Showing 1 to 5 of 188 Reviews | |
頭盆:煙三文魚柚子沙律 海鮮忌廉焗蠔 + 餐湯+ 麵包
餐廳樓底高,以大量油畫裝飾牆壁; 型仔大廚(LEFT)希望 以實惠的 價錢 讓食客吃到 意大利菜:)
我喜歡吃意大利菜的Pasta, Pizza & Cake, 很開心被 Openrice 抽中 參與是次OLIVA試食之旅, 一嘗特色意大利美食, 又能認識到一班愛吃又友善 的 為食友!   環境方面: Oliva是 一間裝修有 heart意大利餐廳,. 雖然它位置於舊區深水埗, 但是室內環境卻很stylish, 樓底高高的,以大量油畫裝飾牆壁, 卓與卓之間保留一定 有空間感, 讓食客舒舒服服的 享受價廉味美的意大利美食.   價錢方面: 價錢平民化, 是因為 型仔大廚希望 以實惠的 價錢 讓更多食客可以吃到 不周種類的 意大利菜, 從而在當中找出 心頭好, 再花更多金錢去試其他貴格意大利餐廳. 這理想很不錯哦!   服務方面: waiter服務態度良好, 或許是當晚餐廳食客人數圭頗多, 令waiter 的招待不是十分efficient.   食物方面: 材料豐富, 味道尚可,份量十分大碟, 真正是 價廉味美。  ~麵包 + 黑醋~ 麵包微溫, 但外皮有點硬, 一般. 溫馨提示: 餐前麵包是給食客的 first impression, 實在有待改善~ 麵包最好熱烘烘的 和軟棉棉的. ~頭盆:煙三文魚柚子沙律 海鮮忌廉焗蠔 ~ 我最欣賞是柚子沙律酸甜開胃; 生菜都新鮮. 煙三文魚煙燻咸香, 味道過得去 海鮮忌廉焗蠔, 表面金黃色 賣相不錯, 帶殼的蠔肉,藏在一層半溶芝士, 下面是菠菜蓉和忌廉汁; 很有心思的配搭, 可是上菜時已不太熱, 焗得不夠香口, 而且味道有點滯! 溫馨提示: 焗蠔一定要熱食, 表面宣 焗得夠香脆 ~餐湯: 雜菌忌廉湯~ 湯有很多蘑菇粒, 也香滑, 頗有水準. 溫馨提示: 湯好像很重味精. 少一點更好. ~主食(1): 雜菌意大利燴飯 煙三文魚南瓜忌廉蝴蝶粉 墨汁海鮮意粉~ 意大利燴飯味道不是太濃烈, 也不太硬 蝴蝶粉煮得剛好, 軟軟的 墨魚汁意粉香滑, 有些 in un 的感覺.味道不錯, 而且海鮮材料很足夠:如蝦,墨魚和魚都幾好吃 溫馨提示: 好可惜 三款 pasta 中有些放涼了, 保溫很重要呢. ~主食(2): 特式薄餅 x2 (二種味道: 洋蔥菠蘿雞粒vs磨菇菠蘿火腿粒)~ 我較愛吃 洋蔥菠蘿雞粒, 味道很香口, 而且批底也香脆 溫馨提示: 好可惜第二個pizza好像又 放涼了, pizza一定耍熱辣辣吃的才好食的 ~主食(3): 保雲酥焗羊架 大蝦 配 燒牛柳 什果仁配焗海鱸魚~ 賣相很吸引, 一次滿足我們海陸空四個願望. 羊架煮得剛好不過熟,質感也嫩滑, 可惜沒有薄苛醬,否則會更加好吃! 大蝦 賣相很吸引 ,可是味道淡淡的, 肉質帶稔, 燒得不太香口. 燒牛柳:燒得六成熟,但欠缺肉味,質量一般 鱸魚只是一般的魚柳般,沒有油香,淡淡的, 又有點腥,不太frseh?.反而較欣賞上面的果仁碎和香草蓉頗惹味 伴碟有sour cream焗薯,牛油粟米和小棠菜, all taste good. 當中的 sour cream焗薯很香滑美味 ~甜品: 意大利芝士餅 藍莓芝士餅~ 甜品讚~ 皆因大廚是做dessert出身, 水準不俗. American cheesecake 味道淡淡的, 餅底很香, 藍莓味道偏甜, overall quite good. 厚厚的兩層Tiramisu芝士味道& 口感十分幼滑,甜而不滯; 當中的ladyfinger有蛋香也 鬆軟好吃,咖啡酒份量剛好, 也很香. 試吃完的感覺是 Oliva是 一間有 heart意大利餐廳, 環境舒服 價格相宜,份量十足, 真是一間價廉味美的意大利餐廳, 是抗通漲之選. 至於食物味道仍有進步空間. 但因要將貨就價,用料不一定是最頂尖的,所以不能與超級貴的餐廳比較. 笑臉是 給 Oliva的 concept, 十分有心! 希望它繼續發揚光大, 讓更多食客受惠. 再次多謝Openrice & Oliva 之邀請, 十分開心.
