Showing 1 to 5 of 9 Reviews | |
在陸軍餐廳吃過午飯, 說真的有點失望  , 原因是叫的食物不是太滿足, 於是專登走黎食下蛋黃肉心杏仁餅, 一到有點興奮  , 居然有營業...以為家庭式經營會暫時休息, 見了婆婆忙著將杏仁餅在炭爐上搬來搬去, 熱烘烘地買了三個原粒杏仁餅+兩個肉心杏仁餅, $8, 雖然涼些會鬆化一點, 但暖吃杏仁餅也是另一滋味, 好新鮮, 好香杏仁! 吃著吃著, 老公提醒原來不是蛋黃肉心杏仁餅, 一問下, 婆婆話訂單太多, 呢幾日都無得賣, 真的有點失望, 我們跟婆婆傾下講下, 細說整餅過程, 最後感動了婆婆...她在剛熟的竹籃內賣了一個蛋黃肉心杏仁餅, $3.3, 給我們,  , 有埋蛋黃香真的比剩肉心的好吃很多!  P.S. 我地都算係杏仁餅精....其實咁多間手信鋪, 鉅記, 咀香園.....都不及它的鬆化!
餅鋪工場
 杏仁餅
 原粒杏仁餅
 蛋黃肉心杏仁餅
Spending per head: Approximately MOP5(Other) Other Ratings:Taste 5 | Environment 3 | Service 4 | Hygiene 3 | Value for Money 4Recommend 0 |
跟早餐一樣, 又是吃不飽足的一頓午餐,  , 於是經過附近....入去試下雙皮奶, $15, 奶味濃郁, 唯一美中不足是甜品稀稠度不足, 略帶水狀!  新春期間...大部分食肆也會加 $1 - 2!
雙皮奶
Spending per head: Approximately MOP17(Other) Other Ratings:Taste 3 | Environment 3 | Service 3 | Hygiene 3 | Value for Money 3Recommend 0 |
早餐吃得不滿意, 經過難得見有出爐麵包, 買了一個菠蘿包, $3, 皮脆但散開, 麵包不算鬆軟, 暖暖地, 比起沛記.....暫時滿足我呢個麵包精!
菠蘿包
Spending per head: Approximately MOP3(Breakfast) Other Ratings:Taste 3 | Environment 3 | Service 3 | Hygiene 3 | Value for Money 3Recommend 0 |
晨早沒有在酒店內吃, 於是走到官也街找找看, 沒有太多鋪開了...其實只有呢間茶室同一間酒樓, 記憶中好像有人讚過, 但已記不起是什麼了! 入到去沒有客人, 我們叫了奶茶兩杯, $9, 蛋治, 鮮牛治, $12, 奶茶完全不對味, 怪怪地  , 半生熟蛋, 味道可以, 但麵包邊就硬硬的, 鮮牛治的牛肉油油地, 細細件, 吃完再細心望望餐牌....合桃, 提子...激仔/$5, 後來發現原來是蛋糕仔的意思 (cake 仔)  , 但是日仍未出爐, 下次有機會再試試吧!
舊式茶餐廳
 奶茶
蛋治
鮮牛治
Spending per head: Approximately MOP20(Breakfast) Other Ratings:Taste 3 | Environment 2 | Service 3 | Hygiene 2 | Value for Money 3Recommend 0 |
在威尼斯人休息了一會, 便出動到附近吃飯, 呢度係老公既心水, 我們沒有訂枱...剛好有人過時沒有到達, 我們便順利地入到卡位就座!  在記憶中, 杏汁豬肺湯, 例/$65 是必叫的, 湯料跟湯是分開上的, 所以湯料 - 豬肺帶點乾, 湯帶奶白色, 但杏仁味不濃, 印象中, 香港帝苑軒做得較出色! 另一味叫了香煎銀雪魚, $98, 與我們想像中有點距離,  因為似燴魚多於煎, 味道略鹹, 肉質唔滑唔肥美! 原來最回味的是白飯, 老公話煙韌剛好, 又有黏性, 最後 ENCORE 多碗, 但由於太耐(趕住睇 SHOW)...我們向部長追了一次, 結果亞姐送來時說了聲"欠一碗?", 然後略大力地放下, 驚驚  ! 酒樓是個比較適合多人一起吃飯的地方, 各種各樣的菜式才能品嚐, 下次約埋家人再試試看吧!
杏汁豬肺湯
 靚白飯
香煎銀雪魚
Spending per head: Approximately MOP110(Dinner) Other Ratings:Taste 3 | Environment 3 | Service 2 | Hygiene 3 | Value for Money 3Recommend 0 |