OpenRice 主頁      English OpenRice     TableMap     開飯遊踨
   中文 | English
屯門為食喵
This is 屯門為食喵 living in Tuen Mun.I am a 主婦, work in Tuen Mun. I like to hang out in Mong Kok, Prince Edward, Tuen Mun. Shanghai, Korean, Vietnamese, 西班牙菜,意大利菜 are my favorite cuisines. I also love Chinese Restaurant, Western Restaurant, Coffee & Tea Shop and Dessert, Light / Healthy Food, Dim Sum.
Member 4 First(s)
No. of Review58 Review(s)
編輯推介數目0 Editor's Choice
Recommended2 Recommended
Popularity6382 View(s)
Replies in Forum1 Comment(s)
Upload Photos209 Photo(s)
Upload Videos0 Video(s)
My Recommended Reviews0 Recommended Review(s)
我的餐廳6 My Restaurant(s)
關注0 Following
粉絲0 Follower(s)
屯門為食喵  Rising Gourmet
關注 關注  Comment Leave a Message
Sort By:  Date Smile Smile Cry Cry  Editor's Choice  Overall Score
Display: AllHong Kong Macau Shenzhen

Full View Full View   |   Map View Map View
Showing 1 to 5 of 58 Reviews
喜出望外之選 Smile Jan 12, 2012
Share with MessengerShare on TwitterShare on Facebook
Categories : Japanese | Japanese Cafe

很可愛的salt & pepper
很可愛的salt & pepper

在日本,食蛋包飯的專門店很易見到,但在香港比較少有。
上次無意中見到屯門有一間新開的蛋包飯專門店,於是就同老公去試。

間嘢可能新,平日六點去到好似冇咩人,點知食吓食吓就滿坐仲要見到門口有人等位,真誇張!
原來係有原因嘅...因為食物不錯又唔係好貴,原來間嘢冇加一...日本嘢真係好少有喎...
一個蛋包飯六十幾蚊...都算合理啦!加錢仲可以要埋湯、沙律同飲品。
因為我唔想食太貴所以淨係加了一個忌廉湯。呢種忌廉湯在日本的餐廳很常見呢!

我叫咗個吉列豬扒燒汁蛋包飯, 個蛋好滑又好多,仲多過啲飯呀!個豬扒唔錯,脆卜卜...不過唔知係唔係啲蛋太多牛油,
食完有幾漏的感覺。mad

老公叫咗個香蔥雞扒蛋包飯(內有香草飯),本來有芝士汁架...不過我老公唔食芝士所以走咗...好彩可以走芝士汁,佢先有啖好食咋!

叫咗個小食 - 盛八腐皮糖心蛋,點知十分失望呀!因為點咗豉油都淡而無味...唔好食囉!sad

甜品係日本紫薯薰衣草雪榚夾餅 - 薰衣草味好濃,最like個黃豆餅湯圓...正呀!難得嘅係連啲蕃薯蓉都好薰衣草味...真係太驚喜!令一向不太喜愛薰衣草的我也對它改觀呢!

餐廳的裝修也不俗,坐得亦幾舒服。以後屯門又多一個食好嘢啲地方喇!tongue

整體上來說呢間店都唔錯,有機會再去食...呵呵~~lol

味道不錯的忌廉海鮮湯

日本紫薯薰衣草雪榚夾餅

裝修有日本feel
裝修有日本feel

Supplementary Information:
如果飯的份量多番少少就perfect喇!

Recommended Dish(es):  日本紫薯薰衣草雪榚夾餅

Date of Visit: Dec 29, 2011

Occasion:  New Year's Eve

Spending per head: Approximately HKD110(Dinner)

5  |

2 Vote(s)   View Results
抵食夾大件 Smile May 12, 2011
Categories : Italian | Takeaway | Pizza

本來想叫外賣點知要等兩個鐘就堂食。好彩唔駛等位!tongue

叫了一個堂食的四至五人餐,埋單都係$188,平過外賣呀!

味道方面:

香草烤雞Pizza - 焗得好香又脆,等咗十幾分鐘就有得食唔算耐。
食得出加料芝士(I love it!lol),第一次食有加蛋的Pizza...好味!

栗米忌廉湯 - 基本上係普通過普遍的湯...罐頭湯可能仲好味啲啦!
好稀...不過係唔想飲氣水的唯一選擇。

白里香燒豬排骨 - 薯角夠脆但頗鹹,豬排骨燒得夠香又淋又入味,好香香草味,加埋個醬好好食。
可以畀十個得佢呀!

