隨住上葡京綜合度假村係2021年開幕,又多左新既高質餐廳可以揀😆 味賞MESA係由傳奇時尚大師「老佛爺」Karl Lagerfeld親自設計,裝潢以黑白金為主,天花仲整成浪漫LED星空,不時有流星劃過,夠哂浪漫💕 除左環境好岩打卡之外,呢度既葡國菜都好有心思,味覺同視覺都得到充分享受,真正「味賞」🥹餐廳劃分為兩個用餐區域,星空同酒吧區。我地預先一個月係網上book左枱,注明係慶祝生日,無特別要求下店員留左星空區最佳C位比我地,勁開心🥳 當日成個體驗都好好,店員友善熱情,每次上菜都會介紹,有問必答,遇到店員用心既餐廳真係好加分!慶生仲有免費朱古力蛋糕(4-5吋左右)🎂同影相服務,黎呢度慶祝特別日子真係好正!𝑫𝒓𝒊𝒏𝒌𝒔♢ 🦜𝑳𝒂𝒔𝒕 𝑩𝒂𝒄𝒌 𝑮𝒂𝒓𝒅𝒆𝒏 $𝟏𝟒𝟖後花園 ‧ 餐廳招牌飲品,雀仔造型既酒杯好別緻,好IG-able!呢個名改得好,真係要係雀仔個「後花園」飲架🤣 成份有Jasmine infused gin﹑燕窩﹑枸杞冰糖糖漿同薄荷,味道豐富得黎又易入口,幾清新。♢ 🍸𝑨𝒎𝒐𝒓 𝑫𝒆 𝑳𝒊𝒔𝒃𝒐𝒂 $𝟏𝟒𝟖里斯本之戀 ‧ 唔好睇佢平平無奇,成個體驗超浮誇!酒杯上放有好似UFO
𝑫𝒓𝒊𝒏𝒌𝒔
♢ 🦜𝑳𝒂𝒔𝒕 𝑩𝒂𝒄𝒌 𝑮𝒂𝒓𝒅𝒆𝒏 $𝟏𝟒𝟖

♢ 🍸𝑨𝒎𝒐𝒓 𝑫𝒆 𝑳𝒊𝒔𝒃𝒐𝒂 $𝟏𝟒𝟖
里斯本之戀 ‧ 唔好睇佢平平無奇,成個體驗超浮誇!酒杯上放有好似UFO造型咁既朱古力脆片,店員會比個搥仔你扑碎佢🔨 咁d朱古力就會跌落飲品到🍫 杯酒用左櫻桃味whisky﹑葡國櫻桃白蘭地同蘋果木煙,酒味相對濃郁,可配合朱古力一齊食。
♢ 🍞𝑩𝒓𝒆𝒂𝒅
麵包鬆軟香口,keep住溫熱,配有3款牛油選擇。
♢ 👨🏻‍🍳𝑨𝒎𝒖𝒔𝒆-𝑩𝒐𝒖𝒄𝒉𝒆
用餐前先來一道由廚師發辦既餐前點心。右邊係迷你泡芙,上面擺左prama ham,鹹香又鬆軟,口感豐富。而左邊係用青蘋果整既卷物,清新開胃。
𝑺𝒎𝒂𝒍𝒍 𝑪𝒐𝒍𝒅 𝑩𝒊𝒕𝒆𝒔

♢ 🍦𝑻𝒆𝒎𝒑𝒖𝒓𝒂 𝑪𝒐𝒏𝒆 𝒘𝒊𝒕𝒉 𝑻𝒖𝒏𝒂 𝑻𝒂𝒓𝒕𝒂𝒓𝒆 𝒂𝒏𝒅 𝑺𝒑𝒊𝒄𝒚 𝑺𝒐𝒚𝒂 $𝟏𝟑𝟖
金槍魚脆筒配辣醬油 ‧ 吞拿魚他他有漬過,配上微辣既醬油頗為惹味。脆筒上灑左海苔粉,香脆可口。
𝑺𝒎𝒂𝒍𝒍 𝑯𝒐𝒕 𝑩𝒊𝒕𝒆𝒔

♢ 🦀𝑩𝒓𝒊𝒐𝒄𝒉𝒆 𝑭𝒓𝒊𝒆𝒅 𝑷𝒂𝒔𝒕𝒓𝒚 𝒘𝒊𝒕𝒉 𝑺𝒕𝒐𝒏𝒆 𝑪𝒓𝒂𝒃 $𝟏𝟑𝟖
石頭蟹配炸牛油麵包 ‧ 擺盤好有心思,打卡一流!麵包整到成個burger造型咁,入面夾左石頭蟹肉﹑三文魚籽,三重滋味,好有層次感!
𝑺𝒆𝒂𝒇𝒐𝒐𝒅

♢ 🐠𝑪𝒓𝒆𝒂𝒎𝒚 𝑪𝒐𝒅𝒇𝒊𝒔𝒉 𝒘𝒊𝒕𝒉 𝑬𝒈𝒈𝒔 $𝟏𝟔𝟖
薯絲馬介休 ‧ 經典葡菜之一,以馬介休﹑薯仔絲﹑洋蔥﹑蛋漿炒成一碟,口感豐富。不過呢度既做法令到質地較澀身,口感過於creamy,食多幾啖已經膩口。如果可以配上多士或其他輕食會更好~
𝑴𝒆𝒂𝒕

♢ 🐖𝑪𝒓𝒊𝒔𝒑𝒚 𝑺𝒖𝒄𝒌𝒍𝒊𝒏𝒈 𝑷𝒊𝒈 $𝟑𝟐𝟖
脆皮乳豬 ‧ 廚師推薦菜式,伴菜有炸薯條﹑香橙沙律。乳豬燒汁用豬仔造型既碗裝住🐷 店員即席淋上。乳豬皮脆肉嫩,入口唔會太油膩,不過略嫌乳豬份量太少,性價比唔算高。
𝑫𝒆𝒔𝒔𝒆𝒓𝒕

♢ 🍰𝑴𝒆𝒔𝒂 𝑺𝒊𝒈𝒏𝒂𝒕𝒖𝒓𝒆 𝑫𝒆𝒔𝒔𝒆𝒓𝒕 𝑷𝒍𝒂𝒕𝒕𝒆𝒓 $𝟏𝟑𝟖
店員介紹拼盤可以任選menu上3款甜品,份量就會得一件,不過可以一次過試3款甜品都好抵!我地揀左店員推薦既「葡式酥皮蛋撻」﹑「特式柑橘吉士球」﹑「朱古力蛋糕」。最有驚喜係葡撻~ 竟然用左拿破崙既賣相,酥皮好香脆,幾有特色~ 而吉士球幾好味,略嫌溶得太快,上埋生日蛋糕影完相,個吉士球已經溶左,大家要趁凍食呀!
🍬𝑭𝒓𝒆𝒆 𝑺𝒏𝒂𝒄𝒌

♢ 𝑷𝒆𝒕𝒊𝒕 𝑭𝒐𝒖𝒓
估唔到最後仲有小甜品送~ 左邊係芝麻開心果brownie,而右邊係開心果朱古力。

MESA既環境﹑服務都係一流,有特別日子黎呢度慶祝就最適合🎉 食物同飲品水準都不俗,個人覺得飲品更有驚喜!如果食完飯先過黎,黎呢度點杯酒飲都ok架🥂