中文 | English
Snoopy Fans
This is Snoopy Fans . Guangdong, Shanghai, Vietnamese are my favorite cuisines. I also love and Dessert, Ice Cream/yogurt, Seafood.
Member 0 First(s)
No. of Review5 Review(s)
編輯推介數目0 Editor's Choice
Recommended1 Recommended
Popularity1240 View(s)
Replies in Forum0 Comment(s)
Upload Photos24 Photo(s)
Upload Videos0 Video(s)
My Recommended Reviews0 Recommended Review(s)
My Favorite Restaurants0 Favorite Restaurant(s)
My Favorite Gourmets0 Favorite Gourmet(s)
My Fans0 Fan(s)
Snoopy Fans  Novice Gourmet
Become a Fan Become a Fan  Comment Leave a Message
Sort By:  Date Smile Smile Cry Cry  Editor's Choice  Overall Score
Display: AllHong Kong Macau Shenzhen

Full View Full View   |   Map View Map View
Showing 1 to 5 of 5 Reviews
夕陽無限好 Smile Jun 05, 2012
Share with MessengerShare on TwitterShare on Facebook
Categories : French | Western Restaurant | Wine | Seafood | Special Occasion Dining | Private Party | Fine Dining

首先睇吓環境先.
閒日去,好清靜.
閒日去,好清靜.

其實個場好細,所以如果full house應該幾嘈.好在我同honey閒日去就覺得氣氛幾浪漫呀.加上日落景色,直頭要唱首夕陽醉了......

奢侈地散叫.未上個湯,侍應就比咗d餐包我地.嘩熱辣辣,脆卜卜的皮,軟熟的包.好鍾意.mad仲可再添食,不過我怕食飽個肚就冇再要喇.

沙拉: 黑松露蟹籽吞拿魚他他沙拉, 小小的黑松露,香氣撲鼻,帶出吞拿魚他他及蟹籽鮮味.沙律菜十分新鮮,份量十足,very yummy!!!mad

唔知點解湯仲未到就黎咗白酒煮法國藍青口. 呢個over cooked, no good, 嘥咗個青口同d$$$$!huffy

終於黎個鮮蠔濃湯喇! 我地慳家,二人share一個湯,但餐廳好好,居然幫我地將湯分兩隻碟上. 份量ok. 個味道好鮮甜濃郁,仲有隻蠔添.like ten times!mad

主菜黎喇! 第一個係澳洲神戶和牛. 居然over cooked.同普通牛排冇分別.shocked

第二個主菜係羊架.呢個意外地十分嫩滑香口.好好味.lol

兩個主菜嘅配菜係完全一樣嘅.雖然好食,但冇創意sad

最後甜品係心太軟配雪糕,做到熱辣辣,中間流心外皮乾身.very goodsmile 第8張相片冇得upload,shocked大家睇其他人嘅食評應會見到嘅.

整體而言,環境同服務都好好,食物質素都好但主廚嘅技巧要磨練吓喇.因價錢唔平,食客當然要求高而穩定嘅水準啦!

Date of Visit: May 16, 2012

Spending per head: Approximately HKD550(Dinner)

1 Vote(s)   View Results
貴精不貴多 Smile Mar 27, 2012
Categories : Western | Western Restaurant | Hotel Restaurant | Teppanyaki | Buffet | Special Occasion Dining

閒日去食加上book咗位,所以一去到就有梳化位喇.不過張梳化太林,所以坐得有d唔舒服,但餐廳整體氣氛寧靜舒服(不過可能因為係閒日).

一開始我就飲湯食飽先.當日有2款湯: 1 雞絲斑cake清湯 2西蘭花忌簾湯. 前者太古怪,飲咗後者.有我喜愛的黑芝麻餐飽,仲有個旋轉烤爐整熱食,good. 湯的味道一般,賣相麻麻.
賣相麻麻,味道一般
賣相麻麻,味道一般

但係後來侍應送上的蒜蓉多士十分好味,可能因為新鮮造.
忍不住吃了兩大塊呀!
忍不住吃了兩大塊呀!

冷盤方面有幾款沙律,鮮果,cold cut,凍蝦及青口.
沙律一般但新鮮.
沙律一般但新鮮.

