2014-12-15 285 views
有時候,食飯唔一定要有個好環境,尤其趕時間,隨意一餐;但有時候,一個富情調嘅環境,令人不單坐得舒適合意,心情輕省,用餐亦會食得暢懷啲。今夜走進富情調嘅Gastrobox,跟朋友共晉晚餐,暢談飲食心得,何其樂事!由門口直走入用餐區,處處都喺英倫典雅氣息,一室深啡木傢俱,襯湖水藍牆身,仿壁爐,亮麗燈飾,感覺高貴華麗,再加上樓底高,空間感足,晌柔和嘅燈光配合下,洋溢著浪漫情懷。散點餐牌分為餐湯、前菜、海鮮、主菜、意大利粉及伴菜,若散叫自不然無咁划算,就以主菜為例,定價由$138-$488,但大部份喺晌$200左右嘅價位;而甜品則列晌另外有一個餐牌之內。店長推介凍海鮮拼盤,最近做特別推廣,仲附送兩杯餐酒或生啤,唔喜歡嘅又可改飲非酒精特飲。而海鮮拼盤有分大($398)及細份($238),同樣包括龍蝦、青口、蝦、翡翠螺及帶子,在乎份量唔同而已,前者適合3-4人,後者則可供2人享用。凍海鮮拼盤 $398以海鮮拼盤作為我哋嘅頭盤,加上以巨型玻璃盤盛載登場,確喺幾有氣派。以冰粒鎮住,保持海鮮鮮度,波士頓龍蝦實在好味,啖啖肉鮮味爽彈;凍蝦及翡翠螺亦不俗,蝦肉爽甜,翡翠螺有咬口,喺略嫌啲帶子肉奀啲。附上嘅紅
凍海鮮拼盤 $398

。以冰粒鎮住,保持海鮮鮮度,波士頓龍蝦實在好味,啖啖肉鮮味爽彈;凍蝦及翡翠螺亦不俗,蝦肉爽甜,翡翠螺有咬口,喺略嫌啲帶子肉奀啲。附上嘅紅酒醋汁及蕃茄醬,有提鮮作用,不妨將海鮮沾少少再入口,好味好多。
凍海鮮拼盤
Pussy Foot $68、Shirley Temple $68

朋友所點兩杯非酒精特飲都話唔錯,前者以橙汁、菠蘿汁、石榴糖漿加少少奶溝成,後者則以青檸汁、石榴糖漿及七喜調製,更清爽涼快。況且,橙橙紅紅,好有視覺效果,就算幾個女孩子,只喺點杯特飲,邊飲邊談,都喺一件樂事。
Pussy Foot(左)、Shirley Temple(右)
較划算嘅選擇,首選固然喺晚餐,晚餐有分精選晚餐(Set Dinner,$198-$298 + 10%)及二人晚餐(Dinner for Two,$588 + 10%)。精選晚餐除包括沙律、餐湯,另主菜4揀1,還包餐飲1杯,更可另加$35額外加配是日精選甜品一客;至於二人晚餐則包括沙律或頭盤、餐湯、指定主菜兩客、精選甜品及餐飲。相對而言,精選晚餐彈性大少少
煙三文魚凱撒沙律

個凱撒沙律做得不俗,羅馬生菜非常爽脆,醬汁溝得「勻巡」,配以煙肉粒、巴馬臣芝士薄片,令個沙律鹹鹹酸酸,煙三文魚都只喺錦上添花而已。
周打海鮮湯
味道OK嘅,湯內亦算有唔少海鮮粒,不過,問題一個湯上枱時只喺微微哋暖,其二個忌廉湯質感唔夠滑,入口仲有些少餬粒,相信打「麵撈」落湯時做得唔夠透
周打海鮮湯
香草包
配餐湯嘅麵包著實有點點失望,除咗款式單一,有感如某連鎖薄餅店嘅香蒜包層次,同埋,烘得比較乾身。唔喺話佢唔好食,只喺普通啲啫,跟個環境、價錢,唔太襯!
香草包
是晚精選晚餐主菜有:風乾巴馬火腿田螺煙肉天使麵($198)、百里香忌廉茄子雞皇意大利飯($208)、香煎比目魚拼大蝦配他力干香草忌廉汁($268)及烤美國安格斯西冷配青胡椒汁($298),而晚餐收費就喺以所揀嘅主菜嚟定價。
百里香忌廉茄子雞皇意大利飯 $208

意大利飯煮得飯粒濕潤、沾滿忌廉汁,不過,有欠咬口,缺少意大利飯應有嗰種米心煙韌嘅口感。雖然,雞肉挺嫩滑,茄子、白菌又能增加菜式嘅美味度,可是,整體依然覺得若有所失咁!
百里香忌廉茄子雞皇意大利飯
烤美國安格斯西冷配青胡椒汁 $298
以安格斯西冷入饌,配以青胡椒汁,相信有啲睇頭。西冷燒得金香,帶點焦香味,入口無庸置疑夠晒肉味,我哋選上五成熟,色澤亦都粉紅嬌嫩,不過,並無期望中咁嫩滑
。青胡椒汁,香得嚟少辣,伴有薯條、蕃茄、西蘭花、椰菜花等,但薯菜略嫌大路欠個性
烤美國安格斯西冷配青胡椒汁
法式焦糖燉蛋 +$35

餐飲要了一杯鮮奶咖啡,需額外多補$15,無細緻嘅拉花,無奶泡嘅順滑感,唯咖啡蠻香醇,但仍覺得要改善一下。雖然晚餐餐牌無寫,其實,最後都有一客的骰嘅意大利奶凍奉客,我哋卻改要精選甜品。焦糖燉蛋做得蛋香滑嫩兼備,而面層嘅焦糖脆糖燒得薄而脆,確有水準
法式焦糖燉蛋
用餐環境及氣氛一流,但食物水準有改善空間,而且,菜式嘅部份細節位亦需要執一執,例如賣相、伴菜嘅配搭,否則,覺得嘥咗個場啫。
Type of Meal
Dinner