OpenRice 主頁      English OpenRice     TableMap     開飯遊踨
   中文 | English
This is cammy0707 .I am a ............ I also love 麵包, Pasta, 芝士製成品, 甜品, 粉麵等.....太多了!.
Member 8 First(s)
No. of Review149 Review(s)
編輯推介數目0 Editor's Choice
Recommended6 Recommended
Popularity9126 View(s)
Replies in Forum1 Comment(s)
Upload Photos27 Photo(s)
Upload Videos0 Video(s)
My Recommended Reviews0 Recommended Review(s)
我的餐廳32 My Restaurant(s)
關注0 Following
粉絲0 Follower(s)
cammy0707  Veteran Gourmet
關注 關注  Comment Leave a Message
Sort By:  Date Smile Smile Cry Cry  Editor's Choice  Overall Score
Display: AllHong Kong Macau Shenzhen

Full View Full View   |   Map View Map View
Showing 1 to 5 of 149 Reviews
勁差的雞蛋仔 Cries Jun 20, 2009
Share with MessengerShare on TwitterShare on Facebook
Categories : Hong Kong Style | Snack Shop & Deli

今日做完 yoga,肚仔餓,經過呢度買左雞蛋仔食,人地賣$10,佢要$12,但係勁唔得囉!又唔脆口,又軟身,食到一半已經想放棄...........一定唔會有下次!!Blacklist 左佢....

Date of Visit: Jun 20, 2009

Spending per head: Approximately HKD12

Recommend
坐得好但服務有待改善 Just OK Mar 24, 2008
Categories : International | Western Restaurant

今日同一個多年沒見的大學同學食lunch 聚舊,約了在這裡是因為偷其二人卡位好坐。今天的set lunch選擇多,但沒一個是想吃的,見有個餐有:自助沙律bar、特飲、餐包、餐湯及一個主菜(四選一),便選了pizza+肉醬薯蓉+蒜蓉意粉(4號餐),這個組合的主菜真是第一次見。
自助沙律bar只得普通的菠蘿、青瓜、車厘茄、桃、西瓜、薯仔沙律、粟米等。味道真係好一般,薯仔沙律好硬,粟米都係好硬,只係菠蘿同埋桃可以食得下,因為係罐頭都唔會好難食。
而個雜菜湯好油,飲了兩口便放棄。
主菜個pizza都幾香口及脆,但料唔多,肉醬薯蓉都ok,但蒜蓉意粉就好硬。
特飲要巨峰乳酸,這個幾甜,但都ok。
五十幾元一個餐有咁多野食好似幾抵,但味道其實都好重要。不過今次主要係聚舊,環境舒服係首選,我們坐了足足兩個半小時,都可以說是一個開心的lunch,但這裡的有個waiter真係改下他的服務態度,否則真係會趕客!

Spending per head: Approximately HKD58

期望太高 Just OK Mar 23, 2008
Categories : Hong Kong Style | Tea Restaurant | Noodles/Rice Noodles

一直都未試過這裡傳聞中的奶茶及蕃茄湯底,所以便與同事行遠些來食lunch。
今次入了新店,我已鎖定目標要了蕃茄豬排蛋通粉餐跟熱奶茶。
好快便有得食,但估不到幾細碗,蕃茄湯底偏甜不夠酸,不是我喜歡的,蛋煎得好一般,豬排都幾鞋。整個感覺都可能因為期望太高而有點失望。奶茶都還算不錯,但這個餐要成三十多完,又不是太值,但總算試過了!同事又試了咖央多士,熱辣辣,但由於是用西多士的弄法,所以好油,仲好肥添。我試了一件,味道可以,因為剛剛炸起,難食極有限。
坐得都幾迫,肥d都食唔到!

俾錢去傾計 Cries Mar 20, 2008
Categories : Western | Western Restaurant | Casual Drink

今日約左好友食dinner,放工由中環來這條街搵食,主要想搵個地方可以坐耐d慢慢傾。之前朋友來過,話這裡是傾計的好地方,所就來了這裡。我今日突然好想食意粉,所以好友都就我,叫了兩個意粉。選了芝士蛋汁雜菜焗意粉及菠菜忌廉汁海鮮墨魚麵(+$8轉)。可能因為價錢不平,平均要七十多元一個意粉,所以期望也較高,但估不到意粉味淡,最過份是意粉過淋,完全沒有口感,真係好掛住Suzuki的溫泉蛋意粉呀!!
真係我煮都好食過佢,仲要冇咩材料,海鮮好少,又食唔到菠菜,但係就真係好好坐,可以傾計。今次真係俾錢去傾計,但點解咁多人話好?唔通我地今次叫錯野食?真係唔知啦!但如果要食好野,這個價錢有好多更好的選擇。

Spending per head: Approximately HKD82

1 Vote(s)   View Results
有驚無險 Just OK Mar 15, 2008
Categories : Hong Kong Style

13/3 因要跟個project 要到大角咀取data,lunch時同事話不如到街上走走看有什麼好吃,好過食公司canteen。我們沿著大角咀道一邊行一邊望,終於選擇了食評都唔錯的這裡。Lunch都好full,不過等左五分鐘就有位了。
這間店是我第一次來的,但這次都可算是有驚無險。原本我們是坐開邊的,隔離有兩個客仲食緊,過一陣,佢地就走左。又有兩個人坐埋來,我便坐入一個位俾佢地兩個坐。當我地就快食完的時候,坐我隔離的女子突然大叫,我轉一望,我的坐位,地板濕了很多,原來有個婆婆嘔呀!仲嘔得好誇張因為飛到周圍都係,我隔離個女子的背部尤其嚴重,我們的坐位都濕了很大遍,而我的背也濕了一些,想起都可怕。但這些嘔吐物幸好被我隔離的女子擋著,否則便是我全身都是了。而我同事就完全沒事。不知是好運還是不好運,因為不選這間便可避過這次事件,但幸好坐入了一個位而沒有太大的禍及我。那個女子就真的可憐,她吃也不吃便氣沖沖地走了。那個婆婆的同伴問我認不認識那個女子,因為她想給錢那女子洗衣服,但那女子已走了。那天如果我是那女子,一定給氣死,也一定會回家去,不上班了。雖然我只是沾濕小部份,但回家後都急不及待全身來個大清洗呢!
而食物方面都不是其他食評說得這麼好味,我的魚腩米線份量不多,面有層黃色的油,不及同事的湯清。食了幾口已吃光魚腩,如果份量多些會更好,米線+$6有一杯熱飲,要了熱奶茶,味道還算不錯。同事要的那個不記得是什麼魚的魚尾米線,真是整條魚尾上,很大條,但真是一分錢一分貨,$58一碗,我試了一口,魚肉不是滑那種,同事說都ok。
經過這次經歷,下次到這區,都未必會再入去,因為始終有d陰影。

Spending per head: Approximately HKD29