中文 | English
云地
This is 云地 . Hong Kong Style, Japanese, Western are my favorite cuisines. I also love Dim Sum Restaurant, Western Restaurant, Hotel Restaurant and Dessert, Sushi/Sashimi, Dim Sum.
Member 5 First(s)
No. of Review121 Review(s)
編輯推介數目0 Editor's Choice
Recommended3 Recommended
Popularity4789 View(s)
Replies in Forum0 Comment(s)
Upload Photos403 Photo(s)
Upload Videos0 Video(s)
My Recommended Reviews0 Recommended Review(s)
My Favorite Restaurants0 Favorite Restaurant(s)
My Favorite Gourmets0 Favorite Gourmet(s)
My Fans1 Fan(s)
云地  Veteran Gourmet
Become a Fan Become a Fan  Comment Leave a Message
Sort By:  Date Smile Smile Cry Cry  Editor's Choice  Overall Score
Display: AllHong Kong Macau Shenzhen

Full View Full View   |   Map View Map View
Showing 1 to 5 of 121 Reviews
唔好味 Cries May 03, 2011
Share with MessengerShare on TwitterShare on Facebook
Categories : Hong Kong Style | Food Stall Noodles

兩個人去食,
一人一碗車仔面,價錢係平,
三餸一面一飲品.
之前食過,ok架.

呢期差左,湯底和腩汁都無味道.
最重要係食物衞生方面真係有所領悟,sad但不想再提.
很少劣評,但今次真係要俾.
不會再去幫襯.

Table Wait Time: 7 minute(s)

Date of Visit: May 03, 2011

Spending per head: Approximately HKD25(Lunch)

1  |
 1  |

2 Vote(s)   View Results
Recommend
Categories : Hong Kong Style | Dai Pai Dong | Noodles/Rice Noodles

家有一老,如有一寶,是日活動,家訪蓮媽lol

良朋知己,相約食飯,隨緣到訪,雄記聚餐tongue
懷舊大排檔
懷舊大排檔

南山村係個為食貓的天堂,雄記車仔面,魷魚亞伯(亞蘇介紹過),品香樓(城大學子飯堂),
重有意粉婆婆第二代傳人意粉仔仔,粥檔(一家人經營多年)
大排檔d嘢食,檔檔都唔錯,檔檔都開業廿幾三十年以上架喇.

南山村空氣好,坐係大排檔度食嘢好寫意.smile
"雄"記碗面確實大..."碗"
"雄"記碗面確實大..."碗"

生日車仔面($29.5+6蚊汽水):
"一個粗,一個幼,牛腩要腩汁,蘿白,雞翼尖,辣魚旦,菜+支大忌lime"
汽水:大支6蚊,細支5蚊,玻璃樽,夠晒氣mad
兩個中港女幾食得:p哈哈
兩個中港女幾食得:p哈哈

簡單就是快樂---->食碗車仔面,齊齊吹水,開心過去d高級餐廳,不用顧及禮儀,係雄記大啖大啖食都得,爽呀tongue

一至五:中午時段加約兩蚊可換汽水一支,超值shocked

大家到南山村用餐時,順便發掘懷念吓tvb拍的烈火雄心入邊"南山三虎"的拍攝場景喇.
好耐之前楊思崎都係雜誌介紹過南山村架喇.

Recommended Dish(es):  牛腩,粗面

Table Wait Time: 0 minute(s)

Date of Visit: Mar 12, 2011

Occasion:  Birthday

Spending per head: Approximately HKD30(Lunch)

5  |

1 Vote(s)   View Results
Recommend
三條友~笑住"滾" :)>... Smile Mar 12, 2011
Categories : Italian | Western Restaurant

WOWshocked尋晚八點去到取飛拿位,成村人(約30人)係門外圍左個大圈等位.駛咩驚tongue意八的叫飛入座和上菜速度俾一般食店快一倍(個人經歷)
3個人等左半小時都好合理,值得等.

醒D TIPS俾大家:等候期間最好問職員拿個餐牌係度寫定叫D咩先,到入座時,就手到拿來去叫食物,上菜速度基本上好快架.
你一落ORDER,大部份職員都會即時去按電腦落單,單出左又夾好放係枱度.大家合作,咁就減低肚仔餓住打晒鼓的時間喇tongue
開業個幾月,我幫襯左7次度,次次和親朋食,無一不讚.

大部份話:好味..平靚正,...全部主菜都係三,四十蚊有交益....小食都得廿蚊.....飲品又半價....D嘢上碟又快....嘢食又靚....樣樣都好味....門口人龍都多但入座又算幾快幾OK噃....第時再來試其他嘢先.....

小女子生日的大日子都選擇意八,因喪叫喪吃,三個人都係$225,去邊度搵噃.最緊要食得開心lol
晚上8點半後,火煱一律$49(只限平日)
晚上8點半後,火煱一律$49(只限平日)

正價約$56(豚肉鍋)和$59(牛牛鍋)的邊爐:湯底有三款,蕃茄,辣湯,牛奶豬骨.我地選擇左後者.
撞啱8點半一律49大元,扺食mad
流心芝士丸,勁好味:P...
流心芝士丸,勁好味:P...

