2017-06-26 3456 views
難得過大海就黎食個魚翅先,有散叫有套餐,當揀完一輪都揀唔掂既時候,索性叫個套餐,咩都有得試下叫左呢個套餐食由於已經食左豬扒包同要留肚食葡撻,叫左呢個一人餐兩份食,侍應都好醒咁自動拎兩隻碗過黎譚家黃燜鮑翅有3,4舊翅仔,熱辣辣,套餐有白飯,即時黎個魚翅撈飯8 頭吉品鮮鮑勁淺色 明顯係罐頭鮑 (我都明呢個價點會有乾鮑)翅湯蠔皇時蔬其實即係白灼娃娃菜 椰汁燉燕盞(凍)呢個明顯係甜品,雖然我冇講明最後先上,但佢係同魚翅第一道餸一齊黎,會唔會早左小小呢

叫左呢個套餐食

譚家黃燜鮑翅

有3,4舊翅仔,熱辣辣,套餐有白飯,即時黎個魚翅撈飯

8 頭吉品鮮鮑

勁淺色 明顯係罐頭鮑 (我都明呢個價點會有乾鮑

翅湯蠔皇時蔬
其實即係白灼娃娃菜

椰汁燉燕盞(凍)

$100 (Lunch)
2017-05-21 2089 views
全澳門服務最差嘅一間食店,態度超級惡劣,餐牌上平嘅嘢一係話冇一係話要你等45分鐘,等你一定要叫賣嘢。我地叫一個$688嘅四人餐,位姐姐就話要等45分鐘,態度勁差,想你唔好叫咁,實際上只係等咗十分鐘內就有得食。呢間嘢真係免費我都唔會再黎,永久blacklist!
呢間嘢真係免費我都唔會再黎,永久blacklist!

2017-05-21
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2017-04-17 2263 views
服務態度極差,以後不會再光顧!來過澳門咁多次,從來無見過一間服務態度咁差的餐廳!這是我一生中見過最差、最低劣服務的餐廳!就算免費,我以後也不會再光顧!真不明白為什麼這間餐廳會上榜!
服務態度極差,以後不會再光顧!
1K
近年黎澳門都冇再食翅,一來講得唔係特別好食,二來又覺得我仲有大把選擇,冇乜需要去食翅。四月呢轉同朋友一齊黎,佢地就話想過黎食下翅,所以一落船第一餐都過左黎譚家。舊時食過幾次,味道都算唔錯,尤其佢用個石鍋熱住食係爽啲嘅。店內主要以陸客為主,人地好捨得架,點幾百蚊窩翅,見到有兩公婆埋單成千蚊,豪字就係咁寫。點同我地淨係捨得食啲幾十蚊嘅,入面有幾多真翅就自己知啦。價錢同以前都差唔多,最平嘅55蚊就有兩両中勾翅。本來想點個炒麵食下,但店員話已經冇做炒麵。花膠海參中勾翅 $68/2.5両一人五人,都係點呢款,所以就唔特別逐窩影相喇。我就唔係專家,唔敢評論啲翅咩質素,靚唔靚。純粹覺得熱辣辣幾好食(早幾年食過福隆新街嘅翅__,真係好難食)湯底加左金華火腿,飲落稍鹹,窩翅都夠稠身。翅湯菜心 $28菜心老左少少,梗位都係渣。不過湯浸,唔油。我同男朋友黎澳門就唔會搵翅食了,因為真係冇乜特別。