特別要讚青口及蝦,好新鮮.平時唔多食青口嘅我都被佢嘅鮮味引我食咗幾隻, 黑椒燒牛肉都好好味,好嫩好有牛味.lol

呢個餐包3杯drinks,第一杯可飲酒.我倆都要了杯白酒.唔識品酒但覺好順喉.二人浪漫時刻有杯酒在手特別lum呀smile
到主角石頭燒出場喇!!!mad我要咗羊同龍蝦,我honey要西冷牛排同龍蝦.
有油彈上黎,手振影得唔好,sorry
有油彈上黎,手振影得唔好,sorry

侍應好細心教我地點燒,仲有一條好認真嘅圍裙比的地,令我呢個一向無飯嘅主婦都認真下廚嘞.估唔倒塊石頭真係幾熱wor,影幾張相姐,件羊就由6成熟變8成熟嘞,好在都十分好味.我的咀尖老公大讚食材好新鮮,唔落調味都好鮮味.
yummy!!!
yummy!!!

不過我好鍾意濃味野.餐廳有個自製嘅"賓尼醬"(香草牛油蛋黃醬)好香好好味.不過同龍蝦唔夾,同牛就好d.除此之外,仲可去buffet枱取其他汁,如黑椒,雜菌,黑車厘,茄汁......,我覺得雜菌汁最正啊.

主菜後叫第二杯drink,竟然有鮮窄雪梨汁.goodmad
試吓熱暈但冇咩食,試吓有個雜菜千層,又有驚喜wor! 有d白烚蔬菜,適合我愛健康的口味,蔬菜本身都好甜.老公就no comment嘞.

最後係甜品,都算多款,但味道一般.較鍾意芒果moouse cake及cheese cake.

最後飲杯餐茶,個肚完全fill up 嘞.
今次主要想食石頭燒,食材優質,以呢個價錢係ok嘅.

Date of Visit: Mar 21, 2012

Occasion:  Anniversary

Spending per head: Approximately HKD370(Dinner)

5 Vote(s)   View Results
梳乎High Tea Smile Jan 31, 2012
Categories : Western | Coffee & Tea Shop | Bar | Hotel Restaurant | Casual Drink

最近愛上high tea,因為夠嘆,又唔會好似食buffet咁難為自己個胃.難得有機會同摯友慶生,所以諗住試試呢間高評價d嘅酒店.冇得book枱係我覺得最唔似樣嘅地方.5星酒店,點可以要客人排隊攞位咁肉酸shocked好在我去果日係閒日,所以2:30去到大把位,亦冇咩遊客,所以十分清靜smile
座位非常寛敞,一個人可以坐張3人大梳化,真係梳乎到我想瞓落去.惟一唔好係冇cushion,條腰冇咁舒服.但一望眼前無敵大維港的景色,就真係賞心悅目.
陽光太猛落個半透明簾,真細心.
陽光太猛落個半透明簾,真細心.

有靚景當然要配美食啦.我地2人就要咗個tea set for 2 persons. 飲品我點了法國茶Marco Polo.原以為是清茶,但原來跟奶的.先喝口清茶,一股barries的香味使我醉心了--是女孩子的茶.smile試加奶喝,還是不加的好,因茶味較淡所以只喝到奶味.
Marco Polo
Marco Polo

Tea Set到喇,你睇個樣幾靚,仲跟牛油味及提子味scone及earl grey啫喱芝士杯呢smile

咸點:
chopstick蟹肉三文治:- 有蟹肉鮮味, good
chopstick燒牛肉三文治 - 小小一片燒牛肉已有香濃牛肉味,大愛
chopstick黑松露奶油卷 - 覺得味道有d怪, 唔多like
chopstick火腿芝士三文治 - 一般啦,好難會唔好食嘅.

甜點:
chopstick檸檬tart - 皮好薄,好脆,涵幾酸,如留在最後食會好d
chopstick栗子蛋糕 - 不太甜,重栗子味,好鍾意
chopstick榛子朱古力truffle - 嘩!好好味呀!!香濃朱古力中有濃郁榛子味,加上一層薄脆.....好想買個大蛋糕!
chopstick:士多啤梨蛋糕 - 係慕士蛋糕,個底竟有d芝麻,甜中帶香十分夾,有新意又好味.
chopstick 鳳梨puff - 個cream好清新,好味
chopstick earl grey jelly 芝士杯 - 好滑溜,好香芝士味,like爆!
chopstick scone - 太飽,只食咗牛油味.strawberry jam不太特別,呢樣覺得文華嘅rose strawberry jam好d