 我較愛吃 洋蔥菠蘿雞粒, 味道很香口, 而且批底也香脆
 甜品GOOD~ 皆因大廚是做dessert出身, 水準不俗
多謝Openrice & Oliva 之邀請, 十分開心
Date of Visit: Mar 31, 2011 Other Ratings:Taste 3 | Environment 4 | Service 4 | Hygiene 4 | Value for Money 5Recommend |
環境幾好, 樓底高光線足,桌同桌之間唔會太迫太嘈, 有空間privacy
To celebrate HONEY 情人節 + 3週年記念, HONEY 在openrice 找到 如心酒店 Cafe Circles dinner buffet, 食評都不錯, 便一試. 星期六 的dinner時間 都幾full. 由於一早訂了檯, waiter 很細心 安排了 window seat 既二人table, 位於 最入面 又較quiet, 很適合情侶談心哦, 嘻嘻 食物方面,我 覺得算多野食, 好多種類, 賣相好好,又整潔, 而且不停refill . 味道整體都OK 最開心 係見到最鐘意 既desserts bar 都很 attractive. 有ppg ice-cream  冷盆約10款, 龍蝦仔, 日式中華, SALAD, 水果等 魚生 係common種類 (三文魚 / 吞拿魚 / 八爪魚) , HONEY 讚吞拿魚  最新鮮, 不過 我最愛吃 三文魚, 都幾ok. 壽司 -- 好多種類,. 不過味道係普普通通 熱盆有10多 種, 豬頸肉,甜酸骨,牛展 夠林易入口又好味白汁海鮮跟炒飯, 炆斑腩, 西式炒意粉等等. 燒雞,咖喱雞, 金菇西蘭花,蔗蝦, 青口,煙三文,凍蝦, 即叫即淥既粉麵,自己選料大約10款8款, 最失望 是  芝士焗蠔 (唔太新鮮, 有怪味)/  蕃茄 炸大虲 (脆漿勁厚, 蝦又唔會乾身,唔太新鮮) -- 唔好吃的  餐湯有2種, 南瓜湯/ 中 湯, 都幾算 正常 好飲 甜品10幾種,好精美,全部都好好味,當日每樣都試過, 無乜邊樣唔得喎!最愛佢的cheese cake. 藍梅芝士蛋糕 ~ 好好味, 可以可食多件 / 蘋果批 / 蘋果酥ok / 朱古力蛋糕 …………… 而 雪糕有4 款不同味道既 ppg ice-cream, 芝麻 和綠茶最出色.  環境幾好, 樓底高光線足, 我們 的 window seat 既二人table可以見到海景, 個view幾靚!  桌同桌之間唔會太迫太嘈, 有空間privacy , 最入面 又較quiet, 很適合情侶談心哦  服務方面~ waiter 主動收碟~ 食完 一碟 waiter好快,不用10秒一定同你收左佢! 又不停refill water. 員工又好nice! 見我們 吃飽飽, 互送禮物, 玩自拍, 便 主動 幫忙拍照~ 讚!!! HSB credit card 85 折後$300有找~ 好抵食!!!
