中文 | English
small man
This is small man living in Aberdeen.I am a ......小男人, work in Central. I like to hang out in Central, Aberdeen, Wan Chai. Shanghai, Japanese are my favorite cuisines. I also love Western Restaurant, Hotel Restaurant, Steak House, 日式餐廳 and Hamburger, Dim Sum, Ramen, 小籠包及日式拉麵.
Member 1 First(s)
No. of Review19 Review(s)
編輯推介數目0 Editor's Choice
Recommended1 Recommended
Popularity5938 View(s)
Replies in Forum10 Comment(s)
Upload Photos24 Photo(s)
Upload Videos0 Video(s)
My Recommended Reviews14 Recommended Review(s)
My Favorite Restaurants1 Favorite Restaurant(s)
My Favorite Gourmets1 Favorite Gourmet(s)
My Fans0 Fan(s)
small man  Novice Gourmet
Become a Fan Become a Fan  Comment Leave a Message
Sort By:  Date Smile Smile Cry Cry  Editor's Choice  Overall Score
Display: AllHong Kong Macau Shenzhen

Full View Full View   |   Map View Map View
Showing 1 to 5 of 19 Reviews
一班師奶柴娃娃~ Smile Jan 14, 2010
Share with MessengerShare on TwitterShare on Facebook
Categories : Hong Kong Style | Tea Restaurant

每天上班前都會到來吃過早餐或午飯才上班去,吃得連事頭婆也認得我了~tongue
由當初的小鋪經營至現今搬入大鋪之中,由只有兩公婆エ作到現在至少有5,6個伙記~實在是可喜可賀!!lol
由當初只賣燒賣,腸粉等點心發展至現今有盅頭飯,炒粉麵,三文治,冷熱飲品等供應...
食物味道恰當,不會過份調味,而盅頭飯的豉油是放在枱上自己潻加的,確係質素有保証及價錢相當合理,只是地方及環境稍為迫夾及一般茶記形式..早餐及午飯時會較為擠迫及嘈吵..sad
另外由於顧客多是以街坊及師奶為主,他們經常會大大聲在談天說地..喜愛寧靜的卻不太適合mad
而事頭婆,伙記做野之餘,也會和熟絡的顧客一起聊天,使到周遭既環境更有如一個小墟..令熱愛寧靜享受食物的我還是草草吃完上班去算了..sad
不過,這與顧客打成一片的經營之道...是很值得令本身從事飲食管理的我去學習的!!tongue

Recommended Dish(es):  燒賣,腸粉,盎頭飯

Date of Visit: Jan 13, 2010

Spending per head: Approximately HKD30(Lunch)

2 Vote(s)   View Results
真有點失望~ Cries Feb 19, 2009
Categories : Japanese | Ramen

是日嚟咗想食好耐既《八八八拉麵》食晏,
呢度個餐係叫一個拉麵跟一個手卷或細碗飯之類 跟一罐汽水($52),
今次試咗佢個小豉油肉湯底拉麵, 但一嚟到就知叫錯嘢, 個湯底得個深色既?!!sad
食落口真係得個豉油湯味, 冇乜肉味, 唔好食既!! 得個一片日式叉燒又係冇乜味.....
一般的拉麵店鋪只有數條筍,但這裡的筍卻食極都仲有好多
不過總係覺得碗麵好似有陣壓味,怪怪的臭臭的....
可能係湯同筍既味道,我沒有去深究這個問題,
只係每食一啖麵飲一啖湯,就覺得陣壓味污染左我碗麵...mad
另外跟個「咖喱飯」, 職員話係豬肉嚟架喎!
呢個都係合格gum啦, 冇乜咖喱味又唔辣既, 一d都唔突出。
同我上次去火間土食既拉麵同咖喱飯比較,呢度真係冇前者咁好食...

唉... 一直都想試呢間拉麵店, 覺得佢應該幾正宗下, 可惜食物啲質素真係比想像中差咗好多喇...
由於我坐廚房附近, 發現原來佢係請晒啲巴基斯坦同菲藉人仕嚟煮嘢食,
真係全部煮嘢食既人都係巴基斯坦人或賓佬, 唔怪得之冇晒d正宗日式拉麵感覺啦...... 好失望! !mad
我認為試下無妨,一心想去就唔多值啦!!!sad

Spending per head: Approximately HKD60

5 Vote(s)   View Results
Recommend
今晚變身做梁朝偉~ Just OK Feb 01, 2009
Categories : Western | Steak House | Western Restaurant

今晚來了很久沒來的金雀,看看2046海報, 發現了是日我是坐了梁潮偉及曼玉的卡位呢.
有機會在牛年中坐到了偶像在2046戲中所坐的座位..我變身做梁朝偉了..tongue
自從王家衛曾經係依度取景拍戲之後,不少人都慕名而來,而店內都掛左唔少電影海報,就連套餐都改埋相關名,真係慌死人唔知咁..sad
講真唔係「2046」,唔係阿so既效應, 這間摸黑的餐廳有的是老掉了的感覺, 早已跟時代脫節了,但又唔覺有咩咁特別, 又冇咩好食喎, 係食個懷舊feel囉..smile