總括而言呢度嘅食物水準,服務及環境好令人滿意,價錢當然唔係平,但如你有三兩知己一齊邊食邊談心幾個鐘,咁就十分抵喇smile

Date of Visit: Jan 19, 2012

Occasion:  Birthday

Spending per head: Approximately HKD235(Tea)

5  |

3 Vote(s)   View Results
Recommend
Sweet High Tea Just OK Dec 22, 2011
Categories : Western | Hotel Restaurant | Buffet

慶祝紀念日,當然要搵間舒適的餐廳慢慢嘆啦!所以我地搵咗呢間出名嘅大酒店試試佢出名嘅High Tea. 第一次去Clipper Lounge,有d詫異佢個位置---其實係走廊通道擺d枱,果然係Lounge.好在係閒日而我地又預早2星期book枱,所以有窗邊位,氣氛好好多smile

叫咗個High Tea for 2 Persons.

chopstick最上層係三文治: 火腿2款,煙三文魚,Cream Cheese 青瓜 ----都算好味道,但唔覺好特別.
chopstick中層係酥皮鹹點: 貝殼形椰絲酥餅,煙肉蛋撻,菠菜酥,香腸酥皮卷---都係一般,菠菜酥最鬆化,
chopstick下層係甜點: 朱古力蛋糕,覆盆子吉士撻,檸檬cream牛油cup cake,招牌American Cheese Cake---吉士撻及cup cake一般,但真係好鍾意香濃的朱古力蛋糕配趣米餅底.文華芝士餅亦名不虛傳.稍軟身但有香濃芝士味的蛋糕配藍莓醬,一流.

另外送上的鬆餅配Clotted Cream及Rose Strawberry Jam---嘩!好好味.tongue 鬆餅微暖,jam帶著甜甜花香,好吃到已飽著肚亦唔忍心剩底佢.不過真係幾大個,我老公食飽午飯就食唔晒.tongue
包住唔怕凍親.
包住唔怕凍親.

牛油味scone可配多d jam,提子味可落少d
牛油味scone可配多d jam,提子味可落少d

其實仲另上兩件雲石蛋糕但就好實嘅,得個甜字唔好食.

一邊食一邊飲花茶真係好嘆!我點了Taste of Legend係文華的house tea,帶著很清的花香,我十分喜歡,但老公試咗啖就話啱女仔口味.佢叫咗regular coffee,我唔識飲咖啡但覺得好香亦順喉.最開心係不斷有侍應refill.smile
呢個配搭非常好呀!
呢個配搭非常好呀!

服務方面,侍應都有禮貌,經常會主動refill茶水,都有番高級酒店嘅風範.不過令我最唔鍾意係呢個for two嘅tea只有方飽三文治有兩份,其他都係一款一份,想樣樣試就要自己切開share,顯得好小家.其實如能每樣兩件,慳皮可細件d,咁至似樣.(如果唔係同老公/close friend食,我真係唔好意思件件砌一半.整體而言係ok質素,我會鍾意Ritz Carlton的high tea 多d.

Recommended Dish(es):  Scone with rose jam,朱古力蛋糕

Date of Visit: Dec 21, 2011

Occasion:  Anniversary

Spending per head: Approximately HKD250(Tea)

1 Vote(s)   View Results
Recommend
Categories : Western | International | Hotel Restaurant | Teppanyaki | Robatayaki | Buffet | Family Style Dining

睇倒咁多好評,而我同老公都鍾意食海鮮except生蠔,於是就試吓呢度嘅buffet啦!

環境方面, 大廳正中嘅花園式設計好有睇頭,加上一大棵聖誕樹吊起高空,的確幾靚.可惜全場滿座好鬼嘈,d座位之間都好窄,張椅又唔夠大,實在冇酒店吃飯嘅舒適.放食物的地方亦好細,d野擺得好密,d客攞食物就成日迫埋一齊,好多時要排隊.

講番食物啦.

