Showing 1 to 5 of 19 Reviews | |
每天上班前都會到來吃過早餐或午飯才上班去,吃得連事頭婆也認得我了~  由當初的小鋪經營至現今搬入大鋪之中,由只有兩公婆エ作到現在至少有5,6個伙記~實在是可喜可賀!!  由當初只賣燒賣,腸粉等點心發展至現今有盅頭飯,炒粉麵,三文治,冷熱飲品等供應... 食物味道恰當,不會過份調味,而盅頭飯的豉油是放在枱上自己潻加的,確係質素有保証及價錢相當合理,只是地方及環境稍為迫夾及一般茶記形式..早餐及午飯時會較為擠迫及嘈吵..  另外由於顧客多是以街坊及師奶為主,他們經常會大大聲在談天說地..喜愛寧靜的卻不太適合  而事頭婆,伙記做野之餘,也會和熟絡的顧客一起聊天,使到周遭既環境更有如一個小墟..令熱愛寧靜享受食物的我還是草草吃完上班去算了..  不過,這與顧客打成一片的經營之道...是很值得令本身從事飲食管理的我去學習的!!  Recommended Dish(es):
燒賣,腸粉,盎頭飯 Date of Visit: Jan 13, 2010 Spending per head: Approximately HKD30(Lunch) Other Ratings:Taste 4 | Environment 3 | Service 3 | Hygiene 3 | Value for Money 4Recommend 0 |
是日嚟咗想食好耐既《八八八拉麵》食晏, 呢度個餐係叫一個拉麵跟一個手卷或細碗飯之類 跟一罐汽水($52), 今次試咗佢個小豉油肉湯底拉麵, 但一嚟到就知叫錯嘢, 個湯底得個深色既?!!  食落口真係得個豉油湯味, 冇乜肉味, 唔好食既!! 得個一片日式叉燒又係冇乜味..... 一般的拉麵店鋪只有數條筍,但這裡的筍卻食極都仲有好多 不過總係覺得碗麵好似有陣壓味,怪怪的臭臭的.... 可能係湯同筍既味道,我沒有去深究這個問題, 只係每食一啖麵飲一啖湯,就覺得陣壓味污染左我碗麵...  另外跟個「咖喱飯」, 職員話係豬肉嚟架喎! 呢個都係合格gum啦, 冇乜咖喱味又唔辣既, 一d都唔突出。 同我上次去火間土食既拉麵同咖喱飯比較,呢度真係冇前者咁好食... 唉... 一直都想試呢間拉麵店, 覺得佢應該幾正宗下, 可惜食物啲質素真係比想像中差咗好多喇... 由於我坐廚房附近, 發現原來佢係請晒啲巴基斯坦同菲藉人仕嚟煮嘢食, 真係全部煮嘢食既人都係巴基斯坦人或賓佬, 唔怪得之冇晒d正宗日式拉麵感覺啦...... 好失望! !  我認為試下無妨,一心想去就唔多值啦!!!  Spending per head: Approximately HKD60 Other Ratings:Taste 2 | Environment 2 | Service 3 | Hygiene 3 | Value for Money 2Recommend 0 |
今晚來了很久沒來的金雀,看看2046海報, 發現了是日我是坐了梁潮偉及曼玉的卡位呢. 有機會在牛年中坐到了偶像在2046戲中所坐的座位..我變身做梁朝偉了..  自從王家衛曾經係依度取景拍戲之後,不少人都慕名而來,而店內都掛左唔少電影海報,就連套餐都改埋相關名,真係慌死人唔知咁..  講真唔係「2046」,唔係阿so既效應, 這間摸黑的餐廳有的是老掉了的感覺, 早已跟時代脫節了,但又唔覺有咩咁特別, 又冇咩好食喎, 係食個懷舊feel囉..  今晚我試了特餐. 都有得揀招牌菜黑椒牛柳, 只是不是鐵板上... $85 有餐湯, 主菜, 甜品, 咖啡或茶. . 羅宋湯沒有以前來喝時那麼有水準, 好淡味...不夠濃及不太多材料!!  餐包也是凍的..  黑椒牛柳味道都還不錯, 肉質不會像其他港式西餐般醃得無哂牛味. 黑椒汁尚算合格,可恨是全熟透了  害我咀嚼了很久,而跟餐焗飯加5元只是炒飯吧..有點被騙了!!  甜品是晚只有啫里..  服務尚算稱心,沒有刻意造作..令人覺得坐得舒服自然!!  其實總括來說,來這兒純粹是想懷舊一番,食物是否美味,已經無關重要了!!
