OpenRice 主頁      English OpenRice     TableMap     開飯遊踨
   中文 | English
奧志雷
This is 奧志雷 . Japanese, Italian, Western, 瑞士、法國、德國、上海、台灣、廣東 are my favorite cuisines. I also love Chinese Restaurant, Steak House, Hotel Restaurant, 有海景的餐廳 and BBQ, Sushi/Sashimi, Hot Pot, 日本、意大利、法國菜.
Member 22 First(s)
No. of Review535 Review(s)
編輯推介數目9 Editor's Choice
Recommended3 Recommended
Popularity11884 View(s)
Replies in Forum1 Comment(s)
Upload Photos2208 Photo(s)
Upload Videos0 Video(s)
My Recommended Reviews0 Recommended Review(s)
我的餐廳0 My Restaurant(s)
關注0 Following
粉絲8 Follower(s)
奧志雷  Veteran Gourmet
關注 關注  Comment Leave a Message
Sort By:  Date Smile Smile Cry Cry  Editor's Choice  Overall Score
Display: AllHong Kong Macau Shenzhen

Full View Full View   |   Map View Map View
Showing 1 to 5 of 535 Reviews
Share with MessengerShare on TwitterShare on Facebook
Categories : Hong Kong Style

海鮮冬陰功湯,可以話係招牌菜 ﹗味道依然濃郁,夠辣又夠酸,我較喜歡濃味的呢,仲帶少少鮮蝦味道。

泰式炸蝦餅,綠色一點點係咩黎架?可能撈左少少蔬掛,食唔出。外層炸得好香口好鬆化,但蝦肉彈力不足,有點死實,味道鮮不過口感唔好喎 ﹗

海南雞飯,其實食過好多次,而且每次都好滿意架 ﹗但係依個 lunch 既海南雞飯比雞翼同雞胸我,味道淡而無味,質地仲要腍劈劈,麻麻地乍喎,最差今次 ﹗

泰式炸蝦餅
泰式炸蝦餅

海南雞飯
海南雞飯

Date of Visit: Jul 12, 2012

Spending per head: Approximately HKD100(Lunch)

Recommend
分手要恨 ﹗ Cries Jun 07, 2013  (Related Review)
Categories : Chiu Chow | Snack Shop & Deli | Noodles/Rice Noodles

唉 ﹗太趕時間去唔到章記,唯有公司樓下啦。

牛腩伊麵走蔥,賣相整齊又靚,試下先。牛腩雖炆得入味,但係質感又乾又鞋呢。湯底淡而無味,不香不甜。伊麵煮到腍劈劈,所有味道已流失,越做越差。

紅磡兩間香港仔,依間一向都麻麻地架喇,依家仲越黎越差,地方又污糟、間中又有嗅味,睇黎要徹底放棄佢喇 ﹗再見吧 ﹗本來見仲有幾日飛美國成個月,專登諗住食多次潮州粉麵,點知難食到不得了,浪費左個 quota 添 ﹗

Date of Visit: Jan 23, 2013

Spending per head: Approximately HKD30(Lunch)

1  |

Categories : Hong Kong Style

海鮮冬陰功湯,夠香夠酸又帶微辣,味道香濃,飲時好享受,好美味 ﹗但飲完有點渴,未必係味精,可能因為鹽份較重啦。

明爐烏頭,上次發現有魚食,今次專登黎試一試。爐火好弱,等好耐都未滾得起呀,可能冷氣大風掛。等唔切,見暖暖地都照食。泰式肉碎汁仲未能滲入烏頭之中,所以魚肉味淡,但質感都算滑。過左十幾分鐘後,差不多食晒條魚,個湯終於滾喇,而魚肉亦開始有湯既酸甜肉汁味道,但太遲啦 ﹗

泰式燒雞,未試過,又再以身試險喇 ﹗叫依款燒雞係出於好奇心。甜甜甜、肥肥肥、油油油 ﹗肉質都還好,嫩而有肉汁,我都係決定食返海南雞喇 ﹗香氣同賣相都算吸引,但味道真係麻麻呢,可能我本身都唔鍾意食甜,所以有點影響,不過肥同油就無辦法啦。

