2020-12-30 300 views
日頭飲啡的咖啡店,夜間變身為夜貓天地,有不少創意既調酒,最近好似流行咁樣模式進行。上次下午到店多人到轉唔到身影唔到相,今次晚上人不算多,靜靜地幾岩放鬆,日夜真係兩個唔同氣氛,燈光柔和微暗,細細聲傾密計最適合。.夜貓🐱暫時只有星期四至六 19:00-00:00,最新營業時間留意番店家IG。每日餐單有機會唔同,當晚主食只有兩款,另有佐酒小食甜品。非酒精飲品有三款,基底以咖啡為主。.當然唔少得酒精類,仲有個得意玩法 — 畫鬼腳,決定飲咩調酒,解決曬選擇困難症人既煩惱。首先選擇要微醺定酒精濃度高啲,再諗好號碼,畫鬼腳點左杯「青山」,其他款留比大家發掘,就唔post鬼腳下面餐牌🤪。.「青山 」調酒內依然有店內特色 — 手切長冰,杯上擺放一小塊蜂蜜蛋糕,令人有種錯覺係杯茶而不是酒,店員介紹希望大家有置身喫茶店錯覺,酒精落入喉嚨先醒起呢杯確確實實調酒。對於杯酒味道,印象模糊,只記得由頭冰到尾而濃度不減,飲啖酒再食啖蛋糕,我實在體會唔到咩,係咪打開方式錯左🤔!.「Rosewood」一杯非酒精飲品,由Ice black加入雜梅汁和柚子汁,店員會先點著旁邊蘋果木,昏暗環境下有閃閃火光,搭配迷迭香令香味再顯

「青山 」

「Rosewood」
一杯非酒精飲品,由Ice black加入雜梅汁和柚子汁,店員會先點著旁邊蘋果木,昏暗環境下有閃閃火光,搭配迷迭香令香味再顯著啲。另外隔離倒扣杯係蘋果木煙燻,雖然可有可無,勝在有意境。飲落有咖啡香味之餘,有微酸微甜輕輕帶過,我形容佢係既大人又小朋友飲品。

雞肉丸子 ($28)
最熱門佐酒小食,dinner過後仲有空位吸入,食前蘸下蛋黃醬油(猶豫左幾分鐘),最後先決定攪勻佢啦😅,食落更滑身,有少少香茅味混入丸子到,味道幾特別。
貓咬gelato ($50)
抹茶雪糕刈包,店員教路將整個刈包放入貓貓紙袋內再一啖咬落去,刈包外皮香脆熱辣辣,質地炸饅頭啲朋友😂,雪糕冰凍,一熱一冷下,抹茶雪糕的確濃郁,夾埋包後視乎個人喜好,我認為偏油,而且食得幾狼狽下😂咁chill既環境都想斯文啲,整體創意分會高於味道。