Registration|Submit Restaurant Info|About Us |Editor's Blog |Privacy Policy |Terms of Service |Site Map
OpenRice.com is Hong Kong's most popular dining guide to help people find places to eat based on the restaurant reviews written by real local people. OpenRice also offers restaurant discount coupons, food delivery directory and recipes.Through our Hong Kong restaurant search engine, users can easily find their desired dining places by districts such as Central restaurants,Causeway Bay restaurants,TST restaurants and cuisines such as French restaurants, Italian restaurants, Chinese restaurants, Japanese restaurants, and buffet.

Copyright © 1999-2013 Openrice Group Inc. All Rights Reserved.
Hong Kong's Most Popular Dining Guide,
with restaurant search, restaurants reviews, and dining coupons.