第一輪: 餐湯 smile
chopstick周打海鮮湯: 味道跟一般的忌簾湯差不多,但有好多海鮮,如蜆肉,蝦,魚肉,唔錯
chopstick鯊魚骨豬骨燉湯: 好香,有鯊魚骨味,好好飲

第二輪: 凍海鮮 sad
呢一round相當失望,因海鮮用料麻麻,又不太新鮮
chopstick麵包蟹: 食咗一啖,好勁雪味,加上d肉好鞋,放棄...
chopstick長腳蟹: 肉質尚可,算新鮮但太細隻,食到我好冇瘾,好在honey幫我去殼我先有一條肉食.
chopstick青口: 第一次攞就新鮮,第二次就唔得
chopstick凍蝦: d肉林林地,食咗兩隻就收手
chopstick凍三點蟹: 鮮甜d但又係好細隻

第三輪: 熱食smile
其實都有好多款但我冇試晒,以下係我試咗嘅
bowl串燒: 牛脷好林好味, 蕃茄好鮮甜
bowl燒牛肉: 好重牛味但肉質有d鞋,7成熟,我鍾意
bowl荷葉蟹飯: : 呢個好驚喜,d蟹好鮮味又大隻d,飯都好香荷葉味.
bowl石斑: 有點蒸過火,不算好滑,只算ok
bowl即煎鵝肝: 外脆內軟滑,伴有多士及藍梅/柚子醋汁,能解油膩感覺,好味
其他食物如咖哩,燒味,海南雞....冇試,要留肚.

第四輪: 刺身shocked
chopstick刺身: 三文魚切到一舊舊, 又有d凍得濟d肉冇咗鮮味, 吞拿魚又係咁, 吞拿魚腩有好多筋, 好在都算香, 冇再添食
chopstick火灼壽司: 要咗三文魚 & 玻璃蝦,後者好好味,蝦肉彈牙,配少少沙律醬好好味.

第五輪: 烚海鮮smile
有喇沙 或 魚湯, 我要咗魚湯. 海鮮我選扇貝,貴妃蜆,蟹, 以為會用魚湯滾我d海鮮,但原來係用滾水烚完海鮮後加魚湯,有d失望,雖然海鮮同湯都好鮮甜,但兩樣野好似各自精彩咁.如果一齊煮肯定超好味.

第六輪: 甜品 tongue
此店甜品享負盛名,我亦是Tony Wong Fans.主廚雖往矣,但甜品仍不失所望.
chopstickBlueberry Cheesecake: 芝士味適中,好滑,blueberry不太甜,好配合的味道
chopstickChocolate Truffle Cake: 我的最愛.非常香濃朱古力味,mousse好滑,不太甜,(但我更愛Tony Wong的黑朱古力味mad)
chopstick焦糖吉士布甸: 稍甜但有焦糖及旦香,好ok
chopstickTiramisu: 好滑,但較多旦糕而太少酒味, 一般而已
chopstick黑森李旦糕: 好好味,小小一件都食倒大粒車厘子,仲好有rum酒味,我好鍾意
chopstick芒果mousse cake: 呢個一般
chopstickMacaroon: 個餅有少少杏仁味但不同顏色都一樣味
chopstick斑蘭味pancake: 我配菠蘿及h牌芒果雪芭及士多啤梨雪糕, 又冷又熱咁非常好味

最後一杯熱檸茶作結.

呢間食店的侍應都算殷勤,不過客人多佢地就手忙腳亂咁,最差係食物唔會成日refill,例如烚海鮮到8點幾已有晒,我老公都有烚蟹食lu.果汁汽水任飲要加$30又冇一早講,我攞果汁時根本睇唔倒佢個花呢碌嘅指示牌,番埋位飲咗啖至黎話我知,想唔加錢都唔得啦.好在有信用卡8折咋.總括而言,佢嘅食物係ok level,甜品幫咗佢唔少,但整體服務真係唔似大酒店.

Date of Visit: Dec 07, 2011

Occasion:  Anniversary

Spending per head: Approximately HKD480(Dinner)

Dining Offers: Credit Card Offers

View Results
Recommend

Home|Restaurant Search|Review|Coupon|Recipe |Forum
Mobile OpenRice |OpenRice in Chinese |OpenRice Travel|Online Restaurant Reservations |开饭喇
Member Registration|Submit Restaurant Info|About Us |Editor's Blog |Privacy Policy |Terms of Service |Site Map
OpenRice.com is Hong Kong's most popular dining guide to help people find places to eat based on the restaurant reviews written by real local people. OpenRice also offers restaurant discount coupons, food delivery directory and recipes.Through our Hong Kong restaurant search engine, users can easily find their desired dining places by districts such as Central restaurants,Causeway Bay restaurants,TST restaurants and cuisines such as French restaurants, Italian restaurants, Chinese restaurants, Japanese restaurants, and buffet.

Copyright © 1999-2013 Openrice Group Inc. All Rights Reserved.
Hong Kong's Most Popular Dining Guide,
with restaurant search, restaurants reviews, and dining coupons.