夏威夷豬柳焗飯 - 個汁無論係顏色或者個味道都非常之怪,豬柳多,啲飯唔好食,又硬又軟好似熟唔透。
難食到我都忘記了影相...

炸雞 - 一共有5件,最後一件要三催四請先來,要臨走前兩分鐘先有。huffy
成日話未炸起...唔通得一個炸爐炸雞最多炸四件?
其實味道都唔錯,雞肉滑又夠大件...

要食平嘢就要在服務方面取捨一下啦!一分錢一分服務啊!sad

Recommended Dish(es):  炸雞,白里香燒豬排骨

Date of Visit: May 06, 2011

Occasion:  Mother's Day

Spending per head: Approximately HKD47.5(Dinner)

2  |

3 Vote(s)   View Results
沒有咖啡的星冰樂 Just OK May 12, 2011
Categories : American | Coffee & Tea Shop | Casual Drink

朱古力咖啡脫脂奶星冰樂
朱古力咖啡脫脂奶星冰樂

星期日在烈日高溫之下行過呢間咖啡店,見到新出了三款口味的星冰樂,於是就買杯飲吓消暑。

本來想買士多啤梨豆奶味不過飲開都係對咖啡類的飲品比較有信心啲。

舊年「領教」過不倫不類的星冰樂奶茶啦!Bad experience!!! mad

個名係「朱古力咖啡脫脂奶星冰樂」,一問之下原來係冇咖啡成分的!

不過店員話如果我想要都可以幫我加,我一向不太好咖啡,不加亦可。

是不是用脫脂奶造真係飲唔出啦!個名給人家感覺上好似冇咁肥...tongue

其實只係朱古力糖水冰,講真真係飲唔到有咖啡味,不如直接啲叫朱古力仲好。

一啲都唔似Mocha...

三十幾蚊飲杯有cream的糖水...下次都係去台式奶茶店買杯奶茶好過啦!sad

唯一可以讚的是

啲冰好襟溶,一路去到油麻地的學校仲有得飲...lol

Takeaway Wait Time: 1 minute(s)

Date of Visit: May 07, 2011

Spending per head: Approximately HKD36(Other)

5  |

View Results
抵食夾大件 Smile May 11, 2011
Categories : Guangdong | Dai Pai Dong

呢間大排檔在熟食中心差不多是獨市生意,大件夾抵食,所以未夠七點已經差唔多坐滿,真係好誇張!

係唔係真係咁好食呢?今次去有點失望...sad
白飯魚煎蛋
白飯魚煎蛋

白飯魚煎蛋($38) - 好大碟,煎得幾香口,白飯魚都好大條但唔算多,仲好油膩。
椒鹽鮮魷
椒鹽鮮魷

椒鹽鮮魷($50) - 都係勁大碟,色水好似炸得唔夠透同乾身,食落唔算好脆...麻麻地...唔算好食。
金銀蛋莧菜
金銀蛋莧菜

金銀蛋莧菜($32) - 超大「盆」,皮蛋比鹹蛋多,加了冬菜十分香。莧菜多到好似食極都有...

食大排檔其實係食風味,呢度風味係有,不過水準時好時壞。
環境方面,有冷氣唔駛熱住食,雖然地方唔係好乾淨因為價錢平又大碟,間唔中食吓都幾好。

Recommended Dish(es):  金銀蛋莧菜

Date of Visit: May 10, 2011

Spending per head: Approximately HKD70(Dinner)

7 Vote(s)   View Results
質素下降 Just OK May 05, 2011
Categories : Japanese | Sushi Bar | Sushi/Sashimi

星期六中午十二點幾去唔駛等位,可能是心理影響,真係少咗好多人食。

上次夜晚去最少要等成粒鐘啦!
必食的火炙壽司
必食的火炙壽司

這是奶奶的生日飯,老公一如既住必食火炙三文魚壽司。

仲叫咗好多round,只可惜燒得唔夠香,大失水準。

第一次試三文魚骨腩同魚頭,燒得好香,鍾意食三文魚的不容錯過。

個芒果壽司卷幾得意,芒果同壽司好夾。

秋刀魚用來做壽司有點像鰻魚呢!不過沒有鰻魚那麼甘香。

好可惜金目鯛賣晒...

其他的壽司還算新鮮,其實所有食品都標名產地,大家都可以安心食用。

Recommended Dish(es):  燒三文魚骨腩,燒三文魚魚頭

Date of Visit: Apr 16, 2011

Occasion:  Birthday

Spending per head: Approximately HKD135(Lunch)

View Results