中文 | English
Masayuki
This is Masayuki .I work in Central. I like to hang out in Causeway Bay, Tsim Sha Tsui, Mong Kok. Shanghai, Thai, Japanese are my favorite cuisines. I also love and Udon, Wonton/Dumpling, Seafood.
Member 3 First(s)
No. of Review78 Review(s)
編輯推介數目2 Editor's Choice
Recommended12 Recommended
Popularity5803 View(s)
Replies in Forum2 Comment(s)
Upload Photos255 Photo(s)
Upload Videos0 Video(s)
My Recommended Reviews0 Recommended Review(s)
My Favorite Restaurants2 Favorite Restaurant(s)
My Favorite Gourmets0 Favorite Gourmet(s)
My Fans6 Fan(s)
Masayuki  Rising Gourmet
Become a Fan Become a Fan  Comment Leave a Message
Sort By:  Date Smile Smile Cry Cry  Editor's Choice  Overall Score
Display: AllHong Kong Macau Shenzhen

Full View Full View   |   Map View Map View
Showing 1 to 5 of 78 Reviews
沖繩之夜 Smile Jun 07, 2011
Share with MessengerShare on TwitterShare on Facebook
Categories : Japanese | Sushi/Sashimi

最近工作太忙,好少機會外出找食,找到都係唔好食多,大大減低寫飲食記錄既推動力!又辛苦多個星期,是晚決定要食餐好!經過一輪篩選,發現有食沖繩料理既餐廳!mad 我同朋友都未踏足過沖繩,但從旅遊節目中得知,呢處地方比人一種好relax,好陽光與海灘既感覺!而且有好多特別既菜式!正好為咁辛苦既我地充充電!lol
沖繩風既擺設
沖繩風既擺設

正想打電話book枱之際,發現餐廳6pm先開始營業,唯有walk-in搵食啦!smile 餐廳位於金馬倫道尾,好難令人發現既一個樓上鋪位。到店門,先被一陣好有沖繩風既音樂吸引住,真係未入店內先relax一下你tongue!我同朋友們都相信呢個會係一個好好既開始lol 步入店內,有一口流利日文既店員serve你,唔識日文都ok~~ 佢地英文都唔錯,而且仲有d香港人既~~ 但是晚serve我地既係一位好nice既日本人!mad 因時間尚早既關系,好快我地就被安排入座。店內大都為日本客人,相信此餐廳既老闆都係日本人,大家都因此對是晚抱有希望~~tongue 我地被安排坐到要除鞋既和式榻榻米間房內,初時友人都比較抗拒,但坐底左又發現間房好relax好有privacy同無咁嘈 tim~~ 正!smile 經過一輪研究同介紹,我地點既大多係沖繩特色菜式!

chopstick 沖繩地道健康飲品:本名我忘了,係"U"字頭的,起初見沖繩特飲,店員話係帶少少藥味,但此飲品對肝好好,飲酒前飲,可有助減少酒醒後不適;雖我唔多飲酒,見沖繩特飲即管試試!tongue 同我地既涼茶苦茶有分別,亦較易入口,味道唔苦,有少少甘,唔錯既嘗試!smile 我覺得凍飲會較易被接受!smile
沖繩地道健康飲品
沖繩地道健康飲品

chopstick 海葡萄:一味唔食過唔等於去過沖繩既特色食品,口感似食蟹籽,但無腥味,只有海水咸味,點d柚子沙律汁又fresh又開胃!好味!smile 當然呢度既海葡萄size,無官小姐係旅遊節目所食既咁大寸啦~~ mad
海葡萄
海葡萄

chopstick 冰葉:一種外表無咩特別,但口感好得意,而又好味既沙律!lol 例行公事影完相,再研究其好似有少露水 / 短毛毛既奇怪外表後,用手摸似好有膠質既葉,但一口一塊放入口後,便知其神奇既地方!shocked 入口即溶feel,真係葉如其名,冰葉,認真無改錯名!tongue 最match係配以柚子沙律汁食,另外,餐廳都提供BB醬,不過都係柚子沙律汁好d~ lol
冰葉
冰葉

chopstick 六款刺身拼盤:好新鮮!好肥美既salmon, 好甜既帶子,好大隻同爽既蝦,厚切既toro,仲有章紅魚 smile
六款刺身拼盤
六款刺身拼盤

chopstick 炸芝士:外脆內嫩!好香好濃好多既芝士!點BB醬一絕!正!佐酒一流!芝士怪最愛!mad
炸芝士
炸芝士

chopstick Agu豚肉餃子:自問對Agu豚肉認識唔深,但肉香無豬臭味,餃子亦煎得香脆,唔錯但無特別!smile
Agu豚肉餃子
Agu豚肉餃子

chopstick 苦瓜炒豚肉:沖繩既苦瓜有別於香港既苦瓜,苦味較淡,無甘味,較易入口,適合我呢類唔鍾意食苦瓜既朋友!smile 加入蛋同豚肉一齊炒,蛋好滑;惟豚肉有少少蘇味,但整體味道唔錯,送飯一流!!lol
苦瓜炒豚肉
苦瓜炒豚肉