舊時食過幾次,味道都算唔錯,尤其佢用個石鍋熱住食係爽啲嘅。

點同我地淨係捨得食啲幾十蚊嘅,入面有幾多真翅就自己知啦。

價錢同以前都差唔多,最平嘅55蚊就有兩両中勾翅。
本來想點個炒麵食下,但店員話已經冇做炒麵。

花膠海參中勾翅 $68/2.5両

一人五人,都係點呢款,所以就唔特別逐窩影相喇。

湯底加左金華火腿,飲落稍鹹,窩翅都夠稠身。
花膠海參中勾翅
花膠海參中勾翅
翅湯菜心 $28

菜心老左少少,梗位都係渣。不過湯浸,唔油。
翅湯菜心
我同男朋友黎澳門就唔會搵翅食了,因為真係冇乜特別。
2017-04-05
$68 (Lunch)
2017-04-04 1863 views
每次來澳門,例牌會來食窩翅。其實唔係話超級超級好食,但總係心思思會嚟食,而且幾十蚊就有交易,性價比幾高的!我哋一行9人,坐咗上樓上的一張大台。呢度服務係超級差嘅,一坐低已經催你快啲落單,個落單阿姐好無耐性。我哋成枱人都係食中勾翅,平平地;唯一嘅分別就係一啲有埋花膠海蔘,一啲無。成枱都係翅嘅畫面幾咁震撼呢個係no.9石窩中勾翅呢個係no.8花膠海參中勾翅兩款翅個湯底味道其實好相似, 湯頭頗為鮮甜濃味,而且都幾足料,都有成3-4片翅如果願意忍受不太友善的服務態度,呢度的窩仔翅的確是值得試下的

成枱都係翅嘅畫面幾咁震撼
石鍋中勾翅  (2両)
呢個係no.9石窩中勾翅
花膠海參中勾翅  (2.5両)
呢個係no.8花膠海參中勾翅

2017-04-01
$60 (Lunch)
石鍋中勾翅  (2両)
花膠海參中勾翅  (2.5両)
  • 石窩翅
2017-03-06 1884 views
環保思想大行其道,大家都知道吃魚翅是不環保的。但來到澳門,味蕾喚起了心中的魔鬼驅使我們到了譚家魚翅午餐。譚家魚翅以不同種類、大小的魚翅鍋作招徠,另有蔘茸海味選擇。是次我們點了原隻金鈎翅(4兩)及白飯。魚翅以熱石鍋奉上,才令濃濃的膠質湯底不會糊掉。 湯底偏濃味甚至有點咸,所以建議加白飯變成魚翅撈飯,飽肚又好味!4兩的魚翅份量適中,建議不要眼闊肚窄,因鄰座的情侶各自點了一個大鍋,最終各剩下半鍋離去!有沒有下次? 魔鬼說有,但天使說不應該⋯

有沒有下次? 魔鬼說有,但天使說不應該⋯
2017-01-21 2143 views
每次去到澳門,都忍唔住要同香港嘅服務業比較一番真係有比較,先感受到香港嘅服務人員係幾咁好去過澳門嘅人一定知道,啲的士司機極度難捉摸,無論你搭長途、短途總會有說話比個乘客聽!而家都唔知我俾生意佢,定佢比生意我譚家魚翅嘅侍應姐姐就秉承澳門的士司機嘅待客之道一入到門口,你唔使旨意揀位坐,坐邊係由佢哋話事之後落order佢哋又唔耐煩,嫌d客人叫得慢成個食嘢過程,除咗食物OK之外,其實餐廳環境同侍應服務態度真係冇嘢值得推介總之客人消費但又要睇返侍應面色真係慘慘慘
每次去到澳門,都忍唔住要同香港嘅服務業比較一番
真係有比較,先感受到香港嘅服務人員係幾咁好
而家都唔知我俾生意佢,定佢比生意我