2046
 羅宋湯
 黑椒牛柳
Recommended Dish(es):
黑椒牛柳 Spending per head: Approximately HKD100 Other Ratings:Taste 3 | Environment 3 | Service 4 | Hygiene 4 | Value for Money 3Recommend 0 |
記得第一次吃到正宗日本拉麵的滋味, 是在多年前到東京旅行的一個風雨交加既晚上, 那種味道仍是記憶猶新, 想不到多年後的今天才再一次品嘗得到..  是日初四新年假期後,睡醒看過食評後馬上就去試試了. 想不到人龍都幾長, 差不多等了半個小時. 香港既拉麵店跟日本既拉麵店有點分別, 除了拉麵之外, 仲有好多其他0既野食, 不過我只對拉麵有興趣.  我叫左辣麵豉拉麵+咖喱飯set..另外叫多一客 餃子. 拉麵很有日本0既風味, ,麵唔會淋, 湯好好味好濃郁又夠辣(可能有人會覺得多油),唯一缺點係叉燒只得一片  同我在日本食既相比, 有8,9成相似呀...先喝一口湯底,仍然是濃濃的味噌湯。這裡的味噌湯帶很濃的肉香,而味噌也帶點甜味,是有水準的味噌湯底,甜中又帯一點辣。配料豐富,當然也有必備的筍乾及野菜,還有叉燒一片。麵底是中圓身的蛋麵,淥得時間剛好,夠爽身又有咬勁。總括而言,這裡的拉麵,是有水準的; 在我心目中已經好過好多香港其他既拉麵店...吃過後令我好感動呢!!  咖喱飯都ok啦~無乜特別,不過唔夠香同辣... 有d似日本超市買到個d一盒盒咖喱  煎餃子底部較焦,好處是不太油膩又皮薄,但$38五隻不算太抵食。同埋熱d會好味d~  服務方面,即使外面大排長龍,服務員還是不會給我施加壓力的,而且還不斷添水,所以服務已是不俗的。 在香港又多回一間有水準的日本拉麵店了..我下次一定會再來吃一碗令人懷念的拉麵呢!!
 辣麵豉拉麵,煎餃子
Recommended Dish(es):
辣麵豉拉麵,煎餃子 Spending per head: Approximately HKD116 Other Ratings:Taste 5 | Environment 4 | Service 4 | Hygiene 4 | Value for Money 3Recommend 0 |
幾個月前曾經去過時新,當時覺得水準不錯。但之後上openrice,見到網友評價有讚有彈,於是再去多一次,試真d時新既食物。 上次我叫左雙層芝士漢堡+炸雞脾,今次都係再加埋杯凍奶茶~ 而雙層芝士漢堡及炸雞脾水準就依舊出色,個特製漢堡在製作過程入面已經加入洋蔥,口感獨特,其他地方真係食唔到。炸雞脾雖然都係多油,但炸得夠脆,肉味亦不差,真係時新既兩大特色食物。  凍奶茶稍嫌奶味重左d,不過都算唔錯!!  整體來講,我眼中時新仍係一間出色既港式餐廳,環境雖然狹窄,但有八十年代既特色。同埋來到時新,一定要叫漢堡呀~
 雙層芝士漢堡及炸雞脾
Recommended Dish(es):
雙層芝士漢堡及炸雞脾 Spending per head: Approximately HKD34 Other Ratings:Taste 4 | Environment 2 | Service 3 | Hygiene 3 | Value for Money 4Recommend 0 |