chopstick 豚肉烏冬(小碗):上枱時見湯底清清既,怕令我地失望…但一試個湯底則令人驚喜!shocked 清清既湯底,但帶濃濃既豬骨味,唔油膩!而且條條烏冬都入晒味!又唔會太林~~ 好有驚喜既湯烏冬!而豚肉係五花腩,又甘香,又入味!整體味道好好!lol
豚肉烏冬
豚肉烏冬

chopstick 沖繩冷麵:令人有d失落既冷麵…帶甜既胡麻汁,配以青瓜絲、蟹柳絲、蛋絲同雞肉絲,一齊撈拉麵而已…而且胡麻汁好快變水… sad
沖繩冷麵
沖繩冷麵

總括而言:服務好,出品佳,環境舒服,氣氛夠relax,確係幫自己充充電,加加油,食餐好,既好地方!tongue

Recommended Dish(es):  冰葉,豚肉烏冬(小碗)

Date of Visit: Jun 03, 2011

Spending per head: Approximately HKD340(Dinner)

1 Vote(s)   View Results
Recommend
Okonomiyaki ONLY Just OK Jun 06, 2011
Categories : Japanese | BBQ | Sushi/Sashimi

在香港,專門食Okonomiyaki既店鋪唔多,打正旗號叫噹噹燒,當然要一試!smile 可能我地好彩,是晚所點乃全部散叫,店員無不斷sell我地食餐,其service亦無之前既食家所遇到既咁不愉快,而所點既食物都好快就上枱…smile

chopstick 超級噹噹燒 (加麵底加蛋);雖然有少少燶底,但無損整體既味道,噹噹燒較日本既多粉漿,亦較少燒汁同BB醬,而且椰菜絲都切得較粗,但整體味道不錯!smile
超級噹噹燒
超級噹噹燒

chopstick 芝士年糕:芝士份量足,惟年糕有粉粒,唔夠滑同Q.... 可惜 sad
芝士年糕

chopstick 漢堡扒:無牛肉味,但有種似變壞,而且唔討好既怪味… mad
漢堡扒
漢堡扒

總括而言:只有Okonomiyaki較為可取,此餐廳只為tea time小食… tongue

Date of Visit: Apr 29, 2011

Spending per head: Approximately HKD130(Dinner)

貴價日式美心MX Cries Jun 06, 2011
Categories : Japanese | Drivers Friendly Dining | Family Style Dining

圓方乃回家既必經之地,加上Friday night都不會變得人山人海,確實係食個relax dinner既好地方!繼上次發現好好味既日式鍋物,又試試另一家日本菜!是晚選址丼丼屋係心血來潮之選,無book位,但等了大約15分鐘就被安排到卡位就坐。smile 看看menu,大多為炸物、定食、釜飯。smile

chopstick 炸蠔:炸醬較厚、蠔唔夠肥美,size亦較細,仲係雪藏蠔… sad
炸蠔
炸蠔

chopstick 燒雞泡魚乾:搵笨之選…味道同食感同零食魚乾,叮熱加甜味醬油,伴BB醬無分別!!!mad
燒雞泡魚乾
燒雞泡魚乾

chopstick 千層豚肉定食:做到"千層"既賣相,但肉質乾且"鞋",一D都唔juicy…加上炸醬較厚again.... sad 只有椰菜絲好fresh同清甜… tongue
千層豚肉定食
千層豚肉定食

chopstick 牛肉釜飯:想象將吉X家牛肉飯放入釜飯既容器再加入較甜既醬汁便成!shocked 仲要吉X家好食d…而且,釜飯既容器較為污漕…mad
牛肉釜飯
牛肉釜飯

總括而言:order完先知此乃美心MX旗下餐廳,對此有期望乃係我錯…mad anyway...無下次…lol

Table Wait Time: 15 minute(s)