 食物方面,多野食, 多種類
 desserts bar 都很 attractive, 好精美,全部都好好味,
 最失望 是 芝士焗蠔 / 炸大虲 (唔太新鮮, 有怪味)
Table Wait Time: 2 minute(s)
Date of Visit: Feb 12, 2011 Occasion: Anniversary Spending per head: Approximately HKD300(Dinner) Other Ratings:Taste 4 | Environment 4 | Service 4 | Hygiene 4 | Value for Money 4Recommend 0 |
同朋友 gathering 到 Fat Angelo’s , 鄰近 K11, 交通方便, 不過 地下鋪, 有d 難找. K11 正門 近 同大褔出口, 直行 5mins 便到. 我們4 個女仔 要了 一個 main dishes, 加 一個 openrice優惠券$1 「自由配搭意粉 + 醬汁」 1 客, 再吃 免費 可 refill 的 包包 (共工款) 及 沙律~ 已經很飽. 由於有 coupon, 每人只是 $60+, 十分抵食! 各位 Fat Angelo’s openrice fans~ 快d 十月前 用 coupon 啦. 我們 當晚要了 main dishes~ Blue Cheese beef~ 我們要 8成熟的牛柳, 但 焗成 十成熟, 好彩都吾 un, 又幾juicy, good! 優惠券$1 「自由配搭意粉 + 醬汁」 1 客~ 蝴 蝶意粉 +蕃茄醬汁~ 一般la, 沒有特別, 但是 蕃茄醬汁很美味. 服務: 麻麻, 很久都沒有waiter, 可能環境太黑了. 環境: 四周 都太黑了, 很有 情調, 都適合 情侶, 慶祝生日. Date of Visit: Oct 19, 2010 Spending per head: Approximately HKD68(Dinner) Other Ratings:Taste 3 | Environment 3 | Service 3 | Hygiene 3 | Value for Money 3Recommend 0 |
我們honey一家人到鴻星酒家吃晚飯, 慶祝 完美的婚禮. 當晚order 了 一個 抵食全包宴~原隻鮑魚 魚翅 乳豬 全包宴12人/席, $2,480已包加一茶芥. 全包宴 如下:  1) 鴻運乳豬全體~ 乳豬皮香脆而不肥膩, 乳豬肉都滑.   2) 油泡玻璃虲球~ 虲球爽口, 但味道較淡, 一般  3) 香芒帶子卷~ 我只吃到 鬆脆 的 脆漿, 但是很少香芒粒 和帶子粒.   4) 蒜子玉環瑤柱脯~ 玉環太林了, 但是內裡 的瑤柱脯 則吾林, 口感有d怪, 而且味道較淡.  5) 紅燒雞絲翅~ 足料, 好味道呀~ 哈哈, 我和honey 都吃了兩碗~ 要襯熱食先好味.   6) 清蒸大海班~ 魚肉蒸得有d 耐, 實實的吾夠滑, 可能大大條大海班.  7) 原隻鮑魚燴玉掌~ 鮑魚是實實的怪怪的 味道, 好奇怪, 吾好食.   8) 脆皮黃油雞~ 最讚~ 色香味俱全~ 黃油雞好香滑, 大家都吃不停口  9) 蝦子燴伊麵~ 蝦子很香, 伊麵又滑, very good!   10) 精美糖水 (紅豆沙)~ 紅豆林林, 又 有陳皮香味, good!   11) 千歲大蟠桃 (大大個壽包)~ 造型十分可愛, 包包熱烘烘, 內裡的年榕很流沙又香滑, 好美味的大大壽包, wonderful!  Overall, 有部份菜式 有待改善, 但是 全包宴12人/席, $2,480已包加一茶芥, 可說是價簾物美呢. 而且 最後 的可愛美味大大壽包 加分不少.  我們一家人都覺得很滿意, 吃了一頓飽飽 ~份量足, 味道美 的婚宴/生日佳肴. 在此, 祝媽咪 生日快樂, 開開心心, 身體健康!