譚家魚翅嘅侍應姐姐就秉承澳門的士司機嘅待客之道
一入到門口,你唔使旨意揀位坐,坐邊係由佢哋話事
之後落order佢哋又唔耐煩,嫌d客人叫得慢

總之客人消費但又要睇返侍應面色
真係慘慘慘
珍珠金勾翅
包羅萬有
珍珠金勾翅
2017-01-10 1609 views
譚家魚翅於澳門都有不少分店,今次來了近官也街的店試下。星期日約中午12時到來,雖然門外並無人在等位,但店內已是坐無虛席。幸好有人剛結賬離開,不用等便可入座,其他來晚了的客人則要排隊等待了。以翅為主的食品選擇很多,有價值不菲的天狗翅,也有較便宜的鐵窩翅。此次選擇了有花膠的石窩翅及再加白飯一碗,一上桌已感受石窩的熱。雖然只是數十元價錢,但氹翅數量都不算太少,大約有3小排,而湯底濃郁不太咸,花膠則如預期的少。然而,整體上翅、湯及配上白飯,味道也是不錯的。

2016-09-23 3607 views
叫了個"牙揀翅" $98好熱好滾....5分鐘都仲熱絕對無阨稱..每一匙都是翅個湯喺用雞褒出味....然後再用翅煲出濃濃嘅膠質...口感好rich加叫一個芥攔都喺用一樣嘅雞湯去"淥"所以"拾"菜水就是雞湯一滴不留值得推介!
叫了個"牙揀翅" $98

好熱好滾....5分鐘都仲熱

絕對無阨稱..每一匙都是翅

個湯喺用雞褒出味....

然後再用翅煲出濃濃嘅膠質...口感好rich

加叫一個芥攔

都喺用一樣嘅雞湯去"淥"

所以"拾"菜水就是雞湯

一滴不留

值得推介!
2016-09-11
2016-09-21 2970 views
呢一日,我并不是太肚餓,不過很想吃些特別的食物,行行下街,看到魚翅,其實魚翅本身沒甚麼味道,翅身的金色,很吸引,未吃便已經感受到吃魚翅是一種身份象徵! 門口不大,一進去,裝修像一般茶餐廳,沒甚麼分別。侍應小姐,帶我上到二樓,我叫了兩款不同的魚翅,一款是小碗的排翅$98 及另一款是小碗的天九翅$398,為了當面PK一下。大概等十分鍾後,兩碗魚翅送上,單看湯底和外表,完全是相同,那碗才是天九翅呀?  侍應小姐,話我知,身長、粗肥、一條條分開的,便是天九翅。果然天九翅的湯底味道較為濃,好好味,吃清克,推薦給大家去試下啦。
天九翅
2016-09-20
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
天九翅
2016-07-05 3577 views
澳門朋友請食飯本身完全無打算食呢間,但既然當地人都去,就應該真係好食,真係估唔到的一餐炸子雞香口,翅口感一流,又大碗,又多料,其實食完碗翅都已經飽了......另外椒鹽賴尿蝦惹味,有機會真係要再去試
澳門朋友請食飯
有機會真係要再去試
2016-07-02
Dinner
2016-05-31 3269 views
其實去澳門唔一定要去食魚翅,不過阿媽個朋友係都要食😑所以去左官也街呢間譚家魚翅 食。我對呢間野完全冇好感,之前冇食過呢間,只食新馬路果間,係個阿姨堅持食呢間😕樓上個阿姐應該炒左佢,佢枱枱客都鬧,又黑面 (無論咩國籍都鬧,阿媽估佢賭場輸錢搵我地呢啲食客出氣) 問佢有咩食佢就講哂粗口咁叫我地睇餐牌,再問佢話得鮑參翅肚食,個阿姨又問多次個阿姐,當然又係鬧鬧鬧,我從來未係澳門食野會咁。問佢有冇雞果道餸叫,佢呼呼喝喝我地話冇😒仲有佢洗啲碗好污糟,有殘餘物係度😧講番魚翅,個湯完全唔得,淡茂茂,完全冇金華火腿香味,而且芽菜比平時多成倍,我知物價上漲,但都唔可以咁唔老實,收價錢貴貴,唔好食都算,仲要枱枱客都要受呢個阿姐氣,貼錢買難受就係呢個意思,我會叫所有去澳門朋友唔好幫襯官也街呢間譚家魚翅,我好少咁blacklist間鋪。
今次全家又坐艇了!大病終癒,點都要全家去遠少少玩!2日1夜,澳門是不二之選!下午來到氹仔區,要影要買的都完成了!只是覺得很累,想找個地方可以坐得舒舒服服。從前曾在其他分店試過!質素OK!而內裡座位更寬敞,所以就馬上入座了! 來到這家,當然要魚翅撈飯啦!上次嚐過大大鍋魚翅,一人獨享,夠豪吧!現在要回味一番!先點大魚翅,再加1份雞絲撈麵!大勾翅  一鍋呈上時,鍋邊仍冒煙,真係熱辣辣。百元有找,邊度搵呀!一梳的魚翅真係成個勾,都算厚身。再看淡黃色的濃湯,杰撻撻。雖然不知以什麼熬出來,少少鹹少少香,單嚐一口都好好味,撈飯也一流。原來濃湯加了碎碎的中式火腿來吊味!其實單食這鍋魚翅,已經很飽了。咀唇已是粘粘呢!希望下次來澳門時,再來品嚐吧! 另外點了雞絲撈麵,整個麵最好味的,是流心蛋。醬汁少少甜少少鹹。這次餐廳没有提供飲用水囉!服務真係YAU MA TEI。
今次全家又坐艇了!
大病終癒,點都要全家去遠少少玩!
2日1夜,澳門是不二之選!
下午來到氹仔區,要影要買的都完成了!
只是覺得很累,想找個地方可以坐得舒舒服服。
從前曾在其他分店試過!質素OK!
而內裡座位更寬敞,所以就馬上入座了!
來到這家,當然要魚翅撈飯啦!
上次嚐過大大鍋魚翅,一人獨享,夠豪吧!
現在要回味一番!
先點大魚翅,再加1份雞絲撈麵!