今晚我試了特餐. 都有得揀招牌菜黑椒牛柳, 只是不是鐵板上... $85 有餐湯, 主菜, 甜品, 咖啡或茶. .
羅宋湯沒有以前來喝時那麼有水準, 好淡味...不夠濃及不太多材料!!mad
餐包也是凍的..mad
黑椒牛柳味道都還不錯, 肉質不會像其他港式西餐般醃得無哂牛味. 黑椒汁尚算合格,可恨是全熟透了huffy害我咀嚼了很久,而跟餐焗飯加5元只是炒飯吧..有點被騙了!!mad
甜品是晚只有啫里..sad
服務尚算稱心,沒有刻意造作..令人覺得坐得舒服自然!!smile
其實總括來說,來這兒純粹是想懷舊一番,食物是否美味,已經無關重要了!!tongue

2046
2046

羅宋湯
羅宋湯

黑椒牛柳
黑椒牛柳

Recommended Dish(es):  黑椒牛柳

Spending per head: Approximately HKD100

4 Vote(s)   View Results
令人懷念的一碗拉麵~ Smile Jan 30, 2009
Categories : Japanese | Ramen

記得第一次吃到正宗日本拉麵的滋味, 是在多年前到東京旅行的一個風雨交加既晚上, 那種味道仍是記憶猶新, 想不到多年後的今天才再一次品嘗得到..tongue
是日初四新年假期後,睡醒看過食評後馬上就去試試了. 想不到人龍都幾長, 差不多等了半個小時. 香港既拉麵店跟日本既拉麵店有點分別, 除了拉麵之外, 仲有好多其他0既野食, 不過我只對拉麵有興趣. smile
我叫左辣麵豉拉麵+咖喱飯set..另外叫多一客 餃子. 拉麵很有日本0既風味, ,麵唔會淋, 湯好好味好濃郁又夠辣(可能有人會覺得多油),唯一缺點係叉燒只得一片mad
同我在日本食既相比, 有8,9成相似呀...先喝一口湯底,仍然是濃濃的味噌湯。這裡的味噌湯帶很濃的肉香,而味噌也帶點甜味,是有水準的味噌湯底,甜中又帯一點辣。配料豐富,當然也有必備的筍乾及野菜,還有叉燒一片。麵底是中圓身的蛋麵,淥得時間剛好,夠爽身又有咬勁。總括而言,這裡的拉麵,是有水準的; 在我心目中已經好過好多香港其他既拉麵店...吃過後令我好感動呢!!mad
咖喱飯都ok啦~無乜特別,不過唔夠香同辣... 有d似日本超市買到個d一盒盒咖喱sad
煎餃子底部較焦,好處是不太油膩又皮薄,但$38五隻不算太抵食。同埋熱d會好味d~tongue
服務方面,即使外面大排長龍,服務員還是不會給我施加壓力的,而且還不斷添水,所以服務已是不俗的。
在香港又多回一間有水準的日本拉麵店了..我下次一定會再來吃一碗令人懷念的拉麵呢!!smile

辣麵豉拉麵,煎餃子
辣麵豉拉麵,煎餃子

Recommended Dish(es):  辣麵豉拉麵,煎餃子

Spending per head: Approximately HKD116

5  |

4 Vote(s)   View Results
再次細嚐~ Smile Jan 21, 2009
Categories : Hong Kong Style | Fast Food | Hamburger

幾個月前曾經去過時新,當時覺得水準不錯。但之後上openrice,見到網友評價有讚有彈,於是再去多一次,試真d時新既食物。
上次我叫左雙層芝士漢堡+炸雞脾,今次都係再加埋杯凍奶茶~
而雙層芝士漢堡及炸雞脾水準就依舊出色,個特製漢堡在製作過程入面已經加入洋蔥,口感獨特,其他地方真係食唔到。炸雞脾雖然都係多油,但炸得夠脆,肉味亦不差,真係時新既兩大特色食物。tongue
凍奶茶稍嫌奶味重左d,不過都算唔錯!!smile
整體來講,我眼中時新仍係一間出色既港式餐廳,環境雖然狹窄,但有八十年代既特色。同埋來到時新,一定要叫漢堡呀~lol

雙層芝士漢堡及炸雞脾
雙層芝士漢堡及炸雞脾

Recommended Dish(es):  雙層芝士漢堡及炸雞脾

Spending per head: Approximately HKD34

View Results
Recommend

Home|Restaurant Search|Review|Coupon|Recipe |Forum
Mobile OpenRice |OpenRice in Chinese |OpenRice Travel|Online Restaurant Reservations |开饭喇
Member Registration|Submit Restaurant Info|About Us |Editor's Blog |Privacy Policy |Terms of Service |Site Map
OpenRice.com is Hong Kong's most popular dining guide to help people find places to eat based on the restaurant reviews written by real local people. OpenRice also offers restaurant discount coupons, food delivery directory and recipes.Through our Hong Kong restaurant search engine, users can easily find their desired dining places by districts such as Central restaurants,Causeway Bay restaurants,TST restaurants and cuisines such as French restaurants, Italian restaurants, Chinese restaurants, Japanese restaurants, and buffet.

Copyright © 1999-2013 Openrice Group Inc. All Rights Reserved.
Hong Kong's Most Popular Dining Guide,
with restaurant search, restaurants reviews, and dining coupons.