Showing 1 to 5 of 23 Reviews | |
是日同frd 聚舊, 5:30pm 到達~ 9pm 前happy hour 紅、白、啤、cocktail 買一送一!咁抵! beer beer 佢啦~ 先後order 了2bottle, total 有4支~
 came from Germany
薯皮好好食!
 薯皮好好食!
海鮮risotto!! 好味得很!! 個sauce 好好味!! d 海鮮好多ar!!! 有2隻肥帶子, 爽口! 青口!! 3隻大蝦!! 爽口!! 墨魚圈!! 正!! d 海鮮同d sauce 夾得好好!!! 好足料!!! 有芝士片o係risotto面, d 飯亦有咬口. 2個人share 都夠食!!!! 正ar!!!!!! 10個like!!!!
 10個讚的risotto!!
$48 有2個dessert. 點左奶凍, 心太軟. 2個都好好食! 心太軟好流心!
 心太軟好流心!
cocktail 都買一送一, order 了碰碰車! vodka + pineapple + orange (如冇記錯) ok 好飲 唔係cwb 任飲場的那些質素.
 碰碰車
 test tube
around $500 落樓. 由5:30PM 坐到10:30PM 都冇人趕! 環境又寧靜, 確係聊天好地方! Table Wait Time: 0 minute(s)
Date of Visit: May 18, 2012 Spending per head: Approximately HKD250 Other Ratings:Taste 5 | Environment 4 | Service 5 | Hygiene 5 | Value for Money 4Recommend 0 |
話說我對板前/板長集團, 原本係非常之欣賞, 事關好幾年前, 2005-06 咁上下(記錯莫怪), 板前/板長集團未紅之前, 得尖沙咀一間叫做 板前的總店咁大把, 我已經去食了. 當時, 壽司師傅的態度非常認真, 佢地係好認真, 好俾心機去做每一件壽司. 當時最驚喜既係玉子燒, 因為香港當時大部份迥轉壽司店的玉子, 都是買現成回來的, 只有板前是少數自己煎製的. 時至今日, 板前/板長集團已比我 快餐店既感覺. 點解? 坐BAR 枱, 細心留意下D 師傅點做野, 你就會知. 請ORDER 一客手卷, 師傅包既時候, 你會見到 你非常熟悉的紫菜包裝紙, 冇錯,就係便利店 OR SUPERMARKET 見到的那種... 咩話? RICKY 生吹到自己D 店咁日本化, 點解唔用D 好D 既紫菜AR? 請ORDER 一客 $36 的三文魚刺身.你會見到 師傅非凡的刀功..看相吧! 我都不想說了.
 師傅非凡的刀功
 未見過擺成這個樣子的刺身..
擺得不太好樣的剌身... 幸好, 味道算是不差. 再看看師傅在做什麼. 有一個師傅在不斷包反卷. 裡面的食材有: 青瓜, 蟹柳, 蛋條ETC. 用極快的手法, 不斷包不斷包, 包了8-10條左右.. 然後再用保鮮紙包著一條條的反卷. 放在一個大膠箱內. 我想, 那應該是員工的伙食吧? 只是師傅非凡的速度, 不假思索的神情, 我心想, 作為一個日本餐的師傅, 怎會有HEART 在這樣的 "製作"裡?這邊廂, 客人ORDER 的單接踵而來, 在師傅面前的一部機中激射而出, 師傅們處變不驚, 馬上接單, 從未停過. 只是單據太多了, 我見到外賣盒上有單據, 與盒內的壽司一起睡..單據像壽司的被子, 讓它們安睡在盒內...好了, 還是不要再看師傅在做什麼了... 兔得誤會衛生情況就不好了... 看看其他相吧:
BAR 枱
糖心蛋
油甘魚+帆立貝
味道OK. 應該說是, 正常的味道. 沒太驚喜, 沒太差, 沒太感動. Supplementary Information: WAITER 拎錯單比我. 佢拎左一張$239元的單比我. 我冇留意, 照比錢. 但我友人留意到, 佢即時睇番張單, 好彩即刻話番比佢地聽!! 以下係我點左既野: 溫泉玉子 X1, 糖心蛋 X1, 三文魚刺身 X1, 魚肝壽司 X2, 油甘魚壽司 X1, 帆立貝壽司 X1. 只係$101元! 好彩睇下咋!!!!!! 否則就比左$239元ga la!!!!! Table Wait Time: 0 minute(s)
Spending per head: Approximately HKD50.5 Recommend 0 |
今晚剛食完, 回家馬上upload 相, 也馬上打這篇食評. 由於珍寶蠔太好味($45 元per one)的緣故, 我要影好幾個角度, 為隻肥蠔影寫真, 方能表達我對它的喜愛!原諒我對它已失控....