大勾翅

一鍋呈上時,鍋邊仍冒煙,真係熱辣辣。
百元有找,邊度搵呀!
一梳的魚翅真係成個勾,都算厚身。
再看淡黃色的濃湯,杰撻撻。
原來濃湯加了碎碎的中式火腿來吊味!
其實單食這鍋魚翅,已經很飽了。
咀唇已是粘粘呢!
希望下次來澳門時,再來品嚐吧!
另外點了雞絲撈麵
整個麵最好味的,是流心蛋。
醬汁少少甜少少鹹。

這次餐廳没有提供飲用水囉!

服務真係YAU MA TEI。
Tea
2015-11-25 2910 views
呢間野去親澳門都會例牌必會嚟食,因為佢真係好低食⋯而且味道亦唔差,真係會有大大塊魚翅比你食到。今次叫咗兩個魚翅湯,一碟菜同埋兩碟野⋯加埋都係二百幾蚊⋯又有魚翅又有鮑魚又有鵝掌同埋魚肚,都係咁嘅價錢⋯真係抵到爛。不過入得去食,要預左D侍應姐姐個個都黑口黑面。
2015-11-24
2015-11-12 2295 views
第一次去譚家食魚翅,好失望,冇下次!服務態度又差,份量又少,感覺被騙了叫左個菜膽雞燉翅,一隻九頭鮑魚,仲有砂鍋中勾翅同白飯菜膽雞燉翅—68蚊,得個一條菜,一小塊雞,一小舊翅,全部都係湯咁,味道一般,同酒樓食冇乜分別九頭鮑魚—有點像罐頭鮑,冇特別砂鍋中勾翅—湯底比較「結」,有點甜,份量又係超少,得個兩舊仔完全唔抵食!又話好出名,冇下次呀!
第一次去譚家食魚翅,好失望,冇下次!
服務態度又差,份量又少,感覺被騙了

叫左個菜膽雞燉翅,一隻九頭鮑魚,仲有砂鍋中勾翅同白飯

九頭鮑魚—有點像罐頭鮑,冇特別

完全唔抵食!又話好出名,冇下次呀!
2015-11-10