Date of Visit: May 20, 2011

1 Vote(s)   View Results
吸引既日式"單尾" Smile Apr 11, 2011
Categories : Japanese | Hot Pot | Udon

早前到大阪品嘗過雞泡魚宴,被個只用一片昆布 加 一盤清水 再加 雞泡魚精華 既雜炊攪到心掛掛,見呢度有人讚個雜炊拍得住日本,當然要一試!lol

chopstick 芝士年糕:外層雖然有微微既脆身,但裡面唔夠多芝士,年糕唔夠煙un.... 可惜.... sad
芝士年糕

chopstick 蕃茄湯豚肉稻庭烏冬:Again 稻庭烏冬唔夠煙un.... 又唔能夠索到d湯底.... 失望... 加上個 蕃茄湯只有蕃茄"腥",一d都唔吸引人… sad
蕃茄湯豚肉稻庭烏冬
蕃茄湯豚肉稻庭烏冬

chopstick 冷稻庭。赤豚肉南蠻汁:gimmick野而已… 一個唔冷唔熱既烏冬加一個唔咸唔甜既熱湯叫南蠻汁… mad 實物與menu個名比人既感覺差好遠… 點菜時以為烏冬冰冷的,個南蠻汁傑身d,令d汁可掛到烏冬上… 而事實係… once again 稻庭烏冬唔夠煙un.... 咁整又唔能夠索到d汁.... 我寧願個烏冬同個好似湯既汁一齊煮好過… tongue
冷稻庭。赤豚肉南蠻汁
冷稻庭。赤豚肉南蠻汁

chopstick 鍋物。廣島蠔:鍋物。一開始有別於打邊爐,一盤蔬菜全部排得靚靚既放到鍋裡,上枱後,店員會加入湯底,湯滾後,可放蠔。廣島蠔圓圓的,白白的,好吸引人!shocked 放入鍋後,廣島蠔既size不會有太大改變!無由廣島蠔變袖珍蠔!mad 食入口又好鮮甜!正!lol 蔬菜方面,有娃娃菜,金菇,鮮冬菇,大蔥,豆腐,香菜。

鍋物。廣島蠔

chopstick 雜炊:待食完鍋物中既食物後,店員會好細心將鍋中既食物碎同泡泡不走,務求無"雜質"影響雜炊既美觀。湯底,再加上蠔同雜菜煮製而成既濃湯,加入飯,雞蛋,蔥粒,一碗簡單,但又香又鮮味既雜炊完成!飯吸晒湯底既鮮味,超好味!lol 加幾滴日本醬油更能提升鮮味!tongue

總括而言:稻庭烏冬大多係gimmick野,加上烏冬質素麻麻,比較失色;反觀,鍋物加雜炊比較特出!lol 話雖店員製作雜炊過程既一絲不苟同日本遇到既大都相同;但話晒日本既禍物,由一片昆布同清水再加入肉類由零整出,相比下,呢到既雜炊始終無日本食到既咁amazing;不過,都算好出色!lol

Recommended Dish(es):  鍋物,雜炊

Date of Visit: Mar 26, 2011

Spending per head: Approximately HKD200(Dinner)

吓。。。?! Just OK Apr 11, 2011
Categories : Guangdong | Chinese Restaurant | Chinese BBQ | Business Dining | Group Dining

第一次走入內,有點驚訝,因為內部裝潢與宏偉外牆的對比係如此的…大分別… shocked 從外面金碧輝煌的外牆來看,再加上果粒米芝連星星;少不免會有少少幻想內部裝潢都有番咁上下… 點知…裡面係好"古色古鄉" feel.... mad 是日想要個叉鵝飯行街,通過"外賣部"的出入口,一步入就到了為外賣專設的收銀處,同埋長長既人龍…lol

chopstick 半肥瘦叉燒併燒鵝飯:飯盒份量與大家x相比明顯細一半,但這size剛好為女士而設 tongue 但係… 我要既係半肥瘦叉燒,但用眼睇同用口點食都係瘦叉燒,仲要係柴皮果隻… sad 再試燒鵝… 不外如是… sad 我明白一個 $31既外賣雙併飯 既燒鵝同原隻既"飛機燒鵝"係無得比…但都唔好比d又唔脆皮,又無鵝味既燒鵝我食丫…sad
半肥瘦叉燒併燒鵝飯...
半肥瘦叉燒併燒鵝飯...

總括而言:只此一次…

Takeaway Wait Time: 10 minute(s)

Date of Visit: Apr 08, 2011

Spending per head: Approximately HKD59(Lunch)

Recommend

Home|Restaurant Search|Review|Coupon|Recipe |Forum
Mobile OpenRice |OpenRice in Chinese |OpenRice Travel|Online Restaurant Reservations |开饭喇
Member Registration|Submit Restaurant Info|About Us |Editor's Blog |Privacy Policy |Terms of Service |Site Map
OpenRice.com is Hong Kong's most popular dining guide to help people find places to eat based on the restaurant reviews written by real local people. OpenRice also offers restaurant discount coupons, food delivery directory and recipes.Through our Hong Kong restaurant search engine, users can easily find their desired dining places by districts such as Central restaurants,Causeway Bay restaurants,TST restaurants and cuisines such as French restaurants, Italian restaurants, Chinese restaurants, Japanese restaurants, and buffet.

Copyright © 1999-2013 Openrice Group Inc. All Rights Reserved.
Hong Kong's Most Popular Dining Guide,
with restaurant search, restaurants reviews, and dining coupons.