 珍寶蠔! 好肉爽甜! 正ar!!
 肥美
另外, 又點了法國及澳洲的生蠔, (各$3x 元) 法國較鮮甜~
 左2是法國, 右2是澳洲
扇貝又係好好食! 好大粒! 好爽肉! d 蒜頭同粉絲都好好味!! 又點了 螺, ok. $48 for 6. 又點了 龍蝦湯及 螺頭湯! ($30 per head) 2 款都唔錯wor! 我對飲湯特別喜愛, 所以網名叫soupking. 要特別讚個螺頭湯. 好足料, 佢加左大量龍眼肉, 令個湯好甜. 紀子, 冬菇都唔少. 成個湯的味係甜中帶鮮. 而且係清甜, 不是一味得個濃字. 飲完不會口乾, 無甚味精, 螺頭是真的螺頭, 不是用螺片, 煲完湯都好有咬口. 冬菇唔算好正既貨色, 都係吊下味. 不過冇乜冬菇味~ 仲好, 我都唔喜歡冬菇~
湯真係推介! Recommended Dish(es):
珍寶蠔 Table Wait Time: 0 minute(s)
Date of Visit: May 05, 2012 Spending per head: Approximately HKD220(Dinner) Other Ratings:Taste 5 | Environment 4 | Service 4 | Hygiene 4 | Value for Money 4Recommend |
呢間buffet, 真係要俾個讚佢! 生蠔, 係分一set set 食. 佢會依品種排好次序, 就算本身唔識品蠔, 只要跟佢既次序去食, 都會食到有層次的海水及金屬味!! 金屬味在喉嚨久而不散!! 有爽脆的, 有淋的, 有鮮甜的!! 只要試過呢個生蠔set, 立即可以知道自己最like邊個品種的生蠔tim~
 排好次序的生蠔! 1次5隻! 順住食, 好有層次!
 好鮮好有海水味~
蟹腳又係10級正!!好鮮好多汁!! 就咁飲d 蟹汁, 已經好味到暈!!!
 太好味!!!!!
 食10隻都好好味!!!
其他好味推介, 仲有: 生牛肉, 鵝肝多士, 海膽刺身任拎!!     如果你係海鮮怪, 就千萬唔好錯過呢間buffet!! 你會覺得好滿足!! 甜品方面比較少, 但有 心太軟!!
 心太軟
Supplementary Information: 請先book 位~ dinner 好full... Recommended Dish(es):
生蠔,長腳蟹,鵝肝,和牛 Table Wait Time: 0 minute(s)
Spending per head: Approximately HKD350(Dinner) Other Ratings:Taste 5 | Environment 5 | Service 5 | Hygiene 5 | Value for Money 4Recommend 0 |
$28 一個TEA SET, 青瓜炸蠔卷 X 8件. SUSHI很大件.......... 有我半個拳頭咁大......... 可惜, D 飯港式到唔港式......... 仲要有D 硬身tim..........>< d 炸蠔就ok 既, 熱的. 是即叫即整的.... drink 叫左芬達, bottle 上. 算係咁啦, tea set + $6 可加章紅魚sushi 2件.... 魚生真係完全唔得lor........ $28+6 = 34. 不收加一. 呢個價錢... 勉強比ok 啦. Table Wait Time: 0 minute(s)
Other Ratings:Taste 2 | Environment 3 | Service 3 | Hygiene 3 | Value for Money 3Recommend 0 |