滾住上,手快有手慢無:>
滾住上,手快有手慢無:>

請你滾...滾出去...忽然諗起千嬅和EDMOND首"滾"lol
邊爐煱,ready! go!!!
邊爐煱,ready! go!!!

邊爐鍋用料十足:十二款材料,啱晒花心人仕.
smile玉子豆腐,紹菜,翠肉瓜,南瓜,金菇,芝士流心丸,粟米,大磨菇,蟹棒,大番生菜,一個烏冬,配埋款肉(豬/牛),YEAH V!
加拿大A3牛扒,色香味!
加拿大A3牛扒,色香味!

牛扒餐,家姐見到個賣相都讚好,3個人都覺得牛扒好味,注意:無得ORDER幾成熟(
因我地落ORDER時話8成熟,咱們家族不愛吃血淋淋的牛扒,免得到時上菜話唔要唔係咁好,所以早响,職員回覆話"無得揀幾成熟,基本上都好熟架")佢咁答我都諒解,因40蚊個扒餐,佢一個人睇我地好多張枱,我都好佩服佢.無咩都唔敢叫佢,見人地咁忙,唔好意思再加重人WORKLOAD喇.
三人行飲品
三人行飲品

跟主菜,餐飲有半價,一份主菜可以半價飲一杯,半價後多為7-8蚊一杯,
蜂蜜O茶,O檬綠茶,利賓納啫喱冰(啫喱不是粒/條狀,而是一大球係底部,有點"舉弱"FEEL個種.利賓納味道淡,可能超多冰粒)
飲品的話,建議大家飲吓紅豆冰或抹茶紅豆凍,之前飲過都好味.
三文魚蟹子炒飯,yummy!
三文魚蟹子炒飯,yummy!

飯炒得好味,不油.正!
辣辣天使炒面..唔駛咁辣嘛:X
辣辣天使炒面..唔駛咁辣嘛:X

天使面係咁的面質嘛!!??
炒得有穫氣,但超辣...餐牌上的一個辣有點騙人,食得辣先好叫,我地唔食得辣覺得係大辣mad

我FEEL到佢地應會好快加價,希望到時加覆少D,最好加吓D員工人工喇.對面元X壽司店拍晒烏蠅等執咁,因D食物確實唔得,食客要求好簡單,
一係好味,一係平,兩樣都係就生存唔到.
好多時都見佢地滾水碌腳.但服務算幾好架喇.大家來食時,體諒吓D職員,儲埋D嘢先一次過叫佢地,咁就幫到佢地.

生日大晒,多謝大頭和亞LEE陪我一齊等位食生日飯,今天要回家搵蓮媽慶祝先.對於意八--->十個讚!!! (可能有私人感情分喇tongue)

咱們生日要關心吓媽媽搵老媽子慶祝,生日=母難日,311日本海嘯,又係自己生日,真係悲喜交雜的一個生日.
願JAPAN快快SETTLE :>大家都要惜福smile

Recommended Dish(es):  牛扒餐,三文魚蟹子炒飯,基本上樣樣都唔錯

Table Wait Time: 30 minute(s)

Date of Visit: Mar 11, 2011

Occasion:  Birthday

Spending per head: Approximately HKD75(Dinner)

1 Vote(s)   View Results
Recommend
芝麻街迷萬勿錯過!!! Smile Mar 10, 2011
Categories : Western | Bakery

蛋白脆脆蛋糕嚟喇,希望與所有OPEN RICE的讀者分享生日的喜悅喇.順度提提大家,生日係母難日lol,記得搵埋媽咪慶祝呀!大家接住喇.....lol
happy birthday to ME....Happy dirthday to me:p...

話說311明天是小女子的大壽tongue尋日路過聖安娜見到新推出的SESAME STREET系列蛋糕連埋送餐用碟,深深被吸引位shocked
曲奇魔怪碟-一見傾心:P買蛋糕折實後多過約120大元就可得一套,共三套款式供選擇

今日終於等唔到生日,急急買左一個自慶lol
莫文尉咸豐年一個鑽飾廣告,我諗都點化左好多人(包括埋我自己)
."對自己好D....."廣告的意思係鼓勵現今的社會女性,自己買嘢奬勵自己,唔駛等人送.因WOMEN HAVE POWER嘛.
芝麻街生日蛋糕,YEAH!!!
芝麻街生日蛋糕,YEAH!!!

