OpenRice 主頁      English OpenRice     TableMap     開飯遊踨
   中文 | English
This is cammy0707 .I am a ............ I also love 麵包, Pasta, 芝士製成品, 甜品, 粉麵等.....太多了!.
Member 8 First(s)
No. of Review149 Review(s)
編輯推介數目0 Editor's Choice
Recommended6 Recommended
Popularity9126 View(s)
Replies in Forum1 Comment(s)
Upload Photos27 Photo(s)
Upload Videos0 Video(s)
My Recommended Reviews0 Recommended Review(s)
我的餐廳32 My Restaurant(s)
關注0 Following
粉絲0 Follower(s)
cammy0707  Veteran Gourmet
關注 關注  Comment Leave a Message
Sort By:  Date Smile Smile Cry Cry  Editor's Choice  Overall Score
Display: AllHong Kong Macau Shenzhen

Full View Full View   |   Map View Map View
Showing 41 to 45 of 149 Reviews
五穀健康包 Smile Jul 25, 2005  (Related Review)
Share with MessengerShare on TwitterShare on Facebook
Categories : Western | Bakery

五穀健康包,係一個圓形大包切件,個包混有五榖,好有口感同埋咬感。係健康得黎又好食的包,值得推介!

2 Vote(s)   View Results

好有奶味
茶又唔苦
唔似得其他西餐廳的奶茶
同茶餐廳的有得fight 呀
下次去一定會再叫呀.....

Spending per head: Approximately HKD80

Recommend

星期六同J行完海港城,大出血後,我們便找個地方吃個晚餐。見冇人等,又近近地,就入左去,入到去唔多人,仲有好多位。打開餐牌,嘩!只不過係間茶餐廳,食個炒粉麵都要近六十大元。唔怪得冇咩客啦!我地分別要了表哥至尊焗飯($58)及馬拉盞海鮮炒烏冬($58)。局飯先到,至尊焗其實係白汁海鮮及茄汁豬排焗飯。賣相唔錯,估唔到味道仲好好,可以話係我食過咁多焗飯裡面算係數一數二好食的焗飯。炒飯底,炒得唔油,軟硬適中,兩個汁都好好味,食到停唔到口,加左適量的胡椒,令個味道好好,但個豬排就一般,唔夠鬆化,大家樂都好過佢,但個汁同飯真係“好”!而他那個烏冬也可以,但都係唔及個焗飯好味。所以來這裡一定要叫焗飯!見佢個焗飯好味,貴d都算啦!不過平d,一定會多好多客,話哂都只係一間餐茶姐!

Spending per head: Approximately HKD58

估唔到可以慢慢食 Smile Sep 25, 2005
Categories : Hong Kong Style | Tea Restaurant | Dessert

唔知係咪星期六夜晚定係打風的關係,入到去都仲有位,我地兩個人坐四人枱。一坐抵就有個呀叔好似好急咁要我地order啦,未諗清楚,我地兩個好急咁就叫左,火煺通、炒蛋多士同埋凍檸水、凍奶茶各一杯。我杯凍檸水要左少甜,比起其他茶餐廳的少甜真係唔甜呀!可能佢o既正常版都唔係太甜,點解我咁講,因為那杯正常版的凍奶茶,甜度適中,奶味好足,好正,啱哂我叫親凍奶荼都要多奶少甜的人,但係真係細杯左d。炒蛋、通粉都唔係十分出色,炒蛋都頗油,最正都係那兩片厚厚的油多,食完好飽,唔係佢幫我食埋那些通粉,我諗我食唔哂成個餐呀!我問佢覺得好唔好食因為佢係第一次黎,話佢個茶餐都唔係食評講得咁誇張,仲話炒蛋好難煮得難食喎!今次無我上次同個老友黎食lunch咁多人,我地慢慢食,仲傾左好一陣子呢!

Spending per head: Approximately HKD26

2  |

孤寒的餐廳 Smile Aug 28, 2005
Categories : Japanese | Coffee & Tea Shop | Japanese Cafe | Meatless Menu

星期六晚睇完戲黎左呢度食晚飯,之前行過都想試下因為個環境同埋菜色都幾吸引。一打開menu 都冇set dinner,野飲同湯要另外order。
叫左一個飯同一個意粉。
鵝肝牛柳粒飯鍋:上枱熱辣辣,我少食牛,所以冇咩點食呢個,個飯幾軟熟,幾香,但個鵝肝就薄左d,牛柳粒都算幾厚身,都有牛肉味,但份量好少,某人食完大叫唔夠飽。
東京風味意粉:其實叫那時唔知係用咩料做,但見個圖有隻好似溫泉蛋的東西係上面,好似幾正,就一於叫來試試。個意粉質地好正,係我去過咁多餐廳之中其中一間我欣賞的,軟硬適中,口感唔錯,但望清楚除了隻蛋外,真係見唔到有咩用料同配菜,主要食佢個醬汁同個半熟的蛋汁。佢個汁都好正,食到我地兩個都係度讚。
但係呢間野實在太孤寒啦,個意份量超細,俾個細食的女仔食,都係緊緊夠,係唔飽個隻,某人話齋如果男仔食要一碟半的份量才夠。可能間野想d客唔夠飽再order其他的東西。佢d料又少,份量又少,而價錢亦非平,真係賺死佢呀!
仲有呀!佢地一見到個碟差唔多食哂,就立刻過來收碟,個時我仲夾緊最後個束意粉,當我地食完佢又立刻埋黎問我地仲有冇order,我地話冇,佢就收哂我地所有野,好似驚死我地阻住佢做生意咁,但都見唔到門口有人等位,今時今日咁o既服務態度點得架!
我個笑面係俾個意粉,其餘就…唉……

Spending per head: Approximately HKD70

2  |