 鴻運乳豬全體
 脆皮黃油雞
 蝦子燴伊麵
 千歲大蟠桃
Recommended Dish(es):
千歲大蟠桃,蝦子燴伊麵,脆皮黃油雞 Table Wait Time: 1 minute(s)
Date of Visit: Oct 10, 2010 Occasion: Anniversary Spending per head: Approximately HKD200(Dinner) Other Ratings:Taste 4 | Environment 3 | Service 5 | Hygiene 5 | Value for Money 4Recommend 0 |
第一次 有幸 被抽中 參加 Openrice & 石燒 於6月5日舉行「石燒日本料理試食團」,除了可以一嚐 石燒 精心 設計 的 革新餐牌, 享用多款時令刺身、壽司、卷物、燒物等日本料理,更可與一眾Openrice食家會員分享吃和食的心得, 十分之開心 和難忘 的體驗, 多謝Openrice!  試食菜式   1)五色刺身盛合 (about $120+ )~ 賣相attractive, 共有五款刺身 (三文魚, 吞拿魚, 帶子, 虲, 墨魚) , 份量較少但很新鮮. 可以一試!  而 我 只 試食 了 一片 我最愛吃既三文魚~ 是厚切的 哦~ 感覺好新鮮 又 鮮甜~厚切刺身令食得開心.  2)日式番茄沙律 ($18) ~賣相 可愛, 經理 介紹 番茄 是來自日本既溫室蕃茄,配上芝麻醬沙律。口感清新, 是 飯前開胃小食. 番茄 vs 芝麻醬~ 配搭係幾創新 但是 我個人 不太 喜歡. 因為 我覺得 番茄 沒有 我想像 的 fresh 又 雪得太凍, 欠番茄的 酸甜 味.   3)三文魚魚籽壽司 ~ 沒有特別.  4)帆立貝壽司 ~ 都 新鮮, 但 我覺得 比 元氣 的帆立貝壽司 有點 失色, 因為 帆立貝吾夠 厚 和大件.   5)海膽壽司~ 我最欣賞 是 海膽壽司~ 真係好fresh & sweet,海膽既份量多而且鮮味十足, 值得一試!  壽司 飯  味道 及 質地煙韌~ 做得 剛好, 不會 容易 散開.   6)香芒三文魚卷 ~ 我覺得 都可以 是 飯前開胃小食, 因為 香芒 很 甜美, 配上 粒粒 三文魚 及 少少壽司 飯 , 很match 又 fresh. 值得一試!  7)天玉海老反卷 ~即係炸蝦反卷。要 熱辣辣食 先好味. 當天 既炸蝦 都算 熱 和脆, 不過我覺得 炸蝦可以 再 脆 一點 , 會更有層次感.   8)帆立貝串燒 ~沒有特別. 燒得 too dry , 沒有 juice………   9)明太子燒雞翼 ~ 漲卜卜金黃 色 的燒雞翼 賣相十分attractive, 經理 介紹 製作 功夫很多元化 花時間.  內裡 的 明太子 脆 卜卜, 配上 去骨燒雞翼, 很 match 又 食得放心. 值得一試!   10)鹽燒秋刀魚 ~秋刀魚燒 得香脆, 唔腥, 有 d 細骨, 點埋個lemon juice, good. 可以一試!  ~我覺得 鹽燒秋刀魚 除了 要香脆, 如果 加多d 鹽燒 的味道 會更有層次感..   11)辣味花螺煮 ~ 本身不好辣 & 酒的我~ 都很喜歡 這個 辣味花螺煮,值得一試!  感覺花螺係 新鮮~ 同好 有香 味。而個辣湯都有 d 辣,當中既蘿蔔係相當之 入味。