脆脆蛋糕(85折後,約$140蚊一個):喜歡佢甜度適中,無以往食過的聖安娜蛋糕咁甜,蛋白蛋糕相對又健康D.蛋糕的中層和面都充滿生果,略嫌生果不夠頂級新鮮,但可接受.連兒時在生日蛋糕裡常見到的一粒紅色CHERRY都可在蛋糕層中搵到.記得細個時最大家最鍾意掙食呢粒CHERRY,但原來係勁難食架mad小朋友就係咁,易受騙嘛,被個賣相吸引左就去搶喇嘛lol

跟蛋糕送埋的蠟燭好COLOURFUL,只是我的家用點火器點到一兩支已無咩火力,於是借火(用其他已點著的蠟蠋點喇)攪到火燒COOKIE MONSTER....個朱古力牌都唔知mad真攪笑喇....
WOW!點埋蠟獨好鬼靚!
WOW!點埋蠟獨好鬼靚!

麃態聖火....燒煮緊COOKIE MONSTER喇!
麃態聖火....燒煮緊COOKIE MONSTER喇!

蠟燭好COLOURFUL,但燒得好快,HE HE...我究竟食蠟燭定食蛋糕先!!?? :P

第一次燒蠟蠋,D蠟蠋溶得又快又勁,燒得好開心.燒完都有MAKE A WISH......希望自己XXXXX...希望家人.....XXXX,希望身邊的朋友....,希望OPEN bowl D讀者XXXXXX及世界XX..
因講左出來唔"靈",所以要以X代替.tongue
掛住影,燒左一陣先發現到呀:O
掛住影,燒左一陣先發現到呀:O

聖安娜,多謝您地D師傅咁有心機做呢個蛋糕,,,,,MANY THANKSsmile
311正日大日子當然要入香港人的公園-海洋公園睇最新的火龍和水龍NIGHT SHOW.
WONDERFUL NIGHT IN HONG KONGlol

Takeaway Wait Time: 5 minute(s)

Date of Visit: Mar 10, 2011

Occasion:  Birthday

Spending per head: Approximately HKD140(Other)

5 Vote(s)   View Results
Recommend
48蚊午餐.飲水都飲到飽 Just OK Mar 04, 2011
Categories : Hakka | Chinese Restaurant | Soup

恨食客家爺爺好耐架喇.有次想去食時,俾樓下派傳單個亞姐吸引左另一層樓食日本嘢.
今日終於有幸一試.

午餐有兩個餐牌可選,另有一個主餐牌.
可選的午餐有小菜類及煲類,款式都好多.
最想試早前在客家爺爺傳單上印左的胡椒豬肚雞煲和黑椒洋蔥牛仔骨煲,可惜上到去,個餐牌都無呢兩個主菜可選.
真是有小小失望.
睇左一陣,選左咖喱薯仔牛肉煲.因見左右兩枱人都有叫煲類食物.
咖喱薯仔炆牛肉
咖喱薯仔炆牛肉

48蚊一餐,喺銅鑼灣區算係好抵食.
煲的食材用料足:薯仔ok好味,但牛肉似是落左梳打粉的牛肉,淋淋的無肉香,咖喱味調得好,只是牛肉影响左成個煲.不過咁的價錢都唔好有咩大期望呢.
跟左碗紅米白飯,湯係花膠螺肉瘦肉湯,都有d材料食,算是落本.另加5蚊要左杯蜂蜜薑茶,薑是切成超幼絲,好難得有薑茶會真係切絲的,值得一讚.
主菜,健康飯,湯,飲品,重有甜品
主菜,健康飯,湯,飲品,重有甜品

重有埋甜品送,蕃薯糖水,雖然用料少,但味道ok.

今日個牛肉煲就麻麻,下次都會試吓佢其他小菜.
呢餐食到好飽因個煲的份量兩個人都夠食架.
加埋飲左佢杯熱茶,湯成肚水好飽,食晒d飯和煲的餸,個薑茶都要打包先飲到.

飲到成肚水的一餐.
讚:環境不錯,坐得幾舒服.燈光如果再光番d就好了.

Recommended Dish(es):  午餐

Table Wait Time: 0 minute(s)

Date of Visit: Mar 04, 2011

Spending per head: Approximately HKD48(Lunch)

View Results
Recommend

Home|Restaurant Search|Review|Coupon|Recipe |Forum
Mobile OpenRice |OpenRice in Chinese |OpenRice Travel|Online Restaurant Reservations |开饭喇
Member Registration|Submit Restaurant Info|About Us |Editor's Blog |Privacy Policy |Terms of Service |Site Map
OpenRice.com is Hong Kong's most popular dining guide to help people find places to eat based on the restaurant reviews written by real local people. OpenRice also offers restaurant discount coupons, food delivery directory and recipes.Through our Hong Kong restaurant search engine, users can easily find their desired dining places by districts such as Central restaurants,Causeway Bay restaurants,TST restaurants and cuisines such as French restaurants, Italian restaurants, Chinese restaurants, Japanese restaurants, and buffet.

Copyright © 1999-2013 Openrice Group Inc. All Rights Reserved.
Hong Kong's Most Popular Dining Guide,
with restaurant search, restaurants reviews, and dining coupons.