馬拉盞炒椰菜苗,未試過咪叫黎試吓囉,食得炒通菜多,都想轉下。椰菜苗質感較硬,厚身亦較乾,質地粗糙又老,無咩水份,味道帶澀。個人不太喜歡,所以食幾啖就放棄喇。

明爐烏頭
明爐烏頭

泰式燒雞
泰式燒雞

馬拉盞炒椰菜苗
馬拉盞炒椰菜苗

Date of Visit: Apr 18, 2012

Categories : Hong Kong Style

泰式馬拉盞炒通菜 Sauteed Water Spinach with Spicy Shrimp Paste thai style,雖然油左啲,但有鑊氣、熱騰騰又惹味 ﹗馬拉盞微辣醒胃,通菜鮮嫩,食都索索聲 ﹗好好食 ﹗今晚食自己,咪買外賣返屋企食囉。

泰式生菜包加辣 Stir-fried Minced Pork Wrapped in Lettuce thai style,加左辣都唔係好辣呢,反而芫茜多左好多呀 ﹗我唔食芫茜架,依家炒到熟透都免強接受到啦。豬肉碎肉味香濃,肉汁豐富,加入多種香料同炒,好香口。用鮮爽西生菜包住食,帶點清新味道,好味道 ﹗機乎每次必食既生菜包 ﹗

泰式去骨海南雞 boneless Hainanese chicken thai style,今次肉質嫩滑到不得了,雞味香甜而濃郁,皮光肉滑,顏色金黃。不太肥又不太瘦,夠大隻而啖啖肉,連雞胸肉都好軟棉,不需要任何醬汁已經非常美味 ﹗難得有超水準表現喎 ﹗Good ﹗推介紅辣椒穩陣 6 寶,生菜包、串燒、馬拉盞炒通菜、去骨海南雞、炸蝦餅、冬陰功湯。

泰式馬拉盞炒通菜
泰式馬拉盞炒通菜

泰式生菜包加辣
泰式生菜包加辣

泰式去骨海南雞
泰式去骨海南雞

Date of Visit: May 25, 2012

Spending per head: Approximately HKD150(Dinner)

5  |

Recommend
Categories : Hong Kong Style | Noodles/Rice Noodles

將近 13:45 分,lunch 差不多完喇,無咩食客,唔洗迫迫夾夾,坐得舒服又通爽,依間食物質數好、環境又舒服乾淨,行遠啲都值既。

四寶麵走蔥,試一試個潮州四寶先,香港仔好抵食,有八寶咁多架 ﹗魚片、紐紋魚片、魚皮餃、魚蛋、豬肉丸、貢丸、紮肉、墨魚丸,但我貴精不貴多、重質不重量呢,唔好食比多多我都無用。今日師父失手喎,啲麵烚到腍劈劈,無晒蛋香無晒味道。湯底又淡,四寶又平平無奇,唔合格 ﹗

牛腩伊麵走蔥,湯底真材實料又味道清甜,飲多幾啖都完全唔會頸渴。牛腩軟棉又入味,伊麵爽口嚥靭,好味道。民裕街間香港仔無得比,佢地既湯底、味道、衛生、環道、服務都強差人意,佢已打入我既黑名單 ﹗

牛腩墨魚卷麵走蔥,好奇心下 order 墨魚卷試吓先,完全想像唔到係咩黎。賣相似一片墨魚囉,口感非常爽口彈牙帶鮮味,推介 ﹗牛腩依舊入味又鬆化,Good ﹗麵質彈牙、湯底香甜,贏晒 ﹗

腐乳通菜,神推鬼擁咁叫左菜食,明明唔多肚餓架麻。腐乳味道夠濃郁,加上清甜多汁既通菜非常配合。質地超爽,索索聲,正喎 ﹗

四寶麵走蔥
四寶麵走蔥

牛腩墨魚卷麵走蔥
牛腩墨魚卷麵走蔥

腐乳通菜
腐乳通菜

Recommended Dish(es):  牛腩、墨魚卷

Date of Visit: Jun 29, 2012