餐廳細心 為 客人 提供 的 食 花螺 用具 , 可以 讓您 斯斯文文 的 去食 花螺, 雙手不用 become dirty………..   12)豚肉泡菜鍋 ~豚肉有 d 肥, 泡菜 好好味 呀. D泡菜 入味, 令成個 菜鍋湯底 之味道 都 出色. 而當中既配 菜又係幾好食~ 值得一試!   13)蒲燒鰻魚石燒飯 ~ 石燒飯 個飯 都 煙韌,不過唔夠飯焦~ 都ok啦。 如果 燒鰻魚 可以 做 外皮 脆, 而內 軟 (鰻魚肉), 便更 可取 呢.   14)豚肉湯手打烏冬 ($35)~ 個湯底好清甜, 經理 介紹 是 用 鮮 魚 製成. 豚肉好肥! 手打烏冬好煙韌,可以 感受到 烏冬的 水和 麵粉 的 份量掌握 得剛好 , 配合清甜湯底, 食出 主廚 的 心思. ~ 值得一試!  後記: 日本料理向來愛香港人歡迎,石燒日本料理最近換左餐牌,除了著名的石燒鍋飯外,主廚更加入不少創意卷物、燒物甚至Fusion和食,出品令人耳目一新。  石燒 是 味千 的 集團, 不過 是 獨立 經營. 我喜歡 它 的手打烏冬, 比味千 出品 的 更出色. 服務方面 : 試食當天, 石燒集團經理非常 親切 , 細心 又 professional,每次上菜都細心講解,令我們知道個食物的材料同食法,而且 又 主動 跟我們 分享 香港, 日本, korea 的飲食文化, 十分友善.  店員 都 經常 替我們 更換食具, 好有禮貌.  價錢 及環境 方面 : 石燒 食物質素中上, 價錢合理, 經理 介紹 希望 以 平宜 的價錢 給 食客 品嚐 新鮮 有 質素 的 日本 菜. 環境 方面: 室內環境設計 簡約雅致, 燈光 柔和, 卓子 及 坐位 之空間 都 算 闊 和 舒服 (坐 餐廳 中間/ window 的 sofa位最 舒服) , 可以 同 朋友 或 情侶約會 時 靜靜的吃一餐。  Advice~ 最好既係 為 新餐牌 加 創意 甜品, 雪糕 等, 感覺會更美滿. Tip 1: 石燒 的 門口 不明 顯, 因為 該餐廳 正在 味千 隔離, 從門外 又看不清潔 內裡 之環境, 食客 可能 會 miss 左, 找不到 ….. 應該 想想 如何 decorate 門口, 加多些 eye catching 既指示. Tip 2: 不過, 這店 上菜比較慢 (可能是 kitchen人手不足/ 主廚 是 太細心煮食 及 講究 食物之質素) , 如果 大家 趕時間 的話, 最好 下次先來試 la. 我之前 都 試 過 這店 及 是次 試食 活動 感覺 上菜 服務 都是 有 d 慢. 希望 日後 他們 可以 改善 一下 上菜 效率. 再次多謝  Openrice  , 讓我們 享用這麼輕鬆,滿意的一餐.
 五色刺身盛合
 三文魚魚籽壽司, 帆立貝壽司, 海膽壽司
日式番茄沙律
 豚肉湯手打烏冬
室內環境設計 簡約雅致
Recommended Dish(es):
辣味花螺煮, 海膽壽司, 香芒三文魚卷 , 明太子燒雞翼 , 豚肉泡菜鍋, 豚肉湯手打烏冬 Date of Visit: Jun 05, 2010 Other Ratings:Taste 4 | Environment 4 | Service 5 | Hygiene 4 | Value for Money 4Recommend 0 |