2021-10-10 295 views
「Bricks Coffee」位於瘋堂附近,一條長長樓梯頂旁邊,相信熟悉呢區朋友仔會知我講咩,目前在試業中。裝修成工業風的咖啡店,以灰色為主調,用一級級階級做座位,空間感幾大,旁邊玻璃窗可以望住石樓梯外景。.店內主打咖啡、梳打特飲和甜品,咖啡款式幾多元化,逢星期五六仲有夜啡飲,由於試業期間,飲品如果唔合客人口味,可以換一杯,感覺到好用心。當日大約中午一點左右未有蛋糕,飲咖啡坐坐下就上架,是日甜品有四款口味卷蛋和可麗露提供,坦白講每款睇落好好食都想試下🍰。.~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~西柚咖啡 (凍 $40)蝶豆花西柚梳打 (凍 $36)芝麻茉莉抹茶雙色卷蛋伯爵烏龍茶凍卷蛋 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~第一下感覺到西柚香甜味較出,夾雜住氣泡口感,再來先有淡淡咖啡豆餘香味,冰涼清新,對平時唔飲開啡的朋友來講都好易入口,個人口味希望咖啡重少少。自己平日一般飲開美式和拿鐵,間唔中想補充下咖啡因,但又唔想太重手個陣😂,呢杯西柚咖啡 諗得過。.蝶豆花西柚梳打 蝶豆花加入西柚後發生化學作用,梳打底色變成紫色,面到有少少西柚碎飄浮,味道還可以。.首先 #芝麻

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
西柚咖啡 (凍 $40)
蝶豆花西柚梳打 (凍 $36)
芝麻茉莉抹茶雙色卷蛋
伯爵烏龍茶凍卷蛋
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

首先 #芝麻茉莉抹茶卷蛋 呢個配搭幾有新鮮感,我會形容係芝麻色既卷蛋,包住茉莉和抹茶雙色奶油,無feel到芝麻味,抹茶較出又帶點回甘,淡淡茉莉味口腔中散發,意外地好食既,因為加入茉莉有清新感,但下一秒又覺得兩種味道似合似離,令我有啲糾結😅。而我認為 伯爵烏龍茶凍卷蛋 中蛋糕、奶油以及茶凍比例剛剛好,不錯吃!😍

有一個小細節位想補充,點蛋糕後杯梳打已經飲完,店員主動詢問需唔需要比杯水,雖然只係好小事,但感覺幾貼心。
_

⭐️ 旁邊箱子有放座位座墊